Κ. Πιερρακάκης: Το βιβλίο που μας επηρέασε να λάβουμε την απόφαση για τα κινητά και τα σχολεία

07/02/2025

Άκουσε το άρθρο

"Είναι απολύτως δικαιολογημένο να πει κανείς ότι πρέπει να παρέμβουμε στο επίπεδο του σχολείου και στο επίπεδο της καθημερινότητας. Όταν ήμουν μαθητής, είχαμε ένα ρητό, ότι η αξία της τεχνολογίας έγκειται στη χρήση της. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι η κόρη μου είχε ανοίξει μια εφημερίδα και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλά της νομίζοντας ότι είναι ταμπλέτα. Τα παιδιά γεννιούνται, λοιπόν, ειδικά τα νεότερα, γεννιούνται μέσα στην τεχνολογία. Εμείς θα έλεγα ότι είμαστε μια γενιά μετάβασης. Η τεχνολογία έχει πάρα πολλά καλά, όπως στο σχολείο όπου επενδύουμε στους διαδραστικούς πίνακες".

Τα παραπάνω τόνισε ο  υπουργός υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης,μιλώντας  στην εκπομπή «Αναλύσεις» του ΕΡΤΝews.

Στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε ένα βιβλίο το οποίο επηρέασε σημαντικά τόσο τον ίδιο όσο και τον Πρωθυπουργό για να λάβουν την απόφαση για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία.

«Το βιβλίο λέγεται “Αγχωμένη γενιά” από τον Τζόναθαν Χάιντ. Είναι ένας καθηγητής που έχει ασχοληθεί με την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά. Οφείλω να σας πω ότι το βιβλίο αυτό είναι τελείως πειστικό σε σχέση με την αρνητική επίδραση που είχαν τα smart phones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ό,τι αφορά στα νέα παιδιά. Η απόφαση ελήφθη μετά το καλοκαίρι. Το βιβλίο αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο», σημείωσε.

«Ο τρόπος που δουλεύει ο εθισμός έχει να κάνει με τον τρόπο που δουλεύει ο αλγόριθμος. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τέτοιους αλγορίθμους έτσι ώστε να σε “κρατάνε” μέσα στην πλατφόρμα. Είναι ο τρόπος που οι πλατφόρμες αυτές έχουν κέρδος. Πρέπει τα κράτη να μπορέσουν να παρέμβουν έτσι ώστε ο αλγόριθμος να ελεγχθεί ως προς το περιεχόμενο που δίνει ειδικά σε ανήλικα παιδιά. Η εφαρμογή που θα κάνουμε θα περιλαμβάνει ταυτοποίηση της ηλικίας έτσι ώστε αυτό να πηγαίνει στις πλατφόρμες και να αλλάζει το περιεχόμενο το οποίο θα βλέπουν τα παιδιά», τόνισε στη συνέχεια.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 1.000 καταγγελίες στην πλατφόρμα Stop Bullying και έπειτα επανήλθε για το μέτρο απαγόρευσης της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

«Όταν πήραμε την απόφαση, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν λάβει αυτή την απόφαση. Την είχαν λάβει κάποιες για κάποια σημεία της χώρας, άλλες μόνο για τα δημοτικά. Καθολική απαγόρευση σε όλες τις βαθμίδες δεν βρήκαμε να έχει εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνη τη στιγμή. Τώρα η μια χώρα μετά την άλλη το υιοθετούν γιατί βλέπουν το πόσο ευεργετικό είναι» είπε και πρόσθεσε σχετικά με το Kids Wallet:

«Αρχικά, θα υπάρχει μια εφαρμογή την οποία μπορεί να κατεβάσει ο γονιός και να μπει στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα να ελέγξει κανείς την πρόσβαση χρονικά ή και να την απαγορεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεύτερον και πιο σημαντικό, θα πιστοποιεί την ηλικία».

«Φυσικά και η τεχνολογία στο σχολείο έχει θέση στο σχολείο με διαδραστικούς πίνακες που μπαίνουν σε κάθε τάξη από Ε’ δημοτικού και πάνω και με τα ρομποτικά κιτ, τα νέα βιβλία πληροφορικής», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Ο πυρήνας είναι πάντα η σχέση του καθηγητή με τον μαθητή, όποια τεχνολογία κι αν έρθει. Αλλά είναι πολύ ωραίο να επικουρεί η τεχνολογία καλά τον καθηγητή».

«Σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι το οποίο στην πορεία θα εξελιχθεί σε περισσότερες ώρες μαθήματος “Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο” (…) Πώς τις γνώσεις που παίρνουμε στο σχολείο τις μεταβολίζουμε στην καθημερινότητα μας. Για αυτό και θέλουμε περισσότερα οικονομικά και πληροφορική στο σχολείο. Τι άλλο θέλουμε; Πράγματα τα οποία μας είναι χρήσιμα. Το πώς απαντά ή πιο σωστά πώς δεν απαντά ένα παιδί σε έναν άγνωστο στο διαδίκτυο είναι κομμάτι του τρόπου που πρέπει να συμπεριφέρεσαι στο διαδίκτυο. Στο σχολείο, λοιπόν, αυτό θα το κάνει στο μάθημα της πληροφορικής. Στο βιβλίο που ανέφερα παραπάνω υπάρχει ένα ανατριχιαστικό ρητό το οποίο αναφέρει: “Τα σημερινά παιδιά τα οποία έχουν εκτεθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολύ μικρά φοβούνται περισσότερο τον ψηφιακό θάνατο παρά τον πραγματικό», σχολίασε. 

Σχόλια (11)

Master chef (cinefil)
|

Εμείς πάντως βαρεθήκαμε να βλέπουμε ταινίες με τον Πινόκιο τελευταία.... και μας τελείωσε και το ποπ κορν....

Φιλόλογος πρώην
|

Το πράγματι εξαιρετικό αυτό βιβλίο - σωστός τίτλος: "Η γενιά του άγχους" - επισημαίνει και πολλά άλλα πράγματα, τα οποία όφειλε να προσέξει ο υπουργός και να προβληματιστεί βαθύτερα για τα εκπαιδευτικά πράγματα αντί να τα διαχειρίζεται με όρους παλαιοκομματικής αριστοκρατίας.
Γιατί ο Τζόναθαν Χάιντ δε διστάζει να μιλάει ανοιχτά και για τις διχαστικές ιδεολογίες που δημιουργούν τις κοινωνικές ανισότητες, τους πολιτισμικούς πολέμους που μαίνονται στα πανεπιστήμια του ανεπτυγμένου κόσμου και όλα όσα υπηρετεί το παγκόσμιο σύστημα που αποτελούν κινδύνους και απειλή για την ψυχική υγεία των σημερινών εφήβων.
Θυμίζω επί τη ευκαιρία: Διαφήμιση και υπερπροβολή ωνασείων σχολείων (για κάποια αστικά κέντρα) την ώρα που μαθητές στους ακριτικούς Φούρνους Ικαρίας κάνουν κατάληψη του σχολείου τους με μοναδικό αίτημα να διοριστούν εκπαιδευτικοί, γιατί χάνουν ακόμη και μαθήματα που εξέτάζονται πανελλαδικά!

ΓΙΑΝΝΗΣ
|

θα μπορούσε πολύ απλά να καταργήσει τα smartphones.
Επίσης για αυτούς που λένε για το όριο των 50 απουσιών και τις πολλές ωριαίες αποβολες. Επειδή αυτοί/ες που το λένε πιθανως να μην έχουν μπει μέσα στην τάξη
α) Οι μαθητές τα τελευταία χρόνια ήξεραν ότι δεν θα μείνουν από απουσίες και έκαναν φασαρία, αντιμιλούσαν ή ακόμα έβριζαν τους καθηγητές . Ήμουν παρών σε συνομιλία μαθητών που ελεγε ο ένας στον άλλον "αφου δεν σε αφήνουν , δύσκολα μένεις" για να το πείσει να κάνει φασαρία μέσα στο μάθημα και να μην φοβηθεί η ωριαία.
Αντίθετα οι μαθητές θα πρέπει να στέλνονται υποχρεωτικά σε ψυχολόγο (και οι γονείς τους) όταν έχουν πολλές ωριαίες αποβολές

και μια επιρροή
|

με αποφάσεις κατά του κλάδου κλπ από ένα άλλο παλιοβιβλίο (κάμα σουτρα ή κάπως έτσι) βλέπουν άλλοι, εγώ ξένα βιβλία δεν διαβάζω, ακούω μόνο - μήπως να κόψουμε τις επιρροές από αλλού και να βάλουμε τη φαντασία και την πρωτοτυπία με τη κοινή λογική μπας και προκύψει κάτι "πιο εκλεκτό" ;
υπάρχει και ψηφιακός θάνατος δηλαδήςςςςς; αααααα, να πέφτουν αβέρτα ντουβάρια και σοβάδες ; η ελλαδάρα πχιο μπροστά για το βιβλίο (σημείωση : κλείσε τα σόσιαλ για όλα τα παιδιά και σε 3-4 μέρες θα λυσσάξουν και θα ησυχάσουν. αν πεθάνουν τα παιδιά, θα αναστηθούν σε 3-4 μέρες; όλους χριστιανούς θα μας κάνεις; γελάνε και οι ταφόπλακες)

Άσπρη Κιμωλία
|

Στο ΙΕΠ έχουν καλή βιβλιογραφία για τους αδύναμους μαθητές.
Χρήσιμο για τον τόπο θα είναι αν δανειστείτε ένα δύο. Ο Πρόεδρος ξέρει.

@Ψυχολόγος σχολείου
|

Είστε σίγουρα ψυχολόγος; Κανένας δεν "τιμωρεί". Η δουλειά της οικογένειας είναι να φροντίζει να πηγαίνει το παιδί σχολείο. Οι απουσίες είναι επαρκείς για να περιλαμβάνουν έκτακτες καταστάσεις όπου το παιδί απουσιάζει αδικαιολόγητα. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και οι γονείς τις δικές τους.

Ψυχολόγος σχολείου
|

Ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών έχει ξεπεράσει ή είναι πολύ κοντά στο όριο των 50 αδικαιολόγητων απουσιών λόγω της αυστηροποίησης του πλαισίου ξαφνικά από φέτος, αυστηροποίησης και στις αποβολές αλλά και στο όριο των απουσιών ταυτόχρονα! Λόγω αδυναμίας διαχείρισης περιστατικών από τους κουρασμένους εκπαιδευτικούς και της υιοθέτησης της "εύκολης" λύσης από αυτούς οι αποβολές ωριαίες, μονοήμερες, διήμερες+ πέφτουν βροχή στα παιδιά ειδικά στα γυμνάσια. Επαναφέρετε τις απουσίες στις συνολικά 114 χωρίς χαρακτηρισμό, για την προστασία των παιδιών αλλιώς τα τιμωρείτε για λίγες απουσίες να χάσουν έναν ολόκληρο χρόνο από τη ζωή τους με όλα τα επακόλουθα και στις οικογένειες...

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Θα πρότεινα να διαβάσετε και το βιβλίο του Τόμας Έρικσον, "Ανάμεσα σε ηλίθιους", ώστε να συνειδητοποιήσετε ποια είναι η θέση του λαού ανάμεσά σας...

Αριστεία
|

Το κινητό μειώνει το άγχος μόνον όταν είναι για τηλεκπαίδευση.
Στην τουαλέτα να πάει ο μαθητής, μάθημα.
Για χιονοπόλεμο να πάει ο μαθητής, μάθημα.
Κάτω από το τραπέζι να είναι λόγω σεισμών, μάθημα.
Μάθημα, μάθημα, μάθημα παντού.
Έτσι δεν σκέφτεται και πολύ, δεν προβληματίζεται, δεν δικτυώνεται και δεν αγχώνεται!

Διευθυντής Γυμνασίου
|

Με την επιβολή παιδαγωγικών μέτρων στους μαθητές με κινητά και με τη νέα ρύθμιση για τις αδικαιολόγητες απουσίες ήδη ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών του σχολείου μας έχει σημειώσει πάνω από 50 αδικαιολόγητες απουσίες. Έχετε σκεφτεί εκεί στο υπουργείο τον αντίκτυπο που θα έχει όλο αυτό το πλαίσιο στην προαγωγή και απόλυση των μαθητών τον Μάιο, μετά τη συνεδρίαση χαρακτηρισμού της φοίτησης; Εάν παραμείνει στάσιμο ένα 25 με 30% των μαθητών, πώς θα μπορέσει η σχολική μονάδα να ανταπεξέλθει σε αυτήν την αύξηση μαθητικού πληθυσμού την επόμενη σχολική χρονιά 2025-26;

Μιχάλης
|

Για να αποφευχθεί ο εθισμός στις οθόνες επιβάλλεται η τηλεκπαίδευση ακόμα και στις περιοχές που κουνιούνται συνέχεια από τους σεισμούς? Ή για να μην "φοβούνται περισσότερο τον ψηφιακό θάνατο παρά τον πραγματικό" ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ