Γενικές οδηγίες για την εξέταση των υποψηφίων στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2025

08/01/2025

Άκουσε το άρθρο

Από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνονται οι παρακάτω οδηγίες όσον αφορά στην εξέταση των ειδικών μαθημάτων «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» για τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2025.

Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους κατάλληλο χαρτί σχεδίασης, του οποίου οι εξωτερικές διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 50 εκ.. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, σε διαστάσεις ανάλογες με το χαρτί σχεδίασης. Η σχεδίαση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιχα, ξύστρα. Επίσης, επιτρέπεται η χρήση βελόνας μετρήματος και νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση οργάνων σχεδίασης και η χρήση σπρέι.

Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους κατάλληλο χαρτί σχεδίασης, του οποίου οι εξωτερικές διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, είναι 50 Χ 58 εκ.. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης με παραλληλογράφο ή «ταυ», σε διαστάσεις ανάλογες με το χαρτί σχεδίασης καθώς και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή πρόχειρο χαρτί σχεδίασης (ρυζόχαρτο ή άλλο), τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ασπίδα σβησίματος, ξύστρα - καμπάνα κ.λ.π.).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να φέρουν μαζί τους μολύβια (μηχανικά κ.λπ) διαφορετικής σκληρότητας και πενάκια μαύρης μελάνης για σχεδίαση γραμμών με διαφορετικά πάχη. Επισημαίνεται ότι, είτε πρόκειται για τελική σχεδίαση με μελάνη είτε πρόκειται για τελική σχεδίαση με μολύβι, θα πρέπει οι υποψήφιοι να επιτύχουν τις κατάλληλες διαβαθμίσεις πάχους και έντασης γραμμών ανάλογα με την κλίμακα του σχεδίου και σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής σχεδίασης. Επίσης οι υποψήφιοι μπορούν να χρησιμοποιούν μεγεθυντικό φακό.

Απαγορεύεται οι υποψήφιοι να χρησιμοποιούν ειδικά βοηθητικά συστήματα σχεδίασης, όπως ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες και μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων και σχημάτων (στένσιλ), αυτοκόλλητα γράμματα ή γραμμοσκιάσεις (φύλλα ράστερ, λετρασέτ κ.λ.π.), κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα με διάφορες κλίμακες μέτρησης 1:20, 1:50, 1:100 κ.λ.π.), μοιρογνωμόνια καθώς και αριθμομηχανές.

Επισημαίνεται ότι ο τρόπος εξέτασης των ειδικών μαθημάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις περιγράφεται στην αριθμ. Φ.253/154481/Α5/24-12-2024 (ΦΕΚ 7261 Β΄) υπουργική απόφαση, με θέμα: «Ορισμός των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων ΑΕΙ και των ΑΣΤΕ, για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα, καθώς και των αντίστοιχων ειδικών μαθημάτων, του τρόπου, του τόπου και του χρόνου εξέτασης και βαθμολόγησης της εξέτασης στα ειδικά αυτά μαθήματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. 
 

Σχόλια (2)

Πανελλαδικές Εξετάσεις
|

Εγω θέλω να ρωτήσω για τους αποφοίτους των λυκείων που επιθυμούν γενικά να κάνουν αίτηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν με ενδιαφέρει για το γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο που γράφει στο κείμενο. Διάβασα κάτι το οποίο μου φαίνεται πραγματικά περίεργο σε άρθρο.
Νομίζω πως οι περισσότεροι μαθητές και απόφοιτοι λυκείου δεν το γνωρίζουν, όπως δεν το γνώριζα και εγώ μέχρι πρόσφατα.

Οι απόφοιτοι γενικών λυκείων έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των γενικών λυκείων, επιλέγοντας να δώσουν τα μαθήματα οποιασδήποτε ομάδας προσανατολισμού. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ, έχοντας όμως και πτυχίο από ΕΠΑΛ. Δηλαδή, απολυτήριο γενικού λυκείου και πτυχίο επαγγελματικού λυκείου (αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο).

Τέλος, οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ έχουν και αυτοί το δικαίωμα να κάνουν αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των γενικών λυκείων, δηλώνοντας τα μαθήματα οποιασδήποτε ομάδα προσανατολισμου.

Ισχύει πραγματικά αυτός ο νόμος σήμερα;
Πώς είναι δυνατόν οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (πόσο μάλλον οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ) να έχουν το δικαίωμα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις στα γενικά λύκεια, επιλέγοντας κιόλας οποιαδήποτε ομάδα προσανατολισμού; αφού τα μαθήματα της ομάδας που θα δηλώσουν να δώσουν, δεν τα έχουν παρακολουθήσει στη Β και Γ λυκείου.
Εκτός και αν ο υπουργός παιδειας το δίνει αυτό το δικαίωμα, γιατί σου λέει δεν χρειάζεται να κανεις εγγραφή στο γενικό λύκειο για να παρακολουθήσεις τα μαθήματα των δύο τελευταίων τάξεων των ομάδων Π.
που δεν είχες παρακολουθήσει όταν ήσουν μαθητής και μπορείς να κάνεις φροντιστήριο ή ιδιαίτερα μαθήματα και έτσι να μάθεις την ύλη.

harac
|

Δεν γνωρίζω κατά πόσο υπάρχει νόημα στην εξέταση του Γραμμικού Σχεδίου με το χέρι, στην εποχή μας, όπου όλοι οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί σχεδιάζουν στον υπολογιστή. Αν πάλι, υπάρχει κάποιο νόημα, τότε με ποια λογική εξετάζεται ως πανελλαδικό μάθημα, χωρίς να διδάσκεται στο ΓΕΛ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ