Πανελλαδικές 2025: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι Πανελλαδικές για τα ΓΕΛ αρχίζουν στις 30-5-25 και για τα ΕΠΑΛ στις 31-5-25

08/03/2025

Ενημερώθηκε: 08/03/2025, 21:22

Άκουσε το άρθρο

Οι Πανελλαδικές για τα ΓΕΛ  θα ξεκινήσουν   για τα ΓΕΛ στις  στις 30-5-25 και για τα ΕΠΑΛ στις 31-5-25.

Οι μικροαλλαγές που θα θα ισχύσουν φέτος είναι  οι εξής:

Νέα τροποποιητική απόφαση για τη συμμετοχή των υποψηφίων  με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,  η οποία θα ισχύσει στις επικείμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2025, υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης (Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες).

Έγινε ένταξη ενός αριθμού τμημάτων και σε άλλα Επιστημονκά Πεδία (Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες).

Νέα τροποποιητική απόφαση  για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ  θα ισχύσει στις επικείμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις (Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες)

Αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία, που θα ισχύσουν από  από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2025,  προβλέπει απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης (Διαβάστε εδώ όλες τις λεπτομέρειες).

Εξετάσεις

Επιστημονικά Πεδία

Εξεταστέα ύλη

Αριθμός Εισακτέων

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Συντελεστές Βαρύτητας

Μουσικά τμήματα

Στρατιωτικές Σχολές

Σχολές Αστυνομίας

Σχολές Πυροσβεστικής

Σχολές Λιμενικού

Υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Σημείωση: Οι υποψήφιοι και οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται κάποιες από τις παραπάνω πληροφορίες να έχουν τροποποιηθεί, οπότε θα πρέπει πάντα  να αντλούν επίσημες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (11)

Μαρία
|

Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι στους τρίτεκνους υπάρχει μια κατηγορία στο 10% όπου τους επιτρέπει να δηλώσουν κάποια σχολή ακόμη κι αν δεν έχουν πιάσει την εβε. Ισχύει κάτι τέτοιο;

@@Νέες πολύτεχνικές σχολές
|

Δεν απαιτείται καμία διαδικασία επιπλέον.. Πήρε 7 χρόνια με πολλές καθυστερήσεις και απλά ολοκληρώθηκε. Το αν ο κάθε Υπουργός κάνει χατίρια και καθυστερεί 1-2 μήνες παραπάνω να υπογράψει μια απόφαση είναι άλλο θέμα. Η αντιστοιχία ήδη υπάρχει και μένει να αλλάξει το όνομα (με αυτή την απόφαση). Έπρεπε να προστεθεί ως νέο στοιχείο και όχι να λέμε αιριστιες χωρίς βάση.
Για να το πω απλά, δεν γίνεται πλέον να μην λειτουργούν έως το επόμενο ακαδημαϊκό έτος....

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΕΠΑΛ
|

@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΕΠΑΛ

Γνώσεις όχι μόνο από Α λυκείου, αλλά από Α δημοτικού έπρεπε να πεις. Γιατί όμως να επιτρέπουν τους αποφοίτους ΕΠΑΛ να μπορούν να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις σε ΓΕΛ; από την στιγμή που εμείς δεν διδαχθηκαμε σε καμία τάξη του ΕΠΑΛ αρχαία ελληνικά, αλλά και ούτε τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού που διδάσκονται στα ΓΕΛ. Αυτό είναι το περίεργο.
Από την άλλη βέβαια είναι και θετικό που μας το επιτρέπουν αυτό.
Επίσης, το καλό είναι που υπάρχουν όλα τα βιβλία στο site του ψηφιακού σχολείου και θα μπορώ να διαβάσω από εκεί για να καλύψω τα κενά που έχω. Όπως επίσης υπάρχει και το νέο ψηφιακό φροντιστήριο που ανεβάζουν βιντεομαθηματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Απλώς ο νόμος φαίνεται περίεργος.

@ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΕΠΑΛ
|

Δε θέλω να σε απογοητεύσω αλλά αν θέλεις να δώσεις πανελλαδικές με ύλη ΓΕΛ δεν είναι μόνο τα μαθηματικά και η φυσική της Γ Λυκείου. Πρέπει να έχεις γνώση των μαθημάτων αυτών από Α' Λυκείου. Χρειάζεσαι βοήθεια.

Δ/ντης ΓΕΛ
|

@Απόφοιτος ΕΠΑΛ
Για τα βιβλία αν πας σε κάποιο ΓΕΛ της περιοχής σου θα σου τα δώσουν αν έχουν. Αλλιώς 20 cents το ένα από πολύ γνωστή αλυσίδα. Για μάθημα υπάρχει ψηφιακό φροντιστήριο πλέον δωρεάν, ρώτησε στο πλησιέστερο σχολείο. Αν το ερώτημα είναι αν θα επιτύχεις σε κάποια "top" σχολή η απάντηση είναι "ιδού η Ρόδος, ιδού και το..." Δημήτριε

Απόφοιτος ΕΠΑΛ
|

Δ/ΝΤΗΣ ΓΕΛ
Ευχαριστώ! Το θέμα όμως είναι από που θα τα πάρω τα βιβλία; επίσης, πώς θα καταφέρω να μάθω μαθηματικά και φυσική τρίτης λυκείου, από την στιγμή που δεν διδάχθηκα φυσική και μαθηματικά ομάδας προσανατολισμού δευτέρας λυκείου;
Αυτό είναι που μου φαίνεται πολύ περίεργο.
Ως απόφοιτος ΕΠΑΛ να δώσω πανελλαδικές γενικού λυκείου, δεν είναι πολύ δύσκολο;

Ανδρέας Δαρεμάς
|

@Νέες Πολυτεχνικές Σχολες

Η μόνη διαδικασία που απαιτείται είναι η ...απόφαση του Υπουργού. Γνωρίζετε κάποια άλλη διαδικασία; «Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της οικείας Συγκλήτου, ιδρύεται στο οικείο Α.Ε.Ι. Πολυτεχνική Σχολή και εντάσσονται σε αυτήν τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών που έχουν οριστεί αντίστοιχα με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής.» (Παράγραφος 7 του άρθρου 66 του ν. 4610/2019). Οι προτάσεις όλων των Πανεπιστημίων έχουν κατατεθεί. Ποια διαδικασία προβλέπεται από το νόμο μεταξύ πρότασης και υπουργικής απόφασης; Ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. δήλωσε δημόσια ότι η απόφαση του Υπουργού αναμένεται τον Φεβρουάριο. Ενδεχόμενη καθυστερηση θα σημαίνει ότι ο Υπουργός υποχώρει στις γνωστές πιέσεις. Είναι πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης. Η επίκληση κάποιας άγνωστης χρονοβόρας διαδικασίας υποκρύπτει σκοπιμότητες. Eκτός εάν ο σκοπός ήταν αυτός εξαρχής: Oι απόφοιτοι των νέων Πολυτεχνικών Τμημάτων να μην λάβουν ποτέ επαγγελματικά δικαιώματα επειδή (υποτίθεται ότι) εκκρεμεί η διαδικασία ίδρυσης Πολυτεχνικών Σχολων (δηλ. η εκκρεμεί η υπογραφή του Υπουργού).
Στο σημείο αυτό θυμίζω την προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία: «Εάν ο επαγγελματικός φορέας δεν έχει προβεί στην εγγραφή του ενδιαφερομένου στο μητρώο των μελών εντός ενός (1) μήνα, τότε, από την άπρακτη παρέλευση της τασσόμενης προθεσμίας, δημιουργείται τεκμήριο ότι έχει εκδοθεί η απόφαση εγγραφής του ενδιαφερομένου.» Όλοι οι αναγνώστες του esos γνωρίζουν ότι αυτή η τροπολογία δεν αναφέρεται στους αποφοίτους των νέων Πολυτεχνικών Τμημάτων. Οι απόφοιτοι αυτοί -οι οποίοι σύμφωνα με την ελληνική Πολιτεία είναι πλήρως ακαδημαϊκά ισότιμοι με τους αποφοίτους των «παλαιών» Τμημάτων- θα πρέπει να αναμείνουν την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής για να λάβουν το αυτονόητο. Ερώτηση: Είναι συνταγματικό από την ακαδημαϊκή ισοτιμία να μην προκύπτει αντίστοιχη επαγγελματική; Η απάντηση η οποία θα επαναλαμβάνεται δίκην επωδού είναι γνωστή : «Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί».

@Νέες πολύτεχνικές σχολές
|

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ακόμα. Άμα δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία οπότε και δεν γίνεται να λέμε για νέες πολυτεχνικές σχολές. Γενικά δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα αλλά ελπίζω για τα καλύτερα.

Δ/ντης ΓΕΛ
|

Ναι έχεις δικαίωμα να δώσεις Πανελλαδικές προσκομίζοντας μόνο το απολυτήριο και διαλέγεις όποια ομάδα προσανατολισμού θέλεις. Ειδικά φέτος η περίοδος δηλώσεων πανελλαδικών (χρειάζεται τουλάχιστον απόδοση κωδικού για την περιπτωσή σου) έχει λήξει. Κάθε χρόνο γίνεται μέσα Νοέμβρη.

Νέες πολύτεχνικές σχολές
|

Νομιζω ότι πρέπει να προστεθεί..

Απόφοιτος Λυκείου
|

Είμαι απόφοιτος επαγγελματικού λυκείου. Αποφοίτησα το 2012.
Στα ΕΠΑΛ, την σχολική χρονιά 2011 - 2012 και συγκεκριμένα στην τρίτη
λυκείου, τα μαθήματα γενικής παιδείας διαχωρίζονταν σε δυο ομάδες.
την Α ομάδα και την Β ομάδα. Επέλεγες μία από τις δυο ομάδες.
Επιλέγοντας να παρακολουθήσεις την ομάδα Α, μπορούσες να δώσεις
πανελλαδικές εξετάσεις, για να εισαχθείς σε σχολές και τμήματα των Τ.Ε.Ι,
της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε και των υπαξιωματικών σχολών και της σχολής αστυφυλάκων.

Επιλέγοντας την ομάδα Β μπορούσες να δώσεις πανελλαδικές εξετάσεις,
επιλέγοντας σχολές και τμήματα από όλα τα Α.Ε.Ι. Όπως ακριβώς γίνετε
και στο γενικό λύκειο. Εγώ είχα επιλέξει και παρακολουθήσει την ομάδα Α.
Από το 2013 έως και σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι ομάδες, και τα μαθήματα
της Γ ΕΠΑΛ είναι τα ίδια για όλους.

Εγώ θέλω να δώσω πανελλαδικές εξετάσεις του χρόνου.
Έχω το δικαίωμα να περάσω σε πανεπιστήμιο; Αφού, πλέον δεν υπάρχουν Τ.Ε.Ι.
Τα βιβλία έχουν αλλάξει από τότε. Είχα παρακολουθήσει τον τομέα της
πληροφορικής. Μπορώ να συμμετέχω σε μαθήματα πανελλαδικών
εξετάσεων άλλου τομέα; Χωρίς όμως να παρακολουθήσω στην Β και Γ λυκείου
τα μαθήματα του άλλου τομέα, όπως για παράδειγμα υγείας και πρόνοιας.

Και κάτι τελευταίο, το οποίο μου φαίνεται περίεργο είναι ότι είχα διαβάσει
στο site του υπουργείου παιδείας ότι οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ έχουν το δικαίωμα να
συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των γενικών λυκείων, επιλέγοντας
οποιαδήποτε ομάδα προσανατολισμού. Ισχύει στα αλήθεια αυτό;
Γιατί αν όντως ισχύει, μπορεί να πάω σε κάποιο γενικό λύκειο και να
διαβάσω για να δώσω εξετάσεις εκεί, και ας είναι τα μαθήματα πιο δύσκολα.
Για το μόνο που γνωρίζω μέχρι στιγμής είναι ότι δεν μπορώ να σπουδάσω
στα σώματα ασφαλείας, επειδή εκεί υπάρχει όριο ηλικίας και το έχω περάσει
το όριο ηλικίας. Με ενδιαφέρει μόνο το πανεπιστήμιο.

Να με συγχωρέσετε που έχω γράψει πολλά λόγια, αλλά τα έγραψα επειδή
ήθελα να ενημερώσω πρώτα για το τι ίσχυε στη νομοθεσία το 2011 και
2012. Όποιος γνωρίζει, ας μου απαντήσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ