Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ίσως είναι από τους μοναδικούς υπουργούς Παιδείας από το 1990 και μετά που, παραμονές ανασχηματισμού, πήγε στον πρωθυπουργό του, και του ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας , θέση η οποία θεωρείται "ηλεκτρική" τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια.
Το επιχείρημα του Κυριάκου Πιερακάκη προς τον πρωθυπουργό ήταν ότι έχει μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο μπροστά του.
Η θέση θεωρείται "ηλεκτρική" καθώς σε πολλούς υπουργούς Παιδείας, με μεγάλη δυναμική, και καλή φήμη, όχι μόνο "τσαλακώθηκε" το αρχικό τους θετικό για τη κοινή ή γνώμη προφίλ, αλλά έχασαν και τη βουλευτική τους έδρα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο επικράτησε η λογική ότι επί υπουργίας Κυριάκου Πιερρακάκη υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία με την κοινότητα και των τριών βαθμίδων.
Χαρακτηριστική περίπτωση η τελευταία ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων (19-2-25) για τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, η οποία αναφέρει "Η όλη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα γόνιμου διαλόγου στο πλαίσιο της εποικοδομητικής επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας".
Ο υπουργός Παιδείας είχε δυο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό.
Στην πρώτη ο Κυριάκος Πιερρακάκης ,σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να μην μετακινηθεί απο το υπουργείο Παιδεις γιατί " το αγάπησε", όπως λένε οι συνεργάτες του .
Στη δεύτερη ολιγόλεπτη συνάντηση προχθές, Τρίτη, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον Αντρέα Σλάιχερ, διευθυντή για την Εκπαίδευση και τις Δεξιότητες του ΟΟΣΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας, εκτός και αν του δοθεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών.
Ο πρωθυπουργός εξ αρχής τοποθέτησε τον Κυριάκο Πιερρακάκη στη θέση αυτή γiα εξάντληση τετραετίας.
Άλλωστε η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι-όπως ο ίδιος δήλωσε στο παρελθόν- ο υπουργός Παιδείας πρέπει να είναι υπουργός για μια τετραετία, για να μπορεί να έχει πραγματικά μια συνέχεια, διότι οι παρεμβάσεις στην Παιδεία πρέπει να έχουν βάθος, χρόνο και συνέχεια.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέλυσε στον πρωθυπουργό στην πρώτη συνάντηση το μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχει "δρομολογήσει", και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει
Α. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
- Ενίσχυση του ρόλου του Διευθυντή των σχολείων,
- Διεθνές Απολυτήριο,
- Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία
- Κέντρα Μελέτης για μαθητές Δημοτικού Σχολείου
Β. Επαγγελματική Κατάρτιση, το οποίο θα πριλαμβάνει:
- τις Ακαδημίες παραγωγή στελεχών υψηλής εξειδίκευσης , και
- άλλες διατάξεις
Γ. Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών
Δ. Τη θεσμοθέτηση 600 θέσεων στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία
Ε. Θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και νέου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνει το Σχέδιο της Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025, για το υπουργείο Παιδείας.
Ζ. Δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων του PISA παρελθόντων ετών και/ή τύπου PISA
Η. Ίδρυση δύο Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων (Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις), με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
Θ. Ανασχεδιασμό ΚΕΔΑΣΥ και ΕΔΥ με δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τα ΚΕΔΑΣΥ και προτυποποιημένων εντύπων
Ι. Ανασχεδιασμό ενταξιακών θεσμών (Τμήμα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη)
Άρε υπουργαρα πιερρακακη μην φύγει ς από το υπουργείο παιδείας