ΠΟΣΔΕΠ: Απόφαση για τις διαδικασίες προσλήψεων για «Απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες»

10/02/2025

Άκουσε το άρθρο

Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι υποστελεχωμένα, ενώ το υπάρχον μόνιμο διδακτικό προσωπικό είναι «γερασμένο». Το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», που στοχεύει στην προσωρινή ενίσχυση των ΑΕΙ με έκτακτους νέους διδάσκοντες και διδάσκουσες, αποτελεί εμβαλωματική και όχι μόνιμη λύση, με πρόσκαιρες σχέσεις εργασίας, και δεν επιτυγχάνει τον σκοπό του, εξαιτίας της αργοπορίας στην προκήρυξη των θέσεων και της μεγάλης γραφειοκρατίας. Κατά συνέπεια η πρόσληψη διδασκόντων στα Τμήματα γίνεται καθυστερημένα, με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους και στην έγκαιρη διεξαγωγή των μαθημάτων. Εξάλλου, η προκήρυξη τέτοιων θέσεων ανά εξάμηνο δεν βοηθά στον διδακτικό προγραμματισμό των Τμημάτων.

Παράλληλα, οι γραφειοκρατικές οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους φορείς στην πράξη περιορίζουν τα δικαιώματα των μελών ΔΕΠ να επιλέγουν τους καταλληλότερους υποψηφίους και παρεμβαίνουν καταχρηστικά στα ακαδημαϊκά κριτήρια πρόσληψης συμβασιούχων διδασκόντων, υποβαθμίζοντας το αυτοδιοίκητο των. Παραθέτουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

1. Η προκήρυξη ανάγει την «Τεκμηρίωση συνάφειας των ακαδημαϊκών σπουδών, της διδακτορικής διατριβής ή/και του δημοσιευμένου έργου με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και των μαθημάτων που αντιστοιχούν σε αυτή» σε τυπικό προσόν, επί ποινή αποκλεισμού των υποψηφίων, και συνεπώς η συνάφεια αρχικώς κρίνεται από μη μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας

2. Η προϊσταμένη αρχή όχι μόνον επιλέγει τη λίστα Scimago για την αξιολόγηση των επιστημονικών περιοδικών (σε αντίθεση με την πρακτική της ΕΘΑΕΕ), αλλά επιπλέον επιβάλλει συγκεκριμένη μοριοδότηση για την αξιολόγηση των επιστημονικών περιοδικών

3. Στην αξιολόγηση του συγγραφικού έργου των υποψηφίων, ο/η υποψήφιος/α που κατατάσσεται πρώτος/η στη σειρά κατάταξης βαθμολογείται υποχρεωτικά με 25 μόρια, έστω και αν η συνολική του/ης βαθμολογία ήταν μικρότερη του 25

Όλα τα παραπάνω προσβάλλουν τον πυρήνα της ακαδημαϊκής κρίσης των μελών ΔΕΠ και ταυτόχρονα παραβιάζουν το άρθρο 30, παράγραφος ια του ν.4957/2022, στο οποίο ρητά δηλώνεται ότι στις αρμοδιότητες της Συνέλευσης Τμήματος είναι να «αναθέτει το διδακτικό έργο στα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. του Τμήματος και το πρόσθετο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Κεφαλαίου Κ’ για τα προγράμματα πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών του Τμήματος».

Ζητούμε από τον κ. Υπουργό Παιδείας να παρέμβει προκειμένου οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, που διαχειρίζονται τα εν λόγω προγράμματα ΕΣΠΑ, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για

α) να ξεκινά νωρίτερα ο προγραμματισμός και η κατανομή των θέσεων ΕΔΒΜ στα Πανεπιστήμια, από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, ώστε να γίνονται εγκαίρως οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των συμβάσεων, οι οποίες πρέπει να είναι το ελάχιστο ετήσιας διάρκειας

β) να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μεταφερθεί πλήρως η ευθύνη αξιολόγησης των υποψηφίων στα Τμήματα από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια

Ζητούμε επίσης από την κυβέρνηση να δοθούν επιπλέον θέσεις για την κάλυψη των παγίων εκπαιδευτικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της ΕΘΑΑΕ [1] η αναλογία διδασκόντων – φοιτητών (μέχρι το ν+2/ν+3) είναι 1 προς 32, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1 προς 12, και ότι τα μέλη ΔΕΠ αποτελούν μόνο το 50% των διδασκόντων.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Σεϊμένης Καθηγητής

Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής

[1] Ετήσια Έκθεση ΕΘΘΑΕ 2023 (Δεκέμβριος 2024),
https://www.ethaae.gr/images/articles/etisies_ekthesis_HAHE/2024.12.19_…% CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7_%CE%95%CE%98%CE%91%CE%91%CE%95_2023_wwwf.pdf

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (9)

Ιστορία εκτάκτων ΔΕΠ @ΔΕΠ
|

Οι προκηρύξεις των ΕΕΣ των ΑΕΙ έβγαιναν "στην ώρα" τους... ήξερες τη βαθμίδα αξιολόγησής σου (μισθό που μπορούσες να επιβιώσεις), μαθήματα, ώρες διδασκαλίας από νωρίς (Μάιο-Ιούνιο).

Μετά το Υπ. Παιδείας άρχισε τα "Πανεπιστημιακός Υπότροφος" και "Ακαδημαϊκός Υπότροφος" (περισσότερες υποχρεώσεις, λιγότερα χρήματα... μέχρι και στη γραμματεία μπορεί για εργασία)...

Μετά εμφανίστηκε η Πράξη "απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας" (χωρίς ένσημα και χωρίς απαίτηση για λήψη διδακτορικού τελευταίας 10ετίας... με λιγότερα χρήματα εννοείται για την ίδια δουλειά) με τη λογική "μόνο για τα μαθήματα επιλογής". Εννοείται στην πορεία και "μαθήματα κορμού" (πολλές οι ελλείψεις) και μαθήματα "τριπλέτα" για να "αξίζει οικονομικά" στο πλαίσιο επιβίωσης (μόνο που πολλές φορές η τριπλέτα μαθημάτων είναι άσχετη μεταξύ τους και με το διδακτορικό του επιλεγέντα)... υπάρχει και σήμερα.

Μετά (και όσα μαθήματα δεν έμπαιναν στην Προκήρυξη της ανωτέρω Πράξης του Υπ. Ανάπτυξης (!) και αξιολόγηση-πρόσληψη μέσω ΕΛΚΕ (!) και όχι το Τμήμα Προσωπικού ΑΕΙ) ήταν το ΠΔ407/80. Οι προκηρύξεις έβγαιναν όταν το Υπ. Παιδείας έστελνε τα σχετικά χρήματα (πολύ αργά συνήθως) με αποτέλεσμα ακόμα λιγότερη εργασία (και χρήματα) για το συμβασιούχο (τα μαθήματα απλά δεν γίνονταν). Αναγκαστικά εμείς οι έκτακτοι ΔΕΠ δεν γινόταν να επιβιώσουμε με π.χ. 4-5-6 μήνες δουλειά όλο το χρόνο, οπότε ψάξαμε και αλλού για βιοποριστική εργασία.

Μετά αναδύθηκε και το "εντεταλμένος διδάσκοντας" με περιορισμό αν δουλεύεις αλλού (αν είσαι στο δημόσιο απαγορεύεται, αν είσαι συμβασιούχος οπουδήποτε μόνο το 30% του μισθού και εννοείται όλη τη δουλειά να κάνεις... δουλεύεις και δεν πληρώνεσαι ανάλογα!)...

Εν κατακλείδι, αν κάποιος προσοντούχος έκτακτος ΔΕΠ έχει στο σήμερα δύο επιλογές: α) πράξη "απόκτηση εμπειρίας" (αποκλεισμένος εξαρχής, ούτε δικαίωμα αίτησης!), β) εντεταλμένος διδάσκοντας με β1. να μη δουλεύεις αλλού, β2. αν δουλεύεις αλλού θα κάνεις όλη τη δουλειά διδασκαλίας με το 30% απολαβές. Όλα φυσικά με λιγότερο μισθό από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν (π.χ. ΕΕΣ, κ.λπ.) και εννοείται οι προκηρύξεις βγαίνουν οι περισσότερες την "τελευταία στιγμή" ή "αργά" και εννοείται με λίγα χρήματα στο ετήσιο εισόδημα από ό, (δεν βιοπορίζεσαι ειδικά αν έχεις και οικογένεια να θρέψεις).

Ένας που ήταν έκτακτος ΔΕΠ-Επίκουρος επί 12 συναπτά έτη με αρκετά προσόντα και ακαδημαϊκή εμπειρία, αλλά "αναγκάστηκε" να βρει εργασία αλλού προς βιοπορισμό και, παράλληλα, είναι πλέον αποκλεισμένος στο να καταθέσει έστω αίτηση προς αξιολόγηση για έκτακτος ΔΕΠ, τουλάχιστον, και αν είναι ο καλύτερος να προσληφθεί (για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο υπηρεσίες ανάλογη των προσόντων του και την "εξειδικευμένη" τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει... αλλά όχι).

Θύμιος
|

Ο προγραμματισμός των θέσεων γίνεται απαράδεκτα αργά. Φέτος μετά και από κάποιες ενστάσεις συμβασιούχοι ξεκίνησαν να διδάσκουν τον Νοέμβριο! Αναγκαστικά πήρε παράταση το εξάμηνο.
Για να καταλάβετε τη διαφορά, είδα αντίστοιχη προκήρυξη στον Καναδά. Προκηρύχθηκε η θέση Μάιο του 2024, ημερομηνία λήξης αιτήσεων Σεπτέμβριος του 2024, έναρξη διδασκαλίας Μάρτιος του 2025. Και εγκαίρως, και με άπλετο χρόνο να προετοιμαστεί ο επιλεχθής να διδάξει.

ΔΕΠ
|

Κάτι για το οποίο κανείς δεν κάνει φασαρία (κακώς) είναι η σαλαμοποίηση των θέσεων σε πολλούς συμβασιούχους. Δηλαδή έχω μια θέση για να διδάξει ένας 1 μάθημα και τη μοιράζω σε 5-6 άτομα (πραγματική περίπτωση) όπου το κάθε άτομο κάνει 2-3 διαλέξεις.

Μοριοδοτηση
|

Πρέπει να μείνει, ας έχουν έστω για λίγους μήνες εργασία την ευκαιρία τους και προσοντουχοι άνθρωποι, που δεν έχουν βύσμα...

@Διδακτωρ στα αζήτητα: αυτό ήταν το ευχαριστώ μετά από τα τόσα χρόνια προσφοράς ως συμβασιούχοι στα ΑΕΙ.

@Διδάκτωρ στα αζητητα
|

Φυσικά ο λόγος που υπάρχουν κενές θέσεις ΔΕΝ είναι ότι δεν προσλαμβάνονται άτομα που έχουν ήδη δουλειά. Το πρόβλημα είναι οι όροι του προγράμματος που δεν επιτρέπει τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων και εργαστηρίων. Είναι παραλογο οι δημόσιοι υπάλληλοι να θέλουν δεύτερη δουλειά όταν υπάρχουν πτυχιουχοι χωρίς πρώτη δουλειά που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό

Νίκος
|

Διαβάζοντας την Ετήσια Έκθεση ΕΘΘΑΕ 2023 βλέπω στη σελ.56 που αφορά την Ερευνητική Δραστηριότητα στην Ελλάδα και στις Ερευνητικές Εργασίες, αναφορές στα στοιχεία της Scimago. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν το σκεπτικό "(σε αντίθεση με την πρακτική της ΕΘΑΕΕ)".

Νίκος
|

1. Η τεκμηρίωση της συνάφειας κρίνεται από την επιτροπή αξιολόγησης του Τμήματος και βαθμολογείται με ένα σύνολο μορίων. Απλά πρέπει η τεκμηρίωση συνάφειας να γίνεται και από τον υποψήφιο/α μέσα στο βιογραφικό του. Δεν είναι λόγος αποκλεισμού εκτός και αν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια συνολικά.
2. Η επισπεύδουσα αρχή ζητάει την μοριοδότηση των δημοσιεύσεων ώστε να μπορεί να υπάρχει έλεγχος ανά πάσα στιγμή. Αν υπάρχει άλλος πιο έγκυρος τρόπος από το Scimago για την αποφυγή «αρπακτικών» περιοδικών μπορεί να προταθεί.
3. Τα κριτήρια αξιολόγησης παρόλο που έχουν κοινή συνιστώσα στα περισσότερα Πανεπιστήμια διαφοροποιούνται λίγο ανά Πανεπιστήμιο αλλά πάντα έπειτα από την σύμφωνη γνώμη της επισπεύδουσας αρχής. Για ποιον λόγο ένας υποψήφιος/α που κατατάσσεται πρώτος/η στη σειρά κατάταξης βαθμολογείται υποχρεωτικά με 25 μόρια, έστω και αν η συνολική του/ης βαθμολογία ήταν μικρότερη του 25; Υπάρχει ένα ελάχιστο όριο βαθμολογίας ανά κατηγορία π.χ. βιογραφικό ή σχεδιάγραμμα διδασκαλία. Απλά αν κάποιος δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα μόρια δεν θα πρέπει να προσληφθεί.
4. Πρέπει να γίνεται νωρίτερα ο προγραμματισμός και η κατανομή των θέσεων ΕΔΒΜ στα Πανεπιστήμια ώστε όλα να γίνονται έγκαιρα και σωστά στην ώρα τους και ακόμα καλύτερα να είναι ετήσιας διάρκειας.
5. Η ευθύνη αξιολόγησης των υποψηφίων είναι ήδη στα Τμήματα. Απλά τα κριτήρια είναι μετρήσιμα ώστε να υπάρχει αξιοκρατία.
6. Σίγουρα η λύση των ΕΔΒΜ είναι κάτι το προσωρινό και δεν λύνει τα υπάρχοντα προβλήματα στις θέσεις ΔΕΠ που λείπουν από τα Πανεπιστήμια. Δεν θα λύσει ερευνητικές ανάγκες και ούτε θα δώσει μια μόνιμη λύση στα διδακτικά προβλήματα του Τμήματος. Το μόνο που θα δώσει είναι η αναγκαία εμπειρία σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στα Πανεπιστήμια αποφεύγοντας την λύση του να παίρνουμε πάντα τον ίδιο υποψήφιο επειδή τον γνωρίζουμε. Δίνει ευκαιρίες σε όσους δεν έχουν εμπειρία κάτι το οποίο είναι πολύ καλό. Μάλιστα ο μισθός είναι πολύ καλός σε σχέση με παλαιότερες θέσεις όπως ΠΔ407/80 ή των εντεταλμένων που μοιράζονται σε χίλια κομμάτια.
7. Υπάρχουν άγονες θέσεις για δύο κυρίως παράγοντες : α) η απαγόρευση δημοσίων υπαλλήλων στις θέσεις αυτές (τέτοιες θέσεις θέλουν κυρίως παιδαγωγικά τμήματα και τμήματα φυσικής αγωγής) και β) η μέγιστη διδακτική εμπειρία που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος/α που είναι στα 2 ½ χρόνια. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μένει μια θέση άγονη ενώ υπάρχει κάποιος που μπορεί να διδάξει το μάθημα που έχει όμως πάνω από 2 ½ χρόνια υπηρεσίας ή είναι δημόσιος υπάλληλος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πάλι που πήραν διδακτορικό πρόσφατα και θέλουν να αλλάξουν καριέρα πως θα αποκτήσουν την ακαδημαϊκή εμπειρία; Φυσικά θα πρέπει να προηγηθούν όσοι δεν έχουν εμπειρία, αλλά να μην αποκλειστούν και όλοι οι υπόλοιποι αν θέλουμε να υπάρχει απορροφητικότητα του προγράμματος.
8. Σχετικά με το οικονομικό σκέλος του προγράμματος θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη κατάθεση των χρημάτων για την πληρωμή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα δηλ. με το που τελειώνουν αυτοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει ήδη να έχει ήδη κατατεθεί το ποσό που θα πληρωθούν στο Πανεπιστήμιο.

Διδάκτωρ στα αζητητα
|

Καλό είναι να υπάρξει πρόβλεψη για ανάθεση και σε δημόσιους υπαλλήλους όπως παλιά! Ένας λόγος μη επάρκειας διδασκόντων είναι και αυτός! Τι δλδ μόνο στη δεξαμενή του ιδιωτικού τομέα υπάρχουν διδακτορικά αξιόλογα;;;; Ήρεμα ρωτάω!!

Polar_Fish
|

Η μοριοκρατία δεν ειναι τωρινό πρόβλημα αλλά υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και αναδεικνύει το πως το υπουργείο βλέπει τα ΑΕΙ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ