Διαγραφές 333.795 φοιτητών: Οι προτάσεις των 25 Πρυτάνεων που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός θα κρίνουν τις όποιες αλλαγές

Ο Κ. Πιερρακάκης το συζητάει αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη

08/02/2025

Ενημερώθηκε: 09/02/2025, 18:13

Άκουσε το άρθρο

Τα δισέλιδα των 25 Πρυτάνεων, που μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνουν και εισηγήσεις για τροποποίηση του νόμου για τις διαγραφές των 333.795 φοιτητών, που ξεπέρασαν το ανώτατο όριο φοίτησης, παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης  θα μελετήσει τις εισηγήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, εάν τελικά θα προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου, θα ανακοινώσει σύντομα τις αλλαγές, προκειμένου οι φοιτητές να τις γνωρίζουν όσο το δυνατόν νωρίτερα , προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών , σύμφωνα με στοιχεία του ακαδημαϊκού έτους 2022-23, στα Προπτυχιακά Προγράμματα είναι 695.678 , ενώ οι ενεργοί φοιτητές είναι 349.888.

Πάντως ο υπουργός Παιδείας το έχει ξεκαθαρίσει ότι ο νόμος για τις διαγραφές  φοιτητών  θα εφαρμοστεί στο τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς , με τις όποιες αλλαγές , εάν τελικά αυτές γίνουν.

Οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τα τμήμα φοίτησή τους, προκειμένου να λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες και να ζητούν την σχετική απόφαση της Συγκλήτου σε ότι αφορά τις διαγραφές στο Πανεπιστήμιό τους.

Οι Πρυτάνεις , στην τελευταία Σύνοδο, διατύπωσαν, προς τον Κ. Πιερρακάκη,  την  ανησυχία τους για τις συνέπειες από την εφαρμογή της διάταξης για την οριζόντια διαγραφή φοιτητών/τριών.

Οι Πρυτάνεις τόνισαν προς τον υπουργό πως   δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Με βάση αυτό το επιχείρημα οι Πρυτάνεις πρότειναν στον Κυριάκο Πιερρακάκη  να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία.  

Ο υπουργός Παιδείας επιφυλάχθηκε στο αίτημα Πρυτάνεων   για να επανεξεταστεί κατά περίπτωση και κατά Πανεπιστήμιο το ζήτημα των διαγραφών των φοιτητών, ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Για το λόγο αυτό ζήτησε  από τους Πρυτάνεις να του καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία για  το κάθε Ίδρυμα.

Μάλιστα ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπενθύμισε στους Πρυτάνεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων  είναι υπέρ του μέτρου των διαγραφών.

Εάν τελικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης κάνει δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις των Πρυτάνεων η ρύθμιση θα αφορά περίπου το 20% των υπό διαγραφή φοιτητών.

Τι ισχύει σήμερα

Το esos ετοίμασε 12 ερωτήσεις -απαντήσεις , σύμφωνα με το νόμο που ισχύει σήμερα:

1. Ποιο  θα είναι το ανώτατο όριο φοίτησης;

Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά  εξάμηνα.

Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

2. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε διαγραφές φοιτητών ;

Αυτό σημαίνει ότι μετά το ανώτατο όριο φοίτησης, οι φοιτητές θα διαγράφονται από το Πανεπιστήμιο.

3. Οι διαγραφές αφορούν και τους ήδη φοιτούντες στα ελληνικά Πανεπιστήμια, το ακ. έτος 2020-21, όταν ψηφίστηκαν οι σχετικές διατάξεις;

Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους  εισερχόμενους φοιτητές τους ακαδημαϊκού έτους 2021- 22, ενώ για τους ήδη φοιτούντες   το ακ. έτος 2020-21  υπάρχει μεταβατική διάταξη.

4. Τι θα ισχύσει για τους ήδη εγγεγραμμένους  το ακ. έτος 2020-21, αλλά δεν είχαν τότε υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης ;

Για τους φοιτητές που ήταν  ήδη εγγεγραμμένοι το ακ. έτος 2020-21 και δεν έχουν υπερβεί  την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-22 και εκτείνεται μέχρι τη συμπλήρωση της ελάχιστης διάρκειας φοίτησης, προσαυξημένης κατά τέσσερα εξάμηνα για τους τετραετούς φοίτησης και κατά έξι εξάμηνα  για πενταετή  ή εξαετή τμήματα.

Παράδειγμα εάν ένας φοιτητής που θα είναι στο 3ο έτος  το επόμενο ακαδημαϊκό  έτος 2021-22, σε τετραετές τμήμα, έχει υπόλοιπο έξι (4+2) χρόνια.  Μετά διαγράφεται.

Αντίστοιχα εάν το τμήμα είναι  πενταετούς φοίτησης έχει υπόλοιπο οκτώ (5+3) χρόνια, αρχίζοντας τον υπολογισμό αυτό από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

5. Τι θα ισχύσει για τους φοιτητές που ήδη   έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης ;

Οι φοιτητές που ήδη έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης τους δίνεται επιπλέον  χρόνος φοίτησης  ίσος προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του τμήματός τους, ξεκινώντας τον υπολογισμό από το επόμενο ακαδημαικό έτος 2021-22.

Για παράδειγμα εάν ένας φοιτητής βρίσκεται (το ακ. έτος 2020-21) στο δέκατο έτος σε τμήμα τετραετούς φοίτησης έχει δικαίωμα φοίτησης άλλα τέσσερα χρόνια ,  ξεκινώντας από το επόμενο ακαδημαικό έτος 2021-22. Αντίστοιχα εάν το τμήμα είναι  πενταετούς φοίτησης έχει άλλα πέντε χρόνια.

6. Γιατί το υπουργείο Παιδείας δίνει περισσότερο συνολικό χρόνο φοίτησης σε όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε έτος εντός της ελάχιστης διάρκειας φοίτησης, καθώς και στους λεγόμενους “αιώνιους” φοιτητές, σε σχέση με αυτούς που θα εισαχθούν από την επόμενη χρονιά;

 Εδώ υπάρχει νομικό ζήτημα. Υπήρξε εκτίμηση νομικών  του υπουργείου Παιδείας ότι  θα μπορούσε να προσβληθεί η διάταξη,  για έλλειψη δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς το Κράτος, εάν το όριο φοίτησης για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές ήταν πολύ στενό.

7. Θα υπάρξουν διαγραφές φοιτητών;

Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής

8. Εάν ένα Πανεπιστήμιο αρνηθεί να διαγράψει φοιτητές, όπως έγινε και στο παρελθόν με το νόμο 4009/11, θα υπάρξουν επιπτώσεις;

Γι αυτά τα Πανεπιστήμια θα υπάρξει “ποινή” ως προς τη χρηματοδότηση.

9. Εάν ένας φοιτητής έχει προβλήματα υγείας διαγράφεται;

Με τον εσωτερικό κανονισμό του ΑΕΙ  καθορίζονται διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης

10. Εάν ένας φοιτητής έχει αντικειμενικούς λόγους που δεν επιτρέψουν την ολοκλήρωση των σπουδών στον χρόνο που προβλέπει η παραπάνω ρύθμιση, θα διαγραφεί;

Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία καθώς και οι αθλητές κατά τη διάρκεια των σπουδών  τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και

βα) για όσα έτη καταλαμβάνουν  διάκριση 1ης  έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα  ατομικών αθλημάτων  με συμμετοχή τουλάχιστον  12 αθλητών και 8 σωματείων  ή αγωνίζονται σε ομάδες  των δύο ανώτερων κατηγοριών  σε ομαδικά αθλήματα  ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων  σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα  ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις  υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή

ββ/ συμμετέχουν έστω άπαξ,κατά τη διάρκεια  της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών  για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών,δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής.  

11. Τι ισχύει για τους φοιτητές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης;

Για τους φοιτητές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης κάθε εξάμηνο στο οποίο φοιτούν υπό το καθεστώς αυτό, προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώσουν  προς παρακολούθηση και να εξετάζονται  σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου  που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών .

12. Οι φοιτητές   μπορούν να τη διακόψουν τη φοίτηση τους;

Οι φοιτητές μπορούν, ύστερα από αίτηση τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται  κατά το χρόνο διακοπής της φοίτησης .

Σχόλια (32)

@Πανεπιστήμια
|

“Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ιατρική.
Η ιατρική θεωρείται ολόκληρη επιστήμη.
Ενώ η φυσικοθεραπεια, η λογοθεραπεια, η μαιευτικη και ορισμένα αλλά τμήματα, αποτελούν κομμάτια της ιατρικης επιστήμης. Δεν είναι ολοκληρωμενες επιστήμες.”

Είναι απίστευτο να υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζουν τέτοιες απόψεις.
Ειλικρινά προσπαθώ να συγκρατήσω τα γέλια μου.
Όλοι όσοι ασχολούνται με τις επιστήμες υγείας είναι όλοι ¨Ιατροί¨

Κρίμα αγαπητέ
Μέλος ΔΕΠ μη ολοκληρωμένων επιστημών!!

ΜΑΡΙΑ ΠΕ 70
|

ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΜΙΑ ΚΑΚΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΠΟΛΛΩΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ, ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΡΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ , ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ , ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ. ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ, ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ.

@Κώστας
|

Οι Πρυτάνεις δεν κάνουν κοινωνική πολιτική. Όσοι περισσότεροι εγγεγραμένοι τόσο περισσότερη χρηματοδότηση είτε σε προσωπικό είτε σε χρήμα. Αν ενοχλούν κάποια μέλη ΔΕΠ τα περισσότερα γραπτά (συνήθως μονάδα το πολύ) ή οι οχλήσεις "επί πτυχίο", "δουλεύω", υπάρχουν συνελεύσεις τμήματος ας τοποθετηθούν με "ανοικτά χαρτιά" όλοι.

ΔΕΠ
|

Η λύση είναι πολύ απλή: να μπορεί ένα φοιτητής με >ν+3 να εγγράφεται εκ νέου σε άλλο ΑΕΙ (με παρόμοιο αντικείμενο, πχ όπως οι μεταγραφές/κατατακτήριες) και να περνάει από το στάδιο της αντιστοίχισης μαθημάτων. Αν δεν μπορεί/δεν έχει χρόνο/όρεξη/δυνατότητα να πάρει πτυχίο σε 7-8 χρόνια ας πάει σε ένα άλλο ΑΕΙ να ξεκινήσει πάλι. Έτσι θα γεμίσουν πάλι τα ΑΕΙ της επαρχίας και δίνεται και μια δεύτερη ευκαιρία. Στο τμήμα μου (Αθήνα) υπάρχουν μαθήματα με 1500+ εγγεγραμμένους φοιτητές, εισάγονται 140 το έτος, και δίνουν το μάθημα 200 το έτος αθροιστικά (κανονική, πτυχιακή και επαναληπτική εξεταστική). Χωρίς διαγραφές ο αριθμός αυτός μεγαλώνει κάθε χρόνο. Αφιερώνω πολύ περισσότερο χρόνο ανά φοιτητή, σε "λιμνάζοντες" (κλάψα, περιορισμοί προσέλευσης "λόγω εργασίας", βεβαιώσεις, εμαιλ, επανάληψη εργαστηρίων, κλάψα, κλάψα, κλάψα...) Δεν είναι δίκαιο αυτό για τους φοιτητές που είναι συνεπείς. Ο χρόνος αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γι αυτούς.

Δεν κοστίζουν
|

Είναι λάθος, όπως έχει εξηγηθεί πολλές φορές, οτι δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε οι αιώνιοι. Αλλά ακόμη κι αν ίσχυε, οι αιώνιοι μας έχουν ήδη κοστίσει και πλέον δεν γνωρίζουμε αν ποτέ θα τελειώσουν κι αν θα αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν θα έπρεπε να διαγράφονται οριζόντια μετα απο ν+ χρόνια. Θα έπρεπε να αποφέυγουμε να μας κοστήσει κάποιος που δεν πρόκειτε να τελειώσει τις σπουδές του. Διαγραφές απο το πρώτο έτος ακόμη, για όσους πχ δεν έχουν περάσει κανένα μάθημα, και στο 2, 3, 4 ετος αν δεν περνούν κάποιο ποσοστό μαθημάτων.

Nikos@
|

Δεν απασχολεί αυτό την κοινωνία, την κοινωνία την απασχολουν τα κλειστα επαγγελματα, η αναβαθμιση των ΙΕΚ σε λυκειο, οι προσληψεις πανεπιστημιακη αστυνομιας που τελικα το μονο που καταφεραν ήταν να γινουν νεες προσληψεις χωρις να υπαρχει πανεπιστημιακη αστυνομια, και στο σύνολο το προεκλογικό προγραμμα της ΝΔ που δεν εφαρμοστηκε στο παραμικρό 6 χρονια μετα. Σοβαροτατος λόγος ελλειψς αξιοπιστίας ειναι ο λογος.

Nikos
|

@Έξι ολοκληρα χρόνια ούτε μια διαγραφή
Η κοινωνία περιμένει εναγωνίως να γίνουν οι διαγραφές;
Αυτό είναι το κυριότερο θέμα που την απασχολεί;
Κάτι θυμίζει την κατσίκα του γείτονα.

@Ενεργός υπό διαγραφή
|

Συγνώμη αλλά όταν περνάς σε ΑΕΙ και πιάνεις μια θέση έχεις και κάποιες υποχρεώσεις. Αν μετά από 10 χρόνια δεν καταφέρνεις να πάρεις πτυχίο, για οποιοδήποτε λόγο, κάποτε πρέπει να πει καποιος "στοπ". Μπορεί κάποιος να είχε άλλες ασχολίες, μπορεί να κουράστηκε, να βαρέθηκε, να είχε ψυχολογικά, να εργαζόταν και να μην δήλωνε μερική φοίτηση για δικούς του λόγους και 1002 άλλα. Δεν είναι θέσφατο ότι επειδή μπήκες στο ΑΕΙ πρέπει ντε και καλά και να βγεις. Οι ευκαιρίες κάποτε τελειώνουν. Και πάντα θα υπάρχουν καποιοι που θα είναι στο "μεταίχμιο", όπου κι αν τραβήξεις τη γραμμή. Επίσης, λες ότι οι άλλοι σχολιαστές είναι υποκειμενικοί, αλλά και η δική σου άποψη υποκειμενική είναι, και μαλιστα (αν είσαι υπό διαγραφή) έχεις προσωπικό όφελος να μην τηρηθεί ο νόμος που ισχύει σήμερα. Πολλοί σχολιαστές δεν έχουν να κερδίσουν ή να χάσουν κάτι, γιατί πήραν πτυχίο προ πολλού και στην ώρα τους.

Ξέφραγο αμπέλι η ανώτατη εκπαίδευση
|

Όχι μόνο διαγραφές αλλά να μπουν και δίδακτρα για κάθε έξτρα εξάμηνο φοίτησης πέραν των κανονικών εξαμήνων σπουδών και έως τη διαγραφή.

La_verite
|

Eχουν γινει διαγραφές παλαιών που δεν εχουν εγγραφεί σε δυο συνεχόμενα εξάμηνα. Ελάχιστοι επανήλθαν.

Πανεπιστήμια
|

Το θέμα δεν είναι μόνο οι διαγραφές. Το κακό ξεκινάει από τα ίδια τα τμήματα. Εγώ συμφωνώ με εκείνους που λένε ότι κάποια τμήματα δεν πρέπει να ανήκουν στα ΑΕΙ.
Αλλά να ανήκουν στην ανώτερη τριτοβάθμια,
παρέχοντας πτυχία επιπέδου 5. Στα πανεπιστήμια θα πρέπει να σπουδάζουν οι φοιτητές ολόκληρες τις επιστήμες και τις τέχνες. Υπάρχουν τμήματα που αφορούν ένα κομμάτι από μια ολόκληρη επιστήμη. Δεν αποτελούν ολόκληρη επιστήμη.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ιατρική.
Η ιατρική θεωρείται ολόκληρη επιστήμη.
Ενώ η φυσικοθεραπεια, η λογοθεραπεια, η μαιευτικη και ορισμένα αλλά τμήματα, αποτελούν κομμάτια της ιατρικης επιστήμης. Δεν είναι ολοκληρωμενες επιστήμες.

Ενεργός υπό διαγραφή
|

Όσοι επιμένουν στη διαγραφή προπτυχιακών φοιτητών οριζοντίως είναι ξεκάθαρο πλέον ότι κρατούν υποκειμενική στάση. Ελπίζω ο κ.Υπουργός να μην κάνει το λάθος και επιμείνει στις ιδεοληψίες της προκατόχου του. Να δώσει το δικαίωμα στις Συγκλήτους των ΑΕΙ -καμιά δεν υποστήριξε να αρθεί το μέτρο της διαγραφής εντελώς- να καθορίσουν ποιοι φοιτητές μπορούν να ανανεώσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα μετά το πέρας των ν+(2 ή 3) χρόνων.

Εν προκειμένω υπάρχουν ενεργοί φοιτητές που έχουν προσπαθήσει, χρωστούν μονοψήφιο αριθμό μαθημάτων κι ο Νόμος τους συμπεριλαμβάνει στη διαγραφή. Είναι άδικο όλη η προσπάθειά τους, σπουδές & οικονομικά έξοδα, να μην αναγνωριστεί. Δυστυχώς δεν θα αναγνωριστούν οι διδακτικές μονάδες (ECTS) από τα μαθήματα που εξετάστηκαν επιτυχώς και θα χαθούν με τη διαγραφή. Κανείς δεν λαμβάνει υπόψιν την απογοήτευση και την ψυχολογική επιβάρυνση;

Η πραγματικότητα είναι ότι η πλειοψηφία των ανενεργών έχει εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Είτε από το Α' Εξάμηνο είτε στα μισά είτε στο πτυχίο. Μπορεί να βρίσκονται στο εξωτερικό. Να σπούδασαν παράλληλα σε Ι.ΙΕΚ. και να απασχολούνται σε άλλον τομέα. Να μην μπορούν να συντηρήσουν σπίτι στην πόλη της έδρας του ΑΕΙ καθώς κατάγονται από άλλη κωμόπολη. Να μην βρίσκονται εν ζωή (πχ τροχαίο δυστύχημα).

Όσοι είμαστε ενεργοί, να μας δοθεί τον Οκτώβρη, μετά την Επαναληπτική Εξεταστική του Σεπτεμβρίου κι εφόσον δεν ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις λήψης του πτυχίου, η δυνατότητα ετήσιας επανεγγραφής στο Τμήμα/Σχολή με υποχρέωση εξαμηνιαίας δήλωσης μαθημάτων και συμμετοχής στις τρεις εξεταστικές περιόδους.

@Ναι, αλλά δεν είναι έτσι.
|

Να μην κόβουν μαθήματα. Δίνεις, περνάς και τέλος. Πουθενά δε γίνεται αυτό, να εξετάζεσαι απεριόριστες φορές και να κόβεις μαθήματα μπας και πας καλύτερα την άλλη φορά. Οι καθηγητές και οι γραμματείες δε θα ασχολούνται με σένα και με μένα επ'άπειρον.

ΠΕ04
|

Ο κάθε άσχετος (και πολιτικός) λέει τη βλακεία του. Υπάρχουν λύσεις για να μην έρθουμε στην περίπτωση για 4-5 μαθήματα ή φοιτητές να χάσουν 6 χρόνων δουλεία ή να πάρουν πτυχίο νύχτα.
Παραδείγματα: Φοιτητής την τελευταία χρονιά χρωστάει 15 μαθήματα από τα 45 της σχολής (ε πως να το κάνουμε τα πρώτα χρόνια έκανε την επανάστασή του) και περνάει 7 το πρώτο εξάμηνο και 6 το δεύτερο μένουν άλλα 2 αυτός θα χάσει την τη σχολή ή για τα τελευταία 8 θα γυρίζει στα γραφεία των καθηγητών να ζητιανεύει το 5ρακι ?
Λύσεις πονάει κεφάλι κόβω κεφάλι δεν είναι σωστές θα μπορούσε να κρίνει το τμήμα την διαγραφή του κάθε φοιτητή δίνοντας επιπλέων περιθώριο 1-2 εξετάσεων δωρεάν ή και ακόμα καλύτερα απεριόριστο χρόνο αλλά με πληρωμή. πχ 6ο έτος Σεπτέμβρη – Δεκέμβρη επιπλέον εξετάσεις για το κάθε μάθημα που χρωστάει ο κάθε φοιτητής, για το 7ο έτος εγγραφή στο κάθε μάθημα 50 € και εξέταστρα 100 € για το 8ο εγγραφή 100 και εξέταστρα 150 για τον 9ο+ εγγραφή 200 και εξέταστρα 300. Τα οποία θα επιστρέφονται αν η ο βαθμός είναι πάνω από 8.5. Έτσι και το Πανεπιστήμιο θα είχε έσοδα, θα ήταν κίνητρο αριστείας και δεν θα είχαμε κανενός τύπου εκβιαστικά διλλήματα.

Απορία
|

Ας πάρουμε το ενδεχόμενο να μην διαγραφεί κανείς αιώνιος για κανέναν λόγο. Αλλά οι αιώνιοι θα ανήκουν σε διαφορετικό μητρώο, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στον ενεργό φοιτητικό πληθυσμό, και δεν θα υπολογίζονται αριθμητικά για οποιονδήποτε υπολογισμό χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Θα συμφωνήσουν υπουργείο και ΑΕΙ ή θα υπάρξουν αντιρρήσεις?

Πιθανότητα
|

Εμένα μου φαίνεται πως τη διατήρηση των αιωνίων/λιμναζόντων στις φοιτητικές λίστες τις θέλουν τα πανεπιστήμια για να φαίνονται μεγαλύτερα και άρα να δικαιολογείται πως διαθέτουν μεγαλύτερες ανάγκες. Ελπίζω, ωστόσο, να κάνω λάθος εκτίμηση.

jim
|

Ο υπουργός είπε στους Πρυτάνεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ των διαγραφών. Έκανε δημοσκόπηση το υπουργείο και μας το παρουσιάζει ως επιχείρημα ο υπουργός; Διακρίνω έλλειψη σοβαρότητας.

terror
|

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ

@Ναι, αλλά δεν είναι έτσι
|

δεν νομίζω οτι είναι προτεραιότητα αυτών πο δυσκολέυονται να περάσουν μαθηματα το να βελτιώσουν τον βαθμό τους.

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙ(ΣΤΙ)ΚΗ
|

Μήπωςι δίπλα σε κάθε τμήμα ΑΕΙ που προσφέρει θέσεις, να δημοσιεύονται δείκτες που να αφορούν τα 4 τελευταία 'σμήνη' φοιτητών που θα έπρεπε να είχαν αποφοιτήσει? πχ το 2018,2019,2020,2021 γράφτηκαν συνολικά 5000 στο Μαθηματικό Σαντορίνης. Το 2025 που περιμένει κάποιος όλοι τους να έχουν τελειώσει, πόσοι έχουν πτυχίο? Να δείτε πως πέφτουν οι μάσκες, και σταματουν τα παραμύθια και η ροή χρήματος

Ναι, αλλά δεν είναι έτσι.
|

Υπάρχουν ωστόσο φοιτητές που μπορεί να θέλουν να κόψουν κάποια μαθήματα για να βελτιώσουν το βαθμό τους. Για αυτή τη κατηγορία, τι λένε οι ειδικοί; Mπορείς να υποχρεώνεις μαθητές για τo όριο φοίτησης; Ο βαθμός του πτυχίου επιρρεάζει την εισαγωγή σε μεταπτυχιακά. Το ότι κάποιοι μαθητές άργησαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές επιβαρύνει αυτούς και τις οικογένειές τους, προς τι τόσο ενδιαφέρον απο τους άλλους; O καθένας να κοιτάει τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται κανείς φιλανθρωπικά ιδρύματα.

@ Έξι ολόκληρα χρόνια
|

Κάνεις λάθος ισχύει με ενημέρωση των φοιτητών από τους εισαχθέντες του 2022. Για τους παλαιότερους είχε δοθεί επιπλέον χρόνος

@Έξι ολοκληρα χρόνια ούτε μια διαγραφή
|

To νόμο που προβλέπει τις διαγραφές, η τρέχουσα κυβέρνηση τον ψήφισε. Και ο νομος "ενεργοποιείται" το Σεπτέμβριο, εκεί θα δούμε τα αποτελέσματα. Αν στο μεταξύ τον αλλάξουν ή τον νερώσουν, θα εισπράξουν τα ανάλογα στην κάλπη, φαντάζομαι κάνουν τους υπολογισμούς τους.

@@Τρύπες στο νερό
|

Η διαγραφή αυτών που δεν εγγράφονται σε 3 διαδοχικά εξάμηνα ισχύει από παλιά (προ συριζα/Γαβρόγλου) και δεν έφαρμόστηκε, δηλαδή αγνοήθηκε και από διοικήσεις και από γραμματείες, λόγω ροπαλοφόρων. Οι τότε αιώνιοι, σήμερα είναι υπεραιωνόβιοι. Και με τη διαγραφή αυτών, δηλαδή των προ πολλού αυτο-διαγραφέντων, φαίνεται να τακτοποιεί το θέμα το υπουργείο. Δηλαδή , τζάμπα μάγκας και η υπαναχώρηση θα διαιωνίσει την απαράδεκτη κατάσταση.

@Τρύπες στο νερό
|

Για ποιές "ισχύουσες διατάξεις" λέτε; Με ποιό προηγούμενο νόμο έπρεπε να διαγραφούν οι αιώνιοι; Γιατί πριν το νόμο Πιερακάκη, γνωρίζω μόνο 1 νόμο ο οποίος είχε επιβάλει τη διαγραφή των αιώνιων, αλλά μόλις έγιναν οι διαγραφές, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες "φασαρίες", ήρθε ο αξιότιμος κ. Γαβρόγλου και τις ακύρωσε εκ των υστέρων, επαναφέροντας τους αιώνιους. Οπότε πείτε μας αν χάσαμε κάτι ενδιάμεσα, γιατί έχει ενδιαφέρον!

Έξι ολοκληρα χρόνια ούτε μια διαγραφή
|

Πιστεύει κανείς την κυβέρνηση που δεν έχει εφαρμόσει στο παραμικρό αυτά για τα οποία ψηφίστηκε υο 2018....το 15% στις εκλογες θα φαντάζει όνειρο

@Στον αέρα
|

Δε γνωρίζεις ότι όσοι εργάζονται δικαιούνται διπλάσιο χρόνο; Μιλάμε για 12 χρόνια! Αρκεί να το δηλώσουν και να το ζητήσουν, ώστε να είναι υπεύθυνοι/ες για λιγότερα μαθήματα κάθε εξάμηνο. Τώρα, αν κάποιος θέλει και να εργάζεται και να μην πει τίποτα, είτε γιατί δουλεύει μάυρα είτε γιατί θέλει να παίρνει τα μαθήματα 7-8 τη φορά μπας και τα περάσει, και έτσι περάσουν τα χρόνια, είναι δικό του πρόβλημα και επιλογή!

Τρύπες στο νερό
|

Αν οι διαγραφές γίνουν για εκείνους που είναι εξαφανισμένοι από τα πανεπιστήμια και θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί προ πολλού με βάση ισχύσουσες διατάξεις από παλιά, τότε ο πρόσφατος νόμος για τις διαγραφές απλά ακυρώνεται. Και μέχρι να ξανα-εφαρμοστεί, αν εφαρμοστεί, νέοι "αιώνιοι" θα προκύψουν.

Central planning
|

1) επιμένεις να καθορίζεις κεντρικά τον αριθμό εισακτέων καθ'υπέρβαση των όσων σου λενε τα "αυτοδιοίκητα" ΑΕΙ και δημιουργείς συνωστισμό
2) έτσι, βοηθάς στο να έχουμε 3πλάσιους φοιτητές ανά καθηγητή απ'ότι έχει η υπόλοιπη Ευρώπη, κόσμος κλπ
3) η ποιότητα υποβαθμίζεται, φοιτητές λιμνάζουν για αυτούς και άλλους λόγους, καταντούν "αιώνιοι"
4) δεν αφήνεις το κάθε ΑΕΙ να το τακτοποιήσει όπως θεωρεί καλύτερα (και όπως κάνουν σε όλη την υπόλοιπη Γη) αλλά θέλεις πάλι κεντρικά να βάλεις όλα τα πόδια στο ίδιο παπούτσι
5) η "λύση" σου προφανώς προκαλεί προβλήματα και ενώ έλεγες "θα εφαρμοστεί ο νόμος μου" τώρα αρχίζεις και τα σκέφτεσαι.
6) η συνέχεια είναι εύκολα προβλέψιμη.
Αυτά από τους "άριστους". Μοντέλα διοίκησης που δεν υπάρχουν πουθενά στον πλανήτη Γη (δεν είμαι σίγουρος για την πρ. ΕΣΣΔ ίσως) αλλά αυτοί επιμένουν. Δεν ξέρω σε τι είναι άριστοι, μπορεί σε πολλά άλλα, αλλά στη διοίκηση της ανώτατης παιδείας είναι κάτω από τη βάση.

Jeremy Pastor
|

Η θέσπιση ενός ανώτατου ορίου για την χρονική διάρκεια σπουδών είναι όχι μόνον εύλογη, αλλά και επιβεβλημένη. Πέραν των καθαρά ακαδημαϊκών λόγων που έχουν αναλυθεί επαρκώς (και που ισχύουν σε όλα τα ΑΕΙ της υφηλίου, ενώ εμείς νομίζουμε πως είμαστε πάντοτε μια ειδική περίπτωση), υπάρχουν και οικονομικά/κοινωνικά θέματα. Πολλές οικογένειες, των οποίων τα παιδιά τους σπουδάζουν σε άλλη πόλη, αιμοραγούν οικονομικά διότι ο/η κανακάρης(ισσα) πέρασαν τα πρώτα έτη των σπουδών τους "χαλαρά", ωσάν παρατεταμένες διακοπές, και θέλουν παραπάνω χρόνο, προκαλώντας "εγκεφαλικά" ή "καρδιακά" επεισόδια στους γονείς-χρηματοδότες τους, οι οποίοι είναι φυσικά εγκλωβισμένοι. Δεδομένου πως υπάρχει πλέον η δυνατότητα "μερικής φοίτησης" (part-time) για φοιτητές που εργάζονται και η δυνατότητα διακοπής σπουδών για θέματα υγείας ή για άλλο λόγο ανωτέρας βίας, δεν βλέπω κανένα λόγο στο να μην θεσπιστεί ένα αυστηρό όριο. Τέλος, οι μεταβατικές διατάξεις του νόμου είναι πολύ ευνοϊκές για τους νυν φοιτητές που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους. Η κοινωνία πλέον ΔΕΝ στηρίζει την "αιώνια φοίτηση" στα πανεπιστήμια, και θα πρέπει κάποια στιγμή το υπουργείο και οι πρυτάνεις να συμφωνήσουν να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμοστεί ο νόμος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ