Υφ. Παιδείας:Χωρίς προβλήματα η έναρξη του Β' εξαμήνου στα Πανεπιστήμια Δυτ. Μακεδονίας και Δυτ. Αττικής

19/02/2025

Άκουσε το άρθρο

Η έναρξη του Β' ακαδημαϊκού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, θα πραγματοποιηθεί κανονικά χωρίς πρόβλημα ή καθυστέρηση και η υλοποίηση των προγραμμάτων θα εξελιχθεί απρόσκοπτα σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου, δήλωσε σήμερα στη Βουλή , η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα  Μακρή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης  της Βουλευτού   του ΚΚΕ Αφροδίτης Κτενά, με θέμα: «Να εξασφαλιστεί με μόνιμο και επαρκές διδακτικό προσωπικό στα πανεπιστήμια, ότι δεν θα χαθούν άλλα μαθήματα».

Σχετικά με   το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η υφυπουργός Παιδείας  ανέφερε τα εξής:

  • Το χρονικό κενό ανάμεσα στο τέλος της εξεταστικής περιόδου και στην έναρξη του επόμενου εξαμήνου είναι κάτι σύνηθες στην ακαδημαϊκή πρακτική. 
  • Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου -σας λέω την απάντηση του πανεπιστημίου, δεν είναι απάντηση δική μου αυθαίρετη- η Σύγκλητος στην συνεδρίαση που έγινε στις 29-01-2025 αποφάσισε ομόφωνα να τροποποιήσει και να μετακινήσει το ακαδημαϊκό ημερολόγιο κατά δύο εβδομάδες από το αρχικό σχέδιο, -όχι τρεις όπως εσείς λέτε στην ερώτηση- μια μικρή καθυστέρηση, δηλαδή, γιατί οι προσλήψεις των εκτάκτων καθηγητών είχαν μια σχετική χρονική καθυστέρηση και διευθετήθηκε. 
  • Και το χρονικό διάστημα από τις 4-3-2025 και μετά που ξεκινά το εαρινό εξάμηνο, θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες πρόσληψης των καθηγητών. Άρα λοιπόν μιλάμε για μια συνήθη, όπως λέει το πανεπιστήμιο, ακαδημαϊκή πρακτική αναβολής για δύο εβδομάδες. 

Σχόλια (6)

Τελικά
|

Χρειάζονται τόσα τμήματα και τόσες θέσεις φοιτητών; Ποιός είναι ο πραγματικός αριθμός φοιτητών ανά τμήμα;

Σταμάτης Πουλακιδάκος
|

@Polar_Fish δεν τα συσχέτισα, απλά παραθέτω και αυτό το γεγονός-τη χαμηλή κατάταξη (γι αυτό και εισάγω την εν λόγω πρόταση με το "επίσης", κι όχι με όποια άλλη λέξη που να φανερώνει συσχέτιση). Το ότι "έλειπαν" 95000 ευρώ για τους εντεταλμένους διδασκαλίας είναι κάτι που συζητήθηκε στη σύγκλητο και αποτελεί γεγονός. Πιθανολογώ ότι εξ αυτού του γεγονότος (της έλλειψης χρημάτων), καθυστέρησαν και οι προκηρύξεις για την ακαδημαϊκή εμπειρία (ΕΣΠΑ). Η πρόσληψη μερικών εξωτερικών ή η έναρξη του 6μήνου μόνο με το λιγοστό (για τον αριθμό των ενεργών φοιτητ(ρι)ών) μόνιμο προσωπικό, θα δημιουργούσε έντονες ανισορροπίες στο πρόγραμμα, καθώς θα ενεργοποιούνταν/προσφέρονταν πολύ λίγα μαθήματα επιλογής. Κοινώς, χωρίς να προσλάβουμε κάθε εξάμηνο πολλά επιπλέον άτομα (σχεδόν τόσα όσα είμαστε το μόνιμο προσωπικό) δεν βγαίνει το ακαδημαϊκό πρόγραμμα. Το ΠΔΜ ανάμεσα στα πλημμελέστατα στελεχωμένα δημόσια πανεπιστήμια, είναι ίσως το πλέον υποστελεχωμένο, και σε κάθε περίπτωση, από τα πλέον υποστελεχωμένα.

Polar_Fish
|

To oτι το ΠΔΜ ασχοληθηκε με τη χαμηλη καταταξη σε δείκτες πως σχετίζεται με το θέμα των εντεταλμένων διδασκοντων οι οποιοι αποτελουν δυο ομαδες μια που υποστηριζεται απο τον τακτικο και μια απο το ΕΣΠΑ.

Σταμάτης Πουλακιδάκος
|

Επειδή είμαι μέλος ΔΕΠ στο ΠΔΜ και γνωρίζω, "ξαφνικά" διπιστώθηκε ένα χρηματοδοτικό κενό 95000 ευρώ, τα οποια θα ζητούνταν από το υπουργείο για την κάλυψη του κονδυλίου πρόσληψης εντεταλμένων διδασκαλίας (αυτό συζητήθηκε στη σύγκλητο που αναφέρεται και η Μακρή). Επίσης, εξίσου "ξαφνικά" το ΠΔΜ διαπίστωσε ότι έχει καταταχθεί χαμηλά σε ορισμένα από τα ποσοτικοποιημένα κριτήρια/δείκτες της ΕΘΑΑΕ (όταν περνούσαν αυτά τα νομοθετήματα-εκτρώματα που σκοτώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια δεν μιλούσε κανείς από την ηγεσία του πανεπιστημίου, όχι μόνο του ΠΔΜ, αλλά και άλλων). Κοινώς, όσο και εάν προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα (και ο πρύτανης και η υφυπουργός), αυτό υπάρχει και αποτελεί ακόμα μια ισχρυρή ένδειξη (ου μην και απόδειξη) ότι στα δημόσια πανεπιστήμια (ειδικά στα περιφερειακά, και ακόμα πιο ειδικά στο ΠΔΜ) διαχειριζόμαστε σε κάθε εξάμηνο τη μιζέρια που μας έχει επιβληθεί από την ακραία υποχρηματοδότηση (με την ανοχή και της ηγεσίας του πανεπιστημίου). Και ναι, ΠΟΤΕ δεν έχει υπάρξει "διακοπή" ανάμεσα στα εξάμηνα τριών εβδομάδων. Η συνήθης διακοπή είναι μίας εβδομάδας (ούτε καν δύο εβδομάδων διακοπή έχω συναντήσει ποτέ σε πανεπιστήμιο, καθώς πριν πάω στο ΠΔΜ ήμουν μέλος ΕΔΙΠ στο ΕΚΠΑ). Τα δημόσια πανεπιστήμια και δη τα περιφερειακά (ειδικά τα μικρά όπως το ΠΔΜ) έχουν αφεθεί να μαραζώσουν.
Τα γράφω αυτά επώνυμα και τα στοιχεία επικοινωνίας μου είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του Τμήματός μου.

Ανωνυμος
|

Πρώτη φορά υπάρχουν τόσο μεγάλα χρονικά κενά (3 εβδομάδες) που η υπουργός το θεωρεί κάτι σύνηθες στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Γιατί δεν μας λέει που το έχει ξαναδεί. Ακόμα και στο εξωτερικό το spring. brake είναι μια εβδομάδα

La_verite
|

Που οφειλεται η καθεστηρηση στην πρόσληψη εντεταλμένων διδασκόντων?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ