Έργο "μαμούθ" με 9 καινοτομίες για το ψηφιακό σχολείο

Με προϋπολογισμό 73.650.792,00 €

13/03/2025

Ενημερώθηκε: 13/03/2025, 09:19

Άκουσε το άρθρο

Τη διενέργεια Ανοικτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την ενίσχυση του Ψηφιακού Σχολείου μέσω Ψηφιακών Υπηρεσιών και Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Εργαλείων, με προϋπολογισμό 73.650.792,00 €, ενέκρινε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το  έργο της ενίσχυσης του Ψηφιακού Σχολείου περιλαμβάνει εννιά (9) βασικούς άξονες:

1. Ανάπτυξη και Διάθεση Εκπαιδευτικών Εργαλείων βασιζόμενων σε Τρισδιάστατα Ολογράμματα για χρήση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

2. Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου ψηφιακού βοηθού με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό της βελτιστοποίηση της μάθησης και την εξέλιξη της μαθησιακής εμπειρίας των μαθητών

3. Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε νέα ψηφιακά εργαλεία και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

4. Δημιουργία πλατφόρμας και ολοκληρωμένης εφαρμογής ακουστικών και ηλεκτρονικών βιβλίων υψηλών προδιαγραφών στους μαθητές

5. Ενίσχυση των Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και/ή Αναπηρία από τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία

6. Ενίσχυση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και υλικό

7. Ψυχολογική Υποστήριξη Γονέων μέσω Εκπαιδευτικών Βίντεο

8. Υπηρεσίες επέκτασης υφιστάμενων εργαλείων και δια λειτουργικότητας

9. Υπηρεσίες εκπαίδευσης

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης:

  • Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, η εκπαίδευση δεν μπορεί να παραμείνει στάσιμη. 
  • Οι ψηφιακές εφαρμογές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς προσφέρουν καινοτόμες λύσεις που ενισχύουν τη μαθησιακή διαδικασία, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική και διαδραστική καθώς είναι πιο προσιτή σε διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες.
  • Μέσω της ενίσχυσης του ψηφιακού σχολείο με εφαρμογές και υλικό, οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές πλατφόρμες μάθησης, διαδραστικά ψηφιακά αντικείμενα, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και εκπαιδευτικό υλικό που προσαρμόζεται στις ανάγκες και τον ρυθμό μάθησης κάθε μαθητή.
  • Παράλληλα με τη δυνατότητα χρήσης τρισδιάστατων ολογραμμάτων, επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικών εργαστηρίων εμπλουτίζει την εκπαιδευτική εμπειρία, καθιστώντας την πιο βιωματική και ελκυστική. 
  • Εκτός από τους μαθητές επωφελούνται από αυτά τα εργαλεία που διευκολύνουν τη διδασκαλία και την αξιολόγηση των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί. 
  • Οι ψηφιακές εφαρμογές επιτρέπουν την καλύτερη παρακολούθηση της προόδου, την προσωποποιημένη υποστήριξη και τη δημιουργία προσαρμοσμένων μαθημάτων, βελτιώνοντας συνολικά την ποιότητα της διδασκαλίας.
     

Σχόλια (13)

συγχρονο ψηφιακό σχολείο λέει...
|

Και γελάνε και οι πέτρες!! χαχαχαχα
εδώ δεν έχουμε ασπροπίνακα και εργαστήρια πληροφορικής, ούτε καν βιβλίο, καλά για δίκτυο όπως λένε κι άλλοι δε το συζητώ καν... πληροφορική χωρίς ίντερνετ...
και συνεχίζουν να γελάνε και οι πέτρες...

Εκπαιδευτικός
|

Αν θέλουμε ψηφιακή αναβάθμιση στα σχολεία το ΠΡΩΤΟ που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε INTERNET με πολύ πολύ γρήγορες ταχύτητες.
Ότι ψηφιακό και να προσθέσουμε στα σχολεία χωρίς γρήγορο Internet απλά δεν θα "τρέξει".
Στο σχολείο μου η μέση ημερήσια ταχύτητα download είναι 1-2 Μb/sec.
Κάθε σχολείο πρέπει να συνδέεται με οπτική ίνα. Άμεση προτεραιότητα κύριε ή κυρία Υπουργέ Παιδείας...

nahtah 21
|

Πολύ ωραία όλα αυτά και πολλά τα χρήματα που δαπανούνται, απλά εξασφαλίστε σας παρακαλώ πρώτα το ότι όλα τα σχολεία θα έχουν σύγχρονες γραμμές internet. Με 10 Mbps στα περιφερειακά σχολεία για 50 Η/Υ και διαδραστικούς πίνακες, όταν σε σπίτια δίνονται ταχύτητες 1Gbps με επιδότηση, θα είναι όλα αυτά δώρα άδωρα και θα δημιουργήσουν και σχολεία δύο ταχυτήτων. Είναι άμεση ανάγκη κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το θέμα στο Υπουργείο. Γρήγορο internet σε όλα τα σχολεία άμεσα!

Ενισχυτική διδασκαλία στα Δημοτικά σχολεία
|

Μήπως κάθε χρόνο τυχαίνει , τα ίδια σχολεία να έχουν μεγάλο αριθμό ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας ενώ τα γειτονικά τους σχολεία μπορεί να έχουν κενά;
Μήπως πρέπει να υπάρχουν ανάλογες συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών , ιδίως με την εφαρμογή της αξιολόγησης και της σύγκρισης-αξιολόγησης των σχολείων;
Μήπως πρέπει να έχουν οι μαθητές ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση;

@
|

Να μην ξεχάσετε μόνο να δώσετε αύξηση σε ένστολους. Οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζονται, άλλωστε πρόκειται για λειτούργημα. Αλλού είναι οι ανάγκες.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΣΙΟΥΛΑΚΗΣ
|

Κτήρια χρειαζόμαστε, φωτοτυπικά χρειαζόμαστε, χαρτι χρειαζόμαστε, γραφική ύλη χρειαζόμαστε, γραμματείς χρειαζόμαστε, επιστατες χρειαζόμαστε, σχολικούς φύλακες χρειαζόμαστε, εκπαιδευτικούς χρειαζόμαστε.

Καλά τα ψηφιακά εργαλεία αλλά υπάρχουν πιο επείγουσες ανάγκες.

Μαζί με το έργο "μαμούθ"
|

μήπως ,Υπουργέ μας, μπορείς να μας δώσεις μία γενναία αύξηση (κι ας μην είναι...μαμούθ) ώστε να μη μου τελειώνει το 15νθήμερο από την 1η εβδομάδα και να μην είμαι με το κομπιουτεράκι στο χέρι όταν πηγαίνω στο Σούπερ ;

spoc
|

Ειναι δυνατό να λειτουργήσουν όλα αυτά με αυτές τις ταχύτητες στο διαδίκτυο που υπάρχουν στα σχολεία; Φανταστείτε σε ένα σχολείο όλες οι τάξεις και 5-6 ομάδες σε κάθε τάξη που θα έχουν από ένα ταμπλετ η καθεμία να συνδέονται ταυτόχρονα στο διαδίκτυο. Θα καταρεύσει όλο το δίκτυο.

Άσπρη Κιμωλία
|

Χρήσιμα τα ψηφιακά εργαλεία και η σχετική επιμόρφωση αλλά αυτό δεν αρκεί.Προέχουν τα θεμελιώδη:
Η κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη στα γνωστικά αντικείμενα.

Η θεσμοθέτηση των σχολών γονέων στα σχολεία. Σε ποιο εκπαιδευτικό σύστημα η τηλεοπτική υποστήριξη αποδείχτηκε επαρκής;

Σύστημα αξιολόγησης για το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται μέσα στις αίθουσες ώστε να ικανοποιηθεί το διαρκές κοινωνικό αίτημα: ένα σχολείο αποτελεσματικό όπου όλα τα παιδιά θα μαθαίνουν σύμφωνα με τα νέα ρεαλιστικά προγράμματα σπουδών. Τα υπάρχοντα είναι εξωπραγματικά, αρκετοί στόχοι τους δεν επιτυγχάνονται. Για να φανεί η αστοχία και το μέγεθός της χρειάζεται ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται μέσα στις αίθουσες κι αυτό δεν είναι η PISA.

Απόρριψη των δράσεων που γίνονται για το «φαίνομαι». Να αφήσουμε τους μαθητές και τους δασκάλους να ανασαίνουν ήρεμα, αργά.

Δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο υπουργός παιδείας να αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι υπουργός όλων των Ελλήνων.

Polar_Fish
|

To προβλημα ειναι οτι το προγραμμα υποστηρίζει soft ενεργειες και το οτι ειναι προγραμμα.

CJ
|

Το σχολείο πάσχει πρωτίστως σε διοικητική υποστήριξη και εξοπλισμό γραφείου. Βάλτε τουλάχιστον ένα γραμματέα σε όλα τα σχολεία, σύγχρονους Η/Υ, στα γραφεία, και σύγχρονο δικτυακό εκτυπωτή με scanner. Αν δεν μπορεί να γίνει η διοικητική δουλειά με τι κουράγιο να πάει ο εκπαιδευτικός μετά να εφαρμόσει τα ολογράμματα και όλα αυτά τα ωραία που αναφέρετε. Αυτά είναι για μετά.

Όλγα
|

Προσοχή στους σοβάδες!

Ελένη
|

Αν αυτά γίνονταν σε σύγχρονα κτήρια θα ήταν καλύτερα.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ