Στο γραφείο του πρωθυπουργού, παρουσία του Κ. Πιερρακάκη, ο "ηγέτης" της PISA

Κ. Πιερρακάκης:Συζητήσαμε για όλα όσα μπορούν να κάνουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, πιο φιλικό και πιο παραγωγικό για τους μαθητές μας

12/03/2025

Ενημερώθηκε: 12/03/2025, 06:35

Άκουσε το άρθρο

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Andreas Schleicher   Διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος ηγείται του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημάνθηκε η σημασία των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, σε συνέχεια των επαφών που είχε ο κ. Schleicher με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Τονίστηκε η ιδιαίτερα θετική επίδραση που έχουν η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο μάθημα, η αναβάθμιση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, η απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στο σχολείο, όπως και πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση του δικτύου πρότυπων σχολικών μονάδων, ειδικά σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες κοινωνικές ή οικονομικές προκλήσεις.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι περαιτέρω βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, με βάση βέλτιστες πρακτικές που προκύπτουν από την πλούσια εμπειρία του ΟΟΣΑ σε δεκάδες χώρες.

Κ. Πιερρακάκης:Συζητήσαμε για όλα όσα μπορούν να κάνουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, πιο φιλικό και πιο παραγωγικό για τους μαθητές μας

Αμέσως  μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας δήλωσε:

  • Για δύο ημέρες στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία με τον «αρχιτέκτονα» του προγράμματος PISA, Andreas Schleicher, συζητώντας για όλα όσα μπορούν να κάνουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, πιο φιλικό και πιο παραγωγικό για τους μαθητές μας.
  • Στο επίκεντρο της σημερινής μας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό   βρέθηκε η αποτίμηση της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα PISA και, κυρίως, πώς θα βελτιώσουμε τις επιδόσεις των μαθητών μας στην Κατανόηση Κειμένου, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.
  • Μιλήσαμε, επίσης, για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα του OECD για να βελτιώσουμε συνολικά τη σχολική καθημερινότητα, με στόχο σύγχρονα σχολεία, που θα προάγουν τη δημιουργική και την αλγοριθμική σκέψη και που θα διαμορφώνουν τους ενεργούς πολίτες του αύριο.

Στο υπουργείο Παιδείας

Προηγήθηκε επίσκεψη  του   Andrea  Schleicher   στο υπουργείο Παιδείας , όπου συναντήθηκε  με τον   Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενέλυσε στον   Andrea  Schleicher τις  νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει "δρομολογήσει" για  το τρέχον έτος,  το 2025.

Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε στον   Διευθυντή  Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξηςτο   νομοθετικό πρόγραμμα για το τρέχον έτος το οποίο  περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: 

  • Νέα ωρολόγια προγράμματα 
  • Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα  
  • Θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και νέου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνει το Σχέδιο της Κυβερνητικής Πολιτικής  για το 2025, για το υπουργείο Παιδείας.
  • Δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων του PISA παρελθόντων ετών και/ή τύπου PISA
  • Ίδρυση δύο Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων (Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις), με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
  • Ανασχεδιασμό  ΚΕΔΑΣΥ και ΕΔΥ με δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τα ΚΕΔΑΣΥ και προτυποποιημένων εντύπων
  • Ανασχεδιασμό  ενταξιακών θεσμών (Τμήμα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη)

Ειδικότερα:

Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Νέο, ανοικτό, συμπεριληπτικό σχολείο, προσανατολισμένο στις δεξιότητες του 21ου αιώνα: Κεντρική θέση στον προγραμματισμό της τριετίας για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή έχει το έργο «Νέο, ανοικτό, συμπεριληπτικό σχολείο, προσανατολισμένο στις δεξιότητες του 21ου αιώνα». 

Δείκτες PISA, ώστε η χώρα να προσεγγίσει τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ: Στόχος, η διασφάλιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας ενός συμπεριληπτικού, βιώσιμου, αειφόρου και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος.

 Επιδιώκοντας τη βελτίωση των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών στους δείκτες PISA, ώστε η χώρα να προσεγγίσει τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ έως το 2027, έχει υπογραφεί το σχετικό πρόγραμμα συνεργασίας με τον οργανισμό.

Πρότυπα-Πειραατικά Σχολεία: Για την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής επιλογής του Υπουργείου, προγραμματίζεται να επεκταθεί περαιτέρω το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, ενώ θα συνδυαστεί με την ίδρυση και λειτουργία Αθλητικών Σχολείων και είκοσι δύο (22) Πρότυπων Ωνάσειων σχολείων, καθώς και με τη θεσμοθέτηση της εισαγωγής του προγράμματος ΙΒ (International Baccalaureate) στα Πρότυπα Σχολεία. 

Κέντρα Μελέτης για μαθητές Δημοτικού: Θεσμοθετείται, επίσης, το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης για μαθητες Δημοτικού΄

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Έργα βαρύνουσας σημασίας αποτελούν η υλοποίηση του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων, καθώς και η ψηφιοποίηση του σχολείου (Ψηφιακό φροντιστήριο /αυτόνομες τάξεις/ απλοποίηση διαδικασιών).

Επαγγελματική Εκπαίδευση:  H στρατηγική για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΕΚ&ΔΒΜ) 2025-2027 περιλαμβάνει τους στόχους για την ενίσχυση των εκπαιδευτών ενηλίκων, τον εκσυγχρονισμό της μαθητείας, την ανάπτυξη ψηφιακών, ήπιων και πράσινων δεξιοτήτων και την ευρεία συμμετοχή κοινωνικών εταίρων στα σχήματα μαθητείας και στην πρακτική άσκηση. 

Επιπλέον, η στρατηγική της επόμενης περιόδου, αποσκοπεί στην προσαρμογή της ΕΕΚ στην αγορά εργασίας, στην ολιστική επικαιροποίηση του μαθησιακού περιεχομένου στην ΕΕΚ & ΔΒΜ, στην ανάδειξη των ευκαιριών σταδιοδρομίας μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού και της παρακολούθησηςτων αποφοίτων, στην στήριξη ευάλωτων ομάδων, στη σύνδεση αριστείας με συμπερίληψη, στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της ΕΕΚ, στη διάχυση του κύκλου ποιότητας σε όλες τις δράσεις ΕΕΚ & ΔΒΜ και τέλος, στην ανάδειξη της αξίας της συμμετοχικότητας.

Δέσμη μέτρων Κ. Πιερρακάκη για εκπαιδευτικούς και μαθητές από το νέο σχολικό έτος, με "οδηγό" τις εισηγήσεις του ΟΟΣΑ 

Σε συνεννόηση με τον ΟΟΣΑ θα δημιουργηθεί για την ελληνική εκπαίδευση ένας οδικός χάρτης για τις αλλαγές που απαιτούνται, έχει δηλώσει ήδη  ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ  εγγράφως ανακοίνωσε ότι:

δημοσιοποίηση  από τον ΟΟΣΑ των αποτελεσμάτων για τις επιδόσεις των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα του Διεθνούς Προγράμματος PISA για το 2022 (Programme for International Student Assessment – PISA 2022) για το πρόσθετο και καινοτόμο πεδίο «Δημιουργική Σκέψη» (innovative domain “Creative Thinking”), δείχνει τον δρόμο για τις αλλαγές που θα υιοθετηθούν από το προσεχές σχολικό έτος".

Συστάσεις ΟΟΣΑ προς υπ. Παιδείας: Τα ίδια τα σχολεία να επιλέγουν τους εκπαιδευτικούς που θα μπουν στην τάξη για να διδάξουν τους μαθητές

Πρέπει η ίδια η Ελλάδα να αποφασίσει ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνει στα σχολεία της τονίζει σε   άρθρο του  ο   Andreas Schleicher   Διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος ηγείται του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA), και προσθέτει ότι "ο ΟΟΣΑ έχει ήδη συνεργαστεί εκτενώς με την Ελλάδα για λύσεις".

Ο Andreas Schleicher φέρνει ως παράδειγμα μεταρρύθμισης την παροχή αυτονομίας σε κάθε σχολείο για να επιλέγει το ίδιο τους εκπαιδευτικούς που θα μπουν στην τάξη για να διδάξουν τους μαθητές.

Λέει χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα, "το 1% των μαθητών φοιτά σε σχολείο όπου οι διευθυντές έχουν την κύρια ευθύνη για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, έναντι του μέσου όρου του ΟΟΣΑ που είναι 60%".

Για την υποχώρηση των επιδόσεων των μαθητών στην Ελλάδα σημειώνει ο Andreas Schleicher, δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία COVID και η δημόσια δαπάνη ανά μαθητή.

Φέρνει ως παράδειγμα, την Τουρκία και το Βιετνάμ, χώρες με χαμηλότερη δαπάνη ανά μαθητή, οι οποίες όμως αποδίδουν καλύτερα στις εξετάσεις PISA.

Σχόλια (4)

ΠΑΡΑΤΑΣΑΚΗΣ
|

Για τις παρατάσεις ούτε λέξη...

Ευαγγελία
|

Το είπε ξεκάθαρα ο Andreas, οι προσλήψεις να γίνονται από το σχολείο...

αρα δεν φταει η δαπανη ανα μαθητη
|

αλλα η ανικανοτητα του υπεπθ.. ΤΟ ΛΕΕΙ!

το λεει
|

Για την υποχώρηση των επιδόσεων των μαθητών στην Ελλάδα σημειώνει ο Andreas Schleicher, δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία COVID και η δημόσια δαπάνη ανά μαθητή."

βγαζει ανικανο το υπουργειο η μου φαινεται...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ