ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Δηλώσεις του υπ. Παιδείας για τα κενά, ελλέιψεις βιβλίων και νέα γρίπη

Δημοσίευση: 23/09/2009


spil3Η αναπλήρωση των κενών στα σχολεία καθυστέρησε εξαιτίας των εκλογών δήλωσε σήμερα ο υπ. Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος , ενώ για τις ελλέιψεις βιβλίων είπε πως «υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, όπως κάθε χρόνο, και έχει να κάνει με τις μεταφορικές εταιρείες και με το γεγονός ότι όταν τυπώνεις αργά, εξαιτίας του γεγονότος ότι το χαρτί είχε χρησιμοποιηθεί για τις ευρωπαϊκές εκλογές –όχι μόνο το δικό μας, σε όλη την Ευρώπη συνέβη το ίδιο- και φέραμε χαρτί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα-δύο βιβλία υπήρξε μία καθυστέρηση. Αλλά δεν είναι η καθυστέρηση η συνηθισμένη».


Ειδικότερα ο υπ. Παιδείας μιλώντας στους δημοσιογράφους Δ. Σταυρόπουλο και Δ. Βερύκιο ΣΤO Ρ/Σ «ALPHA RADIO» είπε τα ακόλουθα:

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, Υπουργός Παιδείας και υποψήφιος Βουλευτής στη σκληρή Β΄ Περιφέρεια Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ο «Ομπάμα της δεξιάς».


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τουλάχιστον από το ντύσιμο δεν σας πιάνει κανείς!


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε, συμφωνείτε με τις δικές μας εκτιμήσεις;


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Παίζει ρόλο σημαντικό αυτό.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παίζει ρόλο η εμφάνιση. Συμφωνείτε όμως με τις δικές μας εκτιμήσεις -για να πάμε λίγο χαλαρά πριν πάμε στα βαθιά- ότι ο κ. Παπανδρέου θυμίζει Ομπάμα; Σηκωμένο μανίκι, το ίδιο κοστούμι το χαλαρό, η ίδια γραβάτα.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ατσαλάκωτο.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Ενδεχομένως να έχει τους ίδιους επικοινωνιολόγους, ή ενδεχομένως ο επικοινωνιολόγος που του φτιάχνει το image, ο άνθρωπος δηλαδή που του κάνει το image making, να αντιγράφει πιστά τη δημόσια εικόνα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά αυτό νομίζω είναι τόσο αντιληπτό, ότι πρόκειται περί αντιγραφής, που δεν νομίζω ότι βοηθάει. Εγώ πιστεύω ότι ο κάθε πολιτικός πρέπει να έχει το δικό του ξεχωριστό στιλ.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πάντως είναι πετυχημένη. Ο Ομπάμα, ήταν πολύ πετυχημένο αυτό το χαλαρό, το νεανικό, το σηκωμένο μανίκι.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές. Εγώ δεν είμαι κατά του στιλ Ομπάμα, είμαι κατά της αντιγραφής.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι. Όμως θαρρώ ότι χθες το βράδυ εσείς θα στενοχωριόσαστε όταν βλέπατε την εικόνα, από τη μια τον ατσαλάκωτο Γιώργο Παπανδρέου και από την άλλη... Αυτό το σακάκι του Καραμανλή πού το βρήκαν;


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι χαλαρό.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Με τα στενά μανίκια, γεμάτο ζάρες;


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφωνώ μαζί σου.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Με τη γραβάτα τη λαμέ να φωσφορίζει; Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος εκεί να τον βοηθάει τον άνθρωπο;


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Αυτά που λέτε θα είχαν αξία αν αυτή η αναμέτρηση ήταν επί των εντυπώσεων. Όμως στην πραγματικότητα αυτή η αναμέτρηση είναι επί της ουσίας και του περιεχομένου. Γιατί όλοι γνωρίζουμε πως είναι η πρώτη φορά...


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν συμφωνώ, δεν συμφωνώ, γιατί εσείς επί των ημερών σας κύριε Άρη Σπηλιωτόπουλε, εμείς τότε σας βαράγαμε, όμως εσείς κάνατε τη δουλειά σας και τον είχατε τον Καραμανλή σε ένα άλλο επίπεδο. Ούτε χωμένο μέσα σ’ ένα γραφείο, να δίνει μία συνέντευξη και να πέφτει επάνω στο γραφείο. Αυτά τα πράγματα, εμένα μου δίνει την αίσθηση του παραδομένου ο Κώστας ο Καραμανλής.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος και ο πολιτικός που δεν δίνει πια έμφαση στις λεπτομέρειες που κάνουν αν θέλετε την επικοινωνιακή εικόνα, αλλά έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να μεταφέρει το κέντρο βάρους των εντυπώσεων στην ουσία και το περιεχόμενο του διλήμματος.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά πολλές φορές η λεπτομέρεια παίζει ρόλο.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Υπάρχει μια διαφορά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με όλες τις προηγούμενες. Σε όλες τις προηγούμενες παίζαμε με τις εντυπώσεις, παίζαμε αν θέλετε σε επίπεδο επιλογής πολιτικών συσχετισμών, ή επιλογής ενός κόμματος ή προγράμματος.


Σε αυτή την αναμέτρηση, στην πραγματικότητα, αναμετρώνται δύο πολιτικές, οι οποίες είναι συγκεκριμένες, μία από τις δύο πολιτικές θα επιλέξουμε και μία από αυτές τις δύο πολιτικές είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Είναι συγκεκριμένες οι εκλογές αυτές. Είναι εκλογές οι οποίες λένε -γιατί ακριβώς ήταν και έκτακτες εκλογές- ότι πια πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα, πρέπει άμεσα η χώρα να βγει από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές συνέπειες. Άρα αυτή τη στιγμή κοιτάμε τι ο καθένας έχει να πει, κυρίως στην οικονομία.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είναι σε μειονεκτική θέση ο Πρωθυπουργός κύριε Σπηλιωτόπουλε, διότι ο μεν...


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το αντίθετο. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι σε μειονεκτική θέση και θα σας πω γιατί.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε με, ακούστε πολύ απλά: Ο κ. Παπανδρέου δίνει την προοπτική και την ελπίδα ότι θα κάτι θα αλλάξει, ότι «έχω τον τρόπο να σας κάνω να χαμογελάσετε βρε παιδιά, που τόσο καιρό είχατε σφίξει το ζωνάρι», ο δε Καραμανλής λέει, την αλήθεια μπορεί μεν, αλλά λέει άσχημα πράγματα που δεν είναι ευχάριστα στο αφτί. Όταν σου λέει ότι τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι δύσκολα, δεν θα δώσω αυξήσεις, γιατί να τον ψηφίσει; Και όταν όλα αυτά προέρχονται ενδεχομένως, και σε ένα μεγάλο βαθμό, από και δικά του λάθη.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω γιατί. Γιατί ο ένας είναι συγκεκριμένος και λέει στην αλήθεια, ο άλλος είναι αόριστος, γενικόλογος, και πίσω από αυτά τα, αν θέλετε, γενικά και ευχάριστα λόγια δεν ξέρουμε ποια είναι η κρυφή ατζέντα, δεν ξέρουμε τι πρόκειται να ακολουθήσει. Με τον ένα ξέρουμε ότι ενδεχομένως να πιεστούμε για δύο χρόνια αλλά στο τέλος θα βγει η χώρα από την κρίση και θα ξαναμπεί σε τροχιά ανόδου και ανάπτυξης, με τον άλλον δεν ξέρουμε αν θα βγει σε δύο χρόνια, γιατί μπορεί...


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έξι χρόνια όμως είχε την...


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, μπορεί να τιναχθεί η οικονομία στον αέρα. Όταν έρχεται και τάζει τα πάντα στους πάντες, και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα, πού το ξέρω εγώ ότι δεν θα δανειστεί περισσότερο;


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε, στην Ελλάδα ζούμε.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού ξέρω ότι δεν θα εκτοξευτεί το δημόσιο χρέος, ή πού ξέρω ότι όλα αυτά που μας είπε χθες, για να γίνουν, δεν θα προχωρήσει σε φοροεπιδρομή, άρα θα πληρώσω πολύ ακριβά το μάρμαρο των ωραίων λόγων που παρουσιάζει;


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα το κάνει ο Καραμανλής όμως, θα βάλει έκτακτους φόρους. Το είπε.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μα ήδη, στην πλειοψηφία του ο Έλληνας φορολογούμενος, ο μικρομεσαίος κύριε Σπηλιωτόπουλε, πριν φύγει για διακοπές πλήρωσε το πρώτο χαράτσι από το φόρο τον πρόσθετο...


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και μόλις γύρισε βρήκε τον δεύτερο.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Του ’ρθε το δεύτερο. Και πάω στην κάλπη έχοντας στα δόντια να πληρώσω 31 Σεπτεμβρίου τη δεύτερη δόση.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ το ίδιο.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, εγώ σας λέω...


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί να σας ψηφίσω;


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας εξηγήσω γιατί. Γιατί με ‘μας ξέρουν ακριβώς τι κάνουμε και τι να περιμένουμε. Στους άλλους κρύβεται η υπόσχεση...


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Η ελπίδα.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά πίσω από την υπόσχεση μπορεί να κρύβεται η μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει δει ποτέ η χώρα. Δεν το γνωρίζουν.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν το λέει αυτό, δεν το λέει ο Παπανδρέου αυτό. Αντίθετα ο Παπανδρέου λέει: εγώ θα βρω χρήματα χωρίς να βάλω φόρους.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα με συγχωρείτε πάρα πολύ...


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μας κοροϊδεύει δηλαδή ο Παπανδρέου κατά τη γνώμη σας;


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σας λέει ότι εσείς ήσαστε ανίκανοι να εισπράξετε τους ανείσπρακτους φόρους και θα τους εισπράξω εγώ.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα τι μας λέει; Στην αρχή βγήκε και μας είπε για ανείσπρακτους φόρους και το ποσό που είπε ότι θα εισπράξει προέρχεται, στον υπολογισμό που έκαμαν, στο 60% από πτωχευμένες εταιρείες. Ξέρετε καμιά πτωχευμένη εταιρεία που μπορεί κανείς να εισπράξει οφειλές; Ούτε το Πτωχευτικόν Δίκαιον δεν έχει αλλάξει και είναι πολύ συγκεκριμένο. Άρα αυτά που λένε είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Από την άλλη πλευρά μάς λένε ότι θα δώσουν αυτά που έταξαν να δώσουν. Αυτά είναι 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην οικονομία τα μαθηματικά είναι απλά. Για να βρεις...


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε, εγώ θέλω από τα 30...


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, με συγχωρείτε πάρα πολύ, για να καταλάβουν και οι ακροατές. Για να βρει κανείς 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ...


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: 3 λέει.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ή θα δανειστεί, ή θα επιβάλλει νέους μεγάλους και δυσβάσταχτους φόρους. Δεν μας έχει πει τι από τα δύο θα κάνει. Και έρχεται και μας λέει για φορολογική κλίμακα. Ποια είναι η βάση της φορολογικής κλίμακας; Οι 20.000; Οι 30.000; Οι 40.000; Έρχεται και μας λέει: Θα φορολογήσω όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής εσόδων. Και ρωτώ: Και οι αγρότες θα φορολογηθούν; Είναι συγκεκριμένα ερωτήματα αυτά.


Σε μας όλα αυτά έχουν απαντηθεί. Ξέρει ο κόσμος ότι θα περάσει αν θέλετε κάποια χρόνια τα οποία δεν θα είναι τα πιο ευχάριστα, αλλά σίγουρα έρχεται η ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως να μας περιμένει η περιπέτεια.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε, είστε άσσος στην επικοινωνία. Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι ο Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ξανακερδίσουν τις εκλογές; Ευθέως σας ρωτώ.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται τι θα κάνει από σήμερα που μιλάμε μέχρι και την 4η Οκτωβρίου. Διότι όπως βλέπετε...

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί από σήμερα;


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί χάθηκε το debate.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Γιατί στις προηγούμενες μέρες δεν είχε αυξηθεί ο βαθμός συσπείρωσης σε ένα τέτοιο επίπεδο που να μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε το παιχνίδι επί ίσοις όροις. Να πούμε όμως ποια είναι τα στοιχεία τα οποία είναι θετικά.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε, μισό λεπτό.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εγώ θέλω στο πεδίο το οποίο το ξέρετε πάρα πολύ καλά και οι πάντες σας βγάζουν το καπέλο, το επικοινωνιακό και της στρατηγικής πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Είχατε ανεβάσει ψηλά τον πήχη με τη ΔΕΘ. Ότι θα πάει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ, θα βγάλει τον καλό του εαυτό, θα αντιστρέψει το κλίμα, θα κατατροπώσει τον Γιώργο. Αυτό δεν έγινε. Απεναντίας, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έπεισε. Καλώς ή κακώς έπεισε μια μεγάλη μερίδα.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι πρέπει να κάνει δηλαδή από δω και μπρος ο Καραμανλής;


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μετά ήρθε το debate. Είμαστε την επόμενη μέρα των debate.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι πρέπει λοιπόν να κάνει κατά τη γνώμη σας από δω και πέρα ο Καραμανλής; Ο χρόνος δικός σας.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Καταρχήν η ΔΕΘ ήταν μια καλή παρουσία Καραμανλή, δε χωράει καμιά αμφιβολία επ’ αυτού. Μετά τη ΔΕΘ πράγματι, σε οργανωτικό επίπεδο, ενδεχομένως «να κάναμε μία κοιλιά». Και δεν χωρά καμία αμφιβολία επίσης ότι στο debate των πολιτικών αρχηγών οι δύο κέρδισαν τις εντυπώσεις. Γιατί πάντα ξέρετε ότι μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ακριβώς.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η έκπληξη, που για μένα ήταν έκπληξη –και νομίζω για πολλούς τηλεθεατές ήταν έκπληξη, ήταν ο Αλέξης ο Τσίπρας από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά κέρδισε εντυπώσεις ο Κώστας ο Καραμανλής. Κατά γενική ομολογία στο debate των πολιτικών αρχηγών ο κ. Παπανδρέου είχε μία κακή εμφάνιση. Και στην ουσία, αλλά αν θέλετε και στις εντυπώσεις που δημιούργησε, με το λεκτικό του, με τις δυσκολίες να κάνει τις ερωτήσεις. Δεν έκανε καλή εντύπωση και απογοήτευσε τους οπαδούς.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι πρέπει να κάνει λοιπόν; Ρωτάμε εσάς τον...


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες ήταν οι δυο τους. Χθες ενδεχομένως, αν δούμε ποιος φορούσε καλύτερα ρούχα, πράγματι μπορεί να έχετε δίκιο εσείς. Αν δούμε όμως ποιος ήταν ο συγκεκριμένος και ποιος δημιούργησε αίσθηση εμπιστοσύνης, αίσθηση εμπιστοσύνης, κατά τη δική μου εκτίμηση δημιούργησε ο Κώστας ο Καραμανλής.


Τώρα από δω και έπειτα πρέπει, με αυτές τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, αν θέλετε με τον Νεοδημοκράτη κάπως να έχει αρχίσει να κινητοποιείται, πρέπει να βγούμε στη μάχη. Και η μάχη αυτή είναι δύσκολη μάχη, δεν χωρά καμία αμφιβολία. Και πρέπει να τη δώσουμε με αυτοπεποίθηση, να αφήσουμε την ηττοπάθεια, να κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε ότι αυτή τη στιγμή η μάχη κερδίζεται γιατί η δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι περίπου 30%. Από αυτή τη δεξαμενή, που είναι η μεγαλύτερη που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση, πρέπει εμείς να πείσουμε το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα.

Δεύτερον. Εμείς έχουμε χαμηλό βαθμό συσπείρωσης. Άρα είναι στο δικό μας χέρι να προχωρήσουμε αυξάνοντας το βαθμό συσπείρωσής μας και πλησιάζοντας το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δημιουργήσει ρεύμα νίκης. Η δημοσκοπική απόσταση οφείλεται σε δική μας αποσυσπείρωση. Άρα είναι και στο δικό μας χέρι, πράγματι, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας με επιχειρήματα και να συσπειρωθούμε.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή ελπίζετε ότι μπορεί στις 5 Σεπτεμβρίου να κάνετε έστω και οριακή κυβέρνηση με 151; Δεν το αποκλείετε αυτό;


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, η δική μου εκτίμηση είναι ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, όλα είναι ρευστά. Και επειδή ακριβώς τίποτα δεν έχει κριθεί και όλα είναι ρευστά, εγώ δεν αποκλείω να επαναληφθεί ακόμα και το 2000. Το 2000 ξεκινήσαμε με 6 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ και τελευταία βδομάδα παραλίγο να κερδίσουμε και τις εκλογές.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το θυμάστε ακόμα, ε; Φυσάτε και το γιαούρτι!


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με συγχωρείτε, είναι δυνατόν να μη θυμάσαι, όταν ξεκινάς με βέβαιη ήττα 6 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ και κάνεις την έκπληξη, και το ΠΑΣΟΚ να είναι κυβέρνηση, εσύ αντιπολίτευση, και ξαφνικά καλύπτεις 6 μονάδες και παραλίγο να κερδίσεις τις εκλογές; Αυτό θεωρείτο, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο άγγιξε το θαύμα. Πώς να μην το θυμάται κανείς;


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε, το 6ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τα μαθήματά του γιατί δεν έχει δασκάλους. Τι λέει γι’ αυτό ο Υπουργός Παιδείας;


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ότι υπάρχουν κενά. Τα οποία κενά δεν προκύπτουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν αιτήσεις που έχουν να κάνουν με κύηση, με διακοπή πρόωρης κύησης, με άδεια μητρότητος...


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα κενά για να πάνε απρόσκοπτα τα παιδιά να μάθουν γράμματα;


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Όταν λοιπόν δημιουργούνται αυτά τα κενά, τα κενά αυτά πρέπει να συμπληρωθούν. Έτσι λοιπόν σε μία διαδικασία που όλα λειτουργούν τακτικά, πάντα παρουσιάζονται οι ανάγκες για να διορίζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπληρωτές.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα έχουν ολοκληρωθεί; Πότε θα έχει ομαλοποιηθεί τελείως;


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φέτος λοιπόν η αναπλήρωση καθυστέρησε εξαιτίας των εκλογών. Διότι για να κάνεις διορισμούς έπρεπε να πάρεις την άδεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πήραμε την άδεια, δόθηκε η άδεια και για επιπρόσθετους διορισμούς και τις επόμενες μέρες θα συμπληρωθούν και τα κενά.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτο κρούσμα νέας γρίπης σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχουν τζελ, τα κουβαλάνε τα παιδιά, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Τι λέει γι’ αυτό ο Υπουργός Παιδείας;


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Όλη η προετοιμασία, όπως ξέρετε και ειπώθηκε απ’ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που επισκέφθηκαν τα σχολεία, ήταν άριστη. Όλα αυτά λοιπόν είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Τα σχολεία ήταν επαρκώς εφοδιασμένα, επαρκώς προετοιμασμένα. Οι Σχολικές Επιτροπές δεν ανήκουν σε μας, ανήκουν στους Δήμους. Είχαν δώσει τα χρήματα, ο Δήμος δίνει τα χρήματα.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη. Για το τζελ για να πάρουν για τα χεράκια τους τα παιδιά, πρέπει ο Δήμος;


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δίνουμε τα λεφτά στις Σχολικές Επιτροπές και η Σχολική Επιτροπή, με ευθύνη του Δήμου, αποφασίζει να δώσει ή να μη δώσει. Φέτος δώσαμε για πρώτη φορά και τις τρεις δόσεις στις Σχολικές Επιτροπές και έκτακτη επιχορήγηση την προηγούμενη βδομάδα, μέσω των Περιφερειακών, προκειμένου εάν και εφόσον παρουσιαστεί έλλειψη η Σχολική Επιτροπή να έχει λεφτά έξτρα, να μπορεί αυτή την έλλειψη να τη συμπληρώσει.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιληπτόν. Τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού δεν έχουν πάρει ακόμα βιβλία Μαθηματικών, Φυσικής, Γεωγραφίας και Γερμανικών.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, αυτά δεν υπάρχουν. Εκείνο που υπάρχει είναι ότι όλα τα βιβλία έχουν φτάσει. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, όπως κάθε χρόνο, και έχει να κάνει με τις μεταφορικές εταιρείες και έχει να κάνει και με το γεγονός ότι όταν τυπώνεις αργά, εξαιτίας του γεγονότος ότι το χαρτί είχε χρησιμοποιηθεί για τις ευρωπαϊκές εκλογές –όχι μόνο το δικό μας, σε όλη την Ευρώπη συνέβη το ίδιο- και φέραμε χαρτί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα-δύο βιβλία υπήρξε μία καθυστέρηση. Αλλά δεν είναι η καθυστέρηση η συνηθισμένη.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τελευταία ερώτηση. Με τη γλώσσα των αριθμών, όπως ξεκινήσαμε δύσκολα θα τελειώσουμε και δύσκολα. Τι πιθανότητες δίνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος να είναι στις 5 Οκτωβρίου ξανά Υπουργός Παιδείας; 10%; 2%; 0%; 20%; 40%; Θέλω έξυπνη απάντηση.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν υπάρχει έξυπνη απάντηση.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, «έξυπνη» εννοώ αυθόρμητη, αυτό εννοώ.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και λέω ότι δεν υπάρχει έξυπνη απάντηση γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν πράγματι ένα από τα δύο κόμματα θα έχουν αυτοδυναμία, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρχει οποιαδήποτε συνεργασία ή θα πάμε σε επόμενες εκλογές. Όλα αυτά είναι ρευστά.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν ξέρω αν βάλατε λιθαράκι στην παιδεία όλο αυτό τον καιρό που είστε Υπουργός Παιδείας, πάντως το σίγουρο είναι ένα, ότι φτιάξατε ειδική σχολή. Αυτά που κάνατε εσείς στον Καραμανλή πριν από 10 χρόνια για να γίνει Πρωθυπουργός, τα ακολουθεί πιστά, ως καλός μαθητής, ο Γιώργος ο Παπανδρέου.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε, αυτό είναι αλήθεια.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και κατά βάθος -τώρα εσείς δεν μπορείτε να το πείτε- πρέπει να χαίρεστε. Αυτή είναι η ιστορία.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να σας πω κάτι; Εγώ χαίρομαι γιατί σε λίγους μήνες που ήμουν στην παιδεία φέραμε την εκπαιδευτική ειρήνη που είχε χαθεί. Δεν υπήρξαν καταλήψεις σε σχολεία και σε Πανεπιστήμια, δεν χάθηκε εξάμηνο, ως συνήθως κάθε χρόνο...


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σωστό αυτό.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια. Εκεί που έχετε δίκιο θα το λέμε.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και αυτό ξέρετε ποιος άλλος το είχε κάνει; Το είχε πετύχει; Ο Γιώργος ο Παπανδρέου στο Υπουργείο Παιδείας.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Ξεκινήσαμε για πρώτη φορά τον εθνικό διάλογο με τη συμμετοχή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης...


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο οποίος έμεινε ανολοκλήρωτος, ε;


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο οποίος ολοκληρώνεται, και σε ένα μήνα θα έχουμε ανακοινώσεις, ανεξάρτητα του εκλογικού αποτελέσματος.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μακάρι, μακάρι.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή οι αποφάσεις είναι με τη συμμετοχή και των δύο πολιτικών δυνάμεων, έχουμε δεσμευτεί ότι αυτές οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν. Και είναι για πρώτη φορά που μετά από 30 χρόνια, δεν έγινε διάλογος παραλλήλων μονολόγων αλλά διάλογος ουσιαστικός. Και υπήρξαν και αποφάσεις μέσα στον εθνικό διάλογο που γίνεται. Και για πρώτη φορά περάσαμε ευρωεκλογές χωρίς η αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρήσει από διάλογο...


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί πείστηκε για την ειλικρίνεια των δικών μας προθέσεων.


Και το τρίτο για το οποίο είμαι περήφανος είναι ότι κάναμε αυτό που πραγματικά τα προηγούμενα χρόνια δυσκολευτήκαμε, να δώσουμε υπολογιστές σε όλες τις μαθήτριες και σε όλους τους μαθητές με ψηφιοποιημένα βιβλία στην Α΄ Γυμνασίου. Να περάσουμε δηλαδή στην Α΄ Γυμνασίου στα σχολειά τις ψηφιακές τάξεις.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό που μπορώ εγώ να πιστοποιήσω από την εμπειρία που έχω, και την οικογενειακή, είναι ότι από τους πιο δύσπιστους στο ρεπορτάζ που είναι στο Υπουργείο Παιδείας, με εμπειρία 20 και 25 ετών, σε δύο Υπουργούς δεν βγάζουν δόντια οι συντάκτες: Ο ένας ήταν ο Γιώργος ο Παπανδρέου και ο άλλος είναι ο Άρης ο Σπηλιωτόπουλος. Υπάρχει ειρήνη, εργασιακή ειρήνη. Αυτό κάτι λέει.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Σπηλιωτόπουλε, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, στην οποία...


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ, γιατί πέρα από τις πολιτικές δυνάμεις ξέρετε κι εμείς οι υποψήφιοι έχουμε την ανάγκη να δώσουμε τη δική μας προσωπική μάχη.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ε, όχι, εσείς δεν δίνετε προσωπική μάχη, εσείς δίνετε για την πρωτιά τώρα, εκεί παίζεται.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δίκιο ο Βερύκιος τώρα.


Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βέβαια, εδώ είναι ψηλά ο πήχης.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνταγή της αποτυχίας ξέρετε ποια είναι. Και συνήθως τη χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι. Είναι ότι «αυτός δεν έχει ανάγκη». Γι’ αυτό πραγματικά αν θέλετε να βοηθήσετε κάποιον...


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βέβαια. «Μην τον ψηφίσεις, αυτός δεν έχει ανάγκη, δώσε εκεί που κινδυνεύει». Σωστό.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι ακριβώς. Και η τελευταία ψήφος είναι απαραίτητη.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, Άρης Σπηλιωτόπουλος, υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών.


Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ.


Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ’στε καλά.


 

 


Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ