ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ανέβηκαν οι βάσεις στα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα

Δημοσίευση: 28/08/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής, ανακοινώνοντας της βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ διατύπωσε τις εξής διαπιστώσεις:
Α.Παρατηρείται μια αύξηση των βάσεων εισαγωγής στα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα  σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα για ορισμένες από τις σχολές που προτιμούν περισσότερο οι υποψήφιοι.
Β.Στη Νομική Σχολή Αθηνών έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 0,8 %  και 143 μόρια επιπλέον των περσινών. Στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης έχουμε μια αύξηση της τάξεως 1,2% και αύξηση μορίων 215. Ενώ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής έχουμε αύξηση 2,2% και  αντιστοιχεί σε 389 επιπλέον μόρια. Είναι αυτό που σας είπα , ότι υπάρχει ένα εύρος στην Αθήνα 0,8% στο 2,2% στην Κομοτηνή.
Γ.Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς στην Αθήνα , άλλο χαρακτηριστικό. Έχουμε μια αύξηση της τάξεως 4,4% που αντιστοιχεί σε 767 επιπλέον μόρια. Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Θεσσαλονίκης έχουμε αύξηση 5,5% που αντιστοιχούν σε 968 μόρια επιπλέον. Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Θεσσαλίας στο Βόλο έχουμε αύξηση 7,3% , ενώ στην αντίστοιχη σχολή της Κοζάνης  έχουμε αύξηση 13,1%. Είναι μερικά χαρακτηριστικά που σας λέω για να σας τονίσω αυτά που σας είπα πριν , ότι υπάρχει μια προοδευτική αύξηση από το κέντρο προς την περιφέρεια στα μόρια.
Δ. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ιατρικές. Η ιατρική Αθηνών έχει μια αύξηση της τάξεως του 1,7% , που αντιστοιχεί στα 317 μόρια. Η Ιατρική Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 2,4% και 442 μόρια επιπλέον από πέρυσι.  Η Ιατρική Πάτρας 2,8% και 512 μόρια επιπλέον. Η ιατρική Λάρισας 3,2% , 583 μόρια αύξηση. Η Ιατρική στο Ηράκλειο Κρήτης 3,2%, 589 μόρια. Η Ιατρική Ιωαννίνων 3,3% αύξηση 605 μόρια και η ιατρική Αλεξανδρούπολης 3,4% που αντιστοιχεί σε 620 μόρια.
ΓΕΩΜΕΤΡΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΟΡΙΩΝ
Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε σε ορισμένες σχολές , χαρακτηριστικότερες των οποίων είναι :
Α.Η Γαλλική γλώσσα και φιλολογία της Αθήνας η οποία έχει 27,3% , εδώ το 27,3 αν το πάμε σε μόρια πέρυσι είχε 9273 μόρια και φέτος έχει 11803. Δεύτερη σε σειρά είναι  η διοίκηση επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα , διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας με 20,7%.
Β.Η Ιταλική γλώσσα και Φιλολογία Αθήνας 15,5%  , Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Κρήτης 15%, Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης 13,1%, Αστυφυλάκων 12,2%. Στη Σάμο τα δυο τμήματα Μαθηματικών Στατιστικής Αναλογιστικών με 10,6% και το Μαθηματικό της  Σάμου με 10,5% αντίστοιχα. Πληροφορικής Λαμίας με 10,3% και έχουμε και αύξηση στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες που κυμαίνονται στην τάξη των 10%.
Γ.Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα σας δώσω  το οποίο επισημάναμε και θέλω να σας το πω. Έχουμε το τμήμα τεχνολόγων περιβάλλοντος της Ζακύνθου συντήρηση πολιτισμικής κληρονομιάς , εδώ αν δείτε η αύξηση είναι 82,2% , είναι κάπως πλασματική γιατί εδώ είχαμε 69 θέσεις και έχουμε μόνο έναν επιτυχόντα.
Δ.Τώρα πού έχουμε αντίστοιχη μείωση. Μεγαλύτερη μείωση έχουμε στην Μουσικών Σπουδών στην Αθήνα , που είναι της τάξεως του 60% , Ισπανικής γλώσσας και Φιλολογίας στην Αθήνα που είναι της τάξεως του 58%. Μουσικών σπουδών Θεσσαλονίκης μείωση της τάξεως 55,4% , Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Θεσσαλονίκης 48,6% , Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα μείωση της τάξεως 45% και τουριστικών επαγγελμάτων στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης που είναι της τάξεως του 40%.
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΧΟΛΩΝ
Α.Στις ιατρικές σχολές , οι βάσεις έχουν μια αύξηση που κυμαίνετε στα 600 μόρια, στις σχολές Νομικής η αύξηση είναι από 200 έως 400 μόρια.  Οι Πολυτεχνικές Σχολές είναι έως 1000 μόρια και οι Οικονομικές Σχολές είναι έως 900 μόρια.
Β.Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό   είναι ότι από τα 450 τμήματα τα οποία περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό είχαμε σε 121 τμήματα , μόρια εισαγωγής για κάτω από τη βάση , κάτω από 10.000 μόρια. Αφορά και  Πανεπιστήμια και  ΤΕΙ. Στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου για παράδειγμα έχουμε σε 3 τμήματα στο Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο με 9362 , Μηχανικών Επιστήμης υλικών με 9396 και Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων στη Σύρο 9142. Έχουμε και το Επιστημών Θαλάσσης στη Μυτιλήνη με 7.713, στο 90% και στα ημερήσια όχι τα εσπερινά , να το τονίσω αυτό. Τα εσπερινά έχουν διαφορετική βαθμολόγηση.
Γ.Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρατηρείται κάτω από τη βάση το Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών τέχνης με 8229 μόρια, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών με 8941 μόρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Μουσικής Επιστήμης και τέχνης με 8287 μόρια. Πανεπιστήμιο Πατρών Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Αγρίνιο με 8279 μόρια και Επιστήμης Υλικών στο Αγρίνιο και στο Αριστοτέλειο Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και στο Καποδιστριακό Ιταλικής και Ισπανικής γλώσσας. Επίσης παρατηρείται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τμημάτων σε ΤΕΙ. Στο ΤΕΙ της Αθήνας , Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , Δυτικής Ελλάδας  και  Δυτικής Μακεδονίας , Ηπείρου ,Θεσσαλίας , Ιονίων Νήσων , Κεντρικής Μακεδονίας , Κρήτης Πειραιά , Πελοποννήσου και Στερεάς, υπάρχουν τμήματα που έχουν εισακτέους με αριθμό μορίων κάτω από 10.000. Σύνολο 121 τμήματα.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ , στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές σχολές και στην ΑΣΠΕΤΕ,   
ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ  
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αυτή η αύξηση στην αρχή πιστεύαμε ότι είναι εξαιτίας των μετεγγραφών. Εδώ παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο ότι ενώ μέχρι πέρυσι  όλοι όσοι θέλανε να πάρουνε μετεγγραφή δηλώνανε πρώτα τη σχολή προτίμησης τους στην πόλη όπου διαμένανε και μετά τις σχολές της ίδιας πόλης , επειδή τώρα υπάρχει το σύστημα των μετεγγραφών που μπορούν να έρθουν χωρίς περιορισμούς πολύτεκνοι , τρίτεκνοι κτλ που έχουμε πει κατά καιρούς , δηλώσανε τη σχολή που ήθελαν και τη σχολή που θέλανε να πάνε κατευθείαν.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ