SOS για την έρευνα: «Παρά τα μεγάλα λόγια, η Ελλάδα δεν επένδυσε ποτέ στην έρευνα. Δεν την αξιοποίησε.»

"Οι παραιτήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) δεν προκαλούν έκπληξη στην ερευνητική κοινότητα, αλλά απογοήτευση"

06/02/2025

Άκουσε το άρθρο

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) έχει επανειλημμένα αναδείξει τα διαχρονικά και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Έρευνα στην Ελλάδα, όπως η απουσία εθνικής στρατηγικής, ο κατακερματισμός των ερευνητικών φορέων, η έλλειψη χρηματοδότησης, η υποστελέχωση των ερευνητικών φορέων, ο διαχωρισμός της έρευνας από την Aνώτατη Eκπαίδευση και των Ερευνητικών Κέντρων (EK) από τα Πανεπιστήμια (AEI) κ.ά.

Οι παραιτήσεις του Καθηγητή Σπύρου Αρταβάνη-Τσάκωνα (Ιατρική Σχολή, Harvard University USA), Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) από το 2019, και των Καθηγητών Άγγελου Χανιώτη (Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, Princeton University USA), και Πέτρου Κουμουτσάκου (Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Harvard University USA) μέλη του ΕΣΕΤΕΚ από το 2022, δεν προκαλούν έκπληξη στην ερευνητική κοινότητα, αλλά απογοήτευση. 

Τρεις κορυφαίοι Έλληνες Επιστήμονες που διακρίνονται στο εξωτερικό και ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συμβάλουν στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη της Καινοτομίας στην Ελλάδα, ήρθαν αντιμέτωποι με την αδιαφορία και την απαξίωση του έργου τους από την πολιτική ηγεσία. 

Οι αιτίες των παραιτήσεων του Προέδρου και των μελών του ΕΣΕΤΕΚ (ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Ν. 4635/2019) αφενός επιβεβαιώνουν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει η Ερευνητική Κοινότητα και συνολικά η Έρευνα στην Ελλάδα, αφετέρου, δυστυχώς, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά την «περιφρόνηση» της Κυβέρνησης. 

Ως ΕΕΕ, στις προτάσεις/θέσεις που έχουμε διατυπώσει για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Ερευνητικού Συστήματος και τη διασύνδεσή του με την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Καινοτομία , υποστηρίζουμε ότι το ΕΣΕΤΕΚ θα πρέπει να αποτελεί το κύριο γνωμοδοτικό όργανο παρά τω Πρωθυπουργώ για τον Εθνικό Σχεδιασμό της Ερευνητικής Πολιτικής που θα αφορά στο σύνολο της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα (ΑΕΙ και ΕΚ).

Για πολλοστή φορά η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών επισημαίνει ότι:

➢    η Έρευνα είναι Επένδυση και όχι Πολυτέλεια για τη χώρα, 
➢    η Έρευνα αποτελεί προϋπόθεση για την Καινοτομία, την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη

Για πολλοστή φορά ως Ένωση Ελλήνων Ερευνητών ζητάμε: 

➢    την εγκαθίδρυση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας, 
➢    την άμεση θεσμική επαναφορά της εποπτείας Έρευνας & Τεχνολογίας, της ΓΓΕΚ και των εποπτευόμενων Ερευνητικών Κέντρων στον «φυσικό» τους χώρο που δεν είναι άλλος από το Υπουργείο Παιδείας ή σε ένα νέο Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας μαζί με τα ΑΕΙ,
➢    τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη σταθερή, επαρκή χρηματοδότηση μιας Εθνικής Ερευνητικής Πολιτικής,
➢    ένα ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης κονδυλίων έρευνας χωρίς αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Για την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών

Η Πρόεδρος    Ο Γενικός Γραμματέας

Μαρία A. Κωνσταντοπούλου     Δημήτρης Σακελλαρίου

Σχόλια (9)

Βασιλης ΠΕ3
|

πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη:
... το ΕΣΕΤΕΚ όλο και περισσότερο καταδικαζόταν σε έναν “διακοσμητικό” ρόλο διεκπεραίωσης της αναπόφευκτης γραφειοκρατίας της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και αποστερούνταν από τον πρώτιστο σκοπό του να εισηγείται για τη διαμόρφωση των ερευνητικών προτεραιοτήτων της χώρας. Η συνειδητοποίηση της ακύρωσης μιας ανιδιοτελούς και, τολμώ να πω, ρομαντικής προσπάθειας που συσπείρωσε Ελληνες επιστήμονες της διασποράς και επιστήμονες από τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα υπήρξε οπωσδήποτε οδυνηρή. Περισσότερο οδυνηρό όμως είναι το γεγονός ότι η έρευνα δεν αποτελεί προτεραιότητα, ως ώ́φειλε, για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας....

Ορεινός
|

Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πρίγκιπες.
- Το ξέρετε ότι από σήμερα έχουμε μια νέα πριγκίπισσα;

@Νίκη
|

Διαβάστε το αρθρο. Δεν παραιτήθηκαν από τα κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού. Παραιτήθηκαν από το ΕΣΕΤΕΚ γιατί ήρθαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μάλλον αισθάνθηκαν ότι τους δουλεύουμε/νε. Και μάλλον έτσι είναι. Οπότε πήραν τα μπογαλάκια τους και μας άφησαν να βράσουμε κι άλλο στο ζουμί της γραφειοκρατίας και της παράνοιας που λέγεται "έρευνα στην Ελλάδα".

Αιρετικός
|

@ερευνητης
Λίγο μηδενιστική η άποψή σας και λίγο στενό το περιεχόμενο που αποδίδεται στην έρευνα.
Εννοείται ότι σε μια τέτοια χώρα δεν είναι απαραίτητη η γεωργική έρευνα, η περιβαλλοντική έρευνα (σε τουριστική χώρα), η φαρμακευτική έρευνα, η ιατρική έρευνα? Για να μην επεκταθώ στις νέες τεχνολογίες και να μην αναφερθώ στις ανθρωπιστικές κοινωνικές και ιστορικές έρευνες.
Δεν είναι απαραίτητη η έρευνα ακριβώς ακριβώς για να μοχλεύσει νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης?
Αν εξάγει τα αποτελέσματα της έρευνά της κάνοντας έρευνα για "βιομηχανίες" της Ε.Ε. δεν είναι από μόνο του προστιθέμενη οικονομική αξία και προϊόν για την χώρα.

ερευνητης
|

Η ερευνα ειναι χρησιμη στις χωρες που εχουν βιομηχανικη παραγωγη. Στις χωρες που δεν εχουν, ειναι χρησιμη κ επιθυμητη αλλα δεν ειναι απαραιτητη. Δε μπορει να φερει την οικονομικη αναπτυξη η ερευνα απο μονη της οταν το περιβαλλον δεν ειναι καταλληλο να το μετατρεψει σε υπηρεσιες κ προϊόντα για τους πολλους

Νίκη
|

Παραιτήθηκαν από αυτά τα πανεπιστήμια, για να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν ήξεραν ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Δεν ήξεραν δε ρώτησαν; Έχουμε καταλάβει , ευτυχώς δεν είχε παραιτηθεί από την προηγούμενη δουλειά το παιδί μου.

ΔΕΠ ΗΠΑ
|

Δε θα γίνει ποτέ τίποτα της προκοπής στην Ελλάδα, με όσα 2.0 και όσα brain gain κι αν μας φλομώσουν. Οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες σε βαθμό γελοιότητας. Οι περισσότεροι απλά δεν έχουν ιδέα πόσο πιο απλές είναι στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, αλλιώς θεωρώ ότι θα έκλαιγαν τα βράδια. Όπως είπε και άλλος, η γραφειοκρατία ενός ερευνητικού προγράμματος απαιτεί προσπάθεια συγκρίσιμη με την έρευνα που σχετίζεται με το πρόγραμμα, αυτό είναι ανήκουστο σε άλλες χώρες. Αν κάποιος δεν κόψει τον γόρδιο δεσμό που λέγεται σύμπλεγμα Υπουργείου-ΕΛΚΕ, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόοδος. Τα υπόλοιπα τα ακούμε βερεσέ. Το ότι παραιτήθηκαν οι κορυφαίοι αυτοί επιστήμονες λέει πολλά, πρέπει να έφτασαν στο αμήν. Ντροπή που τους μεταχειρίστηκε έτσι η χώρα. Κανείς έξω δεν είναι αισιόδοξος ότι κάτι θα αλλάξει, απλά παρακολουθούμε τις υποσχέσεις να περνούν. Καλή δύναμη στους εντός.

Μιχάλης
|

Τώρα που ο κ. Τριαντόπουλος δεν είναι επιφορτισμένος με τις αρμοδιότητες του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μπορεί να αναλάβει την ανασυγκρότηση της Έρευνας.

Polar_Fish
|

Υπάρχει στην Ελλάδα η γραφειοκρατία για την έρευνα. Η διαχειριση ενος προγραμματος απιτεί περισσότερο χρόνο απο την ίδια την έρευνα. Ρωτήστε πόσοι νέοι ερευνητες κατέληξαν στα εκτακτα απο το άγχος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ