Διαγραφές φοιτητών: Έρχεται ευνοϊκή ρύθμιση για όσους θέλουν πραγματικά να συνεχίσουν τις σπουδές τους

Ο υπουργός Παιδείας φέρεται να υιοθετεί τις εισηγήσεις των Πρυτάνεων

11/03/2025

Άκουσε το άρθρο

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φέρει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, προς ψήφιση, στη Βουλή τροποποιητική διάταξη για ις διαγραφές φοιτητών, η οποία θα δίνει "ανάσα" σε περίπου 22.000 φοιτητές   από τους  317 .000 συνολικά που τον Αύγουστο θα έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης.

Ο υπουργός Παιδείας φέρεται να υιοθετεί τις εισηγήσεις των Πρυτάνεων.

Οι Πρυτάνεις , στην τελευταία Σύνοδο, διατύπωσαν, προς τον Κ. Πιερρακάκη,  την  ανησυχία τους για τις συνέπειες από την εφαρμογή της διάταξης για την οριζόντια διαγραφή φοιτητών/τριών.

Οι Πρυτάνεις τόνισαν προς τον υπουργό πως   δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Με βάση αυτό το επιχείρημα οι Πρυτάνεις πρότειναν στον Κυριάκο Πιερρακάκη  να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία.  

Τι ισχύει σήμερα

Το esos ετοίμασε 12 ερωτήσεις -απαντήσεις , σύμφωνα με το νόμο που ισχύει σήμερα:

1. Ποιο  θα είναι το ανώτατο όριο φοίτησης;

Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά  εξάμηνα.

Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

2. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε διαγραφές φοιτητών ;

Αυτό σημαίνει ότι μετά το ανώτατο όριο φοίτησης, οι φοιτητές θα διαγράφονται από το Πανεπιστήμιο.

3. Οι διαγραφές αφορούν και τους ήδη φοιτούντες στα ελληνικά Πανεπιστήμια, το ακ. έτος 2020-21, όταν ψηφίστηκαν οι σχετικές διατάξεις;

Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους  εισερχόμενους φοιτητές τους ακαδημαϊκού έτους 2021- 22, ενώ για τους ήδη φοιτούντες   το ακ. έτος 2020-21  υπάρχει μεταβατική διάταξη.

4. Τι θα ισχύσει για τους ήδη εγγεγραμμένους  το ακ. έτος 2020-21, αλλά δεν είχαν τότε υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης ;

Για τους φοιτητές που ήταν  ήδη εγγεγραμμένοι το ακ. έτος 2020-21 και δεν έχουν υπερβεί  την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-22 και εκτείνεται μέχρι τη συμπλήρωση της ελάχιστης διάρκειας φοίτησης, προσαυξημένης κατά τέσσερα εξάμηνα για τους τετραετούς φοίτησης και κατά έξι εξάμηνα  για πενταετή  ή εξαετή τμήματα.

Παράδειγμα εάν ένας φοιτητής που θα είναι στο 3ο έτος  το επόμενο ακαδημαϊκό  έτος 2021-22, σε τετραετές τμήμα, έχει υπόλοιπο έξι (4+2) χρόνια.  Μετά διαγράφεται.

Αντίστοιχα εάν το τμήμα είναι  πενταετούς φοίτησης έχει υπόλοιπο οκτώ (5+3) χρόνια, αρχίζοντας τον υπολογισμό αυτό από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

5. Τι θα ισχύσει για τους φοιτητές που ήδη   έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης ;

Οι φοιτητές που ήδη έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης τους δίνεται επιπλέον  χρόνος φοίτησης  ίσος προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του τμήματός τους, ξεκινώντας τον υπολογισμό από το επόμενο ακαδημαικό έτος 2021-22.

Για παράδειγμα εάν ένας φοιτητής βρίσκεται (το ακ. έτος 2020-21) στο δέκατο έτος σε τμήμα τετραετούς φοίτησης έχει δικαίωμα φοίτησης άλλα τέσσερα χρόνια ,  ξεκινώντας από το επόμενο ακαδημαικό έτος 2021-22. Αντίστοιχα εάν το τμήμα είναι  πενταετούς φοίτησης έχει άλλα πέντε χρόνια.

6. Γιατί το υπουργείο Παιδείας δίνει περισσότερο συνολικό χρόνο φοίτησης σε όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε έτος εντός της ελάχιστης διάρκειας φοίτησης, καθώς και στους λεγόμενους “αιώνιους” φοιτητές, σε σχέση με αυτούς που θα εισαχθούν από την επόμενη χρονιά;

 Εδώ υπάρχει νομικό ζήτημα. Υπήρξε εκτίμηση νομικών  του υπουργείου Παιδείας ότι  θα μπορούσε να προσβληθεί η διάταξη,  για έλλειψη δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς το Κράτος, εάν το όριο φοίτησης για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές ήταν πολύ στενό.

7. Θα υπάρξουν διαγραφές φοιτητών;

Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής

8. Εάν ένα Πανεπιστήμιο αρνηθεί να διαγράψει φοιτητές, όπως έγινε και στο παρελθόν με το νόμο 4009/11, θα υπάρξουν επιπτώσεις;

Γι αυτά τα Πανεπιστήμια θα υπάρξει “ποινή” ως προς τη χρηματοδότηση.

9. Εάν ένας φοιτητής έχει προβλήματα υγείας διαγράφεται;

Με τον εσωτερικό κανονισμό του ΑΕΙ  καθορίζονται διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης

10. Εάν ένας φοιτητής έχει αντικειμενικούς λόγους που δεν επιτρέψουν την ολοκλήρωση των σπουδών στον χρόνο που προβλέπει η παραπάνω ρύθμιση, θα διαγραφεί;

Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία καθώς και οι αθλητές κατά τη διάρκεια των σπουδών  τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και

βα) για όσα έτη καταλαμβάνουν  διάκριση 1ης  έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα  ατομικών αθλημάτων  με συμμετοχή τουλάχιστον  12 αθλητών και 8 σωματείων  ή αγωνίζονται σε ομάδες  των δύο ανώτερων κατηγοριών  σε ομαδικά αθλήματα  ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων  σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα  ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις  υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή

ββ/ συμμετέχουν έστω άπαξ,κατά τη διάρκεια  της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών  για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών,δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής.  

11. Τι ισχύει για τους φοιτητές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης;

Για τους φοιτητές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης κάθε εξάμηνο στο οποίο φοιτούν υπό το καθεστώς αυτό, προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώσουν  προς παρακολούθηση και να εξετάζονται  σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου  που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών .

12. Οι φοιτητές   μπορούν να τη διακόψουν τη φοίτηση τους;

Οι φοιτητές μπορούν, ύστερα από αίτηση τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται  κατά το χρόνο διακοπής της φοίτησης .

Σχόλια (26)

@ το ίδιο syllabus σχολής
|

ισχύει σε όλες τις σχολές; εντάσσονται στον νέο οδηγό σπουδών, ηρέμησε, ό,τι προσφέρεται

@
|

Δια βίου μάθηση σε συγκεκριμένα πτυχία δε μπορεί να εννοείται το ίδιο syllabus σχολής να σέρνεται επί 20 χρόνια. Δια βίου πχ στη πληροφορική είναι παίρνω το προπτυχιακό πτυχίο στην ώρα μου και συνεχίζω με μεταπτυχιακά στις νέες τεχνολογίες και εξελίξεις. Για να μη μπλέκουμε την έννοια δια βίου..

Δια βίου μάθηση
|

Σωστή η ρύθμιση. Δε γίνεται η κυβέρνηση να «διαγράψει» τους κόπους που έκανε κάποιος, πρώτα για να περάσει στο πανεπιστήμιο και μετά να περάσει τα περισσότερα μαθήματα. Αν ήταν να υπάρχει «κόφτης», ας ήταν στο πρώτο έτος, ώστε να γίνεται νωρίς το ξεσκαρτάρισμα. Δε μπορεί κάποιος να έχει περάσει τα 40 από τα 45 μαθήματα και να του λένε «διαγράφεσαι». Εξάλλου, πού πήγε η «δια βίου μάθηση»; Υπάρχουν άτομα που σπουδάζουν για δεύτερο πτυχίο, ενώ ταυτόχρονα δουλεύουν, και δε βιάζονται να τελειώσουν. Τι τους πειράζουν αυτοί; Γιατί θέλουν να κάνουν ντε και καλά τη σύνδεση πως όποιος δεν τελειώσει στα ν+2 έτη είναι “άχρηστος” και “μπαχαλάκιας”;

ΔΕΠ
|

Παρόλο που διαφωνώ με τις οριζόντιες διαγραφές, θεωρώ οτι διαγραφές πρέπει να γίνονται. Δείχνουν ότι μαζί με το δικάιωμα στην ανώτατη εκπαίδευση έρχονται και υποχρεώσεις, οπως το να τελειώσεις μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο. Είναι επίσης ένα μέτρο πίεσης να ωθήσει τους φοιτητές προς την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Θεωρώ οτι βοηθήσει φοιτητές που πραγματικά ενδιαφέρονται να τελειώσουν νωρίτερα. Για τις ειδικές περιπτώσεις μπορουν να υπάρχουν εξαιρέσεις.

Γιάννης
|

Α ήθελα θα συνέχιζαν. Δεν είναι δύσκολο να τελειώσεις τις σπουδές στην Ελλάδα. Απλά τα παράτησαν. Είναι ωραίο να είσαι μόνιμος φοιτητής. Να λες έχω και μια σχολή που με περιμένει στη σύνταξη. Ελληνική πρωτοτυπία.

DOra
|

Ξέρετε πόσα προβλήματα υπάρχουν εκεί έξω,είτε στις οικογένειες είτε στα ίδια τα παιδιά που τα εμποδίζουν να πάρουν το περιβόητο πτυχίο σε + 2 έτη; Ντροπή!! Το μόνο που προσφέρει τελικά το κράτος είναι επί πλέον άγχος στη νεολαία. Καμία βοήθεια.. Δεν υπάρχει παιδεία, όποιος έχει χρήμα κάνει ιδιαίτερα από το Δημοτικό σχολείο και εκείνα τα παιδιά που αγωνίζονται πρώτα για την επιβίωση, τα πετάνε στα Τάρταρα.. είναι τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού! Καλά να πάθουμε. Αφού ψηφίζουμε να μας κυβερνούν αυτοί που τυφλώθηκαν από το χρήμα, ας τα λουστούμε τώρα.

@Αδικια
|

Επειδή είχατε να πληρώνετε φροντιστήρια δεν σημαίνει οτι θα πρέπει και να σας δοθεί αυτόματα πτυχίο. Το φροντιστήριο μπορεί να σας βοήθησε με τίς πανελλήνιες δεν σας έδωσε όμως και τις ικαν΄τητες για να τελειώσετε το τμήμα σας. Λάθος η επένδυση σας.

@ Αδικία
|

Το φροντιστήριο το πληρώσατε για να βοηθήσετε να εισαχθεί το παιδί σας. Αυτό δε σημαίνει ότι θα του δοθεί αυτόματα το πτυχίο.

Ακης
|

Όχι φραγμούς στην μόρφωση !

Ασχοληθειτε με κάτι πιο ουσιαστικό να μπαινει φραγή στους αιώνιους βουλευτές και υπουργούς που δεν κάνουν έργο και τζάμπα πληρώνονται χρυσάφι !

Αδικια
|

Προφανώς και είναι άδικες οι διαγραφές.
Δεν πληρώσαμε μαζί τα φροντιστήρια ,τα οποία είναι απαραίτητα για την εισαγωγή λόγω ανεπαρκούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης...
Οι φοιτητές δεν επιβαρύνουν το σύστημα.
Θα μπορούσε να μπει όριο επιτυχόντων μαθημάτων ανά έτος η επιμήκυνση ανάλογα με τα χρωστούμενα και παρουσίες στα μαθήματα .
Μην τα βαζετε με την νεολαία θα τη βρείτε μπροστά σας

ΔΕΠ
|

Πλησιάζει η μέρα που θα εφαρμοστεί ο νόμος άρα αλλάζουμε το νόμο για να μην εφαρμοστεί. Κλασικές γελοιότητες των αρίστων που κατά τα άλλα κόπτονται για την αξιολόγηση. Είναι να γελάει κανείς...

@ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
|

Αν μετά 10 χρόνια δε μπορείς να βγάλεις μια 4ετή σχολή, δεν έχει νόημα. Δεν κάνεις ή δεν μπορείς. Δεν είναι κακό, δεν είναι όλοι για ανώτατες σπουδές (σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα). Ποιά "προσπάθεια"; Για πόσα χρόνια; 20;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
|

Θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι υπάρχουν αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμο, με συνεχόμενες υποχρεώσεις και ταξίδια. Μέλη εθνικών ομάδων με ευρωπαϊκές διακρίσεις και παγκοσμίες, οι οποίοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την ροή των μαθημάτων, συγκεκριμένα της γυμναστικής ακαδημίας αθηνών. Αυτοί οι αθλητές σε τι τους διευκολύνει να κάνουν μερική φοίτηση από τη στιγμή που οι απουσίες δεν τους δίνουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εξετάσεις των 6μηνων.
Αν πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις όπου καλώς ή κακώς υπάρχουν, συγκεκριμένα μιλάω για αθλητή με 6 πανευρωπαϊκά μετάλλια ο οποίος αδυνατεί να παρακολουθήσει τη σχολή του, λόγω των συνεχών υποχρεώσεων με ταξίδια σε βαθμολογούμε να πρωταθλήματα καθώς και με την εθνική ομάδα.
Η μόνη λύση για αυτά τα παιδιά είναι να μην διαγράφονται από τη σχολή τους και όταν τελειώνουν τις υποχρεώσεις του πρωταθλητισμού, αφού έχουν προσφέρει ένα σωρό μετάλλια στη χώρα τους, να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Όπως βλέπετε μία ρύθμιση δεν μπορεί να τα προβλέψει όλα,καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις σαν αυτές. Ευχαριστώ πολύ.

Αλέκα Γιαννουσα
|

Με τους αθλητές που είναι μέλη των εθνικών ομάδων και φέρνουνε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα με συνεχόμενες υποχρεώσεις και ταξίδια στο εξωτερικό πώς μπορούν να ανταπεξέλθουν σε υποχρεωτικά μαθήματα. εδώ δεν πρέπει να γίνει μία ρύθμιση να μην υπάγονται στο ν+2;

Δηλαδή
|

Ούτε αυτό που λέτε κ. καθηγητά είναι σωστό. Αν χρωστά κάποιος 20 μαθήματα και δηλώνει ένα ανά εξάμηνο θα τελειώσει σε άλλα 10 χρόνια με τη προϋπόθεση ότι τα περνάει κιόλας.
Όσο για εκείνους που σχολιάζουν τη διαγραφή ως απαράδεκτη, λυπάμαι αλλά εδώ και 5 χρόνια όσοι ήθελαν έχουν αποφοιτήσει, τους δόθηκε χρόνος όσος να ξεκινούσαν από την αρχή. Η παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία να τελειώσει, ζημιώνει τους συνεπείς φοιτητές, τους καθηγητές και την υπόληψη της σχολής.

Επιτελικο κράτος
|

Μυρίζει κωλοτουμπα από τον ψηφιακό παλιατσο.

Σ.Κ
|

Η ευνοικη ρυθμιση ποια ειναι?

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
|

Αντί να επιτρέπεται η ελεύθερη Μεταγραφή μαθημάτων σε αντίστοιχη σχολή του ενδιαφερόμενου φοιτητή, προσπαθήστε να από τέλειωσε τε κάθε προσπάθεια ενδιαφέροντος του φοιτητή τουλάχιστον την σχολή που ενταχθεικε!!!

@Δηλαδή
|

Καθηγητής εδώ. Ελπίζω πως όχι, γιατί θα είναι κοροϊδία. Θα μπορούσαν όμως να βάλουν ένα ελάχιστο όριο, π.χ. θεωρείσαι "ενεργός" αν περνάς τουλάχιστον 1 μάθημα σε κάθε εξεταστική. Επίσης, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να τα είχαν συνεννοηθεί όλα αυτά σε συνεργασία με τους πρυτάνεις, πριν χρόνια. Δεν ξέρω γιατί δεν μπήκαν στον κόπο.

Αθλιοι
|

Άρα καμία αλλαγή στο φλέγον ζήτημα. Εφόσον κάποιος, οι περισσότεροι δηλαδή, έχει περάσει το μέγιστο το 20-21, τον Σεπτέμβρη του 25 θα διαγραφεί. Πλήρης εμπαιγμός.

Επίσης κάνεις δεν έχει διασφαλίσει αν η διαγραφή θα γίνει πριν ή μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Παρά πολλοί θέλουν λίγα μαθήματα και μια έστω εξεταστική μπορεί να κάνει την διαφορά.

@Steve
|

Εσύ είσαι σίγουρος ότι ήσουν διαβασμενος, παρακολουθούσες, συνεπής, πέρασες τα προαπαιτούμενα μαθήματα και το εργαστήριο ήταν "δύσκολο" λόγω χαμηλής ποιότητας;

ΔΕΠ
|

Στο παρά 5 η "ευνοϊκή ρύθμιση". Το σενάριο να συμβουλευτούν ΠΡΩΤΑ τους πρυτάνεις και ΜΕΤΑ να ψηφίσουν νόμο για διαγραφές δεν τους πέρασε απ'το μυαλό μάλλον, ε;

Steve
|

Κοιταξτε καλυτερα να ανεβασετε την ποιοτητα των σπουδων, που μπαιναμε στο εργαστηριο και νομιζαν οτι τα ξεραμε ηδη και τρεχαμε να προλαβουμε να κανουμε μια ασκηση. Μετα γιατι να θελω να πατησω στη σχολη;

Μακ. Σπυριδούλα
|

Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που θέλετε να κανεται .Υπάρχουν άτομα όπως μένει έγκυος μια κοπέλα και διακόπτη τις σπουδές τος για μα μεγαλώσει το παιδί της 3-4χρονια θα την διαγράφεται, στον covit πόλοι φοιτητές δεν είχαν χρήματα για τεστ κοβιτ ξαι έκαναν παύση της σχολής θα τον διαγράφεται. Υπάρχουν παιδιά που πέρασαν γραφικά αλλά δεν πήγαν γιατί έχασαν τον πατερατους και έπρεπε να συντήρησουν την οικογενεια τους .........Αυτό που κανεται είναι άλλη μια δολοφονία του φτωχού φοιτητή .Εσχος !

Δηλαδή
|

Κάποιος που δηλώνει κάποια μαθήματα ανά εξάμηνο και δεν εμφανίζεται στην εξεταστική ή δίνει μηδενική κόλλα, θεωρείται ότι ενδιαφέρεται και δε θα διαγραφεί;

Ο Συντηρητισμός επιτίθεται
|

Διαγραφή 317.000-22.000=295.000 φοιτητών στο επόμενο διάστημα.
Μη κρατικά πανεπιστήμια, παιδεία πολλών ταχυτήτων, διαγραφές φοιτητών εν μέσω κοινωνικής θύελλας. Ο ορισμός της συντηρητικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Οι συντηρητικοί ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη διατήρηση της υπάρχουσας κοινωνικής δομής. Τα ατομικά δικαιώματα δεν αποτέλεσαν ποτέ το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συντηρητικών. Οι φιλελεύθεροι (δεξιοί ή αριστεροί) οφείλουν να υπερασπιστούν το άρθρο 16 (ατομικό δικαίωμα στην εκπαίδευση) από τη συντηρητική λαίλαπα. Είναι άδικο να κατηγορείται αυτή εδώ η κυβέρνηση για κεντρώα μετατόπιση. Είναι μια συντηρητική κυβέρνηση. Η απουσία αντιπολίτευσης με εκπλήσσει.
φιλελεύθερος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ