Παράνομες έκρινε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τις αποφάσεις του ΔΟΑΤΑΠ με τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήσεις αναγνώρισης μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ιταλικού πανεπιστημίου με την αιτιολογία ότι το πρόγραμμα σπουδών προσφερόταν στην ελληνική γλώσσα και όχι στην ιταλική.
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι στον τομέα της παιδαγωγικής είχαν απονεμηθεί από ιταλικό πανεπιστήμιο μετά την ολοκλήρωση προγράμματος σπουδών εξ αποστάσεως που είχε λάβει πιστοποίηση από τον αρμόδιο ιταλικό φορέα ANVUR.
Ο ΔΟΑΤΑΠ ωστόσο αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ισοτιμία των μεταπτυχιακών διπλωμάτων με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε πιστοποίηση ειδικά του ελληνόφωνου προγράμματος σπουδών από τον ANVUR, γεγονός που κατά τον ΔΟΑΤΑΠ καθιστούσε τη διαδικασία απονομής των σχετικών τίτλων σπουδών αδιαφανή και μη αξιόπιστη.
Το δικαστήριο απέρριψε την επιχειρηματολογία του ΔΟΑΤΑΠ και έκρινε ότι ο Οργανισμός παρανόμως θεώρησε ότι μόνο το γεγονός ότι το νομίμως πιστοποιημένο από τον αρμόδιο ιταλικό φορέα ANVUR πρόγραμμα σπουδών του ιταλικού πανεπιστημίου προσφέρθηκε στην ελληνική γλώσσα, καθιστά τη διαδικασία απονομής του εν λόγω τίτλου αδιαφανή και, συνεπώς, αντίθετη με τις προϋποθέσεις του άρθρου 4 του ν. 3328/2005:
- Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση ενός προγράμματος σπουδών αφορά στο περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας των διδασκομένων επιστημονικών αντικειμένων, και δεν σχετίζεται με τη γλώσσα διδασκαλίας/εξέτασης.
- Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία για τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της Ιταλίας ενθαρρύνονται να παρέχουν προγράμματα σπουδών σε γλώσσες πέραν της ιταλικής.
Με αυτό το σκεπτικό, το δικαστήριο ακύρωσε ως παράνομες τις αποφάσεις του ΔΟΑΤΑΠ με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναγνώρισης των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ανέπεμψε την υπόθεση στον Οργανισμό για τις νόμιμες ενέργειες.
Με την απόφαση αυτή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ενισχύεται η εμπιστοσύνη στην πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και διευκολύνεται η αναγνώριση τίτλων σπουδών σε έναν ολοένα και πιο διεθνοποιημένο εκπαιδευτικό χώρο.
Την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά του ΔΟΑΤΑΠ χειρίστηκε η δικηγόρος Αθηνών Σοφία Γκιόκα.
Ως απόφοιτος με προπτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών αναγνωρίσθηκε στις από το Κυπριακό
Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλου Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) ως τίτλος ισότιμος
προς Πτυχίο Πανεπιστημιακού Επιπέδου, Πιστοποιητικού Αναγνώρισης Ισοτιμίας Τίτλου Σπουδών του ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. Σύμφωνα δε με τους σχετικούς κανονισμούς, «πτυχίο» είναι ο πρώτος καταληκτικός τίτλος πανεπιστημιακού επιπέδου, ο οποίος χορηγείται μετά από επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος σπουδών που προσφέρεται από εκπαιδευτικά
ιδρύματα που πληρούν τις αρχές αναγνώρισης, όπως καθορίζονται στην παράγραφο
3 του Κανονισμού της Κύπρου.
Περαιτέρω, στις 12.12.2023 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (τ. Α’ 205/12.12.2023) η
Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου σχετικά με την αμοιβαία ακαδημαϊκή
αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Ανωτάτων και Ανωτέρων
Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων εγκεκριμένων Ιδρυμάτων. Σκοπός της
Συμφωνίας είναι η αμοιβαία μεταξύ των δύο κρατών αναγνώριση τίτλου σπουδών
ανώτατης εκπαίδευσης.
Δοθέντων των ανωτέρω, κατόπιν δημοσίευσης της ανωτέρω Διακρατικής Συμφωνίας
στις 12.12.2023 και με δεδομένο ότι ο τίτλος σπουδών μου έχει αναγνωρισθεί ως
ισότιμος με πτυχίο Πανεπιστημιακού Επιπέδου και μεταπτυχιακό στην Κύπρο, ήτοι με τίτλο σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, αιτήθηκα όπως ο τίτλος σπουδών μου «Bachelor of Business Administration» και ΜΒΑ αναγνωρισθεί από τον Οργανισμό ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμος προς τίτλο
σπουδών ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδας.
ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΟΑΤΑΠ.
Υποτίθεται μετα από 50 χρόνια η Ελλάδα ενσωματώθηκε στην συνθήκη της Λισσαβόνας.
Η Διοίκηση Είναι ανεπαρκής και απαράδεκτη.
Πρέπει να καταργηθεί η να αλλάξει εντελώς η υπάρχουσα Διοίκηση
Αγαπητέ κ Υπουργέ περιμένουμε την δοθείσα λύση σας