Placeholder

Είστε εδώ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

Δημοσίευση: 25/03/2013
Της Η. Αντωνοπούλου
Αντιπροέδρου του ΤΕΙ Πάτρας

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις. Το εύρος των προβλημάτων επιτάσσει συντεταγμένες και μακροπρόθεσμα δημιουργικές λύσεις.Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με την ανωτάτηεκπαίδευσηείχαμε εδώ και χρόνια αναγνωρίσει ότι στον  χώρο της, τις τελευταίες δεκαετίες επικρατούσε μια άναρχη χωροταξική κατανομή Ιδρυμάτων, Τμημάτων και Σχολών και χρειαζόταν ο εξορθολογισμός του Ακαδημαϊκού χάρτη.
Προ της σχεδίου ΑΘΗΝΑ, λειτουργούσαν 24 Πανεπιστήμια σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. Συνολικά υπήρχαν 226 Τμήματα Πανεπιστημίων και 213 Τμήματα ΤΕΙ ,πολλά από τα οποία δεν είχαν σαφές γνωστικό αντικείμενο.
H αναδιοργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης παρ’ ότι αναγκαία ,δεν είναι μια απλή διαδικασία. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν είναι δημόσιες υπηρεσίες που μπορείς εύκολα να μεταφέρεις τις αρμοδιότητες και το προσωπικό σ’ άλλους φορείς. Προκύπτουν σύνθετα θέματα ένταξης και κατανομής των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, έναρξης και τρόπου λειτουργίας των νέων Ιδρυμάτων ή Τμημάτων, θέματα παλαιών και νέων πτυχιούχων, κ.λπ.
Όλοι βλέπουμε τα παράδοξα αυτού του σχεδίου, τα οποία προέκυψαν ύστερα από παρασκηνιακές ενέργειες μητροπολιτών, υφυπουργών, βουλευτών και τοπικών παραγόντων γενικότερα. Η ακαδημαϊκή και η φοιτητική κοινότητα του ΤΕΙ Πάτρας μετά την τελευταία μορφή του, όπως αυτή παρουσιάστηκε ως μηχανογραφικό δελτίο για τους εισακτέους στην Ανώτατη Εκπαίδευση βιώνουν την κατάρρευση και τον ακρωτηριασμό του Ιδρύματος τους.
Οι φοιτητές του ΤΕΙ Πάτρας αλλά και όλων των ΤΕΙ (και κάποιων Πανεπιστημίων) της χώρας αγωνίζονται με σειρά κινητοποιήσεων (καταλήψεις, διαμαρτυρίες κλπ). Στο πλευρό τους βρίσκονται οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και σειρά φορέων για την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά».Το ΤΕΙ Πάτρας συγχωνεύεται με το ΤΕΙ Μεσολογγίου και εμφανίζεται στο νέο μηχανογραφικόδελτίο, που παρουσιάζεται στην επίσημη Ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας ως: «ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».
Ο «ακρωτηριασμός» του ΤΕΙ της Πάτρας ξεκινά με την κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο Κοινωνικό Κράτος. Οι επιπτώσεις  της κατάργησης του τμήματος είναι πολλαπλές, όχι μόνο σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς (με απολύσεις εκτάκτων και επιβάρυνση του έργουτων μονίμων), αλλά κυρίως στην κοινωνία. Σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης της φτώχειας και των κοινωνικών προβλημάτων καταργούνται στην πράξη τα προγράμματα που υλοποιεί το τμήμα στην κοινότητα και συνολικά οι παρεμβάσεις του για την στήριξη και ενδυνάμωση του πληθυσμού.
Ηαποδυνάμωση του Ιδρύματος συνεχίζεται με το μεγαλύτερο πλήγμα που θα μπορούσε να δεχθεί: Το νέοσχέδιο ΑΘΗΝΑ «εξαφανίζει» ολόκληρη την Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, καταργώντας 4 στελεχωμένα τμήματά του: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων,Λογιστικής και Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, όλα Τμήματα με πλούσιο-σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις,δημιουργώντας αντί αυτών ένα νέο τμήμα στο Μεσολόγγι με ονομασία «ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και τέσσερις κατευθύνσεις. Και η διάλυση του ΤΕΙ Πάτρας καλά κρατεί και συνεχίζεται στα παραρτήματά του.
Στην Αμαλιάδα καταργούνται τα τμήματα: Εμπορίας και  Διαφήμισης και  Πληροφορικής στην Διοίκηση και την Οικονομία και ενσωματώνονται,  το πρώτο στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Μεσολόγγι  και το δεύτερο στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ που βρέθηκε εν μια νυκτί από την Ναύπακτο στην πόλη του Αντιρρίου που δεν διαθέτει ούτεΛύκειο (θα ήθελα πολύ να γνωρίζω τα ακαδημαϊκά κριτήρια που οδήγησαν σε αυτήν την μεταφορά!).
Το παράλογο του σχεδίου ολοκληρώνεται με την μεταφορά στην πόλη της Αμαλιάδας του τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου,υπό την  ονομασία «ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ», με 4 κατευθύνσεις. Η μεταφορά και λειτουργία στην Αμαλιάδα των υπερσύγχρονων εργαστηριακών εγκαταστάσεων και των θερμοκηπίων τα οποία είναι εγκατεστημένα και πλήρως λειτουργικά στους χώρους του ΤΕΙ Μεσολογγίου, εκτός του ότι είναι τεχνικά αδύνατη, αποτελεί και μεγάλη οικονομική σπατάλη γεγονός που δεν συνάδει με τις ανάγκες της εποχής.
Στον Πύργο καταργούνται τα τμήματα : Πληροφορικής & ΜΜΕ καθώς και το τμημα της Μουσειολογίας, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα το πρώτο στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ του Αντιρρίου και το δεύτερο σε νέο τμήμα με έδρα τον Πύργο με την ονομασία:«ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ»με 3 κατευθύνσεις.
Βρισκόμαστεέτσιέκπληκτοι να παρατηρούμε την κατάργησηενεργών τμημάτων και ταυτόχροναβλέπουμε ναδημιουργούνται τμήματα όπωςαυτό του Πύργου, χωρίς εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις και μάλιστα με συναφήγνωστικάαντικείμεναυπό την σκέπη του ίδιουΙδρύματος, κάτωαπόπιέσειςμικροπολιτικώνσυμφερόντων.
Εν κατακλείδι, το νέοσχέδιο ΑΘΗΝΑ,όπωςεπεσήμανε και η έκτακτησύνοδοςΠρόεδρων και Αντιπρόεδρων των ΤΕΙ στις 20-3-13, παρά τους διακηρυγμένους στόχους του ΔΕΝ τήρησε τις επιβεβλημένες ακαδημαϊκές και νόμιμες διαδικασίες και δεν οδηγεί σε περιορισμό των δαπανών, αλλά αντίθετα σε μεγέθυνσή τους, γεγονός που συνδυαζόμενο με τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων, θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας των Ιδρυμάτων από το νέο ακαδημαϊκό έτος.Η Σύνοδος κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για την εξασφάλιση των πόρων. Ιδιαίτερα οι πόροι για την πρόσληψη του συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (το οποίο απειλείται με μείωση κατά 90%) είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να λειτουργήσουν τα ιδρύματα.
Προσωπικά θέτω και ερώτημα αναφορικά με την νομιμότητα του νέου μηχανογραφικού δελτίου. Δεν θα έπρεπε ο Υπουργός να περιμένει τα Προεδρικά Διατάγματα και εν συνεχεία να το παρουσιάσει, από την στιγμή δε που εμφανίζονται σε αυτό νέα τμήματα χωρίς νομική υπόσταση και μάλιστα με κατευθύνεις που δεν αναφέρονται στο σχετικό άρθρο 7 του Ν. 4009/2011;
Δυσάρεστη έκπληξη επίσης, έχει προκαλέσει- τόσο σε εμέναπροσωπικά- όσο και σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, η αδιάφορη στάση του Πατρινού Υφυπουργού Παιδείας κ Θ.Παπαθεοδώρου (αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος θα θέλαμε να τον μάθουμε) και μάλιστα σε περίοδο που έβλεπε τον αγώνα που έκαναν ομόλογοί του για να σώσουν τμήματα στις πόλεις τους :Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο.Αξίζει νομίζω να συμπληρώσω ότι  το νέο σχέδιο αφήνει τρία τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας χωρίς μεταβατικές διατάξεις, με αποτέλεσμα οι φοιτητές των τμημάτων: Εμπορίας και  Διαφήμισης, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και  Πληροφορικής στην Διοίκηση και την Οικονομία, να καλούνται να μεταφερθούν τον Σεπτέμβριο στο Μεσολόγγι, σε νέο αντικείμενο σπουδών!
Το ΑΘΗΝΑ, απορρίπτεται από την Ακαδημαϊκή κοινότητα διότι έγινε διαστρέβλωση των κριτηρίων που είχαν αρχικά τεθεί με ταυτόχρονη επικράτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Έστω και την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αντιληφθεί ότι το σχέδιο αυτό, μαζί με την έλλειψη πόρων και ιδιαίτερα εκπαιδευτικού προσωπικού, οδηγεί τα ΤΕΙ σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρσή του ώστενα ξεκινήσει ορθολογικά η αναδιάταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ουσιαστική συμμετοχή των Πανεπιστημίωνκαι ΤΕΙ σε διαβούλευση με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.