- Η γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, για τον υπουργό Παιδείας. Ο υπουργός αξιολογεί -ως έχει υποχρέωση, όχι μόνο νομική, αλλά και ηθική- τη βαρύτητα των πειθαρχικών παραπτωμάτων.
- Στη συγκεκριμένη περίπτωση -παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου- ο υπουργός εξέτασε, αξιολόγησε τα πραγματικά περιστατικά, σε σχέση με τα αποδιδόμενα πειθαρχικά παραπτώματα στην εκπαιδευτικό, τη βαρύτητα της τέλεσής τους και την έθεσε σε δυνητική αργία.
Την παραπάνω δήλωση έκανε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή κατά τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Αμπατιέλου, σχετικά με την εκπαιδευτικό η οποία τέθηκε σε δυνητική αργία.
Αναφερόμενη η υφυπουργός στο σκεπτικό της απόφασης και το αιτιολογικό τόνισε:
- Η εκπαιδευτικός προκάλεσε αναστάτωση στους συναδέλφους της και στους μαθητές με φωνασκίες, θόρυβο και συνθήματα, προκειμένου να παρεμποδίσει τη διαδικασία αξιολόγησης και την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.
- Ταυτόχρονα, παρεμπόδισε και την διαδικασία της αξιολόγησης έτερου εκπαιδευτικού, με την πρόκληση ταραχής και ψυχικής πίεσης, προτάσσοντας τη συνδικαλιστική της ιδιότητα, με αποτέλεσμα να διασαλευθεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, καθώς και το κύρος της. Αυτή η συμπεριφορά, κατά τη δική μας γνώμη, δεν συνάδει.
- O νόμος υπάρχει. Αντιλαμβάνομαι την ιδεολογική σας διαφοροποίηση, την έχω ακούσει πάρα πολλές φορές, έχω απαντήσει σε πάρα πολλές ερωτήσεις συναδέλφων -οι περισσότερες είναι του Κομμουνιστικού Κόμματος και σε κάθε περίπτωση, για εμάς ο νόμος υπάρχει, δεν θα τροποποιηθεί και θα εφαρμόζεται".
Από τους 1122 η 27 αρνήθηκαν την αξιολόγηση
Όπως είπε η Ζέττα Μακρή:
- Για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, δηλαδή, γι’ αυτήν που συζητούμε; Υπάρχουν 1122 . Ξέρετε πόσοι αρνήθηκαν να αξιολογηθούν; 27 .
- Δεν μπορώ, λοιπόν, να ακούω κάθε φορά εδώ για παλλαϊκό κύμα ή για κατάργηση, για τον τρόπο που σηκώνονται, για τους κομμουνιστές που είναι πρωτοπόροι.
- Η υποχρέωση να εφαρμοστούν οι νόμοι ισχύει για όλους και καλά θα κάνετε να εξηγήσετε στους συνδικαλιστές, ότι έχουν -βεβαίως- το δικαίωμα να αντιδρούν, έχουν το δικαίωμα να κάνουν απεργίες, έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν την άποψή τους -αλίμονο, κανείς δεν τους δαιμονοποιεί ή κατηγορεί γι' αυτό- αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την εφαρμογή των νόμων.
Το περιστατικό
Σχετικά με το περιστατικό , βάσει του οποίου οδήγησε τον υπουργό Κ. Πιερρακάκη να θέσει σε δυνητική αργία την συγκεκριμένη εκπαιδευτικό η υφυπουργός ανέφερε τα εξής:
- Ο Διευθυντής του 8ου Λυκείου Πειραιά –και θα πω, βεβαίως, όσα μπορώ να πω γιατί υπάρχουν και ευαίσθητα δεδομένα που δεν είναι καλό να ακουστούν εδώ πέρα- με έγγραφό του ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά ότι στις 5-3-2024 είχε προγραμματιστεί να γίνει σύμφωνα με τον νόμο αξιολόγηση μιας εκπαιδευτικού από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτικός ήταν νεοδιόριστη και κατά τον νόμο είναι υποχρεωτικό να αξιολογηθεί για να γίνει μόνιμη.
- Η εκπαιδευτικός για την οποία μας ελέγχετε, με τις πράξεις της παρακώλυσε και παρεμπόδισε την υλοποίηση της αξιολόγησης της εκπαιδευτικού για την οποία μιλώ. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, προκάλεσε αναστάτωση στη σχολική μονάδα. Αποπροσανατολίστηκαν οι μαθητές και διεκόπη η εκπαιδευτική διαδικασία. Για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση λόγω της φασαρίας, αναβλήθηκε η αξιολόγηση της εκπαιδευτικού, η κατά τον νόμο αξιολόγηση για να γίνει μόνιμη.
- Στη συνέχεια, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά έδωσε έγγραφη εντολή να γίνει ΕΔΕ, να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σε οποιονδήποτε εμπλεκόμενο. Από τα αποδεικτικά στοιχεία της ΕΔΕ προέκυψε ότι η εκπαιδευτικός διέπραξε πειθαρχικά παραπτώματα και προτάθηκε να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη.
- Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέπεμψε την εκπαιδευτικό στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, για να αποφανθεί το Συμβούλιο εάν έχουν τελεστεί τα εξής πειθαρχικά παραπτώματα: της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός της Υπηρεσίας, της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, εντολές και οδηγίες και της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα. Εφαρμόστηκε, δηλαδή, η προβλεπόμενη κατά τον νόμο διαδικασία.
Όταν ένα μόνο πρόσωπο όργανο, ας είναι και ο πρωθυπουργός, αποφασίσει για τη δική σας δικαστική μοίρα, τότε ίσως ανοίξουν τα μάτια σας για τη δικαιοσύνη που επιθυμείτε και θα κληροδοτήσετε στα παιδιά σας.