Στο τέλος της Άνοιξης θα ανακοινωθούν ποια Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον Σκαϊ, κι εξήγησε ότι θα προηγηθεί αξιολόγηση των αιτήσεων οι οποίες θα κατατεθούν.
Ο υπουργός ανέφερε από τις 2 Ιανουαρίου που ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μέχρι σήμερα δεν κατατέθηκε καμία αίτηση ενδιαφερομένων για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.
Ωστόσο διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν αιτήσεις από σημαντικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας περισσότερες από 100 προτάσεις για συμπράξεις κορυφαίων ξένων πανεπιστημίων με Ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, για την ίδρυση και λειτουργία κοινών Μεταπτυχιακών.
Οι κοινές αυτές προτάσεις ,ήδη αξιολογούνται και σύντομα θα ανακοινωθούν ποιες θα εγκριθούν, σημείωσε ο υπουργός
Στόχος είναι, τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, να καταστεί και η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως το έχουν πετύχει η Ιταλία και τη Κύπρου.
Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε σπουδαία τη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση για τα νέα σχολεία. «Θα αναπτύξουμε σχολεία σε περιοχές οι οποίες έχουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Θα πάμε σε υφιστάμενες σχολικές υποδομές, τα σχολεία αυτά όμως θα έχουν μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική και σε αυτό το πλαίσιο θα πάμε σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα που θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα» τόνισε.
«Τα Ωνάσσεια Σχολεία θα μοιάζουν με τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, αλλά θα είναι ένας νέος τύπος σχολείου. Η ιδέα είναι να επενδύσουμε σε αυτήν την πολυτυπία, να μπορέσουμε να έχουμε στο σύστημα έναν πλουραλισμό. Όπως και στα υπόλοιπα σχολεία, έτσι κι εδώ σκοπός είναι οι νέες καινοτομίες να διαχέονται περισσότερο στο σύστημα εκπαίδευσης. Στα Ωνάσσεια οι καινοτομίες θα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και της συνολικής επαγγελματικής διαδρομής τους, με πρόσθετες ώρες για ομίλους και πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Μιλάμε για 22 Γυμνα΄σια και Λύκεια, άρα για 11 περιοχές. Θα ξεκινήσουμε με κάποια τον Σεπτέμβριο φέτος και θα ολοκληρώσουμε του χρόνου
Εδώ και δεκαετίες ισχύει η αναγνώριση πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εκείνοι δε πλήρωναν δίδακτρα και στέγη; Ο πλανήτης δεν έχει μια χώρα την Ελλάδα να μας φαίνεται οτιδήποτε ότι είναι καινούριο και απαράδεκτο. Βγείτε έξω από την αυλή του σπιτιού σας να δείτε πως λειτουργεί ο κόσμος, στη προκειμένη περίπτωση εκπαιδευτικά.