Διαγραφές φοιτητών:Η Απόφαση της Συγκλήτου του Παν. Θεσσαλίας

Κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης-Μερική φοίτηση

23/11/2024

Ενημερώθηκε: 23/11/2024, 21:49

Άκουσε το άρθρο

To esos δημοσιεύει τις διαδικασίες και τα θέματα που αφορούν στην υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, της μερικής φοίτησης και της διακοπής φοίτησης των προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκαν από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος.

Ειδικότερα:

Άρθρο 1
Ανώτατη διάρκεια φοίτησης

1.1 Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022, σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. 

Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. 

Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης και αφού ολοκληρωθεί η επαναληπτική εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους, με την επιφύλαξη των παρ. 2-5 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022, φοιτητές/τριες οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των πιστωτικών μονάδων (ECTS) για τη λήψη πτυχίου διαγράφονται με πράξη, που εκδίδεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, η οποία κοινοποιείται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής για την εποπτεία της ορθής εφαρμογής του παρόντος.

1.2 Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 454 του ν. 4957/2022:

- Η ανώτατη διάρκεια σπουδών όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 και το άρθρο 1 του παρόντος καταλαμβάνει του/τις φοιτητές/τριες που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

- Οι φοιτητές/τριες, που ήταν εγγεγραμμένοι/ες σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4957/2022 και δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών τους κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021, εφαρμόζεται ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα.

- Οι φοιτητές/τριες, που ήταν εγγεγραμμένοι/ες σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4777/2021 και είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών τους διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εξής, χωρίς δικαίωμα προσαύξησης του χρόνου φοίτησης κατά την παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022.

1.3. Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης για τους/τις φοιτητές/τριες που εξετάζονται επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους και οι οποίοι επιλέγουν να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών Τμήματος Πανεπιστημίου, στο οποίο μπορούν να ζητήσουν να ενταχθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4589/2019, και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ορίζεται ως το παραγόμενο αποτέλεσμα του τύπου ν+(ν/2) με στρογγυλοποίηση προς τον αμέ- σως μεγαλύτερο ακέραιο (όπου ν τίθεται ο αριθμός των επιπλέον εξαμήνων φοίτησης που ορίζονται για τη λήψη πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης).

Ειδικότερα, για τα Προγράμματα, στα οποία η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι δύο εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης ορίζεται ως το παραγόμενο αποτέλεσμα του τύπου 2ν (όπου ν τίθεται ο αριθμός των επιπλέον εξαμήνων φοίτησης που ορίζονται για τη λήψη πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης).

Οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 2023, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης.

1.4. Οι φοιτητές/τριες που εγγράφονται σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου μετά από κατατακτήριες εξετάσεις και στην περίπτωση που το οικείο Ακαδημαϊκό Τμήμα τους κατατάσσει με αναδρομικότητα (π.χ. στο Γ’ εξάμηνο φοίτησης αντί στο Α εξάμηνο) τα (ν) έτη σπουδών μετρούν και υπολογίζονται από το έτος της κατάταξής τους και όχι από το έτος εγγραφής τους.

1.5. Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης, όπως ορίστηκε στα άρθρα 1 έως 4 του παρόντος κανονισμού δύναται να παραταθεί κατ’ εξαίρεση για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του/της φοιτητή/τριας ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης καθορίζονται στο άρθρο 2 του παρόντος.

Άρθρο 2
Κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης

2.1. Ο/Η φοιτητής/τρια δύναται να αιτηθεί την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 για σοβαρούς λόγους υγείας του/της ιδίου/ας καθώς και για σοβαρούς λόγους υγείας συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

2.2. Η παρπάνω αίτηση   κατατίθεται από τον/την φοιτητή/τρια ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως, πριν από τη λήξη της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, στη Γραμματεία του οικείου Τμήμα- τος, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά:

α) Όταν η αίτηση αφορά σοβαρούς λόγους υγείας, αυτοί θα πρέπει να αποδεικνύονται με έγγραφο δημόσιου νοσοκομείου ή αρμόδιας ειδικής επιτροπής δημόσιου νοσοκομείου, το οποίο φέρει υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής Ε.Σ.Υ. ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος.

β) Στην περίπτωση που οι σοβαροί λόγοι υγείας δεν αφορούν στο πρόσωπο του/της φοιτητή/τριας, αλλά συγγενικό του πρόσωπο πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, απαιτείται επιπλέον πι- στοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή αντίγραφο συμφώνου συμβίωσης. Η αρμόδια Υπηρεσία του Ιδρύματος δύναται να ζητήσει συμπληρωματικά κάθε άλλο δικαιολογητικό το οποίο κρίνει απαραίτητο για την εξέταση της αίτησης.

2.3. Η Συνέλευση του οικείου Τμήματος αποφασίζει για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης, που υποβάλλεται μέσω της Γραμματείας του Τμήματος, καθώς και για τη χρονική διάρκεια της επιπλέον φοίτησης. Περαιτέρω υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης μπορεί να εγκριθεί εκ νέου με την περιγραφόμενη στις παρ. 2 και 3 του παρόντος άρθρου διαδικασία, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι τασσόμενοι από τις σχετικές διατάξεις και την παρούσα απόφαση προϋποθέσεις. 

Η απόφαση της Συνέλευσης με τις συνημμένες αιτήσεις κοινοποιούνται από τη Γραμματεία του Τμήμα- τος στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής.

Άρθρο 3 Μερική φοίτηση

3.1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μερική φοίτηση σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 έχουν:

α) οι φοιτητές/τριες που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα,

β) οι φοιτητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

γ) οι φοιτητές/τριες που παράλληλα είναι αθλητές/ τριες και υπάγονται στις περιπτώσεις, όπως αυτές προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Για την ένταξή τους στο καθεστώς μερικής φοίτησης οι ανωτέρω φοιτητές/τριες δεν πρέπει να έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 76 και των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 454 του ν. 4957/2022.

3.2. Η παραπάνω αίτηση  μαζί με τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις προϋποθέσεις οι οποίες συντρέχουν για τη δυνατότητα μερικής φοίτησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται κατά την προθεσμία ανανέωσης εγγρών εξαμήνου του Τμήματος, όπως αυτή θα ορίζεται με σχετική ανακοίνωση της οικείας Γραμματείας.

Οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες καθώς και οι μετεγγραφέντες φοιτητές/τριες θα υποβάλλουν την αίτηση εντός της περιόδου εγγραφής τους στο οικείο τμήμα.

Η Γραμματεία του Τμήματος διαβιβάζει προς έγκριση τις αιτήσεις στην Κοσμητεία της Σχολής.

3.3. Ταυτόχρονα με την αίτηση κατατίθενται, ως επισυ- ναπτόμενα, έγγραφα που αποδεικνύουν τις προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν για τη δυνατότητα μερικής φοίτησης.

Ειδικότερα:

α) Φοιτητές/τριες που ανήκουν στην κατηγορία των εργαζομένων και εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα οφείλουν να προσκομίσουν τη σχετική σύμβαση εργασίας ή βεβαίωση εργοδότη/ τριας πρόσφατη καθώς και τα προβλεπόμενα για τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα ένσημα, ενώ για τους υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα κατατίθεται «Βε- βαίωση υπηρεσιακής κατάστασης».

β) Φοιτητές/τριες που ανήκουν στην κατηγορία των φοιτητών με αναπηρία οφείλουν να προσκομίσουν βε- βαίωση διαπίστωσης της αναπηρίας από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από επταμελή υγειονομική επιτροπή δημόσιου νοσοκομείου. Φοιτητές/τριες που έχουν εγγραφεί με την ειδική κατηγορία των φοιτητών με αναπηρία, δεν απαιτείται να προσκομίσουν επιπλέον των προσκομισθέντων για την εγγραφή τους δικαιολογητικά.

γ) Φοιτητές/τριες που ανήκουν στην κατηγορία των αθλητών/τριών, οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή την Ολυμπιακή Επιτροπή, ή από το Αθλητικό Σωματείο το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (στην βεβαίωση θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός μητρώου της ΓΓΑ και ο αριθμός αθλητικής αναγνώρισης του σωματείου), κατά περίπτωση, στην οποία θα πιστοποιείται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η ένταξή του σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις.

Η αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος δύναται να ζητήσει συμπληρωματικά κάθε άλλο δικαιολογητικό το οποίο κρίνει απαραίτητο για την εξέταση της αίτησης.

Οι βεβαιώσεις των περιπτώσεων α’ και γ’ θα πρέπει να κατατίθενται εκ νέου στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους, ώστε να διαπιστώνεται αν εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι για την ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης.

3.4. Για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης εκ- δίδεται, μετά από εισήγηση του οικείου Τμήματος με συνημμένη σε αυτήν την υποβληθείσα αίτηση και τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά τεκμηρίωσης, απόφαση της Κοσμητείας της οικείας Σχολής, η οποία κοινοποιείται στη Γραμματεία του ως άνω Τμήματος, για την άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φοιτητών/τριών.

Φοιτητές/τριες που έχουν τεθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης δύνανται να επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους φοίτησης μετά από αίτησή τους στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά, ή μετά από εισήγηση του Τμήματος (αν διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι συνέχισης της μερικής φοίτησης). 

Οι αιτήσεις για επάνοδο σε καθε- στώς πλήρους φοίτησης υποβάλλονται και εξετάζονται μέσα στα ίδια προκαθορισμένα διαστήματα που έχουν οριστεί για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης.

Δεν επιτρέπεται η μεταβολή του καθεστώτος μερικής φοίτησης κατά τη διάρκεια του ιδίου ακαδημαϊκού έτους. Για την επάνοδο στο καθεστώς της πλήρους φοίτησης εκδίδεται διαπιστωτική πράξη της οικείας Κοσμητείας, η
οποία κοινοποιείται στο Τμήμα του/της αιτούντος/σας. 

3.5. Για τους/τις φοιτητές/τριες που εντάσσονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο λογίζεται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν δύναται να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μαθημάτων μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου τα οποία προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός τους, εφαρμοζόμενης, και στην περίπτωση αυτή, της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι φοιτητές/τριες κατά την υποβολή της δήλωσης μαθημάτων έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι τα μαθήματα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν και στα οποία θα εξεταστούν. 

Σε κάθε περίπτωση οι φοιτητές/ τριες που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης δύνανται να δηλώνουν μαθήματα του προγράμματος μερικής φοίτησης τα οποία αντιστοιχούν σε δεκαπέντε (15) συν/πλην τρεις (3) πιστωτικές μονάδες (ECTS) ανά εξάμηνο και σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS) ανά ακαδημαϊκό έτος. 

Ο μέγιστος αριθμός των οφειλόμενων μαθημάτων (δηλαδή των μαθημάτων που έχουν δηλωθεί στο παρελθόν αλλά δεν εξετάστηκαν επιτυχώς) που μπορούν να δηλωθούν ανά εξάμηνο καθορίζεται από το οικείο Τμήμα.

Το Τμήμα μπορεί να εξειδικεύει περαιτέρω τους παραπάνω γενικούς κανόνες δήλωσης με βάση τις εκπαιδευτικές του ανάγκες.

Άρθρο 4
Διακοπή Φοίτησης

4.1. Οι φοιτητές/τριες που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου, όπως περιγράφεται στην παρ. 1 του άρθρου 76 και στην παρ. 3 του άρθρου 454 του ν. 4957/2022, έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. 

Το δικαίωμα διακοπής της φοίτησης δύναται να ασκηθεί άπαξ ή τμηματικά για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Τα ακαδημαϊκά εξάμηνα κατά τα οποία ο/η φοιτητής/ τρια έχει ενταχθεί σε καθεστώς διακοπής φοίτησης δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

4.2. Για την άσκηση του ως άνω δικαιώματός του/της ο/η φοιτητής/τρια υποβάλλει  την παραπάνω αίτηση διακοπής φοίτησης   ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος, ως ακολούθως:

α) οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες εντός της περιόδου εγγραφής τους στο οικείο τμήμα και

β) οι φοιτητές δεύτερου και άνω ακαδημαϊκού εξαμήνου πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης μαθημάτων, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για λόγους αναγόμενους σε ανωτέρα βία είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης και μετά την πάροδο των ανωτέρω προθεσμιών. O χρόνος της διακοπής ανατρέχει στην έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Η αίτηση περιλαμβάνει το αιτούμενο χρονικό διάστημα διακοπής, καθώς και τους λόγους (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: λόγοι υγείας, ανωτέρας βίας, προσωπικοί, οικογενειακοί, οικονομικοί λόγοι κ.λπ.). Η αίτηση συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία περιγράφονται οι επικαλούμενοι λόγοι και δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.

Η αίτηση διαβιβάζεται προς έγκριση στη Συνέλευση του Τμήματος.

Για τη διαπίστωση της διακοπής φοίτησης εκδίδεται, με βάση την υποβληθείσα αίτηση, απόφαση Συνέλευσης Τμήματος, η οποία κοινοποιείται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής, για την εποπτεία της ορθής εφαρμογής της παρούσας.

Κατά το χρονικό διάστημα διακοπής της φοίτησης αναστέλλεται η φοιτητική ιδιότητα και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Για τον λόγο αυτόν και για την έκδοση σχετικής βεβαίωσης διακοπής φοίτησης από το οικείο Τμήμα μετά τη λήψη της απόφασης από τη Συνέλευση του Τμήματος, ο/η αιτών/ ούσα φοιτητής/τρια υποχρεούται:

α) Να επιστρέψει στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος την ακαδημαϊκή του/της ταυτότητα.

β) Να υποβάλει σχετικές βεβαιώσεις από τις οποίες να προκύπτει ότι δεν υπέχει οποιαδήποτε υποχρέωση προς τη Βιβλιοθήκη και το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος.

Σε περίπτωση κατά την οποία έχει χορηγηθεί στον αιτούντα «Βεβαίωση σπουδών» για το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο ζητείται η διακοπή φοίτησης, ο/η αιτών/ούσα υποχρεούται στην επιστροφή της σχετικής βεβαίωσης στη Γραμματεία του εκδόσαντος τη βεβαίωση Τμήμα- τος και στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με την οποία δηλώνει ότι αυτή δεν έχει υποβληθεί σε τρίτο φορέα ή οργανισμό. Στην αντίθετη περίπτωση κατά την οποία η ως άνω βεβαίωση έχει υποβληθεί, υποχρεούται στην ανάκλησή της και στην υποβολή σχετικής προς τούτο υπεύθυνης δήλωσης.

4.3. Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της διακοπής της φοίτησης, ο/η φοιτητής/τρια επανέρχεται σε καθεστώς κανονικής φοίτησης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που κατείχε πριν από τη διακοπή της φοίτησης και την αναστολή της φοιτητικής του/της ιδιότητας.

Είναι δυνατή η άρση της διακοπής φοίτησης, μετά από αίτηση του/της φοιτητή/τριας στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά. Σε αυτήν την περίπτωση, για την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης του/της φοιτητή/τριας, η διακοπή της αναστολής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέσο του εξαμήνου. Για την επάνοδο του/της φοιτητή/ τριας στο καθεστώς της πλήρους φοίτησης εκδίδεται απόφαση από το Τμήμα, η οποία κοινοποιείται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής.

4.4. Σε περίπτωση κατά την οποία φοιτητής/τρια έχει ασκήσει το δικαίωμα διακοπής φοίτησης πριν από έναρξη ισχύος της παρούσας, ο χρόνος αυτής της διακοπής προσμετράται στην ανώτατη χρονική περίοδο των δύο (2) ετών, την οποία δικαιούται.
 

Σχόλια (27)

@ @Παραλογισμός | 30 Νοε 2024 05:19
|

Το 70% των φοιτητών στην Αγγλία εργάζεται και έχει μόνο 2 προσπαθειες να περάσει κάθε μάθημα. Αν κοπεί σε ένα μάθημα το έτος επαναλαμβάνει το έτος. Φτάνει πια με τις δικαιολογίες.

@Polar_Fish
|

Στην Ιταλία που είναι "ανεκτική" όμως πληρώνεις ΔΙΔΑΚΤΡΑ. Αυτό ξεχάσατε να μας το πείτε. Οπότε κοστίζει το να είσαι αιώνιος. Και δεν είναι "φασόν", το κάθε ΑΕΙ έχει δικούς του κανόνες, κάποια σου ζητούν να ξανακάνεις αίτηση και να ξεκινήσεις απ'την αρχή μετά από κάποια χρόνια. Καμία σχέση δηλαδή με το ξεχαρβάλωμα της Ελλάδας. Ας μην δίνουμε επιλεκτική πληροφόρηση.

@@Παραλογισμός
|

Μη διασπειρετε ψευδείς πληροφορίες. Στοιχεία της Eurostat την περασμένη βδομάδα: η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στους φοιτητές. Μονοψήφιο ποσοστό. Επίσης, για όσους εργάζονται αποδεδειγμένα, υπάρχει η μερική φοίτηση, το ξέρατε αυτό; Που σου διπλασιάζει το χρόνο φοίτησης. Αν δεν μπορείς να πάρεις πτυχίο σε 12 χρόνια, δε φταίει το σύστημα....

@Polar_Fish
|

Ωπ! Για πες μας ποιές χώρες είναι αυτές που τα ΑΕΙ επιτρέπουν αιώνιους φοιτητές; Με μηδενικά δίδακτρα και έξοδα για βιβλία, κατά προτίμηση. Θα περιμένουμε.

@Παραλογισμός
|

Στο εξωτερικό τα κράτη έχουν άλλες υποδομές. Το 70% των φοιτητών μας εργάζονται. Και αυτή η καραμέλα των "αιωνίων " , οταν αφορά σχολές με απαιτητικό αντικείμενο. Δηλαδή φοιτητή στο 7ο ετος που χρωστάει 3 μαθήματα;;; να τον διαγράψουν οι ""αριστοι""";;
Ας μας πουν πόσοι από τους ""300"" πηραν πτυχίο στα 10 χρονια;;

Polar_Fish
|

Yπάρχουν χώρες ανεκτικές και ευέλικτες π.χ. η Ιταλία. Οταν κάνουμε συγκριση με την Ολλανδια, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το ΗΒ αναρωτιέμαι με ποια βάση κάνουμε συγκριση. Ειμαστε ιδιες χώρες? Αν εφαρμοζουμε ενα συστημα που εφαρμόζεται π.χ. στις ΗΠΑ αυτόματα αυτό είναι κατάλληλο συστημα για εμάς? Υπάρχουν φοιτητές που το παλεύουν και υπάρχουν φοιτητές που τα έχουν παρατήσει. Τετοιο συστημα απόλυτης διαγραφής δεν νομιζω να υπάρχει πουθενά. Αλλο να διαγράφεις στο 1ο έτος. Αλλά στο 10ο έτος?

@Polar_Fish
|

Διαγραφές υπάρχουν στο εξωτερικό, είτε γιατί έχεις ξεπεράσει καποιο όριο σπουδών, είτε γιατί εχεις αποτύχει να περάσεις μαθήματα μετα απο καποιο όριο εξετάσεων, είτε γιατι σε έχουν πιάσει να κλέβεις/βανδαλίζειις κλπ
Παγκοσμια πρωτοτυπία είναι να μην υπάρχουν καθόλου διαγραφές.

@ Polar_Fish
|

Στο εξωτερικό, εκτός από τα ίδια τα πανεπιστήμια που δεν διστάζουν να αποβάλουν τους ανεπαρκείς φοιτητές, για να διασώσουν το κύρος τους, να ανεβάσουν τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη και να αυξήσουν την επιχορήγησή τους και οι φοιτητές έχουν κάθε λόγο να αποφοιτήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Μη συγκρίνετε ανόμοια δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, ελληνική παθογένεια χωρίς αναλογίες στα καταξιωμένα ακαδημαϊκά συστήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ συνιστά το φαινόμενο των 350.000 αιωνίων φοιτητών στην Ελλάδα. π.χ. Αμερική, Αγγλία πληρώνεις πανάκριβα δίδακτρα. Αμερική λήγει η βίζα στα 5 χρόνια οπότε οφείλεις να έχεις τελειώσει. Στην Ολλανδία κόβεσαι αν το α έτος χρωστάς πάνω από 2 από τα 12 μαθήματα του α ετους και δε σου επιτρέπουν να επανεγγραφείς σε συναφές αντικείμενο για τα επόμενα 3 έτη σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας.
Στη Γερμανία, Βέλγιο διαγράφεσαι αν δεν περάσεις ένα μάθημα μετά την 2η ή 3η προσπάθεια (ανάλογα το πανεπιστήμιο) ακόμα και στο τελευταίο έτος. Οπότε μπορεί να μην υπάρχουν διαγραφές αιωνίων γιατί πολύ απλά η λειτουργία τους, δεν είναι σα τα δικά μας πανεπιστήμια, δε σε αφήνουν να σέρνεσαι ως αιώνιος.

Polar_Fish
|

Θα ελεγα να μη λετε οτι δεν επιτρεπονται οι αιώνιοι σε αλλες χώρες. Οι αιώνιοι υπάρχουν παντού και θα ελεγα οτι ειναι διεθνής πρωτοτυπία η διαγραφή που προβλέπει ο νόμος.

ΔΑΣΚΑΛΑ
|

Προς @ΔΑΣΚΑΛΑ
Τι εννοειται οτι αμφιβαλλεται αν ειμαι πραγματικα δασκαλα; Βλεπετε κατι αντιπαιδαγωγικο στον συλλογισμο μου;
Βλεπετε κατι που στερειται γνωσεων ψυχολογιας; Ημουν αποσπασμενη μαλιστα σε σχολη ΑΕΙ

@@Δασκάλα
|

Σόρυ αυτό με τους φόρους είναι τελείως άκυρο. Τι θα πει "πλήρωσαν ως τότε πολλούς φόρους"; Και οι 18άρης δεν πλήρωσε μία ως την εισαγωγή του στα ΑΕΙ, τι σημαίνει αυτό ότι δε θα μπει; Προφανώς όχι. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ αποτελεί επένδυση του κράτους από πολλές πλευρές. Δεν μπορεί να συγκριθεί η επένδυση σε 18άρη με αυτή σε 50άρη. Ο 50άρης ναι πλήρωνε φόρους αλλά απολάμβανε και δημόσια αγαθά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έβαζε τους φόρους του σε κουμπαρά. ΟΚ, αν δώσει Πανελλήνιες και τα καταφέρει δεν του λέει κανείς όχι, τουλάχιστον έτσι είναι το σύστημα ως τώρα και καλά κάνει. Αλλά ως φορολογούμενος εσύ που πληρώνεις για τις σπουδές του μάλλον δε θα πάρεις τίποτα.

@3οετής
|

Ναι χρειάζεται γιατί προφανώς δεν τα έχεις σκεφτεί καλά. "Το χαρτί" είναι το λιγότερο. Ξέχασες μερικά άλλα: α) το χρόνο που ξοδεύουν οι γραμματείες για να ασχολούνται μαζί τους β) το χρόνο που ξοδεύουν οι καθηγητές για να βαθμολογούν 10 φορές το ίδιο άτομο στο ίδιο μάθημα, γ) το χώρο που καταλαμβάνει σε αίθουσα, εργαστήριο κλπ ξανά και ξανά, και για παρακολούθησε και για εξετάσεις. Τα παραπάνω δεν είναι καθόλου αμελητέα όταν οι αιώνιοι είναι χιλιάδες. Και δ) το μεγαλύτερο κόστος απ'όλα: το κόστος ευκαιρίας που δημιουργείται όταν εισάγεις στο ΑΕΙ κάποιον ο οποίος μετά 6,8,10 χρόνια δεν θα έχει βγει με το πτυχίο στην αγορά εργασίας και λιμνάζει ή βγαίνει όταν πιά εχει ξεχάσει αυτά που έμαθε τα οποία και έχουν ξεπεραστεί ίσως. Αυτός χρησιμοποίησε τους πόρους που ξόδεψε το κράτος αλλά στέρησε τη θέση από κάποιον άλλον ο οποίος θα είχε τελειώσει και θα ήταν παραγωγικός αν είχε εισαχθεί αντί του πρώτου. Έχει και άλλα. Αλλά αυτή η καραμέλα "δεν κοστίζουν τίποτα" έχει λιώσει. Για αυτούς τους λόγους, και αρκετούς άλλους, δε θα βρεις στον πλανήτη Γη άλλη χώρα όπου υπάρχουν "αιώνιοι" φοιτητές ή επιχειρηματολογεί κάποιος υπέρ της ύπαρξής τους.

@Δασκάλα
|

Δεν νομίζω να είστε πραγματικά δασκάλα.
Όσο για τους φοιτητές 50+ χρόνων που δεν θα επιστρέψουν στην κοινωνία αυτά που τους προσφέρει το πανεπιστήμιο, που θα καταξοδευτει γι αυτούς, ... να σας θυμίσουμε ότι μέχρι τα 50+ θα έχουν πληρώσει αρκετούς φόρους ώστε να καλυφθούν οι "δαπάνες". Οπότε μην ανησυχείτε.

ΔΑΣΚΑΛΑ
|

Λεω τωρα ως επιχειρημα των θεσεων μου για την εγγραφη φοιτητων τριτης ηλικιασ ή και μεσης στα ΑΕΙ. Θα μπορουσα με το ποσοστο που προβλεπεται να μπω λογω νοσου που εμφανισα σημερα να εγγραφω σε οποιοδηποτε τμημα , εστω και τωρα,λογω υψηλου βαθμου απολυτηριου και πανελληνιων..Ειχε νοημα να το κανω στα 60; Να απασχολω τους καθηγητες ,την γραμματεια, να προμηθευομαι τα βιβλια δωρεαν, για να σπουδασω κατι που η κοινωνια δεν θα λαμβανε καποια ας πουμε ευεργετικη συνεπεια για αυτην , μονο και μονο να αποδειξω οτι ειμαι λεβεντισσα; κι αφου εχω καταξιωθει σε θεσεις ευθυνης ηδη.. Τι να λεμε, η Ελλαδα ειναι φτωχη κι εμεις θελουμε πολλα. Το καταλαβαινω , αντε εως τα 55 , παραπανω τι;

@Δασκάλα
|

Σας συνιστώ να μελετήσετε το Άρθρο 16 του Συντάγματος.
Από το σχόλιο σας αναδύεται ένας ιδιότυπος ηλικιακός ρατσισμός.
Το δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς περιορισμούς κατοχυρώνεται σε όλα τα φιλελεύθερα συντάγματα.

1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
3. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.
4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.
5....
φιλελεύθερος

Εις ανώτερα
|

Να πάνε στα ιδιωτικά. Αυτό θέλουν....

Όριο ηλικίας δεν υπάρχει σε κανένα πανεπιστήμιο στον κόσμο
|

@Δασκάλα
Γνωρίζω ένα λεβέντη κρητικό που στα 74 πήγε σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, συνέχισε σε εσπερινό λύκειο και στα 85 τέλειωσε το αρχαιολογικό κρήτης. Ο ίδιος ο πρύτανης του έδωσε το πτυχίο.Η φωτογραφία της ορκομωσίας του υπάρχει στο διαδίκτυο.Τον αναφέρω σαν καλό παράδειγμα στους μαθητές μου. Όριο ηλικίας δεν υπάρχει σε κανένα πανεπιστήμιο του κόσμου. Ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Δυστυχώς στα ελληνικά πανεπιστήμια σπάνια συναντάς φοιτητές που έχουν περάσει τα πενήντα.
φιλελεύθερος

3οετής
|

Οι «αιώνιοι» φοιτητές κοστίζουν στο κράτος όσο τα χαρτιά που χρησιμοποιούν στις εξεταστικές. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα άλλο

@Στραβος είναι ο γιαλός....
|

Όχι, ο γιαλός δεν είναι στραβός. Εμείς στραβά αρμενίζουμε. Η δικαιολογία "μα έτσι είναι η ελληνική πραγματικότητα" δεν μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε φορά που δε θέλει κάποιος να συμμορφωθεί. Όλοι θέλουν "δημοκρατία" αλλά μάλλον δεν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη, γιατί θέλουν οι νόμοι να είναι μόνο για τους άλλους οι οποίοι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να τους πληρώνουν και όσα περισσότερα γίνεται. Περαστικά τους. Η κατάσταση θα αλλάξει. Με τον έναν τρόπο ή με τον άλλον.

ΔΕΠ
|

Θα μας τρελάνετε συνάδελφοι; Τι σόι "απόφαση" είναι αυτή της Συγκλήτου; Απόφαση ότι θα ακολουθήσετε το νομο;

Νόμιμος άμυνα
|

Μη κρατικά πανεπιστήμια, ιδιωτική αστυνομία, διαγραφές φοιτητών.
Όταν η φιλελεύθερη άμυνα χαλαρώσει ο συντηρητισμός επιτίθεται.
φιλελεύθερος

ΔΑΣΚΑΛΑ
|

Θεωρω οτι η διαρκεια εγγραφης και παραμονης σε μια σχολη θα πρεπει να εχει μια συγκεκριμενη διαρκεια πχ 10 ετη
Αν υπαρχουν λογοι υγειας ή κατι αλλο σημαντικο ας εχουν παραταση.
Επισης με προβληματιζει που σε μια σχολη μπορουν να φοιτουν ανθρωποι 60 , 70 ετων.. Δεν λεω η παιδεια πρεπει να προσφερεται σε ολους και δωρεαν αλλα ολα εχουν ορια...Αν καποιος θελει να σπουδαζει γενικα ,υπαρχουν πανεπιστημια που πληρωνεις και φοιτας..Δεν μπορει το κρατος να πληρωνει τα βιβλια και οχι μονο για ανθρωπους που πλεον δεν θα ..επιστρεψουν στην πολιτεια κατι απο αυτα που εμαθαν λογω ηλικιας. Δεν μπορουν τα ΑΕΙ να αποτελουν χομπι , δεν ξερω ,θα ηθελα να ακουσω και αλλες αποψεις..

Στραβός
|

Δεν πρόκειτε το "φοιτητικό κίνημα" να "να κάτσει να συζητήσει".
Επαναστατική γυμναστική για τους ενολείς του θα κάνει.
Καταλήψεις και απώλεια εξαμήνων θα οδηγήσει σε περισσότερες διαγραφές

@Κώστας
|

Από που προκύπτει αυτό που λες; ούτε κατά διάνοια δε θα γίνει. Δεν υπάρχει κανένα ΑΕΙ στον πλανήτη Γη (εκτός Ελλάδας) που σου επιτρέπει να είσαι "αιώνιος" φοιτητής. Πουθενά. Κανένα μητρικό ίδρυμα (από όσα έχουν franchise παραρτήματα στην Ελλάδα). Και κανένα ΝΠΠΕ δε θα το κάνει, οι λόγοι είναι πολλοί και οι μόνοι που κάθονται και το συζητάνε είναι εδώ στο γαλατικό χωριό μας. Εδώ θα είσαι και εδώ θα είμαστε για να το δεις.

Κώστας
|

Και φυσικά η "αριστεία" της ιδιωτικής "ανώτατης" εκπαίδευσης που προσφάτως ψηφίστηκε (και δεν θα πηγαίνει ο απλός λαουτζίκος αλλά οι γόνοι των επωνύμων) θα μπορεί να φοιτά απεριόριστα....
Κρίμα στις φτωχές οικογένειες και στα παιδάκια αυτών....

Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;
|

Δυστυχώς οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής του νόμου θα βρει σύσσωμο απέναντί του το φοιτητικό κίνημα, με αποτέλεσμα καταλήψεις διαρκείας, απώλεια εξαμήνων, και δημιουργία νέων γενεών λιμναζόντων φοιτητών - ακριβώς το πρόβλημα που πάμε να αντιμετωπίσουμε.

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ, αντί να προβαίνουν σε ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του νόμου, δίνοντας την εντύπωση ότι συμφωνούν και συναποφασίζουν τις διαγραφές, θα έπρεπε να ρίξουν το μπαλάκι πίσω στο Υπουργείο, με μια λιτή ανακοίνωση του τύπου "σχετικά με τις διαγραφές θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στο νόμο, για λεπτομέρειες διαβάστε τον Νόμο 4957/2022 ή απευθυνθείτε στο Υπουργείο".

Το ποιοί φοιτητές θεωρούνται "λιμνάζοντες" είναι θέμα ορισμού. Εφόσον γνωρίζουμε ποιοι και πόσοι είναι αυτοί, αρκεί να προσαρμόσουμε τα κριτήρια χρηματοδότησης και επιχορήγησης των ΑΕΙ έτσι ώστε οι λιμνάζοντες να μην επηρεάζουν τους αλγορίθμους των προϋπολογισμών.

Όσο συνεχίζει το Υπουργείο στην ουσία να εκβιάζει τα ΑΕΙ "διαγράψτε τους, αλλιώς θα έχετε οικονομικές κυρώσεις", τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα και για τα ΑΕΙ και για τις σπουδές των ενεργών φοιτητών, οι οποίοι θα κινδυνέψουν να μη πάρουν πτυχίο στην ώρα τους.

Απέναντι στο επιχείρημα "μα πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνουν αυτά" θα πρέπει να προταχθεί το επιχείρημα "αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα, να κάτσουμε να συζητήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να βρούμε μια λύση με τις λιγότερες απώλειες". Στο κάτω-κάτω με αυτό τον τρόπο παραμείναμε στο Ευρώ και την Ευρωπαΐκή Ένωση.

η βλακεία του νόμου
|

είναι για τους λίγους με κατατακτήριες ότι τους φορτώνουν ΟΛΑ τα μαθήματα και έχουν ένα λιγότερο έτος ! τι βλακεία είναι αυτή. επιπλέον δεν μπορούν να δίνουν μεγαλύτερο συνολικό αριθμό μαθημάτων (ώστε πιθανά να καλύψουν ενδιάμεσα τα οφειλόμενα) ούτε να παίρνουν από μεταγενέστερο εξάμηνο μαθήματα δεδομένου ότι είναι ήδη πτυχιούχοι με άλλες δεξιότητες από τους νεαρούς πρωτοετείς. δημιουργείται ενιοτε δυσχερής κατάσταση. ας είχαν απλά ν+4 από το έτος εγγραφής !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ