Ανδρέας Λοβέρδος: Με ρύθμιση θα αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι σχολών του ΟΑΕΔ

08/07/2014

Ενημερώθηκε: 18/09/2014, 11:14

Άκουσε το άρθρο

Τη δυνατότητα να ενταχθούν οι απόφοιτοι σχολών του ΟΑΕΔ στο πλαίσιο  απόκτησης αρχικών επαγγελματικών δικαιωμάτων, Επιπέδου Β΄και στη συνέχεια τη δυνατότητα να φοιτήσουν στις ΣΕΚ, τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης.  θα  δώσει ο Νόμος που τώρα θα κατατεθεί στη Βουλή, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, σε παρέμβαση που έκανε   στην εκπομπή «Τώρα» με την Άννα Μπουσδούκου
Στην παρέμβασή του ο υπουργός σε σχέση με την ερώτηση που του έθεσε ο έφηβος βουλευτής Κυριάκος Καλαϊτζίδης, στη Βουλή των Εφήβων, για την επαγγελματική κατοχύρωση αποφοίτων της Σχολής του στη Λακκιά Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Yπάρχει μεγάλη εμπλοκή με τα επαγγελματικά δικαιώματα Τεχνικής και Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης  σε όλα τα επίπεδα.  Υπάρχουν οχτώ επίπεδα επαγγελματικών τίτλων σύμφωνα με τις καταστάσεις του Υπουργείου Παιδείας και είναι πολύ δύσκολο ειδικά για τα παιδιά να μπουν  σε αυτούς τους πίνακες και να καταλάβουν ποιο είναι το επαγγελματικό μέλλον τους, αν σπουδάσουν επιλέγοντας μία από αυτές τις εκδοχές. Η πρώτη μας λοιπόν υποχρέωση είναι να απλοποιήσουμε την πληροφόρηση. Δεύτερο είναι το θέμα που δημιουργήθηκε μέσα από την ερώτηση του μαθητή από τη Λακκιά Θεσσαλονίκης, και το γεγονός ότι όταν αποφοιτήσει από το σχολείο του δεν θα αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα. Του απάντησα ότι πρόκειται για σχολείο του ΟΑΕΔ και όχι του ΥΠΑΙΘ, ωστόσο αντιστοιχεί με τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ και συνεπώς είναι αδικία για τα παιδιά αυτά να μην έχουν διέξοδο σε επαγγέλματα. Βέβαια δεν μπορούν να έχουν την ίδια διέξοδο με αποφοίτους ΕΠΑΛ , Τεχνικού Λυκείου ή ΤΕΙ αλλά έχουν μια άλλη δυνατότητα απόκτησης αρχικών επαγγελματικών δικαιωμάτων, Επιπέδου Β΄και στη συνέχεια τη δυνατότητα να φοιτήσουν στις ΣΕΚ, τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης. Τη δυνατότητα να ενταχθούν εκεί θα τους δώσει ο Νόμος που τώρα θα κατατεθεί στη Βουλή».  
Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε σε συζήτησή του με τον μαθητή ότι το επαγγελματικό δικαίωμα δεν δίνει απαραίτητα  δουλειά αλλά η δουλειά θα είναι βέβαιη, όσο υπάρχει ανάπτυξη. Το επαγγελματικό δικαίωμα είναι μια προϋπόθεση για να μπει κάποιος στην αγορά εργασίας και όχι η είσοδος. Ο έφηβος βουλευτής μίλησε στον Υπουργό για την ανεργία των νέων παιδιών ιδίως αυτών με τα ειδικά προβλήματα και τον κοινωνικό ρατσισμό που αντιμετωπίζουν. Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο Νόμου για την Τεχνική Εκπαίδευση το οποίο προετοιμάστηκε από τον προηγούμενο Υπουργό ΠΑΙΘ και ότι τον Αύγουστο θα κατατεθεί στη Βουλή. Σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία θα ενταχθεί και η ρύθμιση που αφορά στην ερώτηση του μαθητή.
 Στη συνέχεια της εκπομπής πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Πρότυπης Βιοτεχνικής Μονάδας ΟΑΕΔ Λακκιάς Θεσσαλονίκης για την Κατάρτιση Παιδιών με νοητική υστέρηση κ. Στ. Κυρίτσης, στην οποία φοιτά ο Κ.Καλαϊτζίδης, και ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας γιατί αντιμετώπισε με ευαισθησία το πρόβλημα και έδωσε άμεση λύση στη Βουλή των Εφήβων.
 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ