Ο "γρίφος" του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ: Το μεγάλο πρόβλημα είναι αλλού...

Για να λυθεί αυτός ο γρίφος κάποιος πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη να έρθει σε ρήξη με νοοτροπίες και συντεχνίες και να ακυρώσει ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους

04/03/2025

Ενημερώθηκε: 04/03/2025, 16:56

Άκουσε το άρθρο

Για το καλύτερο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο καθένας έχει και μια πρόταση. 

Χαλαρά καθόμαστε και νομοθετούμε μια. 

Ποιο είναι το κύριο πρόβλημα όμως πού ποτέ δεν λύθηκε και που μάλλον αυτό είναι ο γρίφος;

Το πρόβλημα είναι η κατάλληλη οργάνωση του Τυχαίου Δημόσιου σχολείου ώστε να αποτελεί σταθερό, αναγκαίο και αξιόπιστο σημείο αναφοράς πριν την πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Όχι μόνο για τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν σε ελληνικό ΑΕΙ αλλά και για εκείνα που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και ειδικά σε ένα ΑΕΙ της ΕΕ. 

Αυτό είναι και το μόνο άδικο σημείο του παρόντος συστήματος, καθώς όλα τα άλλα η κοινωνία έχει βρει τρόπο να τα ξεπερνά. 

Αυτό είναι και το μόνο σημείο που όλοι προσπαθούν να διορθώσουν. 

Βάλε κι άλλες ώρες εδώ βγάλε ύλη από εκεί, δώσε πρόσβαση και από αλλού, ανακάτεψε τις κατευθύνσεις, κλπ κλπ κλπ

 Για να λυθεί αυτός ο γρίφος κάποιος πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη να έρθει σε ρήξη με νοοτροπίες και συντεχνίες και να ακυρώσει ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους.(Βλέπε ειδικότητες του περασμένου αιώνα, βλέπε φροντιστήρια, βλέπε σχολές χωρίς επαγγελματικό ενδιαφέρον κλπ) .

Δύσκολα πράγματα, γι' αυτό πάντα οι προτεινόμενες λύσεις είναι ημίμετρα που χρειάζονται βελτίωση από την πρώτη ημέρα που γίνονται νόμοι του κράτους. 

Μην ελπίζετε πολλά....
 

Σχόλια (19)

Αντί για νέο σύστημα
|

Από την στιγμή που ορίζεται με σαφήνεια ο τρόπος η ύλη και ο χρόνος και από την στιγμή που η βαθμολόγηση προσεγγίζει το "ακριβές", ένα οποιοδήποτε συγκριτικό σύστημα είναι τίμιο ως σύστημα. Αυτός που δεν είναι τίμιος είναι αυτός που το υποστηρίζει οργανωτικά και διοικητικά πουλώντας το ως δωρεάν. Γιατί; Γιατί το δικό του δωρεάν δεν μπορεί να φτάσει σε απόδοση το πληρωμένο από έξω. Για δύο βασικούς λόγους:
1. Στα φροντιστήρια τα τμήματα είναι των 7-8 ατόμων με ισχυρή ομοιογένεια. Στα σχολεία παλεύουμε με τμήματα των 20+ και απόλυτη ανομοιογένεια και
2 Τα φροντιστήρια δουλεύουν με αποκλειστικό σκοπό την προετοιμασία για τις πανελλαδικές ενώ τα σχολεία δουλεύουν για έναν πολύ διαφορετικό σκοπό. Αυτός είναι ο ρόλος τους
Αν θέλει να είναι τίμιος πρέπει να πουλήσει υψηλή ποιότητα και αυτό θα πει κόστος
1.Υψηλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστική αρμοδιότητα την ενδελεχή προετοιμασία και την αυστηρή και αντικειμενική αξιολόγηση των μαθητών σε όλο το Λύκειο
2. Σταθμισμένα τέστ για μέτρηση και αξιολόγηση της προόδου που σημείωσαν οι μαθητές σε τακτά χρονικά διαστήματα, και αξιολόγηση και των εκπαιδευτικών μέσω των αποτελεσμάτων αυτών των δοκιμασιών
3..Μικρά και απόλυτα ομοιογενή τμήματα σε όλα τα Ακαδημαϊκού χαρακτήρα μαθήματα
3.Αξιόπιστο επαγγελματικό προσανατολισμό από την πρώτη μέρα του Λυκείου
4. Υψηλά επίπεδο γενικής παιδείας και απαίτηση βάσης σε γραπτή εξέταση, σε όλα τα μαθήματα που θεωρούμε ότι πρέπει να διδάσκονται. (Δεν καταλαβαίνω γιατί να διδάσκεται ένα μάθημα αν δεν μας ενδιαφέρει ο μαθητής να έχει κατακτήσει στο τέλος την βάση )
5. Σπουδές που το αποδεικτικό τους να έχει μετρήσιμο αντίκρισμα σε πανεπιστήμια τουλάχιστον της Ευρώπης. Ίσως να μην μετράει πολύ αλλά να λέει κάτι ρε αδερφέ!
6. Τελευταίο αλλά μάλλον πιο σημαντικό. Τουλάχιστον πέντε ώρες μαθημάτων τέχνης και έκφρασης με ελεύθερη διαχείριση χωρίς δεσμεύσεις γιατί τα παιδιά δεν πρέπει μόνο να τα εκπαιδεύουμε αλλά και να τα βλέπουμε να εκφράζονται να τα ακούμε να τραγουδάνε να τα θαυμάζουμε εκεί που είναι καλύτερα από εμάς.
Μετά φτιάξτε όποιο σύστημα εισαγωγής θέλετε

Σύστημα εισαγωγής
|

@Polar_Fish
Μα αυτό ακριβώς λέω... Οι πανελλήνες εξετάσεις να συνεχίσουν να αποτελούν τον τρόπο εισαγωγής στα πιο ανταγωνιστικά τμήματα και το εθνικό απολυτήριο να δίνει την ευκαιρία στους πιο αδύναμους μαθητές να μπαίνουν απευθείας σε τμήματα (προφανώς λιγότερο δημοφιλή και πιο χαμηλόβαθμα) της αρεσκείας τους. Και οι δύο διαδικασίες εξαρτώνται από τη σχέση Λυκείου - εξετάσεων, ειδικά η δεύτερη που λαμβάνει υπόψιν τις επιδόσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Αν πάλι ως "Λύκειο" εννοείς το δημόσιο σχολείο, τότε αυτό είναι άλλη συζήτηση που σχετίζεται με την παραπαιδεία, την ιδιωτική εκπαίδευση και όλα όσα προκαλούν τις τεράστιες ανισότητες στα εκπαιδευτικά συστήματα... Επιπλέον, αν το σύστημα του εθνικού απολυτηρίου προκαλέσει κορεσμό σε κάποια τμήματα, π.χ. αν το ζητήσουν περισσότεροι από όσους 1ετείς έχει ζητήσει ένα τμήμα, τότε η εισαγωγή ενός ποσοστού να γίνεται με κατατακτήριες εξετάσεις που τις διοργανώνει το ίδιο το τμήμα.

@ΛΥΚΕΙΟ
|

Ο βαθμός να είναι 0 αν η επίδοση του μαθητή είναι 0 και έως 20 αντίστοιχα. Αυτό, και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Μόνο έτσι θα μάθουν οι μαθητές και οι γονείς τους την πραγματικότητα και θα κανονίζουν την πορεία τους. Όταν φτάνουν στο λύκειο με νοοτροπία "και τίποτα να μην κάνω θα πάρω απολυτήριο", είναι αργά.

Polar_Fish
|

@Συστημα εισαγωγης
Δεν συζητάμε για το εαν οι σχολές υψηλής ζήτησης εχουν φοιτητές με ικανοποιητικό γνωστικό υπόβαθρο. Αυτο δεν ειναι συνέπεια του συστηματος εισαγωγής αλλά του ότι υπάρχει ανταγωνισμός για τις αντιστοιχες θέσεις κάτι που απαιτεί καλή προετοιμασία. Αυτο θα συμβαίνει με οποιοδήποτε ανταγωνιστικό συστημα εισαγωγης. Αυτο που συζητάμε ουσιαστικά ειναι το αν τα σχολεία μπορουν να παίξουν το ρόλο τους στη διαδικασία προετοιμασιας για τις εξετάσεις, διότι αυτός ειναι ο πυρηνας του συστηματος οπως εισηχθηκε απο τον Ράλλη. Επομενως αν θέλουμε να κάνουμε κάτι πρέπει να ξαναδουμε τη σχέση Λυκειου και εξετάσεων. Τα τμηματα χαμηλής ζητησης θα παραμείνουν χαμηλής ζήτησης διοτι εχει σχέση με την αντιστοιχη αγορά εργασίας, και αν χαλαρώσεις την εισαγωγη σαυτά δεν αλλάζεις την κατάσταση. Σε λιγα χρονια με τις περισσότερες σχολές μηχανικών με πρόσβαση στο ΤΕΕ η ανώτατη εκπαίδευση θα ισορροπήσει σε μια νέα κατάσταση και τότε κάποια πράγματα θα ξεκαθαρίσουν.

@Πρόταση νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ
|

"Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται επίσης ότι θα διδαχθεί το σύνολο της εξεταστέας ύλης"...Με κάποιες προϋποθέσεις όπως: α) 1η Σεπτεμβρίου να είναι ήδη τοποθετηθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί, β) να μειωθεί η ύλη ή να περικοπουν οι αμέτρητες "δράσεις" και "ημέρες" διαφόρων θεματικών που διακόπτουν τη ροή των μαθημάτων και του όποιου προγραμματισμού γ) κλπ, κλπ.
Όσο για τα διάφορα κριτήρια που θα ορίσουν τα ΑΕΙ... καλώς να ορίσουν τα ελιτιστικα σχολεία...

ΛΥΚΕΙΟ
|

Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το αυτονόητο και το σίγουρο στο οποίο συμφωνούμε όλοι και ισχύει και σε
όλο τον κόσμο πιστεύω είναι ότι για να εισαχθείς στην τριτοβάθμια
εκπαίδευση θα πρέπει να είσαι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Να έχεις τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου. Δεν γίνεται μετά το γυμνάσιο
να πας στο πανεπιστήμιο. Μετά το λύκειο θα πας στο πανεπιστήμιο.
Αυτό το σύστημα δεν θα αλλάξει ποτέ, αφού κρίνεται απαραίτητο.
Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον προσόντα για την
εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Για σπουδές που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό και τα σώματα ασφαλείας
(ΤΕΦΑΑ, στρατό, αστυνομία, πυροσβεστική) κρίνονται απαραίτητες οι
προκαταρτικές εξετάσεις, όπως είναι οι ιατρικές εξετάσεις, τα αθλήματα
και οι ψυχολογικές.
Για τα τμήματα μουσικών σπουδών, εικαστικών τεχνών, ξένων γλωσσών
θα χρειαστεί αντίστοιχα εξετάσεις σε μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής,
αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, κ.α. διότι δεν μαθαίνεις από την
αρχή αυτές τις σχολές, σαν να σαι πρώτη δημοτικού. Σε ανώτερο επίπεδο
τα μαθαίνεις.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν χρειάζονται σε περίπτωση που οι
καθηγητές των λυκείων αποφασίσουν να μην χαρίζουν βαθμούς στους
μαθητές. Να παίρνεις τον βαθμό που αξίζει να πάρεις. Αν είσαι για 0,
να πάρεις 0. Αν είσαι για 10, να πάρεις 10. Αν είσαι για 15 να πάρεις 15.
Δηλαδή αυτό να ισχύει στους βαθμούς των τετραμήνων και στο μέσο
όρο των ενδοσχολικών εξετάσεων.
Έτσι θα φανεί ποιοι μαθητές αξίζουν για τα ΑΕΙ και ποιοι όχι.

Σύστημα εισαγωγής
|

Το ζήτημα της εισαγωγής στα υψηλόβαθμα τμήματα (Ιατρικές, Νομικές, Ηλ. Μηχ/κοί κτλ.) είναι ήδη λυμένο από το υπάρχον σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων: εισάγονται με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο* οι καλύτεροι μαθητές. Επειδή υπηρετώ σε ένα τέτοιο τμήμα, το υπάρχον σύστημα διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο των φοιτητών, διότι δεν αρκεί μόνο να μπεις σε ένα τμήμα θα πρέπει και να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του. Σωστή η τοποθέτηση σου @Polar_Fish, αλλά δυστυχώς πώς είναι δυνατόν να διασφαλισθεί η ποθητή ισότητα τη στιγμή που η ιδιωτική εκπαίδευση ξεκινά ήδη από την κούνια...

Το πρόβλημα είναι η εισαγωγή στα πιο χαμηλόβαθμα τμήματα, όπου μπαίνουν παιδιά που τα έχουν ως 8ες, 12ες κτλ. επιλογές. Εκεί το χαμηλότερο μαθησιακό επίπεδο συνδυάζεται - δυστυχώς - και από το μικρότερο (έως καθόλου) ενδιαφέρον των φοιτητών. Θεωρώ λοιπόν πως το, όποιο, νέο σύστημα εισαγωγής θα πρέπει να εστιάσει κυρίως σε αυτά τα τμήματα. Για παράδειγμα αν τα παιδιά εισάγονται οικειοθελώς στα τμήματα αυτά με το βαθμό τους από το Λύκειο, το λεγόμενο εθνικό απολυτήριο, σίγουρα θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον των φοιτητών τους και συνεπώς το προφίλ των τμημάτων αυτών. Επιπλέον θα είναι - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ - η ευκαιρία να κλείσουν τμήματα τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως προοπτική και είναι επιζήμια για τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων. Σε κάποια από τα τμήματα αυτά όπου θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον (αν και δεν το θεωρώ πιθανό διότι αυτό θα ανέβαζε και τη βάση εισαγωγής τους) θα μπορούσαν να παραγματοποιηθούν κατατακτήριες εξετάσεις από τα ίδια τα τμήματα στο στυλ των εξετάσεων που ήδη γίνονται στα δεύτερα πτυχία κτλ...

*μην ξεχνάμε ότι το σύστημα αυτό το χτίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι από τα λίγα πράγματα στην εκπαίδευση που δουλεύουν άψογα και δεν έχει βρεθεί ποτέ κανένας να το αμφισβητήσει ως προς την αδιαβλητότητα του

Σώστης
|

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται αλλαγή καμία άλλη στην κορυφή. Στη βάση είναι το πρόβλημα. Έχουμε παιδάκια αγράμματα. Όσοι ανήκουν στην τριτοβάθμια θα μπουν είτε έτσι είτε αλλιώς. Δεν τους αφήνει το μυαλό τους. Οι άλλοι που μπαίνουν σπρωχτοί δεν τα καταφέρνουν στη συνέχεια.

πρός Πρόταση νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ
|

Μια χαρά σκέψη και σωστά δομημένη. Φυσικά οι εκπαιδευτικοί θα γκρινιάξουν γιατί δεν τους βολεύει, θα το πούνε δύσκολο, όλο πανελλήνιες κτλ. Οι δε γονείς θα τους χαλάσει την εικόνα, ξαφνικά πολλοί μαθητές/μαθήτριες του 18-19 θα πάνε στο 16... Είμαστε έτοιμοι για όλα αυτά? Αμφιβάλλω... Οι ιδέες όμως είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Polar_Fish
|

Υπάρχει ενα συστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το οποίο ειναι καθολικά αποδεκτό. Αυτο που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν το συστημα αυτό ευνοεί τις οικογένειες εκείνες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το επιπλέον κόστος που συναπάγεται η προετοιμασία για τα ΑΕΙ και επομένως κάποια παιδιά ενώ εχουν δυνατοτητες επειδή το σχολείο δεν μπορεί να τα προετοιμάσει τελικά αποκλείονται. Και η αληθεια ειναι οτι αυτό ισχύει τελικά.

Κ1
|

Η Γ λυκειου να έχει μαθήματα τα αποκλειστικά εξεταζόμενα με δικαίωμα εξέτασης δύο φορές μέσα στο έτος πχ Νοέμβριο και Μάρτιο όπως τα A levels, SAT, ώστε να κρατάει ο μαθητής τον καλύτερο βαθμό. Έτσι αποφεύγεται η πιθανότητα της μιας άτυχης εξέτασης και κακής βαθμολογίας και το επιπλέον στρες της μιας εξέτασης ανά έτος .

Καταρχάς
|

καταργούμε τμήματα, μειώνουμε θέσεις και επιτρέπουμε εισαγωγή σε ΑΕΙ ενός ποσοστού 40% αντί 85 που είναι τώρα και δε βγάζουν τις σχολές. Δημιουργούμε εκ νέου τεχνικές σχολές για τους υπόλοιπους.

@ Πρόταση νέου συστήματος
|

μπαρούφες καπαμά, διότι έχει εν μέρει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει
Γ' λυκείου : φροντιστηριακή τάξη για ετοιμασία για πανελλαδικές
Κατάργηση παραθύρων (ειδικών εξετάσεων , ναι και προφορικών ! )
Ενιαίες εξετάσεις για όλους (με αλλαγή πιθανά ύλης με πολλές προτάσεις, όχι ολικά της ύλης όλων των τάξεων, αλλά διευρυμένα ίσως -εξάλλου για να φτάσεις στην ύλη της γ΄ πώς θα έχεις κενά σε άλλα; υπό εξέταση όλα αυτά, σίγουρα καταργηση λογοτεχνίας και αηδιών στην έκθεση , επαναφορά σε δοκίμιο , περιορισμός της ηλίθιας καραμέλας των επικοινωνιακών πλαισίων και μικρές ασκήσεις κατανόησης κειμένου)
Σωστό να υπάρχουν εξετάσεις απολυτήριες /προαγωγικές ανά τάξη (ίσως και σε υπολογιστή για λίγη ώρα και σαν iq τεστ ίσως γίνει), αλλά ΟΧΙ για αει, χωριστές αυτές...
βαθμός στον ΜΟ απολυτηρίου και με την επίδοση στις πανελλαδικές (θα αυτορρυθμιστούν πολλά και συμπεριφορές)
Βαθμός και στη συμπεριφορά ( 3 μόνο : 20 οι κοινωνικά επαρκείς, 15 οι με θεματάκια, 10 οι προβληματικοί με παραπομπή σε δομή ειδική - άστε τα στίγματα και μπαρουφες, και η φύση στιγματίζει... θα το σκεφτούν πολλοί διπλά και οι κηδεμόνες. και θα υπάρχει ένδειξη από το δημοτικό κιόλας ! όχι για περιθωριοποίηση , αλλά για δράση και βελτίωση)

Πρόταση νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ
|

1) Οι πανελλαδικές εξετάσεις και οι κατατακτήριες εξετάσεις καταργούνται με τη σημερινή τους μορφή.

2) Θεσπίζονται πανελλαδικές εξετάσεις από την Α΄ Γυμνασίου μέχρι την Γ΄ Λυκείου σε όλα τα μαθήματα (εκτός από τη Γυμναστική), οι οποίες θα είναι προαγωγικές/απολυτήριες και δε θα είναι εισαγωγικές. Ο λόγος που προτείνεται αυτό είναι για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα, καθώς όλοι οι μαθητές θα εξετάζονται στα ίδια θέματα. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται επίσης ότι θα διδαχθεί το σύνολο της εξεταστέας ύλης. Είναι γνωστό ότι παλαιότερα, που διενεργούνταν ενδοσχολικές εξετάσεις χωρίς την τράπεζα θεμάτων, σε κάποια σχολεία και σε ορισμένα μαθήματα, οι καθηγητές έλεγαν στους μαθητές να μην διαβάσουν ορισμένα κεφάλαια, καθώς δεν θα πέσει κανένα θέμα από αυτά στις εξετάσεις.

3) Η Τράπεζα Θεμάτων θα έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν θα δεσμεύεται να επιλέξει θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων.

4) Για να προαχθεί στην επόμενη τάξη, ο/η μαθητής/μαθήτρια, πρέπει να έχει λάβει τελικό βαθμό σε κάθε μάθημα τουλάχιστον 10 στα 20. Το ίδιο στην τελευταία τάξη για να απολυθεί.

5) Κάθε δημόσιο ΑΕΙ θα θεσπίσει το δικό του σύστημα εισαγωγής στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών του. Το σύστημα εισαγωγής κάθε ΑΕΙ θα περιλαμβάνεται στον εσωτερικό κανονισμό του, που θα δημοσιεύεται σε ΦΕΚ. Με λίγα λόγια, κάθε ΑΕΙ θα καθορίζει αυτόνομα, τα κριτήρια και τον αριθμό των φοιτητών που θα δεχθεί κάθε χρόνο στα προπτυχιακά του προγράμματα, τόσο με τη γενική διαδικασία όσο και με τη διαδικασία της κατάταξης (για τους υποψηφίους που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ).

6) Ως μεταβατικό σύστημα εισαγωγής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο βαθμός του απολυτηρίου λυκείου ή ο υπολογισμός μορίων με βάση τον τελικό βαθμό συγκεκριμένων μαθημάτων στο απολυτήριο λυκείου, τα οποία είναι συναφή με το εκάστοτε τμήμα ΑΕΙ.

7) Το μεταβατικό σύστημα θα έχει εφαρμογή για όσα ΑΕΙ δεν έχουν δημοσιευμένο εσωτερικό κανονισμό. Τα τμήματα των ΑΕΙ με δημοσιευμένο εσωτερικό κανονισμό, δεν θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο. Όταν δημοσιευθούν οι εσωτερικοί κανονισμοί όλων των ΑΕΙ, τότε το μεταβατικό σύστημα εισαγωγής και το μηχανογραφικό δελτίο παύουν να υφίστανται.

8) Τα τμήματα των ΑΕΙ με δημοσιευμένο εσωτερικό κανονισμό, θα ανακοινώνουν εγκαίρως πρόσκληση υποβολής αίτησης προς τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους φοιτητές. Σε αυτήν θα καθορίζονται με σαφήνεια τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτηση εισαγωγής στο τμήμα της επιλογής τους, σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία (όπως γίνεται σήμερα με τις κατατακτήριες εξετάσεις).

9) Κάθε χρόνο, με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, θα καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός προπτυχιακών φοιτητών ανά τμήμα ΑΕΙ, για τα οποία το κράτος θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση. Αν ένα τμήμα ΑΕΙ αποφασίσει να δεχθεί περισσότερους προπτυχιακούς φοιτητές, από το μέγιστο αριθμό που προβλέπει η ΚΥΑ, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει το κόστος σπουδών των υπεραρίθμων φοιτητών με δικούς του πόρους.

Α!
|

"[...] αλλά και για εκείνα που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και ειδικά σε ένα ΑΕΙ της ΕΕ." Το πρόβλημα του δημόσιου σχολείου είναι ότι δεν ετοιμάζει κατάλληλα για σπουδές στο εξωτερικό; Μα γιατί, αφού έχουμε πλέον το ΙΒ...

ΣΑΚΗΣ
|

επίκαιρες ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ...

Σχολείο
|

Αν οι καθηγητές σταματήσουν να χαρίζουν βαθμούς στους μαθητές, και τους βαθμολογούν με βάση την αξία τους, μονο τότε δεν θα χρειάζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις και θα μπορούν να τιςκαταργήσουν.

Ο καλός εκπαιδευτικος
|

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ποιος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη;Τι να αλλάξει για όσους... θέλουν το εξωτερικό; Ένα άρθρο που τα λέει υποτίθεται όλα!

Πειραματικός
|

Τα είπε όλα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ