Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Ακαδημαϊκή αναγνώριση των Νομικών Σπουδών των Κολλεγίων ζητά από το ΔΟΑΤΑΠ ιδιοκτήτης Κολλεγίου

Δημοσίευση: 10/03/2011

 κατ’ αναλογία με το ΣΑΕΠ, δεν θα εξετάζεται πλέον ο τόπος τέλεσης των σπουδών πτυχιούχων ομοταγών Πανεπιστημίων της Ε.Ε. για τους τίτλους των οποίων έχει ήδη εκδοθεί πράξη αναγνώρισης από το ΣΑΕΠ, δεδομένου ότι, τα franchised διπλώματα έχουν την ιθαγένεια του κράτους - μέλους  που τα απονέμει  και δεν συνιστούν Ελληνικούς τίτλους σπουδών». 

Ο κ. Αμαργιανάκης επικαλείται  το πρακτικό 70/2-7-10 του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το οποίο: «Τα γαλλικά πανεπιστήμια έχουν πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων με κύρια υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα των νομικών σπουδών ανάλογο με αυτό των ελληνικών ΑΕΙ. Η φοίτηση στα περισσότερα είναι ακόμη τετραετής (3+1), ενώ σε άλλα πενταετής, με κύκλο σπουδών που καταλήγει  σε διπλώματα Master. Δεδομένου ότι το γαλλικό και το ελληνικό δίκαιο έχουν την κοινή βάση το ρωμαϊκό και οι αρχές του Συντάγματός μας είναι εμπνευσμένες από τις αρχές της γαλλικής επανάστασης και του γαλλικού διαφωτισμού οι πτυχιούχοι των γαλλικών ΑΕΙ έχουν ανάλογη γνώση του συνταγματικού, αστικού, ποινικού και δικονομικού δικαίου. Σε ό,τι αφορά το δίκαιο της ΕΕ τα γαλλικά πανεπιστήμια είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που δίδαξαν ευρωπαϊκό δίκαιο ως υποχρεωτικό μάθημα και εξακολουθούν να το περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους. Επομένως η γενική υποχρέωση αυτών των πτυχιούχων να υποβληθούν σε εξέταση σε ελληνικά  ΑΕΙ για την απόκτηση αντιστοιχίας συνιστά υπερβολή, η οποία δεν είναι μόνον αντίθετη προς τις αρχές της ΕΕ αλλά στερείται και ουσιαστικού περιεχομένου.

Το ζήτημα που γεννήθηκε με ορισμένα γαλλικά Πανεπιστήμια που διατηρούν από τη δεκαετία του ’90 υποκαταστήματα στην Ελλάδα, καλύπτεται με τις δηλώσεις των πτυχιούχων και τις βεβαιώσεις τόπου σπουδών των πανεπιστημίων. Σε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια ανωμαλίας το ζήτημα μπορεί να εξετάζεται από την επιτροπή των ακαδημαϊκών συμβούλων η οποία θα αποφασίζει ειδικά για την κάθε περίπτωση.

Ανάλογη είναι η σχέση των νομικών σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ προς εκείνες των βελγικών, ολλανδικών, σουηδικών, αυστριακών, δανικών, φιλανδικών καθώς και από τις εκτός ΕΕ χώρες των ελβετικών και νορβηγικών Πανεπιστημίων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.  Έτσι η επιτροπή προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση για την οίκοθεν αναγνώριση των βασικών πτυχίων των Πανεπιστημίων αυτών των χωρών χωρίς χρέωση μαθημάτων για την αντιστοιχία.

Με τον τρόπο αυτό η διαδικασία αναγνώρισης και η διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων θα διευθετείται οίκοθεν και οι πτυχιούχοι θα αντιμετωπίζονται δικαιότερα, διότι οι σπουδές τους είναι ανάλογες των ελληνικών ΑΕΙ.»

 

Επίσης όπως αναφέρεται στο πρακτικό Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ 102/Α/26-11-10, «Σε συνέχεια απόφασης 70ης ολομέλειας Δ.Σ. περί αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας ως προς τα πτυχία τα απονεμόμενα από τα Τμήματα  Νομικής των Ελληνικών Α.Ε.Ι., [...] Τελικά, τα μέλη Δ.Σ. αποφασίζουν πως όλοι οι τίτλοι σπουδών Νομικής που χορηγήθηκαν από ομοταγή ιδρύματα και ισότιμες Σχολές/Τμήματα Ευρωπαϊκών χωρών με συναφές Δίκαιο με το Ελληνικό θα αναγνωρίζονται ως ισότιμοι και αντίστοιχοι. Οι χώρες είναι:

Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Ισλανδία.

(Υπενθυμίζεται πως για τους τίτλους σπουδών Νομικής Γερμανίας ισχύει η απόφαση 65α της 4ης Ιουλ 2008). Σε περιπτώσεις όπου η Εκτελεστική Επιτροπή του κλάδου διαπιστώσει ελλείψεις στο πρόγραμμα σπουδών, θα είναι δυνατόν να απαιτηθεί συμπληρωματική εξέταση σύμφωνα με τα οριζόμενα από το ν.3328/2005, άρθρο 4, παρ.3.»

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ