Σύγκλητος ΕΚΠΑ: Να επαναπροσδιοριστεί το νομικό πλαίσιο για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Τα μαθήματα που παρέχονται να αναγνωρίζονται και να κατοχυρώνονται, και να οδηγούν στην απονομή του πιστοποιητικού της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας

11/12/2024

Άκουσε το άρθρο

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 456 του ν. 4957/2022 (Α΄141) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου  24 του ν. 5057/2023 (Α΄ 164) , επαναλαμβάνει τη θέση του Ιδρύματος επί του ζητήματος, σύμφωνα με την οποία  η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια (ΠΔΕ) πρέπει να παρέχεται:

α) εντός της διάρκειας του πρώτου κύκλου σπουδών  και με την παροχή της δυνατότητας συμμετοχής όλων των φοιτητριών και φοιτητών

β) δωρεάν

γ) χωρίς να διαταράσσεται η υλοποίηση των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών

δ) λαμβάνοντας  υπόψη των ιδιαιτεροτήτων των παιδαγωγικών Τμημάτων του Ιδρύματος και των Τμημάτων των οποίων οι απόφοιτοι στελεχώνουν το διδακτικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος υποστηρίζει ομόφωνα τα εξής :

  • τα μαθήματα που παρέχονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων και πιστοποιημένων προγραμμάτων σπουδών, που οδηγούν στην απόκτηση της ΠΔΕ, και οι ήδη αποκτηθείσες μονάδες ECTS των μαθημάτων της ΠΔΕ να αναγνωρίζονται και να κατοχυρώνονται, και να οδηγούν στην απονομή του πιστοποιητικού της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας,
  • να επανακαθορισθεί το πλαίσιο των παρεχόμενων μαθημάτων για την απόκτηση της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, σύμφωνα με την ισχύουσα διάρθρωση των τριών αξόνων/ενοτήτων των προγραμμάτων ΠΔΕ, και να παραμείνει στα Τμήματα η αρμοδιότητα για την επιμέλεια και την οργάνωση του προγράμματος σπουδών της ΠΔΕ.

Με βάση τα ανωτέρω, η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ζητά να υπάρξει επαναπροσδιορισμός του νομικού και ακαδημαϊκού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, προκειμένου  να αποφευχθούν αρρυθμίες κατά την εφαρμογή της ρύθμισης και να επιτευχθεί ομαλή σύζευξη του προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας με τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών και τις ιδιαιτερότητες των επηρεαζόμενων τμημάτων, έπειτα από την οργάνωση ενός ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου με τα Α.Ε.Ι.

Για το λόγο αυτό, προτείνει την αναστολή έναρξης των διατάξεων του ν. 4957/2022 για τουλάχιστον ένα έτος (31.8.2025), και την ταυτόχρονη απονομή του πιστοποιητικού του ΠΔΕ για τους  εισαχθέντες το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, με το προϋφιστάμενο του νόμου 4957/2022 νομικό καθεστώς.

Ανακοίνωση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συζήτησε το μείζον θέμα της χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. και των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για την κατανομή της χρηματοδότησης σε αυτά.

Ειδικότερα, σχετικά με τον καθορισμό των κριτηρίων για την  κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στα Α.Ε.Ι. , ύστερα από προηγούμενη εισήγηση της ΕΘ.Α.Α.Ε., προτείνει τη θέσπιση νέου κριτηρίου για τη διατύπωση της εισήγησης, ώστε ο προσδιορισμός των πραγματικών αναγκών του κάθε Α.Ε.Ι. να λαμβάνει υπόψη το κόστος λειτουργίας και συντήρησης όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων και των υποδομών του σύμφωνα με το συνολικό εμβαδό τους, επισημαίνοντας συγχρόνως τα εξής :

α) Τη σύνδεση από την ΕΘ.Α.Α.Ε. της εσωτερικής και εξωτερικής χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. με τη μέση ετήσια συνολική χρηματοδότηση ανά φοιτητή (βλ. σελ. 13 και 14 της Ετήσιας Έκθεσης για την Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης του έτους 2022 της ΕΘ.Α.Α.Ε.).

β) Την παράλειψη του ουσιαστικού κριτηρίου που αφορά στο πραγματικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης του Α.Ε.Ι. το οποίο εξαρτάται κυρίως από το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων και των υποδομών του, αλλά και από τη χρονολογία κατασκευής τους.

γ) Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει εκπαιδευτικούς χώρους συνολικού εμβαδού 800.000 τετραγωνικών μέτρων σε πέντε διαφορετικά campus και κτίρια των οποίων το έτος κατασκευής χρονολογείται πριν από 50 έως 180 έτη .

δ) Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρότι έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία έτη, είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τη χρηματοδότηση πριν από τη δεκαετή οικονομική κρίση (χρηματοδότηση 2009: 38 εκ. ευρώ, χρηματοδότηση 2024: 15 εκ. ευρώ)

Τέλος, οφείλει να επισημάνει ότι η απουσία του προτεινόμενου νέου κριτηρίου προσδιορισμού των πραγματικών αναγκών του κάθε Α.Ε.Ι. σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, οδηγεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε αδυναμία κάλυψης των  ανελαστικών δαπανών του και της συντήρησης των υποδομών του.
 

Σχόλια (9)

Ερωτηματικά
|

Δεδομένου ότι ένας αυτοτελής κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών ή ένα πρόγραμμα παιδαγωγικής επάρκειας διαρκούν από μίνιμουμ 1 έτος έως και 2 έτη, πώς είναι δυνατόν ένα προπτυχιακό 4 ετών να ενσωματώνει όλες αυτές τις γνώσεις στη διάρκειά του? Και αν όντως το επιτυγχάνει, μήπως αυτό οδηγεί σε ελλιπείς γνώσεις πάνω στην επιστήμη στην οποία υποτίθεται ότι είναι ειδικευμένος ο πτυχιούχος μετά την αποφοίτησή του? Δηλαδή πώς συμπτύσσονται όλες αυτές οι διαφορετικές γνώσεις σε 4 έτη και μάλιστα προπτυχιακού επιπέδου?

@Κώστας | 12 Δεκ 2024 11:48
|

Δυστυχώς τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Πίζα και της καθημερινότητας στα σχολεία.....Αν τα μαθήματα που αναφέρεις κάνανε τη διαφορά, τα σχολεία δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση.

@(@@Κώστας)
|

...και συμπληρωματικά, στην μακρινή Αυστραλία πχ.

" To teach in a Western Australian public school, including relief teaching, you must have a recognised tertiary teaching degree.

Teaching qualifications can be:

-a Bachelor of Education of at least 3 years in duration in one of the following areas
-early childhood education
-primary education
-secondary education
-a relevant 3-year bachelor’s degree, followed by a completed initial teacher education program such as a Graduate Diploma in Education or a 2-year Master of Teaching. Any post-graduate initial teacher education course must be delivered at Level 8 or above of the Australian Qualifications Framework.

Το οποίο σημαίνει, ότι εκεί πέρα, θα πρέπει να έχεις ή παιδαγωγικό πτυχίο ή μεταπτυχιακό 2 ετών στην εκπαίδευση, πέραν του σχετικού πτυχίου ειδικότητας...

Είναι τρελοί αυτοί οι Αυστραλοί,κι εμείς είμαστε οι λογικοί, ε?

@(@@Κώστας)
|

Θλίβομαι για τις απόψεις σας...

Εάν είναι καποιος μόνο επιστημών φυσικός, ας πάει να ασκήσει επαγγελματικά τις γνώσεις του σε εφαρμοσμένο η θεωρητικό πεδίο της επιστήμης του. Εφοσον, όμως, επιλέγει τη διδασκαλία, θα πρέπει να γίνει ΚΑΙ δάσκαλος.
Είναι σα να μου λέτε ότι ένας ιατρός παθολόγος που έχει διδαχθεί στοιχεία χειρουργικής, δικαιούται να πραγματοποιεί εγχειρήσεις ...

@@Κώστας
|

Ένας φυσικός για να διδάξει φυσική σε γυμνάσιο δεν οφείλει να έχει τις δικές σας παιδαγωγικές γνώσεις. Δεν είναι επιστημών παιδαγωγός. Είναι επιστημών φυσικός. Στοιχεία παιδαγωγικής είναι υπεραρκετά. Είναι κατανοητό αυτό κύριε;

@Κώστας
|

Aγαπητέ κύριε η παιδαγωγική επιστήμη δεν είναι τόσο απλή.
Για να διδάξω στη ΔΕ διδάχθηκα τα εξής μαθήματα:
Παιδαγωγική ψυχολογία
Ψυχολογία του εφήβου
Αρχές Φιλοσοφίας
Φιλοσοφία της αγωγής.
Εκπαιδευτική κοινωνιολογία
Οδηγητική και επαγγελματικός προσανατολισμός
Γενικές αρχές διδακτικής
Διδακτική μαθημάτων ειδικότητας
Ειδική διδακτική
Εκπαιδευτική τεχνολογία
Μικροδιδασκαλίες
Πρακτική άσκηση διδασκαλίας
Στοιχεία δικαίου και νομοθεσίας
Εκπαιδευτική έρευνα, κ.ά.

Κατανοητό κύριε;

Κώστας
|

Ένας μαθηματικός, ένας φυσικός, ένας χημικός σπουδάζει την επιστήμη των μαθηματικών, της φυσικής, της χημείας και ό,τι άλλο χρειάζεται από τις συγγενείς επιστήμες για να εδραιώσει τις γνώσεις του. Το ότι οι σχολές αυτές ονομάζονται "καθηγητικές" δεν σημαίνει ότι όλοι οι απόφοιτοι θα ασχοληθούν με την εκπαίδευση. Όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την εκπαίδευση καλό είναι να έχουν κάποιες γνώσεις παιδαγωγικής. Τις γνώσεις αυτές μπορεί να τις αποκτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών του, παίρνοντας κάποια επιπλέον μαθήματα τα οποία όμως δεν θα προσμετρούνται ούτε στα ελάχιστα απαιτούμενα μαθήματα (δεν προσφέρουν διδακτικές μονάδες), ούτε στον βαθμό του πτυχίου, αλλά θα οδηγούν στη χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού. Εναλλακτικά, θα μπορεί κάποιος να πάρει τα ίδια μαθήματα μετά τη λήψη του πτυχίου.

λετε και ξέρουν τι εκαναν
|

μπαχαλο παντού

Εύγε στο ΕΚΠΑ
|

σύσσωμα πρέπει να ακολουθήσουν και όλα τα άλλα πανεπιστήμια!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ