Επιστολή καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης στον Κ. Πιερρακάκη για τη μετατροπή του του σχολείου τους σε Ωνάσειο

Η επιλογή του έμψυχου δυναμικού των εκπαιδευτικών με μία σειρά αυστηρών κριτηρίων μάς απαξιώνει και δημιουργεί καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας σε όλους εμάς, ενώ έχουμε δώσει την ψυχή μας τόσα χρόνια

28/01/2025

Άκουσε το άρθρο

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υπό ίδρυση Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων.

Η επιλογή του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης ως υποψήφιου Δημόσιου Ωνάσειου Σχολείου μας φέρνει σε δύσκολη θέση για τους ακόλουθους λόγους:

1. Δε λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή της Θράκης. Αν και ένας από τους στόχους του σχεδίου νόμου είναι η ενίσχυση των περιοχών που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, επιλέγεται το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, το οποίο είναι το κεντρικότερο σχολείο της πόλης και συμπεριλαμβάνει χριστιανούς και μουσουλμάνους μαθητές αλλά και τμήματα ένταξης πολλών μαθητών που αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα. Πολλά από τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στο 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης προέρχονται από τα πομακοχώρια και έχουν χαμηλότερο γνωστικό υπόβαθρο, επειδή αναγκάζονται να φοιτήσουν σε δίγλωσσα  δημοτικά σχολεία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ενταχθούν πλήρως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό, στο σχολείο μας και σε άλλα σχολεία της Θράκης λειτουργούν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

2. Η επιλογή του έμψυχου δυναμικού των εκπαιδευτικών με μία σειρά αυστηρών κριτηρίων μάς απαξιώνει και δημιουργεί καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας σε όλους εμάς, ενώ έχουμε δώσει την ψυχή μας τόσα χρόνια για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας. Μετά από μία διετία οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα χάσουν οριστικά και αμετάκλητα τις οργανικές τους θέσεις στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα; Άραγε, μήπως έτσι καταστρατηγείται το δικαίωμα μοριοδότησης που προέρχεται από την πολύχρονη εμπειρία των εκπαιδευτικών; Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, πριν τοποθετηθούν σε μια οργανική θέση σε σχολική μονάδα αστικού κέντρου, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μετακινήθηκαν σε περιφερειακά σχολεία εντός και εκτός του νομού τους. Οι μετακινήσεις αυτές απαιτούν χρόνο, κόπο, οικονομικό κόστος, προσωπικές και οικογενειακές θυσίες για πολλά χρόνια.

3. Η διαδικασία επιλογής των μαθητών μέσω εισαγωγικών εξετάσεων θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στα παιδιά των τελευταίων τάξεων των όμορων Δημοτικών Σχολείων, τα οποία θα αγωνίζονται μέσα από επιπλέον ώρες μαθημάτων για μία θέση στο Ωνάσειο. Είναι αναπόφευκτο να προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναστάτωση στην αστική ζώνη, από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι μαθητές και οι μαθήτριες που εγγράφονται και φοιτούν στο 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, καθώς πολλοί μαθητές θα υποχρεωθούν να εγγραφούν σε πιο μακρινές σχολικές μονάδες, προκαλώντας προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό, αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία των μαθητών αλλά και θέτοντας ζητήματα ασφάλειας κατά την καθημερινή τους μετακίνηση από και προς τη νέα σχολική τους μονάδα. Εάν ληφθεί υπόψη  το μέγεθος του μαθητικού δυναμικού του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης, το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών καθίσταται εντονότερο.

Κύριε Υπουργέ,

Ας μην καταστραφεί ένα σχολείο που λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά. Ας μην ανοιχτούν πληγές στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Θέλουμε το σχολείο μας να συνεχίσει να είναι μία ανοιχτή αγκαλιά στη διαφορετικότητα, να συνεχίσει να δέχεται παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και να συνεχίσει να δέχεται παιδιά και από την ορεινή περιοχή της Ξάνθης, συμβάλλοντας στην προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων.

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης  χρόνια τώρα αγωνίζονται, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για μία ποιοτική εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και παρέχοντας στα παιδιά πολλαπλές ευκαιρίες για γνώση και κοινωνική ένταξη (διδακτικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές εκδρομές, υλοποίηση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων, καθώς και προγραμμάτων συνεργασίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Επίσης, συνεργαζόμαστε ήδη με τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευκολύνοντας την πρακτική άσκηση φοιτητών και την εκπόνηση προγραμμάτων και μεταπτυχιακών διατριβών. Επιπρόσθετα, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης κάθε χρόνο συμμετέχουν και διακρίνονται σε πανελλήνιους διαγωνισμούς με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία ουσιαστική προώθηση της πραγματικής και καλά εννοούμενης αριστείας. Αποτελεί μόνο προώθηση του σχολικού αποκλεισμού και κατάργηση της συμπερίληψης. Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται οι έννοιες της αριστείας με την έννοια του ελιτισμού. Δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται η αξία μίας μικρής ομάδας μαθητών (των «αρίστων»), απαξιώνοντας τους υπόλοιπους, διότι όλοι έχουν πολλά να μάθουν από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Σε ένα σχολείο συμπεριληπτικό τέτοια στεγανά δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Η παροχή προνομίων σε λίγους «καλούς» και ο αποκλεισμός των «μετρίων» από τις ίσες ευκαιρίες δεν συνάδει με τις αρχές ενός δημοκρατικού σχολείου. Μέσα από την προώθηση του σχολικού αποκλεισμού και την κατάργηση της συμπερίληψης καραδοκεί ο κίνδυνος της ανάδειξης αντιδημοκρατικών αξιών. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο  δεν θα τιμούσε ούτε τη δική σας προσωπική πορεία ούτε κανενός μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Χρειαζόμαστε ενίσχυση των υπαρχόντων υποδομών των σχολείων και αναβάθμιση της λειτουργίας τους, όχι δημιουργία σχολείων στα οποία θα απαγορεύεται ή θα δυσχεραίνεται η πρόσβαση στα παιδιά με ειδικά μαθησιακά προβλήματα και στα παιδιά που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα. Μία ενδεχόμενη πρόταση θα ήταν να ιδρυθούν εκ βάθρων νέα σχολεία με τις κατάλληλες υποδομές, τα οποία θα μπορούσαν να επιλέξουν οι μαθητές, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Με τον τρόπο αυτό δεν θα διαταρασσόταν η ομαλή λειτουργία των υπαρχόντων σχολείων.

Κύριε Υπουργέ,

Σας παρακαλούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβετε υπόψη όλους τους προβληματισμούς μας πριν προχωρήσετε στην ψήφιση του νομοσχεδίου και να προβείτε στις αναγκαίες τροποποιήσεις για να μην έχει ολέθριες συνέπειες για τις επερχόμενες γενιές μαθητών και για να μην αποτελέσει οπισθοδρομικό παράγοντα στον αγώνα που δίνουν δεκάδες τοπικοί φορείς για την ενίσχυση της ισονομίας και της ισοπολιτείας στη Θράκη.

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης

Σχόλια (13)

@ ξαφνικά
|

Ένα δίκιο το έχεις. Τα σχολεία έχουν πολλά θέματα από την ιδεοληψία της συμπερίληψης (είτε με θέματα συμπεριφοράς ή επίδοσης ακραίων καταστάσεων - που είναι για ειδικά σχολεία) . Αυτά πρέπει να λυθούν όμως : με απομάκρυνση (χωρίς συναίνεση γονέων ) σε ειδικές δομές για επίδοση ή και βελτίωση συμπεριφοράς ΕΚΤΟΣ σχολείου και με οργάνωση (σε πράλληλη τάξη ΟΛΩΝ εκτός της δικής τους για ένα διάστημα με πολλά επίπεδα και αλλαγή στη σύνθεση αυτής της τάξης με εντατικό πρόγραμμα) της ενισχυτικής σοβαρά και όχι ως έχει (προαιρετική και εκτός σχολικού προγράμματος). Για μη υποχρεωτική , μαχαίρια , φτύνω, σπρώχνω διαγραφή και εισαγγελέας σε κηδεμόνες κλπ. Πρώτα πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα το σχολικό και να βγει η παιδοφύλαξη από το σχολείο όχι ως κτήριο , αλλά ως πρόγραμμα (πάρε ιεκτζήδες ή ντανταδες της γειτονιάς με ανοιχτό σχολείο και ευθύνη των δήμων - ΚΑΝΕΝΑΣ εκπαιδευτικός , πλην ίσως ενός να κοιτά το διάβασμα όλων και όχι να κάνει τον τραπεζοκόμο). Απλά και οικονομικά πράγματα

Άσπρη Κιμωλία
|

@ Ξαφνικά
Είναι προφανές ότι δεν κατανοήσατε το κείμενο των καθηγητών του Γυμνασίου.
Το αντίθετο συμβαίνει σ’ αυτό το σχολείο, τίποτα δε φαίνεται στάσιμο από την επιχειρηματολογία τους.
Να το ξαναδιαβάσετε με προσοχή και να αντικρούσετε τα επιχειρήματά τους ένα προς ένα για να φανούν και τα δικά σας.
Σχετικά με τον «μέτριο και αδύναμο μαθητή» έχω να σας πω κάτι που προφανώς αγνοείτε: Δάσκαλοι(και οι καθηγητές δάσκαλοι είναι) και γονείς ανησυχούν για αυτά τα παιδιά κάθε μέρα. Είναι παιδιά ευάλωτα, και τα άλλα είναι αλλά αυτά περισσότερο, και γι’ αυτό τα προσέχουμε, διακριτικά πολλές φορές, για να μην μεγαλώνει η διαφορά από τα άλλα. Θεωρούμε σημαντικό τον θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας που έχει πάντοτε διττό στόχο: θέλουμε και τη γνωστική πρόοδο και την ψυχολογική στήριξη. Αν τα καταφέρουμε αυτά, μετά από λίγο καιρό δεν μας έχουν ανάγκη. Ανοίγουν τα φτερά τους και σχίζουν τον ουρανό.
Να στηρίξουμε όλοι τον θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας που πρέπει να λειτουργεί από την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου.

Ξαφνικά
|

Θυμηθήκαμε και τη συμοςριληψη, το μέτριο και αδύνατο μαθητή, το τι έχουμε προσφέρει στην εκπαίδευση... Κι όλα αυτά για να παραμείνουμε στάσιμοι.

ΜΠΡΑΒΟ
|

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΛΛΑ ΣΩΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΕΚ . ΜΠΡΑΒΟ!!!!!

Παύλος
|

Το να μην ιδρυθεί για να μη χάσουμε τις οργανικές δεν στέκει ως επιχείρημα. Καταλαβάινω ότι η εμπειρία είναι ένα προσόν που πρέπει να προσμετρηθεί αλλά από την άλλη έχουν και τις λιγόρες ώρες εβδομαδιαίως. Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις και δουλειά παραπάνω. Αυτό είναι γεγονός. Φυσικά και καλύτερες αμοιβές αν και μικρές.Το δίκαιο είνια να έχουν προτεραιότητα στην τοποθέτηση σε γειτονικά σχολεία αν δε θέλουν να δουλέψουν τόσο πολύ.

@ και της επαρχίας που το χρειάζεται περισσότερο
|

αν είσαι εκπρόσωπος τύπου του ιδρύματος και κρίνεις ότι η επαρχία έχει ανάγκη περισσότερη , δεν απαντάς εκ μέρους του γιατί δεν επέλεξαν να μετατρέψουν αυτά με τη μεγαλύτερη χρεία από τα σχολεία πόλεων που ανακοινώθηκαν σε στίγματα αριστείας που λέει και ο πθ ;

Άσπρη Κιμωλία
|

Qwerty, δίκιο έχεις, αλλά όταν είσαι συναισθηματικά φορτισμένος και νιώθεις τη μεγάλη αδικία που συντελείται με όλες αυτές τις επιλεκτικές δράσεις, λογικό είναι η ορθογραφία να χάνει την πρωτιά.
Ας μείνουμε στο ουσιώδες, στο θεμελιώδες, στο υπέροχο, όπως πράττουμε διαχρονικά όταν μελετούμε τα πρωτότυπα κείμενα του Σολωμού και του Μακρύγιαννη.

Φιλόλογος πρώην
|

@Qwerty
Λάθος είναι φυσικά, αλλά από ένα τόσο μεστό κείμενο δεν είναι λίγο αποπροσανατολιστικό να απομονώνετε και να σχολιάζετε μόνο αυτό το λάθος; Πάντως σας ενημερώνω ότι το συγκεκριμένο λάθος που αφορά στη χρήση της μετοχής θηλυκού γένους δυστυχώς το συναντάμε ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου και μάλιστα δημοσιευμένα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου υποτίθεται ότι υπάρχει ολόκληρη επιτροπή ελέγχου των προς δημοσιοποίηση κειμένων! Μακάρι να είχα τώρα πρόχειρο το σχετικό παράδειγμα που προ καιρού είχε προβληθεί κι εδώ στο esos.

Qwerty
|

Ωραίο το κείμενο, αλλά αυτό το "υπαρχόντων υποδομών "έβγαλε ...μάτι"!
Ένας φιλόλογος, βρε παιδιά, πριν δημοσιευτεί...

xa
|

Ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσετε τις γνώσεις σας και στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης, και γιατί όχι και της επαρχίας που το χρειάζεται περισσότερο.

Ε σιγά
|

Ας γραφτούν σε φροντιστήριο άμα είναι μέτριοι ή να γίνουν υδραυλικοί. Η αναξιοκρατία καλά κρατεί.

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Σπουδαίοι Δάσκαλοι οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης!
Υπάρχει ελπίδα!
- Αν σταματήσουν να πίνουν το αμίλητο νερό μερικοί επώνυμοι κι αρχίσουν να....
- Δεν υπάρχει αμίλητο νερό!
- ...

Εσείς θα έχετε και προτεραιότητα
|

με τους υπεράριθμους. Όταν καταλάβουν οι υπόλοιποι ότι θα εξαφανιστούν από εσάς (και δικαίως) οι όποιες θέσεις και ίσως αυτό συνυπολογιστεί και από τις φετινές μεταθέσεις -τοποθετήσεις των σε διάθεση ίσως γίνει χαμός (στην Ξάνθη όχι, Αθήνα-Θεσσαλονίκη όμως; )
Δεν θα θέλουν πολλοί , μην αγχώνεστε , με αναπληρωτές (εκτός πινάκων όπως με το ψηφιακό φροντιστήριο ; ) θα πάνε , εκτός από μερικούς μονίμους με άλλες στοχεύσεις.
Η παράκληση είναι λάθος, τους ηδονίζει κιόλας

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ