Επιστροφή στο νόμο "Διαμαντοπούλου" για τις διαγραφές φοιτητών ζητά ο Γ. Παπανδρέου και άλλοι 5 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

"Η αντικατάστασή της από τον Ν. 4957/2022, άρθρο 76, επιβάλλει τιμωρητικές ρυθμίσεις, αφού η μη εφαρμογή της συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης"

05/02/2025

Ενημερώθηκε: 05/02/2025, 14:43

Άκουσε το άρθρο

Λήψη  μέτρων  με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία για τους «λιμνάζοντες φοιτητές», ζητά από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη , ο πρώην υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου και άλλο 5 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτηση , την οποία κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή.

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ  ζητά επαναφορά του  Ν. 4009/2011 της Άννας Διαματοπούλου, ο οποίος  προέβλεπε αφενός μέτρα για την ορθολογικοποίηση του συστήματος των διαγραφών, αφετέρου όμως προσδιόριζε με σαφήνεια ότι τον τελικό λόγο τον είχαν τα εκπαιδευτικά  ιδρύματα (Δείτε εδώ αναλυτικά).

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η εφαρμογή του Ν. 4957/2022 και συγκεκριμένα του άρθρου 76 που επιβάλλει ανώτατη διάρκεια φοίτησης (ΑΔΦ), έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η νομοθεσία αυτή εφαρμόστηκε χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση με τους φορείς της εκπαίδευσης, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και έντονες αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν 695.678 εγγεγραμμένοι φοιτητές ΠΠΣ, εκ των οποίων οι 361.888 είναι ενεργοί (ποσοστό 52,02%), δηλαδή βρίσκονται εντός του ανώτατου ορίου σπουδών που προβλέπει ο νόμος, ενώ το ανώτατο όριο έχουν ξεπεράσει οι 333.790 εγγεγραμμένοι φοιτητές (47,98%) (ετ. έκθεση 2023, σελ. 3).

Η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της οριζόντιας διαγραφής φοιτητών και της κρίσιμης διαφοράς μεταξύ αυτών που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, παρά τις όποιες δυσκολίες. Έχει επίσης προτείνει την αντιμετώπιση του ζητήματος με κοινωνική ευαισθησία.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Καταγραφή και περιορισμός του φαινομένου των λιμναζόντων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών», τα προβλήματα που οδήγησαν σε διακοπή ή καθυστέρηση των σπουδών είναι: Οικονομικοί λόγοι 12,3%, εργασία 20,5%, προσωπικοί λόγοι 30%, ακαδημαϊκοί λόγοι 49,8% (με έμφαση στο διδακτικό προσωπικό και τις απαιτήσεις των μαθημάτων και των εξετάσεων) και πανδημία/καραντίνα 12,2%.

Το σύνθετο φαινόμενο των «λιμναζόντων φοιτητών» είχε διερευνηθεί από το 2015, όπου σε μια αναλυτική μελέτη από ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ είχε επισημανθεί ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο σύνθετης φύσης, στο οποίο συμβάλλουν πολλοί παράγοντες: Θεσμικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί αλλά και ατομικοί, που δεν μπορεί να κατανοηθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαδικασίες πρόσβασης που αφορούν το στάδιο της μετάβασης από τη δευτεροβάθμια στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ειδικότερα καταγράφηκε στους πλέον κρίσιμους παράγοντες:

   Η κοινωνική προέλευση των φοιτητών.
   Οι οικονομικοί παράγοντες (μόνοι τους ή σε συνδυασμό).
   Προσωπικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, η φοιτητική ζωή και το πρόγραμμα σπουδών.
   Ο τρόπος οργάνωσης των μαθημάτων και η αξιολόγησης των φοιτητών.
   Οι διαδικασίες πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.
   Λόγοι υγείας και στρατιωτική θητεία, και η
   δυσκολία πρόσβασης στην αγορά.

Κατανοούμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στους δείκτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μη ενεργών φοιτητών.

Επιπλέον, η ΕΘΑΑΕ στην έκθεσή της για το 2023, υπογραμμίζει ότι:

Α. «…παραμένει υψηλή η αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, ιδιαίτερα όταν συνυπολογίζονται οι μη ενεργοί φοιτητές στο σύνολο των εγγεγραμμένων. Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά και άλλους ποιοτικούς δείκτες, όπως την ποσοστιαία αναλογία αποφοίτων προς φοιτητές, όπου η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών…».

Β. «…Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητικού πληθυσμού σε σχέση με τον πληθυσμό της. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή η μέτρηση γίνεται επί των εγγεγραμμένων φοιτητών και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θεωρούνται μη ενεργοί, η σύγκριση δεν αποτυπώνει ακριβώς την πραγματικότητα. Η παραμονή μη ενεργών φοιτητών, οι οποίοι δηλαδή δεν αποφοιτούν από τα ελληνικά ΑΕΙ, δημιουργεί δυσμενείς επιδόσεις για τη χώρα σε μια σειρά από τους σχετικούς διεθνείς δείκτες, όπως:

–  Το ποσοστό των αποφοίτων στο σύνολο των φοιτητών ετησίως παραμένει το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

–  Η δυσμενής ποσοστιαία κατανομή μεταξύ προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών αποτελεί βασική συνέπεια της παραπάνω στρέβλωσης…».

Στο παρελθόν η πολιτεία έλαβε υπόψη την διεθνή εμπειρία αλλά  και την ανάγκη του αυτοδιοίκητου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η προηγούμενη νομοθεσία του Ν. 4009/2011 (στο άρθρο 80, παρ. 9), προέβλεπε αφενός μέτρα για την ορθολογικοποίηση του συστήματος, αφετέρου όμως προσδιόριζε με σαφήνεια ότι τον τελικό λόγο τον είχαν τα εκπαιδευτικά  ιδρύματα.

Η αντικατάστασή της από τον Ν. 4957/2022, άρθρο 76, επιβάλλει τιμωρητικές ρυθμίσεις, αφού η μη εφαρμογή της συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α’ 12) στο Α.Ε.Ι.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, σε  συνεργασία με τους φορείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία;

2. Πώς προτίθεσθε να διασφαλίσετε την εφαρμογή τεχνικών που θα περιορίσουν αντικειμενικά προβλήματα που καταγράφονται στις έρευνες των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων;

3. Με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και τις κατευθυντήριες γραμμές στο κείμενο εργασίας της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης με θέμα: «Τεχνητή νοημοσύνη και διασφάλιση ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση – Τάσεις και Προκλήσεις για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση», για τους φοιτητές και φοιτήτριες που επηρεάζονται από το άρθρο 76 του Ν. 4957/2022;

Ο ερωτώντες Βουλευτές

  1. Παπανδρέου Γεώργιος
  2. Αχμέτ Ιλχάν
  3. Γρηγοράκου Παναγιώτα (Νάγια)
  4. Πάνας Απόστολος
  5. Παραστατίδης Στέφανος
  6. Σπυριδάκη Αικατερίνη

Σχόλια (17)

Διαγραφή αμέσως μετά τα 5 έτη
|

έτσι ! δίκιο ! οι φοιτητές ιατρικής ακόμα πριν τα 6 , αν ήταν καλοί θα τα προλάβαιναν σε 5 χρόνια !
πού ήσουν κρυμμένος; εντός της πραγματικότητας και της λογικής , μέσα στις σχολές και συνυπολογίζεις τα πάντα (προφανώς η ιατρική είναι εκτός της σκέψης σου , αλλά αποτελεί όλο το σχόλιο ένδειξη ότι ξέρεις τα πάντα σφαιρικά, δεν θα γράψω σοβαρό "σεντόνι", δεν αξίζει μία)

@Κώστας
|

δηλαδή κανείς μπορεί να λύνει μονο ένα πρόβλημα τη φορά;

Κώστας
|

Λύσατε όλα τα προβλήματα της παιδείας, οι αιώνιοι φοιτητές σας μάραναν! Αφήστε τους ήσυχους! Δεν ενοχλούν κανέναν!

Libertarian
|

Διαγραφή αμέσως μετά τα 5 έτη για να διατηρείται η αξιοπιστία και αξιοπρέπεια του πτυχίου. Δεν προλαβαίνεις; δεν είσαι ικανός, θέλουμε τους καλύτερους και πλέον δυναμικούς, όπως στις ΗΠΑ. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τον καθένα στην Σοβιετία που λέγεται Ελλάδα

Ξενοφων
|

Όχι άλλες παρατάσεις. Η συζήτηση για τις διαγραφές γινεται χρόνια τώρα. Οποίος ηθελε θα τελείωνε. Έχουν εγκαταλείψει και το καταλαβαίνουμε. Κι ο πατέρας μου αιωνιος φοιτητής είναι. Μη σου πω και η γιαγιά μου που πέθανε.

Απορία
|

@Πύρινη Ρομφαία, Πάλι τα ίδια....Τίποτα δεν μάθατε από την προηγούμενη φορά; Ίσως την επόμενη έτσι που συνεχίζετε....

@@λιμνάζοντας
|

Όχι παράβολο, ναεπιστρέψει στον ελληνικό λαό τα χρήματα που ξόδεψε για να τον σπουδάσει, και μετα ας μέινει οσα χρόνια θέλει.

οι εκλογές που πλησιάζουν ξαφνικά
|

μπααααααααααααααααα
εδώ τώρα βλέπουν όλοι θέματα με ανακρίσεις και τεμπη κλπ , τότε προ αναβολής για παρακάτω των εκλογών του 41τακατό δεν έβλεπαν τίποτα
μεγάλη έξοδος ίσως;

δεν επιβαρύνουν κανέναν
|

ούτε με εξετάσεις (χαρτιά και κόπο), αν δεν έχουν εγγραφεί σε ετος-εξάμηνο-μαθήματα. να είναι και εκτός ενεργών τότε (δεν είναι; )
απλά στατιστικά που βγαίνουν ΕΥΚΟΛΑ ανά έτος. απλό ! τέρμα το σανό το ιδεοληπτικό
και φυσικά να γίνουν ενέργειες να εκκαθαριστούν με λογική οι λίστες (α, και οι εκλογικοί κατάλογοι , αυτοί τι; )

@λιμνάζοντας
|

Τι ακριβώς πληρώνει βαριά, ο Έλληνας φορολογούμενος;;
Όσοι φοιτητές έχουν περάσει τον προκαθορισμένο χρόνο φοίτησης δεν έχουν πια φοιτητικά δικαιώματα.
Όσο για το κόστος του γραπτού, εφόσον είναι ενεργός , ας μπει ένα παράβολο.

ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
|

Αν ο νόμος Διαμαντοπούλου είχε επανέλθει το 2019 θα είχαν λυθεί σχεδόν όλα τα προβλήματα.Έπρεπε όμως να υπάρχει για ευνόητους λόγους ο νόμος της Αρίστης που μόνο προβλήματα δημιουργεί και έπρεπε να έχει αλλάξει χθες.

Υπεραιωνόβιος
|

Καλά κάνουν και λιμνάζουν....έτσι κι αλλιώς δεν επιβαρύνουν κανέναν..ούτε βιβλία ούτε πάσο ούτε τίποτε
άλλες παροχές δικαιούνται

dimitris
|

Το υπουργείο θα πρέπει να μελετήσει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των φοιτητών και πόσοι φοιτητές εργάζονται σκληρά για να ζήσουν οι ίδιοι και να στηρίξουν και τις οικογένειές τους. Θα πρέπει να υπάρχουν πανεπιστημιακοί σύμβουλοι των φοιτητών οι οποίοι θα συζητήσουν τα προβλήματα τους και θα πρέπει στην συνεχεία το ίδιο το κράτος να παρέμβει και να δώσει λύση και στήριξη για να μπορέσουν να τελειώσουν τις σπουδές τους.

Πύρινη Ρομφαία
|

Μια τα Τέμπη και μια διαγραφές φοιτητών και να τες οι εκλογές που πλησιάζουν ξαφνικά!

Aristotelis
|

Δεν πειράζουν κανέναν οι αιώνιοι όπως τους λέτε φοιτητές. Για κάποιον λόγο παραμένουν και ταλαιπωρουνται τόσα χρόνια, δε νομιζω να τους αρέσει να είναι εκγλωβισμενοι χωρίς πτυχίο και χωρίς να μπορουν να δουλέψουν στο στοιχείο τους. Υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που ατύχησαν για κάποιον λόγο, δίνουν μαθήματα και είναι μια ανάσα από το πτυχίο γιατί να διαγραφούν είναι παντελώς άδικο. Ας κοιτάξουμε να διορθώσουμε τα της παιδείας που υποφέρει από τόσα προβλήματα. Οι αιώνιοι φοιτητές δεν επιβαρυνουν κανένα, ούτε βιβλία παίρνουν,ουτε πάσο, ούτε καμία άλλη παροχή έχουν. Μην τα βάζετε λοιπόν με τους φοιτητές σαν να είναι το μεγαλύτερο κακό του τόπου. Ας τους δοθεί μια διέξοδος ανάλογα με την περίπτωση του καθένα. Ας μην εφαρμοστεί κάθετα το μέτρο της διαγραφής. Ακούω μερικούς που μιλούν με φανατισμό για αυτό το θέμα και ζητούν κεφάλια χωρίς να λογαριαζουν τριακόσιες χιλιάδες φοιτητών τι θα γίνουν. Αλήθεια αν ήταν δικά τους παιδιά θα το ζητουσαν:

αιώνιος φοιτητής
|

Ειναι τόσο εύκολο να τελειώσει κάποιος μία σχολή στην Ελλάδα που δεν υπαρχουν λόγοι για να παραμένει σε μία σχολή άπειρα χρόνια. Δεν είνια οικονομικοί λόγοι ούτε ψυχολογικοί ούτε τίποτε. Έχει εγκαταλείψει. Τόσο απλά.

λιμνάζοντας
|

Το λέει και η ίδια η λέξη. Λιμνάζοντες φοιτητές. Πόσο ακόμη θα λιμνάζουν; Καταλαβάινω ότι δεσυμφέρει τα τήματα γιατί ξαφνικά θα βρεθούν με λίγους φοιτητές και θα υπαρχει πρόβλημα αλλά πρέπει να γίνει. Κι επειδή πληρώνει ο βαριά φορολογούμενος πρέπει να γίνει και άμεσα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ