Μέχρι τον Αύγουστο οι διαγραφές των φοιτητών που ξεπέρασαν το ανώτατο όριο φοίτησης

Δώδεκα ερωτήσεις -απαντήσεις

29/11/2024

Άκουσε το άρθρο

Ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές θα εφαρμοστεί στο τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς (σ.σ. η ακαδημαϊκή χρονιά λήγει στις 31 Αυγούστου, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, με σημερινές του δηλώσεις.

Οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τα τμήμα φοίτησή τους, προκειμένου να λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες και να ζητούν την σχετική απόφαση της Συγκλήτου σε ότι αφορά τις διαγραφές στο Πανεπιστήμιό τους.

1. Ποιο  θα είναι το ανώτατο όριο φοίτησης;

Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά  εξάμηνα.

Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

2. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε διαγραφές φοιτητών ;

Αυτό σημαίνει ότι μετά το ανώτατο όριο φοίτησης, οι φοιτητές θα διαγράφονται από το Πανεπιστήμιο.

3. Οι διαγραφές αφορούν και τους ήδη φοιτούντες στα ελληνικά Πανεπιστήμια, το ακ. έτος 2020-21, όταν ψηφίστηκαν οι σχετικές διατάξεις;

Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους  εισερχόμενους φοιτητές τους ακαδημαϊκού έτους 2021- 22, ενώ για τους ήδη φοιτούντες   το ακ. έτος 2020-21  υπάρχει μεταβατική διάταξη.

4. Τι θα ισχύσει για τους ήδη εγγεγραμμένους  το ακ. έτος 2020-21, αλλά δεν είχαν τότε υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης ;

Για τους φοιτητές που ήταν  ήδη εγγεγραμμένοι το ακ. έτος 2020-21 και δεν έχουν υπερβεί  την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-22 και εκτείνεται μέχρι τη συμπλήρωση της ελάχιστης διάρκειας φοίτησης, προσαυξημένης κατά τέσσερα εξάμηνα για τους τετραετούς φοίτησης και κατά έξι εξάμηνα  για πενταετή  ή εξαετή τμήματα.

Παράδειγμα εάν ένας φοιτητής που θα είναι στο 3ο έτος  το επόμενο ακαδημαϊκό  έτος 2021-22, σε τετραετές τμήμα, έχει υπόλοιπο έξι (4+2) χρόνια.  Μετά διαγράφεται.

Αντίστοιχα εάν το τμήμα είναι  πενταετούς φοίτησης έχει υπόλοιπο οκτώ (5+3) χρόνια, αρχίζοντας τον υπολογισμό αυτό από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

5. Τι θα ισχύσει για τους φοιτητές που ήδη   έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης ;

Οι φοιτητές που ήδη έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης τους δίνεται επιπλέον  χρόνος φοίτησης  ίσος προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του τμήματός τους, ξεκινώντας τον υπολογισμό από το επόμενο ακαδημαικό έτος 2021-22.

Για παράδειγμα εάν ένας φοιτητής βρίσκεται (το ακ. έτος 2020-21) στο δέκατο έτος σε τμήμα τετραετούς φοίτησης έχει δικαίωμα φοίτησης άλλα τέσσερα χρόνια ,  ξεκινώντας από το επόμενο ακαδημαικό έτος 2021-22. Αντίστοιχα εάν το τμήμα είναι  πενταετούς φοίτησης έχει άλλα πέντε χρόνια.

6. Γιατί το υπουργείο Παιδείας δίνει περισσότερο συνολικό χρόνο φοίτησης σε όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε έτος εντός της ελάχιστης διάρκειας φοίτησης, καθώς και στους λεγόμενους “αιώνιους” φοιτητές, σε σχέση με αυτούς που θα εισαχθούν από την επόμενη χρονιά;

 Εδώ υπάρχει νομικό ζήτημα. Υπήρξε εκτίμηση νομικών  του υπουργείου Παιδείας ότι  θα μπορούσε να προσβληθεί η διάταξη,  για έλλειψη δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς το Κράτος, εάν το όριο φοίτησης για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές ήταν πολύ στενό.

7. Θα υπάρξουν διαγραφές φοιτητών;

Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής

8. Εάν ένα Πανεπιστήμιο αρνηθεί να διαγράψει φοιτητές, όπως έγινε και στο παρελθόν με το νόμο 4009/11, θα υπάρξουν επιπτώσεις;

Γι αυτά τα Πανεπιστήμια θα υπάρξει “ποινή” ως προς τη χρηματοδότηση.

9. Εάν ένας φοιτητής έχει προβλήματα υγείας διαγράφεται;

Με τον εσωτερικό κανονισμό του ΑΕΙ  καθορίζονται διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης

10. Εάν ένας φοιτητής έχει αντικειμενικούς λόγους που δεν επιτρέψουν την ολοκλήρωση των σπουδών στον χρόνο που προβλέπει η παραπάνω ρύθμιση, θα διαγραφεί;

Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία καθώς και οι αθλητές κατά τη διάρκεια των σπουδών  τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και

βα) για όσα έτη καταλαμβάνουν  διάκριση 1ης  έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα  ατομικών αθλημάτων  με συμμετοχή τουλάχιστον  12 αθλητών και 8 σωματείων  ή αγωνίζονται σε ομάδες  των δύο ανώτερων κατηγοριών  σε ομαδικά αθλήματα  ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων  σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα  ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις  υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή

ββ/ συμμετέχουν έστω άπαξ,κατά τη διάρκεια  της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών  για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών,δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής.  

11. Τι ισχύει για τους φοιτητές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης;

Για τους φοιτητές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης κάθε εξάμηνο στο οποίο φοιτούν υπό το καθεστώς αυτό, προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώσουν  προς παρακολούθηση και να εξετάζονται  σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου  που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών .

12. Οι φοιτητές   μπορούν να τη διακόψουν τη φοίτηση τους;

Οι φοιτητές μπορούν, ύστερα από αίτηση τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται  κατά το χρόνο διακοπής της φοίτησης .

Σχόλια (29)

δόξα τω θεω
|

που ο μπλε αντιπρόεδρος πήρε πτυχίο εγκαίρως και δεν τον πιάνει. στο ν+2 ήταν μέσα; για θυμίστε μας....
αλλά και πάλι δεν επιβάρυνε , τωρα επιβαρύνουν τρελα (πώς δεν μας είπαν)

bill
|

Είμαι διπλωματούχος της σχολής πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ, πτυχιούχος της νομικής σχολής ΕΚΠΑ και πτυχιούχος ΜΙΘΕ (τώρα ΙΦΕ). Μπήκα στο τμήμα φιλοσοφίας Πάτρας το 2014. Έχω περάσει μόνο τα 3/4 των μαθημάτων λόγω οικονομικών δυσκολιών (δεν είμαι κάτοικος Πάτρας). Μέχρι τον Σεπτέμβριο 2025 ελπίζω ότι θα περάσω αρκετά ακόμη, αλλά όχι όλα. Δεν δικαιούμαι ούτε δωρεάν βιβλία , ούτε πάσο, ούτε άλλες περιοχές. Δηλ. δεν επιβαρύνω το Πανεπιστήμιο , ουτε το κράτος. Δεν σπουδάζω για επαγγελματική αποκατάσταση (είμαι συνταξιούχος). Οι σπουδές μου έχουν τον χαρακτήρα "δια βίου μάθησης" .
Αναρωτιέμαι αν οι ηγέτες μας θέλουν να καταργήσουν, να διακόψουν ή να εμποδίσουν την "δια βίου μάθηση" με αυτό τον τρόπο

@Κορόιδο γονιός κ.λπ.
|

Θεωρείς ότι ένας που βρίσκεται π.χ. στο 4ο έτος σπουδών μιας σχολής τετραετούς φοίτησης και δεν έχει περάσει ούτε τα μισά από τα μαθήματα των προηγούμενων ετών, θεωρείς ότι βρίσκεται στο τελευταίο έτος σπουδών;

@Εξω οι φοιτητές...κ.λπ.
|

Ποιον ακριβώς εκδικείται η κυβέρνηση και για ποιον λόγο τον εκδικείται;

Αν ο μέσος όρος...
|

...ετών για να τελειώσει σήμερα μια σχολή των 4 ετών είναι 6 χρόνια, να δείτε ότι έτσι και αρχίσουν οι διαγραφές θα πέσει π.χ. στα 5. Όταν υπάρχει χαλαρότητα, δεν υπάρχουν χρονικά όρια και δεν κοστίζει τίποτα η παράταση σπουδών, τότε είναι λογικό να τραβάει κανείς τις σπουδές του όσο του κάνει κέφι.

@Γαλιατσάτου
|

Το ενδεχόμενο να μην είναι κατάλληλος για την επιστήμη που σπουδάζει, παίζει;

Aris
|

Προφανώς ξεχνάμε πόσες εξεταστικές έγιναν εξ αποστάσεως (λόγω Covid και λόγω των περσινών καταλήψεων) με συνθήκες πολύ πιο δύσκολες (τεχνικά προβλήματα - να χάνουμε 10 λεπτά λόγω του συστήματος και αλλά 5 να σκανάρουμε τις απαντήσεις για να προλάβουμε να μην κλείσει το σύστημα , 1 ώρα εξέτασης το πολύ αντί για 2, πιο δύσκολα θέματα για να μην υπάρξει αντιγραφή - ναι, υπάρχουν φοιτητές που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιγράψουν, αλλά και μαθήματα που δεν μπορούν να αντιγράψουν οι φοιτητές).
Ξεχνάμε ότι τα μαθήματα έγιναν εξ αποστάσεως λόγω covid, πόσοι φοιτητές εργάζονται παράλληλα.
Δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πόσα μαθήματα χρωστάς, πόσες αποτυχημένες προσπάθειες έχεις, αν εργάζεσαι ή όχι, πόσα χρόνια είσαι εγγεγραμμένος?

Επιτέλους!!
|

Οποιος περνάει το 6ος ετος , διαπόμπευση, μήπως να περνάει και πειθαρχικό,;,
Η τιμωρητική διάθεση της πολιτείας ,σε φοιτητές, οικογένειες ,
πρωτοπορεί!!

Μπράβο!
|

Αμήν! Μακάρι να γίνει κι αυτό, το ξεκαθάρισμα έχει αργήσει πολλά χρόνια.

daskala
|

Όταν καποιος κανει 10 ετη να παρει πτυχιο, θα το σκεφτει πολυ να υπηρετησει την στρατιωτικη του θητεια, γιατι θα εχει ηδη φτασει τα 28 του ετη. Αντιστοιχα θα κανει καποια χρονια να βρει δουλεια γιατι εχει μαθει να ζει σε αργους ρυθμους κλπ
Απο τη μια λεμε για ανασφαλιστους, ανεργους, νεους που ζουν στα παιδικα δωματια των πατρικων τουσ σπιτιων και απο την αλλη λεμε οτι δεν υπαρχει διαθεσιμο εργατικο δυναμικο. Πρεπει να αποφασισουμε τι θελουμε προοδο και ευημερια ή ραθυμια και καλοπεραση. Όσο για το ποσα χρονια ηταν φοιτητες οι 300 δεν μας αφορα, αφου τους το επετρεπε η νομοθεσια, τωρα ομως θα αλλαξουμε γιατι θα βουλιαξουμε .

@Παραλογισμός
|

Ας μας πουν οι άριστοι των "300" αν το 50% πήραν πτυχίο κάτω από 10 έτη κ βάζουν τους φοιτητές σε 6 χρόνια να τελειώσουν απαιτητικές σχολές που ο μέσος όρος αποφοίτησής είναι 6, 7 χρόνια.
Δηλαδή αν χρωστάς 3 μαθήματα ΔΙΑΓΡΑΦΗ;;,
Οι κόποι κ οικονομίες μιας οικογένειας, ο αγώνας φοιτητή που ξεκίνησε, από 16 χρόνων ( με τις πανελλήνιες)
θα πεταχτούν κ θα τρέχουν στους ψυχολόγους..

ΔΑΣΚΑΛΑ
|

Οι φοιτητες ηρθε η ωρα να δουνε την πραγματικοτητα:Ειναι ενηλικες, ψηφιζουν και κανονικα θα επρεπε να ειναι υπευθυνοι σε ο,τι αναλαμβανουν :σπουδες, προστασια της υγειας τους ,της ασφαλειας τους, πολιτες ενεργητικοι με αποψη, ετοιμοι να προσφερουν στην κοινωνια στην οποια υπαγονται αλλα και στην οικογενεια τους. Καποια στιγμη να ανακουφισουν απο τα εξοδα τους γονεις τους που με στερησεις τους δινουν την δυνατοτητα να ειναι φοιτητες. Αρα λοιπον , τι συζηταμε ; για το αυτονοητο;παλια δεν υπηρχε το φαινομενο του αιωνιου φοιτητη, ή τουλαχιστον θα ηταν σπανιο, τωρα ολοι θελουν 10 ετη να τελειωσουν ενα ΑΕΙ. Οχι λοιπον, ένα βροντερο οχι, τελος οι αυταπατες, δειτε την αληθεια καταματα..

Κορόιδο γονιός ΕΒΕ, κλπ
|

Η Κεραμέως μας έλεγε ότι ο στόχος των διαγραφών είναι παιδαγωγικός, να μην λιμνάζει, δηλαδή, ο φοιτητής σε μια σχολή που - κατά μεγάλη πιθανότητα - δεν του ταιριάζει ή δεν του αρέσει. Δεν είχε άδικο σε αυτό αλλά η καλύτερη λύση θα ήταν να αποφασίζεται η έξοδος (ή εγγραφή σε άλλη) στα πρώτα χρόνια των σπουδών και όχι στα τελευταία. Ο Πιερρακάκης μας λέει ότι ο στόχος είναι η μείωση του διοικητικού κόστους που προκαλούν οι αιώνιοι. Έχει μετρήσει πόσος θα είναι ο όγκος της γραφειοκρατίας υπαγωγής στις περιπτώσεις εξαιρέσεων του νέου νόμου, όχι μόνο στις Γραμματείες των Σχολών αλλά και στις υπηρεσίες που θα εκδίδουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά; Έχει σκεφτεί πόσες «μαϊμούδες» βεβαιώσεις θα εμφανιστούν ξανά ή και αληθινές βεβαιώσεις ενσήμων που θα αντιστοιχούν σε εικονική πρόσληψη συγγενή/φίλου (με το αζημίωτο); Μέγα λάθος αυτός ο σχεδιασμός με κανένα κέρδος για τον φορολογούμενο, εκτός και αν την επόμενη μέρα των διαγραφών απαλλάξει το Δημόσιο από το μισθολογικό και λειτουργικό κόστος όλων των σχολών με μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό επιτυχόντων.
@Κανένας: στο Φυσικό ο μέσος όρος αποφοίτησης είναι πάνω από 7,5 χρόνια. Το γνωρίζουν και το έχουν παραδεχτεί δημόσια.

Προφανώς δε θυμάστε
|

ότι οι πρώτες 80.000 διαγραφές έγιναν το Δεκέμβριο του 2014. Αυτή τη στιγμή έχουμε 334.000 αιώνιους και 360.000 ενεργούς. Οι μισοί σχεδόν αιώνιοι, τραγικό. Εντωμεταξύ όσοι ήθελαν να συνεχίσουν είχαν όλο το χρόνο αφού αυτό γνωστοποιήθηκε εδώ και 5 χρόνια και έτσι έκαναν προφανώς. Οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει..

Γιωργος
|

Στο μαθηματικό πάντως αν ένας φοιτητής έπαιρνε πτυχίο στα 6 χρόνια ,ιδίως αν ήθελε και καλό βαθμό
Τον θεωρούσαν έναν πολύ καλό φοιτητη

Polar_Fish
|

Αν ενα ΑΕΙ δεν σε διαγράψει δε σημαίνει οτι μπορεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου, δηλαδη να εγγραφεις στο επόμενο εξάμηνο. Αρα το ολο θέμα είναι ακριβώς η διαγραφή.

ΧΡΗΣΤΟΣ
|

Λοιπόν, εγώ προτείνω το Ν + Ν και όχι το Ν + 2. Δηλαδή ως ανώτατο όριο φοίτησης
τα διπλάσια έτη σπουδών. Για σπουδές με 4 χρόνια να ισχύσει το 4 + 4 = 8.
Για τμήματα με 5 χρόνια, 5 + 5 = 10. Για την ιατρική 6 + 6 = 12. Όποιος φοιτητής
συνεχίζει να χρωστάει μαθήματα μετά τα διπλάσια χρόνια σπουδών, τότε να
πληρώνει το μάθημα που θα δίνει. Το κάθε μάθημα να έχει κόστος 30 ευρώ.
Αυτό είναι πιο δίκαιο.

@Ελλαδάρα!
|

Δεν έχεις καταλάβει σωστά. Δεν είναι ανάλογα με τη θέληση του ΑΕΙ. Νόμος είναι, για όλα τα ΑΕΙ. Αν κάποιο ΑΕΙ αρνηθεί να συμμορφωθεί χάνει χρήμα από τον προϋπολογισμό (κανείς δε θα τολμήσει να το φτάσει εκεί).

TASOS
|

Ποτε θα φυγουν επιτελους οι αριστοι?

@Μ.Γαλιατσατου
|

Κανονικά μετά το 3ο κόψιμο θα έπρεπε να φεύγω απ΄τη σχολή. Δεν κάνω. Έτσι γίνεται στις κανονικές χώρες. Όχι να δίνεις το ίδιο μάθημα 10 φορές μέχρι να πετύχεις με στατιστικό τρόπο. Το αν γράφεις 4 επειδή τόσο διάβασες τόσο ξέρεις τόσο μπόρεσες, παίζει σαν σενάριο;
Όσο για το "δεν κοστίζουν τίποτα" είναι το μεγαλύτερο παραμύθι που κυκλοφορεί. Ο αιώνιος φοιτητής κοστίζει α) χρόνο στη Γραμματεία που ασχολείται μαζί του κάθε εξάμηνο β) χρόνο στους καθηγητές που τον βαθμολογούν ξανά και κανά γ) χώρο σε αίθουσες, εργαστήρια κλπ για τα μαθήματα που θα παρακολουθεί ξανά και ξανά όποτε και αν θελήσει δ) το κυριοτερο: το κόστος των σπουδών του που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι και που μετά 10 χρόνια δεν έχει ολοκληρώσει. Πεταμένα λεφτά, που θα μπορούσαν να είχαν σπουδάσει κάποιον άλλον πιό επιμελή. Και πριν ακούσω για το "μα εργάζεται", οι Έλληνες φοιτητές έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εργασίας στην ΕΕ (Eurostat) *και* υπάρχει και η μερική φοίτηση που ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ τα χρόνια που έχεις διαθέσιμα να τελειώσεις, αλλά φυσικά κανείς σχεδόν δεν εκμεταλλεύεται γιατί μερικοί θέλουν και να παρουν το πτυχίο "γρήγορα" και να ασχολούνται με άλλα πράγματα.

@"Έξω οι φοιτητές από τα Πανεπιστήμια. Και άμεσα"
|

Το ακαδημαϊκό έτος τελειώνει 31/8. Τέλος. Αν ο άλλος είναι εκεί 6,8,10 χρόνια, κάποτε τελειώνουν οι ευκαιρίες.

Σταύρος
|

Μεγαλύτερη μπαρουφα από αυτή δεν υπάρχει. Τελείωσα το Πολυτεχνείο στα 5 χρόνια ακριβώς. Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούνται κάποιοι από τους αιώνιους, δεν επιβαρύνουν πουθενα. Θα έπρεπε να είναι θέμα του πανεπιστημίου κι όχι του υπουργείου Παιδείας.

Ελλαδάρα!
|

καλά και αυτό είναι ισονομία; άλλος διαγράφεται και άλλος δεν διαγράφεται ανάλογα με τη θέληση του αει; δηλ. μπορεί να μας πει κάποιος ποιος είναι ο νόμος που ισχύει;
λες και είναι απλό θέμα η διαγραφή ενός φοιτητή;

και να μας πουν τι τους χαλάει ένας φοιτητής που είναι εγγεγραμμένος 10 χρόνια σε μία σχολή.

Κανένας
|

Δηλαδή όλες οι σχολές είναι το ίδιο επίπεδο; Οι σχολές θετικών επιστημών έχουν ούτως ή άλλως μέσο όρο φοίτησης πάνω από 6 χρόνια. Δεν γίνεται να εξισώσεις το φυσικό με το παιδαγωγικό

Μ.Γαλιατσατου
|

Αφου δεν επιρεαζει κανεναν ουτε σιτηση ουτε πασσο το προβησ ποιοειαι;αστους να δινουν μσθηματα υπαρχουν φοιτητες που εχουν ενα μαθημα για πτυχιο το δινουν 5 φορες και τον κοβουν με 4 γιατι αραγε;

Polar_Fish
|

Πρέπει να ολοκληρωθεί η εξεταστικη Σεπτεμβρίου 2025.

"Έξω οι φοιτητές από τα Πανεπιστήμια. Και άμεσα"
|

Μα είναι δυνατόν;;;; Το Σεπτέμβριο διενεργείται η Επαναληπτική Εξεταστική του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους!!!! Έχουν δικαίωμα οι φοιτητές να εξεταστούν για τα μαθήματα που διδάχθηκαν τα δύο προηγούμενα εξάμηνα. Γιατί τους το στερεί ο κ. Υπουργός και δίνει οδηγία για άμεσες διαγραφές μετά τον Ιούνιο κι όχι από Οκτώβριο -που ουσιαστικά ξεκινά το νέο χειμερινό εξάμηνο;
Κανείς δεν θα αντιδράσει στον παραλογισμό;
Τέτοια ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ Κυβέρνηση δεν έχει ξαναπεράσει από τον τόπο.
Και βέβαια κομπλεξική καθότι οι περισσότεροι πτυχιούχοι -επί πληρωμή- σε ΑΕΙ της Εσπερίας.

Φοιτητής
|

ΟΚ, λογικό να υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο. Το ερώτημα για σας τώρα είναι τι θα γίνει στο εαρινό εξάμηνο, γιατί από αυτά που ακούγονται προετοιμάζονται καταλήψεις. Θα χάσουμε πάλι εβδομάδες και εβδομάδες; Θα γίνονται οι διαλέξεις διαδικτυακά (της πλάκας);

Παρατηρητής
|

Να το δούμε και να μη το πιστέψουμε...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ