Εξήντα επτά ημέρες μάθημα απέμειναν για τα Λύκεια και 77 για τα Γυμνάσια

Μισοάδειες οι τάξεις της Γ' Λυκείου από τον Μάρτιο

08/02/2025

Άκουσε το άρθρο

 Εξήντα επτά ημέρες μάθημα για τα Λύκεια και  77  για τα Γυμνάσια απέμειναν , μέχρι τη  λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των ενδοσχολικών και απολυτηρίων εξετάσεων, σύμφωνα με  το πρόγραμμα που  θα  ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναμένεται να είναι ίδιο με πέρσι.  

Αν  αφαιρέσουμε και τις πολυήμερες εκδρομές τις οποίες έχουν προγραμματίσει πολλά Λύκεια , οι ημέρες μαθημάτων γι αυτούς  τους μαθητές είναι ακόμη λιγότερες.

Ειδικότερα , σύμφωνα με το περσινό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να είναι το ίδιο και φέτος, τα μαθήματα  θα   λήξουν:

Στα Γυμνάσια  στις 29η Μαΐου   , ενώ οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν    στις 13 Ιουνίου.

Στα   Λύκεια, οι μαθητές θα κάνουν τελευταία ημέρα μάθημα την   16η Μαΐου.

Για την Α' και  Β' Λυκείου  οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουνίου και οι απολυτήριες για τη Γ' Λυκείου στις 30 Μαΐου.

Το διδακτικό έτος  στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά  Σχολεία θα λήξει στις 13 Ιουνίου (15 Ιουνίου είναι Κυριακή).

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις   θα πραγματοποιηθούν :

  • Στα  ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια,   στις 30  Μαΐου και 2,4  και 6 Ιουνίου.
  • Στα  ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια,  στις 31 Μαΐου  και    3, 5, 7, 10,12,13 και 16 Ιουνίου.
  • Στα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα   διεξαχθούν  από 14 έως και 25 Ιουνίου .

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Μισοάδειες οι τάξεις της Γ΄Λυκείου από τον Μάρτιο

Είναι πασίγνωστο σε όλους (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, υπουργείο) ότι από τον Μάρτιο και μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς, πηγαίνουν στο σχολείο μόνο όσοι μαθητές, λόγω λανθασμένου υπολογισμού, «ξόδεψαν» πολλές από τις 114 απουσίες τους.

Στην πράξη οι τάξεις είναι (τουλάχιστον) μισοάδειες, ενώ σε πολλά σχολεία, δεν παρουσιάζεται ούτε το ¼ των μαθητών της Γ’.

Αυτή η «περίεργη» κατάσταση μολονότι έχει εντοπιστεί, έχει σχολιαστεί, έχει «καταδικαστεί», παραμένει άθικτη εδώ και πολλά -πολλά χρόνια.

Η θέση της  νυν Κυβέρνησης 

Η  πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για το φαινόμενο αυτός διατύπωσε την ακόλουθη θέση:

"Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι μαθητές να επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι μετά το Πάσχα εάν έχουν απουσίες  για να διαβάσουν.. Αν έχουν απουσίες. Αυτό είναι δικό τους θέμα Εφόσον επιτρέπει αυτή τη στιγμή το σύστημα  στη βάση των απουσιών".

Κάποιες φορές, στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να εκτονώσουν  τη δυσαρέσκεια, υπόσχονται ότι θα κάνουν μια ομοιόμορφη κατανομή των απουσιών, στο σύνολο του σχολικού έτους.

Όμως, πολύ σύντομα όλες οι υποσχέσεις ξεχνιούνται και η «παράδοση» συνεχίζεται.

Κ. Γαβρόγλου: Καρκινικό κύτταρο

“Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ Λυκείου και τώρα πάει στη Β Λυκείου”, είχε σχολιάσει το γεγονός ο πρώην υπουργός Παιδείας , Κώστας Γαβρόγλου.

"Ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων

Θυμίζουμε ότι  η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας  παρότι, τότε, είχε εξαγγείλει επισήμως ότι θα βάλει τέλος σ' αυτό το φαινόμενο , για λόγους που η ίδια γνωρίζει έκανε πίσω .

Η κ. Διαμαντοπούλου είχε κάνει λόγο     για "βεβαιώσεις" από γιατρούς  (σ.σ. τότε υπήρχαν οι δικαιολογημένες απουσίες) που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να "δικαιολογηθούν" οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.

Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει  "ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις.

"Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (16)

ΕΛΕΟΣ
|

Τι μετράτε τις μέρες που απέμειναν ρε παιδια; στρατός είναι το σχολείο; αφήστε τις μέρες. Σε 4 μήνες τελειώνουν τα σχολεία. Τον Ιούνιο. Αυτό να έχετε υπόψιν.

ΠΕ19
|

@ ΠΕ19 9 Φεβ 2025 19:17
Αν τελειώνεις 16/5 και 30/5 αρχίζεις πανελλαδικές ενώ ενδιάμεσα δίνεις ενδοσχολικές με Τ.Θ. με κόντρα μάθημα και δηλαδή χάνεις καμία εβδομάδα πριν δόσεις πανελλαδικές λογικό δεν είναι να προσπαθείς να οργανώσεις το διάβασμά σου καλύτερα ? να διαβάζεις όπως εσύ έχεις σχεδιάσει και να μη τρέχεις για να κάνεις άσχετα μαθήματα. Παιδιά έχουμε όλοι μας ποιος από μας είδε το άγχος τους πριν τις πανελλαδικές και δεν τα κατάλαβε ? να μιλάμε για άδειες αίθουσες πριν τις πανελλήνιες δεν είναι υπερβολή. Να οργανωθεί το πράγμα καλύτερα ναι αλλά όχι να λέμε τόσα βαρύγδουπα που έχουν πει αυτοί που τα έκαναν χειρότερα. Έλεος !!!

αν τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις νιώθουν καλύτερα !
|

όχι μονο ΑΝ ! υποχρεωτικά όποιος δίνει εξετάσεις πρέπει να έχει ΧΡΟΝΟ να διαβάσει, να ηρεμήσει , πριν δώσει ! η Γ' έπρεπε να τελειώνει νωρίτερα και να είχε άλλη δομή προγράμματος , η δε α και β να ήταν πιο αυστηρές (να μη φτάνουν στο απολυτήριο ΟΛΟΙ , ούτε οι μισοί δεν θα έπρεπε. να μένουν στην α και να αλλάζουν ρότα επίδοσης, μελέτης και συμπεριφοράς , ΑΝ θέλουν να προχωρήσουν)
έχει αδειάσει η αγορά από ανειδίκευτους , ας πάνε να κοπεί η μαγκιά και το σχολείο εκεί θα είναι

@ ΠΕ19
|

Είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί η Γ' λυκείου έχει μετατραπεί ένα αστείο. Κανονικά θα έπρεπε να δίνουν σχολικές εξετάσεις κανονικά και στην Γ' Λυκείου. Άμα ένας μαθητής αποτύχει τις εξετάσεις της Γ' λυκείου και πετύχει στις πανελλήνιες δεν θα μπαίνει στο πανεπιστήμιο και θα επαναλαμβάνει την Γ' λυκείου για να δώσει ξανά πανελλήνιες και εξετάσεις στο τέλος. Άμα δεν θέλει να κάνει μάθημα να βγει στην αγορά εργασίας. Ο Έλληνας πληρώνει φόρους για να λειτουργεί η Γ' λυκείου. Έχουμε πάρει φόρα να τα διαλύσουμε όλα.

ΠΕ19
|

Επιτέλους φτάνει πια αυτή η καραμέλα των μισοάδειων αιθουσών αν τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις νιώθουν καλύτερα αν δεν έρχονται στο σχολείο και έχουν δικαίωμα απουσιών που το πρόβλημα. Δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκπαίδευσης αυτό.

Σώστης
|

Διαβάζοντας τα σχολια κατανοεί κανείς το πόσο πολύ ο Νεοέλληνας ευχαριστιέται να αλώνει τον δημόσιο χώρο. Όσα κι αν λέτε, όσο και να δυσφημίζετε το δημόσιο σχολείο, εκεί υπηρετούν οι πιο καταρτισμένοι δάσκαλοι κι όσοι ξέρουν να κατευθύνουν σωστά τα παιδιά για τις εξετάσεις και τη ζωή την ίδια. Λες και στο πανεπιστήμιο ή στον εργασιακό χώρο θα είναι κανείς μόνος του και δεν θα χρειάζεται να εστιάσει να διατηρήσει την προσοχή του μέσα σε σύνολα ανθρώπων μεγάλα και πολυσύνθετα! Πώς προετοιμάζεται σε ένα φροντιστήριο ή στο ιδιαίτερο; Στο σχολείο φυσικά και βγαίνει η ύλη και βγαίνει σωστά, όχι ως μασημένη τροφή που δεν βοηθάει κανέναν ούτε με χίλια δυο μπιχλιμπίδια, αχρείαστα, που αραδιάζουν στα φροντιστήρια για να κρατούν ώρες και ώρες τα παιδιά κι από τη δευτέρα λυκείου κιόλας, για να εισπράττουν! Παιδιά, ελευθερωθείτε! Εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, στις δυνάμεις σας και στους καθηγητές στο σχολείο, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία και διορθώνουν στις πανελλήνιες! Όλα τα άλλα γίνονται για την οικονομία… το ξέρετε καλά!

@Το σχολείο υπάρχει για να δίνει δουλειά στα φροντιστήρια
|

Το πιο σωστο σχόλιο.
Όσο έχουμε τμήματα (παιδοφυλαξης) 25 ατόμων δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο

Δημήτρης
|

@Μαρία, Ναι τους έχουν προσλάβει και κάθονται περιμένοντας πότε θα....σπάσει κάποιος το χέρι του για να αναλάβουν υπηρεσία. Δυστυχώς η κεντρική διοίκηση έχει σοβαρές αδυναμίες στον χρονο ανταπόκρισης λόγω διαδικασιών , γραφειοκρατίας.... Στην Πολωνία π.χ. που λειτουργεί ο τρίτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες σε Περιφέρειες -Δημους, το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν όχι την επόμενη , τη μεθεπόμενηετα σίγουρα! Που να γίνουν εδώ αυτά..
θα καταγγέλλονται εναλλάξ....
Παρεπιπτόντως ο Διευθυντής έχει δικαίωμα να αναθέσει έως 8 ώρες υπερωρίες και οι εκπαιδευτικοί χαίρονται που έχουν πρόσθετο εισόδημα (Πολωνία) Φυσικά τα τελευταία χρόνια μας έχουν περάσει και στο κατά κεφαλήν εισόδημα....

Μαρία
|

Ναι και σε εμάς συνάδελφος έσπασε το χέρι του εδώ και 2 εβδομάδες και δεν έχουν στείλει κανέναν!!!

Ελένη
|

Ναι τελειώνει η χρονιά κι ακόμη λείπουν καθηγητές.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε
|

Τα σχολεία με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων έχουν καταντήσει εξεταστικα κέντρα και ενδιάμεσα χώροι παιδοφυλαξης, απόκτησης δήθεν χρήσιμων δεξιοτήτων, πειραματισμών ξένων με τα ελληνικά δεδομένα εκπαιδευτικών πρακτικών διανθισμενες με τον μανδύα της τεχνολογίας και της πρωτοτυπίας και τουριστικά πρακτορεία πολυήμερων εκδρομών. Οτιδήποτε γίνεται εκτός από μάθημα ! Την μόρφωση σταδιακά και διαχρονικά την χαρίζουν στον ιδιωτικό τομεα. Τα πράγματα είναι απλά εάν πραγματικά θελουμε ένα λειτουργικό και αξιόλογο εκπαιδευτικό σύστημα ειναι: Στελέχωση όλων των κενων με μόνιμους εκπαιδευτικούς, επικέντρωση των εκπαιδευτικών μόνο στο εκπαιδευτικό κομμάτι (το διοικητικό έργο και η παιδοφυλαξη πρέπει να περάσει σε διοικητικούς, γραμματείς , σεκιούριτι) και μικρότερος αριθμός μαθητών στην τάξη. Εφαρμοστε το και σε 6 έτη τα αποτελέσματα σε επιδόσεις των μαθητών θα είναι θεαματικά !

Κώστας
|

Στο σχολείο δεν γίνεται πια ουσιαστικό μάθημα, μόνο δράσεις για οτιδήποτε σημαντικό αλλά και ασήμαντο, ταξίδια μέσω διαφόρων προγραμμάτων που συνοδεύουν άσχετες ειδικότητες με τον σκοπό του ταξιδιού κτλ. Οι εκπαιδευτικοί δεν ξέρουν πια τι τους ξημερώνει, τι θα πρέπει να ετοιμάσουν και για ποια παγκόσμια ημέρα. Οι μαθητές υστερούν πολύ στην έκφραση και στη συγγραφή απλών προτάσεων όπως και στον απλό μαθηματικό συλλογισμό.

Δεν είναι πάντα έτσι, δεν είναι παντού έτσι
|

Η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι μισή αλήθεια και παρόλο που αναδεικνύει γνωστές στρεβλώσεις, δυστυχώς οδηγεί και σε γενικεύσεις που θίγουν και προσβάλλουν. Όχι λοιπόν δεν είναι πάντα και παντού έτσι. Οι μαθητές που ενδιαφέρονται και πιστεύουν στους μάχιμους και ευσυνείδητους δασκάλους τους ( υπάρχουν πολλοί τέτοιοι και μαθητές και δάσκαλοι) χρησιμοποιούν τα παραθυρακια του νόμου με μεγάλη προσοχή και σύνεση. Όχι δεν φεύγουν και δεν εγκαταλείπουν το σχολείο. Έρχονται μέχρι την τελευταία μέρα στον χρόνο που αυτοί επιλέγουν προσπαθώντας να κλέψουν χρόνο αλλά και να εκμεταλλευτούν την εμπειρία και την γνώση των δασκάλων τους στο σχολείο. Μένουν στην καθημερινότητα του σχολείου και κερδίζουν απο αυτό. Είτε από επαναλήψεις είτε από προσομοιωτές εξετάσεις οι οποίες γίνονται από το σχολείο χωρίς αυτό να προβλέπεται, κακώς, από την νομοθεσία. Και ποιος λέει ότι η ύλη δεν βγαίνει στο σχολείο καλά. Όχι λοιπόν, η ύλη ολοκληρώνεται έγκαιρα και μάλιστα με όλα όσα πρέπει να διδαχτεί ο μαθητής, ακόμα και σε μαθήματα με μεγάλο βάθος όπως τα μαθηματικά η η γλώσσα και τα αρχαία. Παρακαλώ πολύ μην κάνετε γενικεύσεις που κάνουν κακό σε όσους ευσυνείδητα εργάζονται. Δεν πληρωνόμαστε που δεν πληρωνόμαστε, ζούμε όλη την χρονιά με το άγχος να πούμε όσα περισσότερα μπορούμε και να γίνουμε κατανοητοί, χάνουμε κατι ώρες με έκτακτες και ανόητες εγκυκλίους για δέκα ώρες πολιτειοτητα στην Γ Λυκείου, και ημέρες αθλητισμού ή δεν ξέρω και γω με τι άλλο, να έχουμε και διάφορους να λένε ή να αφήνουν να πλανάται στον αέρα ότι δεν έχουμε και λόγο ύπαρξης, πάει πολύ! Έλεος!

@Το σχολείο υπάρχει...
|

Συγκρατήσου , φίλε εργαζόμενε σε φροντιστήριο.

Φ
|

Αντε πάλι τα ίδια και τα ίδια...
Διαγωνισμός είναι οι πανελλήνιες... ο καλύτερος περνάει όχι ο καλός.

Το σχολείο υπάρχει για να δίνει δουλειά στα φροντιστήρια
|

Καλά κάνουν και δεν πάνε στο σχολείο. Αφού το σχολείο έχει υποβαθμιστεί σε ένα απλό βαθμολογικό και εξεταστικό κέντρο γιατί να πάνε; Εξάλλου η ύλη ποτέ δεν βγαίνει στο σχολείο και αν βγει δεν πρόκειται ποτέ να γίνει εμπεδωση. Κάτι στραβό υπάρχει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και δεν φταίνε οι μαθητές γι αυτό...
Στα φροντιστήρια γίνεται καλύτερη δουλειά, αφού οι μαθητές είναι πολύ λιγότεροι σε κάθε τμήμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ