Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ προς ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΕ ΚΑΙ ΠΕ ΚΡΗΤΗΣ: Αλλαγές στο νόμο για την αξιολόγηση δεν θα γίνουν όποια κι αν είναι τα προβλήματα

Δημοσίευση: 03/07/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Όποια και να είναι τα προβλήματα  αλλαγές στη νομοθεσία για την αξιολόγηση  δεν θα γίνουν».  
Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος στην  πολύωρη σύσκεψη   τους θεσμικά επικεφαλής της Εκπαίδευσης από τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης. Συγκεκριμένα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας καθώς και τους Προϊστάμενους Επιστημονικής - Παιδαγωγικής Καθοδήγησης.
  «Δεν είναι δυνατό να υπάρξει εκπαιδευτικός, πολιτικός, διοικητικός υπάλληλος που να μπορεί να πει στην ελληνική κοινωνία ότι δεν θα κάνει αξιολόγηση» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και υπογράμμισε τα εξής:
Α. Ο νόμος την ορίζει. Την όρισε με διατάξεις, που για κάποιες από αυτές υπάρχει δυσαρέσκεια. Η δυσαρέσκεια μετατρέπεται σε ένα κράτος δικαίου και η Ελλάδα έχει ελεύθερες τις προσφυγές στην δικαιοσύνη, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της αξιολόγησης.
Β.Υπάρχουν, όμως, προβλήματα, όπως ενημερώνομαι, στην πρώτη φάση της αξιολόγησης. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής προσέθεσε στην ατζέντα της συζήτησης και την αξιολόγηση. Με βάση τα προβλήματα που θα μας αναφερθούν θα δούμε περί τίνος πρόκειται. Όποια και να είναι τα προβλήματα αλλαγές στη νομοθεσία δεν θα γίνει.  
Στην έναρξη της συζήτησης τέθηκε η γενική στόχευση του υπουργού με πρώτο το στόχο για εύρυθμη εκκίνηση της νέας σχολικής περιόδου στις 11 Σεπτεμβρίου και στη συνεχεία δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους οι οποίοι εξέθεσαν πλήρως θέματα προτεραιότητας και άμεσου ενδιαφέροντος τους. Οι κ.κ. Διευθυντές αφού ευχαρίστησαν τον Υπουργό για την παρουσία του και την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη συνάντηση, που τους παρείχε τη δυνατότητα έκθεσης του συνόλου των προβλημάτων σε πρώτο πρόσωπο, ανέπτυξαν αναλυτικά θέματα γενικού αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος. Ο υπουργός απάντησε στις τοποθετήσεις και δεσμεύτηκε για επανάληψη της πρωτοβουλίας, μια και η συνεχής αμφίδρομη ενημέρωση και επικοινωνία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με την ηγεσία του Υπουργείου αποτελεί πολιτική επιλογή αλλά και μέθοδο εργασίας για την επίλυση των θεμάτων. Ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της πρέπει να καταστεί κοινωνός της κατάστασης στην όποια βρίσκεται η Παιδεία και για το σκοπό αυτό θα ενημερώσει την Κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο.
Μετά το τέλος της συζήτησης, ο υπουργός αποδείχτηκε αίτημα για συνάντηση ενημέρωσης με ομάδα εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα καθώς και μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ηρακλείου. Άκουσε τα αιτήματα τους, διαπίστωσε σημεία συμφωνίας αλλά και διάστασης και δήλωσε πως σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα εργαστεί προκειμένου να θεραπευτούν τυχόν διαπιστωμένες δυσλειτουργίες και να ολοκληρωθούν με τον πιο εύρυθμο τρόπο όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εν συνεχεία ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε σε ερωτήματα εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τα εξής θέματα:
    Για την χωρίς προβλήματα έναρξη του νέου σχολικού έτους: «Ήδη είναι γνωστό ότι τα βιβλία μοιράζονται. Ενημερώνομαι ότι θα υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση σε βιβλία ειδικών μαθημάτων, σε ειδικά σχολεία, αλλά θα είναι περιορισμένης  έκτασης πρόβλημα. Φαίνεται ότι μέσα στον μήνα Ιούλιο θα έχουν πάει όλα τα βιβλία στα σχολεία. Για το προσωπικό θα είναι πιο μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά τα κενά και τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό επιβάλλει πολύ γρηγορότερα να έχουμε πάρει τις αποφάσεις, να έχουμε δώσει λύσεις. Η φιλοδοξία μας είναι και γι' αυτό είμαστε εδώ, στις 11 Σεπτεμβρίου τα περισσότερα αν όχι όλα θέματα να βρίσκονται σε τάξη.  Η υποχρέωσή μας είναι σήμερα, με περιορισμένους πόρους, με λιγότερους πόρους, να αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες ανάγκες. Υπήρχε αναμονή για 6.500 συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες, όμως, τελικά ξεπερνούν τις 9.000. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι μεγεθύνει το πρόβλημα. Η πολιτική ηγεσία δεν είναι στην θέση της για να λέει τα προβλήματα, αλλά για να τα λύνει. Άρα με λιγότερα χρήματα και με μεγαλύτερες ανάγκες θα κινηθούμε και θα προσπαθήσουμε να είμαι έτοιμοι».
Για την τράπεζα θεμάτων: «Οι πρώτες στατιστικές που έχουμε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και η σύγκριση με τα περσινά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά φέτος πήγαν καλύτερα. Που τελικά φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα; Στην έγκαιρη διανομή των θεμάτων. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κ. Δεμερτζόπουλος  έχει πει ότι για το επόμενο σχολικό έτος τα θέματα θα διανεμηθούν τον Οκτώβριο, αντί για 27 Μάιου».
    Για τις μετεγγραφές φοιτητών: «Η προσθήκη του οικονομικού μέτρου δεν θέλαμε να δημιουργήσει ασφυξία στα Πανεπιστήμια. Υπάρχουν δύο διαμαρτυρίες. Τα Πανεπιστήμια του κέντρου λένε ότι θα βουλιάξουν και τα Πανεπιστήμια της περιφέρειας λένε ότι θα ερημώσουν. Γι' αυτό στην σχετική ρύθμιση που θα περάσουμε την ερχόμενη εβδομάδα θα εντάξουμε και τη δυνατότητα της ανταλλαγής όχι όμως, μεταξύ Πανεπιστημίων του κέντρου και Πανεπιστημίων της περιφέρειας, αλλά μόνο μεταξύ Πανεπιστημίων της περιφέρειας».
 

Σχόλια (3)

 
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤ.
04 Ιουλ 2014 17:58

Αν έχω καταλάβει καλά κε υπουργέ γενικά συμφωνείτε και συνεχίζετε τη μισθολογική εξαθλίωση μας, την αξιολόγηση μας (ενώ δικαστικοί, ένστολοι, εφοριακοί, τελωνειακοί κλπ δεν αξιολογούνται), αύξηση ωραρίου όχι για να βοηθήσουμε στα κενά αλλά για να μας ξαποστείλετε ανά την Ελλάδα. Και επιμένετε ότι θα συνεχίσετε. Το ενδεχόμενο (το σίγουρο δηλαδή) ότι μετά τις επόμενες εκλογές ούτε στην βουλή εσείς και το απόκομμα σας δεν πρόκειται να είστε το έχετε σκεφτεί; Ή διψάτε για απολύσεις. Ξεκινήστε τις λοιπόν διότι ο χρόνος σας τελειώνει. Και μια ερώτηση ακόμα. Ως συνταγματολόγος που είστε τελικά είναι νόμιμα όλα αυτά που έχουν γίνει και γίνονται για τους εκπαιδευτικούς; Πέστε το τώρα γιατί σας βλέπω σε λίγους μήνες να προσπαθείτε να βγείτε στα παράθυρα και να λέτε: "Εγώ με τους εκπαιδευτικούς ήμουν και αυτούς υποστήριζα αλλά με διαστρέβλωναν". Και θα πηγαίνετε μετά σπίτι σας .

 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΚ.
04 Ιουλ 2014 18:05

Δεν είναι δυνατό να υπάρξει εκπαιδευτικός, πολιτικός, διοικητικός υπάλληλος που να μπορεί να πει στην ελληνική κοινωνία ότι δεν θα κάνει αξιολόγηση» τόνισε ο κ. Λοβέρδος. Οι δικαστικοί που υπάγονται; Οι ένστολοι; Οι τελωνειακοί; Οι γιατροί του ΕΣΥ; Οι Πανεπιστημιακοί; Επίσης οι επιτυχημένοι τραπεζικοί που τροφοδοτούνται συνεχώς με ΔΙΣ από τα λεφτά του κοσμάκη; Ιδεοληψία έχετε λοιπόν με τους εκπαιδευτικούς και γιαυτό αναλάβατε το υπουργείο;

 
c
07 Ιουλ 2014 09:31

με την εξέλιξη στους βαθμούς που είμαστε καθηλωμένοι (πλην των παλιοσειρών του βαθμού Β) τί θα γίνει επιτέλους; Να δω που θα βρείτε διευθυντές σχολικών μονάδων φέτος, αν βρεθούν θύματα να αναλάβουν όλο αυτό το φορτίο για 3,60

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ