Κ. Πιερρακάκης : Έχουμε ένα σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ του 1964 αυτούσιο εν έτει 2025

"Το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ είναι "γρίφος" αλλά πρέπει να το επιχειρήσουμε"

03/03/2025

Άκουσε το άρθρο

"Είναι δύσκολη η άσκηση να σπάσεις το γρίφο των Πανελλαδικών, αλλά θα σας έλεγα ότι πρέπει να το επιχειρήσουμε, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα πρόσβασης του 1964 αυτούσιο εν έτει 2025.Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα και δημιουργήσουμε μία πολυτυπία στο σύστημα μας, ανοίγοντας τις πύλες.

Τη δήλωση αυτή έκανε   πρόσφατα  ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ διερωτήθηκε:

  • Το μέλλον ενός παιδιού θα κριθεί από μία εξέταση σε τέσσερα μαθήματα και μόνο; 
  • Ή το ερώτημα της μέσης οικογένειας: Γιατί χρειάζεται να δαπανώ τόσα χρήματα για φροντιστήρια; 

Οι πρώτες εξετάσεις  (Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων)


 

Ιστορική αναδρομή από το 1964 έως σήμερα


 

Αριθμός εισακτέων και υποψηφίων

 

Σχόλια (11)

AB
|

Με τσιτάτα έκανε προεκλογική εκστρατεία, με τσιτάτα προσπαθεί να περάσει και ότι έχει αναλάβει να περάσει. Αλλά με αυτή την λογική δεν βλέπω πρόβλημα και στο:
'Με μία ιδέα ηλικίας 25 αιώνων, αυτή της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε;'

@@L
|

Πολλά. Εσύ έχεις να προτείνεις κάτι ;

@L
|

Κάτι άλλο;

Φιλόλογος πρώην
|

@Νικος
Το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι ασφαλώς αδιάβλητο, αφού επί δεκαετίες ελάχιστα συμβάντα παραβίασής του καταγράφονται που δεν είναι ικανά να αλλοιώσουν τη γενική εικόνα.
Ωστόσο το συγκεκριμένο σύστημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ! Και δεν είναι αξιοκρατικό, ακριβώς γι' αυτό που του δίνει μιαν επίφαση αξιοκρατίας, ότι δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι διαγωνίζονται στα ίδια ακριβώς θέματα! Αξιοκρατία όμως σημαίνει ίδιες και ίσες προϋποθέσεις προετοιμασίας των υποψηφίων από το ένα άκρο της Ελλάδας ως το άλλο. Ίδιες ευκαιρίες εκπαίδευσης και προετοιμασίας για τα παιδιά των Πρεσπών και των Φούρνων με τα παιδιά της Κηφισιάς, των προτύπων και εφεξής των ωνασείων! Θυμάμαι πρόχειρα ένα θέμα έκθεσης που δόθηκε προ εικοσαετίας σχετικά με την ...τηλεεργασία που προκάλεσε τις εμφανείς αντιδράσεις απορίας και απογοήτευσης στους υποψήφιους της μεθοδικός γραμμής, όπου υπηρετούσα τότε! Και δυστυχώς το χάσμα αυτό συνεχώς γίνεται και βαθύτερο με όλη την ασκούμενη πολιτική του υπουργείου διαχρονικά, αλλά προπάντων τα τελευταία χρόνια...

Θέλει μεγάλη σκέψη
|

Μεγάλη προσοχή. Είναι το μόνο αδιάβλητο. Όταν αντικατασταθεί από κάτι πρόχειρο θα αρχίσουν οι εξαιρέσεις και αλλά δεδομένα. Δε μαζεύεται.

Απορία
|

Αν υπάρχει ένα αδιάβλητο σύστημα σε αυτή τη χώρα είναι οι πανελλήνιες... Ο γιος του υπουργό δεν πέρασε και πήγε στο εξωτερικό ο γιος του αγρότη είναι σήμερα γιατρός... Οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να εξασφαλίζει αυτό αλλιώς ούτε να το σκεφτείτε...

L
|

Αλήθεια τώρα, ποιος θεσμός δουλεύει; Αυτός που έχει διαλύσει το Λύκειο ; Αυτός που δεν σ΄αφήνει να πάρεις ανάσα γιατί έστω κάτι να σου ξεφύγει είσαι εκτός υψηλόβαθμων Σχολών; Σοβαρά τώρα ; Είναι αυτό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ; Να εξαρτώνται τα πάντα (από όλη τη διαδρομή σου) η επίδοση σε 12 ώρες; Το δίκαιο είναι να υπάρχει ένας κατάλογος 5-10 κριτηρίων εισαγωγής. Το ένα από αυτά να είναι η γραπτή εξέταση (με ένα ποσοστό). Τα άλλα : πτυχία Ξένης γλώσσας, Πληροφορική, διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς (υπό την εποπτεία του Υπουργείου), βαθμοί επίδοσης και στις 3 τάξεις του Λυκείου, η συμπεριφορά στο σχολείο (αλήθεια γιατί να εισάγεται στα ΑΕΙ "μαθητής" που βρίζει κάθε μέρα σχολείο και εκπαιδευτικούς;), τεστ δεξιοτήτων.

Και ανιστόρητος,
|

σαλάτα όλα, γράφει ιστορία με αποκόμματα εφημερίδων και τσιτάτα με ότι τον βολεύει. Πλέον δεν έχει κάτι νέο να προτείνει, και επαναλαμβάνεται, γράφοντας τα ίδια και τα ίδια σαν προπαγάνδα.

Νικος
|

Είναι αξιοκρακτικό. Τελεία.

ΔΕΠ
|

Κάθε λίγο καιρό διακινούνται οι ίδιες... "μισές αλήθειες", για να είμαι ευγενικός. Κάθε λίγα χρόνια αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού σε μια χώρα με "γαστρεντερίτιδα" στην παραγωγή νόμων για την Παιδεία. Κάποτε είχε δέσμες, πριν και μετά όχι, κάποτε υπολογίζονταν και οι βαθμοί του Λυκείου, κάποτε όχι, και γενικά ο κάθε υπουργός μαγειρεύει το φαγητό που του φαίνεται καλό χωρίς ποτέ να γίνει μελέτη σκοπιμότητας ή επιπτώσεων (αν έχει γίνει δε μας την έδειξε κανείς). Απλά βλέπουμε μια έκθεση ιδεών κατά βάση. Αλλά η μια σταθερή ήταν (τις τελευταίες αρκετές 10ετίες) ότι όλοι εξετάζονται στα ίδια θέματα την ίδια ώρα (αν εξαιρέσεις κάποιες ειδικές κατηγορίες που κακώς υπάρχουν κατά τη γνώμη μου). Οι πανελλαδικές είναι ο ένας και μοναδικός ίσως θεσμός ο οποίος είναι αδιάβλητος κατά γενική ομολογία. Ας το γκρεμίσουμε και αυτόν, γιατί "πάλιωσε".... Το με τί θα τις αντικαταστήσει δε μας το είπε φυσικά, αυτό θα το μάθετε αργότερα.

RVZ
|

Αφού δουλεύει γιατί να τι πειράξεις;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ