Στην παραχώρηση κατοικιών σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Θράκη και τα νησιά , στους μαθητές που διαγιγνώσκονται με αυτισμό και στην στέγαση των φοιτητών κάνε αναφορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη εβδομαδιαία ανασκόπηση.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:
Στέγη νεοδιόριστων εκπαιδευτικών: Με νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα στέγασης και πάγιο αίτημα του μόνιμου προσωπικού του Ενόπλων Δυνάμεων, που μετατίθεται σε ακριτικές περιοχές υπηρετώντας σε μονάδες ετοιμότητας. Συγκεκριμένα προβλέπεται οικιστικό πρόγραμμα 4.000 κατοικιών -1.000 κατοικίες κάθε χρόνο με χρονικό ορίζοντα το 2030- σε 5 πόλεις της Θράκης και σε 13 νησιά μας του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου, δηλαδή σε 54 οικοδομικά συγκροτήματα και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, όμως, το 15% του συνολικού αριθμού των κατοικιών θα διατίθεται σε γιατρούς του ΕΣΥ, δασκάλους και καθηγητές που αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατοικία στις περιοχές διορισμού τους.
Μαθητές που διαγιγνώσκονται με αυτισμό: Είχα τη χαρά να είμαι παρών στην πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής για τον Αυτισμό, η οποία συγκροτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για να προσφέρει διεπιστημονικές συστάσεις με στόχο την ουσιαστική́ βελτίωση της δια βίου υποστήριξης συμπολιτών μας που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Τα περισσότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται με αυτισμό -όπως ειπώθηκε από τους επιστήμονες- μπορούν να παρακολουθήσουν πλήρως την τυπική αγωγή στα σχολεία, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση της συμπερίληψης και της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνία είναι η υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση. Έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις από την πρώτη μας θητεία ως προς τα ζητήματα που αφορούν την αναπηρία. Επιδίωξή μας, να πετύχουμε μια Ελλάδα με όλους για όλους, όπου κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν είναι αόρατος. Η μεταφορά της αρμοδιότητας στο επίπεδο της Προεδρίας της Κυβέρνησης μας επιτρέπει να συντονίσουμε αποτελεσματικότερα επιτροπές όπως αυτή, ώστε να υλοποιήσουμε πολιτικές βασισμένες στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής είναι η οριστικοποίηση του ψηφιακού Οδηγού για τον Αυτισμό, ένα εργαλείο που θα παρέχει έγκυρη πληροφόρηση και υποστήριξη σε οικογένειες και επαγγελματίες. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς μια κοινωνία που αγκαλιάζει και στηρίζει όλους τους πολίτες της.
Στέγη φοιτητών: Ξέρω καλά ότι πολλοί νέοι και νέες μας που σπουδάζουν δυσκολεύονται με την εξεύρεση αξιοπρεπούς και φθηνής στέγης. Γενικώς, το στεγαστικό πρόβλημα και στη χώρα μας, όπως και αλλού, είναι πολυπαραγοντικό και η λύση του απαιτεί πολλές δράσεις σε διαφορετικά πεδία. Αυτόματες ή μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά καταβάλλουμε προσπάθεια να δώσουμε διεξόδους με ποικίλες παρεμβάσεις. Θυμίζω την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 2.500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης και την κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης στις υπάρχουσες εστίες. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Φοιτητική Εστία Αρρένων Αθηνών στην οδό Πατησίων, που θα ανακαινιστεί με πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ. Στο κτήριο θα γίνει λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση, ώστε οι 200 φιλοξενούμενοι σπουδαστές να ζουν και να μελετούν σε ένα σύγχρονο, καθαρό και όμορφο περιβάλλον, σίγουρα καλύτερο από το υπάρχον.
Γιατί δεν κάνει επέκταση οικιστικων ορίων στη χώρα!να λυθεί το θέμα.