"Από την έναρξη ισχύος των διατάξεων της κινητικότητας το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο για το σχεδιασμό και τον έλεγχο εφαρμογής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου στο ανθρώπινο δυναμικό, έγινε αποδέκτης ερωτημάτων για ζητήματα εφαρμογής των διατάξεων της κινητικότητας σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, δεδομένων των ειδικότερων ρυθμίσεων που ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς, που διαφοροποιούνται από όσα προβλέπονται για τους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, καθώς οι εκπαιδευτικοί υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα (ν.3528/2007) μόνο για όσα θέματα ρητά παραπέμπονται σε αυτόν ή δεν ρυθμίζονται από ειδικές διατάξεις".
Τα παραπάνω τονίζει η υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαρλαμπογιάννη, απαντώντας, εγγράφως, στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου, κι εξήγεί:
Λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα προβλήματα που είχαν ανακύψει κατά την εφαρμογή των διατάξεων του ΕΣΚ σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς και επιπλέον ότι:
α) οι υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ δεν εξαιρούνται από το ΕΣΚ και δύνανται να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω αποσπάσεων ή μετατάξεων διοικητικού προσωπικού,
β) για τους εκπαιδευτικούς, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 4440/2016, διατηρούνται σε ισχύ ειδικές διατάξεις που αφορούν σε απόσπαση σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε όλη την επικράτεια και σε Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Ανεξάρτητες Αρχές που εποπτεύονται από αυτό και σε φορείς του άρθρου 68 παρ. 1 υποπ. 3 του ν. 4235/2014 (Α’ 32) και του άρθρου 26 παρ. 3 υποπ. β’ του ν. 3432/2006 (Α’ 14), καθώς και σε φορείς και υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την υλοποίηση της μαθητείας των εκπαιδευτικών δομών του ίδιου Υπουργείου. Συνεπώς, το ΥΠΑΙΘΑ, βάση της έκτασης των υπηρεσιών του (περιφερειακών, αποκεντρωμένων και φορέων που εποπτεύονται από αυτό) σε όλη την επικράτεια, δύναται να αξιολογεί ενδοϋπουργικά τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για τη διενέργεια αποσπάσεων ένεκα σοβαρών λόγων υγείας και γενικότερα να ρυθμίζει τα ζητήματα σχετικά με την πολιτική κινητικότητας και την στελέχωση των υπηρεσιών του, και
γ) σταθμίζοντας κατά μείζονα λόγο την ανάγκη στελέχωσης των σχολικών μονάδων με το άρθρο 57 του ν. 5143/2024 «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» (Α’ 161) εξαιρέθηκαν οι εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το πεδίο εφαρμογής του ΕΣΚ.
Η σχετική ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη καθώς, όπως προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση, εξορθολογίζεται το ενιαίο σύστημα κινητικότητας και διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της κινητικότητας των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και η στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως τα σχολεία, τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα και καταργούνται διατάξεις που ρύθμιζαν ευνοϊκότερα θέματα κινητικότητας υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.»
Επισημαίνεται δε ότι σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου: «7. Αποσπάσεις και μετατάξεις εκπαιδευτικών, που έχουν εγκριθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016, ολοκληρώνονται σύμφωνα με τον ν. 4440/2016, όπως ίσχυε μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος. Οι αποσπάσεις του πρώτου εδαφίου έχουν διάρκεια ενός (1) έτους, μετά το πέρας του οποίου οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στην οργανική τους θέση χωρίς άλλη διατύπωση. Για τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται συμπληρωματικά η παρ. 5 του παρόντος.»
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
όχι? έστω αντι για αποσπάσεις σε φορείς να γινόταν με εσωτερική μετάταξη στους φορείς του ΥΠΑΙΘ αντί να πάνε με αποσπάσεις κάποιοι 10 χρόνια και βάσλε κρατώντας μια οργανική σε σχολείο που μάλλον δε τη θέλουν..