Θέλουμε να ανοίξουμε το διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο στην πορεία. Πιστεύω ότι κάποιες αλλαγές τς ανακοινώνεις και τις εφαρμόζεις όταν έχουν ωριμάσει που είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου διαλόγου που έχει διεξαχθεί.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σήμερα στον Σκάϊ, και τόνισε τα εξής:
- Σε ότι αφορά το σύστημα πρόσβασης πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ως προς το πως κάνουμε αλλαγές .
Κοιτάμε τι γίνεται και διεθνώς. - Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις. Καμία, όμως, από αυτές τις βελτιώσεις στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Πρέπει να γίνει με μελέτη γα να προκύψει κάτι καλύτερο.
- Αν δούμε την ιστορία των Πανελλαδικών εξετάσεων θα διαπιστώσουμε ότι γινόντουσαν αλλαγές από συγκεκριμένες κυβερνήσεις και συγκεκριμένους υπουργούς Παιδείας και το σημείο ξαναγύριζε στον ίδιο σχεδιασμό του συστήματος , στα 4 μαθήματα.
- Ο σχεδιασμός που πρέπει να γίνει πρέπει να είναι τεράστιας μελέτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο κ. Σημίτης μεταφέρθηκε από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους στο νοσοκομείο τα ξημερώματα, χωρίς σφυγμό.
Η διαπίστωση του θανάτου του έγινε κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο.
Ο Κώστας Σημίτης, καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός, υπήρξε μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (30 Ιουνίου 1996 – 8 Φεβρουαρίου 2004) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (18 Ιανουαρίου 1996 – 10 Μαρτίου 2004).
Η πορεία του κορυφώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1996, όταν διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, έπειτα από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν αυτός που παρουσίασε στον ελληνικό λαό το αφήγημα του “εκσυγχρονισμού”.
Λίγο αργότερα, στις 30 Ιουνίου 1996, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος και έγινε ο πρωθυπουργός. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν την απειρία της νέας κυβέρνησης, για να δημιουργήσουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο με την απειλή πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σημίτης προώθησε μέτρα οικονομικής λιτότητας αλλά και ενός ανεξέλεγκτου από άποψης οικονομικών εξοπλιστικού προγράμματος για να αντιμετωπιστεί η απειλή απο την Τουρκία, την ίδια στιγμή που αρκετά ποσά δαπανούνταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την ανάδειξη της Ελλάδας.
Η σταδιακή μείωση των λειτουργικών εξόδων της χώρας οδήγησε στην αύξηση του ιδιωτικού τομέα και σε μείωση δημόσιου τομέα, είναι κάτι που κατηγορήθηκε.
Η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001 ήταν απο τα ερωτηματικά δεδομένου ότι έχουμε ένα σταθερό νόμισμα, βελτίωση οικονομικών, καλύτερες συνθήκες ζωής, ωστόσο όπως ανέφερε και ο προκάτοχός του Παπανδρέου, υπήρξαν πιέσεις μέσω της οικονομικής οδού για υπαναχώρηση στα εθνικά θέματα.
Γενικά μπορούμε να πούμε ότι έναν πολιτικό τον κρίνει ο λαός με βάση το αποτύπωμά του
στη χώρα αλλά και με βάση τις προθέσεις του.
Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι κάτι που συζητείται και θα συζητείται για χρόνια διότι έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.
Μπορούμε να πούμε ότι έκανε αρκετά λάθη στη πολιτική του απέναντι στη Τουρκία.
Ωστόσο η πρόθεση του Σημίτη θεωρείται καλή δεδομένου ότι όπως ακούστηκε απο πηγές, έδωσε αρκετά χρήματα του μισθού του για τη χώρα. Προσπάθησε επίσης να τακτοποιήσει τα οικονομικά της χώρας.
Όλα όμως τα λεφτά αυτά σπαταλήθηκαν, έτσι παρά τις προσπάθειές του, η Ελλάδα έμεινε αδύναμη μέσα στην Ε.Ε.
Γενικά ο στόχος που θέλησε να πραγματοποιήσει ήταν μια δυνατή Ελλάδα μέσα στην Ε.Ε. μια Ελλάδα με λόγο, που δεν θα της επιβάλλουν οι άλλοι την εξωτερική πολιτική της, αλλά θα έχει βούληση.
Ωστόσο αυτό ίσως είναι και ουτοπία δεδομένου του μεγέθους της χώρας
ή μήπως τελικά την δυνατή χώρα την κάνουν οι πολιτικοί της ;
Είναι ένα ερώτημα που διαιωνίζεται για πάντα.