Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Διάλογο , σύνεση και ψυχραιμία ζήτησε ο υπ. Παιδείας μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη

Δημοσίευση: 05/02/2009

Ρεπορτάζ:esos.gr
spil-mikr2

«Ξεκινούμε έναν διάλογο για την αναμόρφωση του συστήματος Παιδείας, μία αναμόρφωση η οποία θα διατρέξει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και σαφές είναι ότι η συναίνεση η οποία απαιτείται, χρειάζεται την συμβολή όλων, κατά κύριο λόγο, αυτών που έχουν ήδη πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και έχουνε να καταθέσουν απόψεις για τα ζητήματα της Παιδείας, δήλωσε ο υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος μετά την συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό  Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή.
Ειδικότερα αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ζητήσατε το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη ή ο κ. Μητσοτάκης από εσάς;

    Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, τη συνάντηση τη ζήτησα εγώ και τη ζήτησα για ένα σημαντικό λόγο. Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μια μακρά προσφορά στην πολιτική ιστορία του τόπου, άρα από αυτήν έχει και μια σημαντικότατη εμπειρία, την οποία ζήτησα σήμερα για λίγο να δανειστώ για τα θέματα της Παιδείας και κυρίως γιατί πιστεύω ότι στα ζητήματα της Παιδείας, η εμπειρία όλων είναι εξαιρετικά σημαντική, είναι πολύτιμη και κύρια γιατί ξεκινούμε έναν διάλογο για την αναμόρφωση του συστήματος Παιδείας, μία αναμόρφωση η οποία θα διατρέξει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και σαφές είναι ότι η συναίνεση η οποία απαιτείται, χρειάζεται την συμβολή όλων, κατά κύριο λόγο, αυτών που έχουν ήδη πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και έχουνε να καταθέσουν απόψεις για τα ζητήματα της Παιδείας, όπως ακριβώς ο κ Μητσοτάκης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνεχίσετε αυτές τις επαφές κ. Υπουργέ και με ποιους, για να δούμε πότε θα αρχίσει ο διάλογος επισήμως πια;

    Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στόχος μου είναι να συνεχίσω όσο το δυνατόν τις επαφές, στόχος μου είναι να ακούω όσο το δυνατόν περισσότερο, στόχος μου είναι να ζητήσω απ’ όλους όσους έχουνε εμπειρία, αυτή την εμπειρία να την καταθέσουνε και σε μένα αλλά και στα πλαίσια του διαλόγου. Όσοι μπορούν να προσφέρουν στα ζητήματα της Παιδείας πρέπει να το κάνουν γιατί, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, η παιδεία ανήκει στους τομείς εκείνους που αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και κυρίως το ζήτημα της παιδείας, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον και προοπτική θα πρέπει να το δούμε σε ένα κλίμα συναίνεσης και να ξέρουμε ότι ό,τι συμφωνήσουμε δεν θα αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, ούτε από Υπουργό σε Υπουργό. Αυτό προϋποθέτει να ακουστούν όλες οι απόψεις χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, με τόλμη, να αποδεχτούμε τις απόψεις εκείνες που είναι σωστές από οπουδήποτε κι αν προέρχονται και, μ’ αυτό τον τρόπο, να προχωρήσουμε στην απαιτούμενη σύνθεση για να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε και στο θέμα της Παιδείας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, την ώρα όμως που εσείς κάνετε διάλογο, κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα, και μιλάω για το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης, και ένα άλλο ολόκληρο Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανής του υπέβαλε την παραίτηση του γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει, δηλαδή υπάρχουν δυσλειτουργίες σε αίθουσες, σε υλικοτεχνική υποδομή, δεν μπορεί να απορροφήσει τους φοιτητές που έρχονται..

    Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι υπάρχουνε δυσκολίες δεν χωρά καμία αμφιβολία. Πρώτος εγώ, πριν μερικές βδομάδες που ξεκίνησα τα καθήκοντα μου ως Υπουργός Παιδείας, είπα ότι πράγματι, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα, πάρα πολλά προβλήματα αλλά, από εκεί κι έπειτα, υπάρχει και η προθυμία από τη δική μας πλευρά και κυρίως η βούληση με διάλογο με σύνεση, με ψυχραιμία στα πλαίσια του εφικτού, με ρεαλιστικό δηλαδή τρόπο, αυτά τα ζητήματα να τα αντιμετωπίσουμε . Άρα, είμαι ανοιχτός να μάθω αυτά τα προβλήματα και πάρα πολύ ανοιχτός από κοινού να προχωρήσουμε σε συνέργιες, σε δράσεις που μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα είχαμε για άλλη μία φορά ένα κρούσμα βίας με τα γκαζάκια στο γραφείο του κ. Μαρκογιαννάκη, αλλά και χτες το περιστατικό με τον φρουρό στην Αμερικανική Πρεσβεία. Πως τα σχολιάζετε όλα αυτά;

    Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές ότι η βία, όχι μόνο δεν έχει τίποτα να προσθέσει για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η χώρα μας αλλά, αντίθετα, συνιστά μία δύναμη οπισθοδρομική, μία δύναμη συντήρησης, μία δύναμη η οποία σπρώχνει την χώρα μας προς τα πίσω. Τη βία την καταδικάζουμε από οπουδήποτε και αν προέρχεται και είναι γεγονός ότι, όσοι υπηρετούμε την Παιδεία, προφανώς πάνω απ’ όλα υπηρετούμε τον διάλογο, υπηρετούμε την συναίνεση, υπηρετούμε τα δημοκρατικά ιδεώδη. Η βία είναι αυτή η οποία όχι απλώς απαξιώνει την δημοκρατία μας αλλά στην ουσία στοχεύει στο βασικό κύτταρο της κοινωνίας που είναι η ελευθερία. Πρέπει ο καθένας να αισθάνεται και να είναι ελεύθερος να εκφραστεί και να τοποθετείται. Η βία είναι αυτή που απειλεί την ελευθερία, είναι αυτή που τελικά φιμώνει όχι μόνο απόψεις αλλά και συνειδήσεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την προκήρυξη, που βρέθηκε στον τάφο του Αλέξη, την διαβάσατε;

    Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάζω τις προκηρύξεις. Εγώ αρκούμαι απλώς στο σημείο ότι πρέπει απερίφραστα όλοι να καταδικάζουμε την βία. Είτε μικρή είτε μεγάλη, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.