Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό Παιδείας ζητά Βουλευτής της ΝΔ

Δημοσίευση: 17/02/2009


Ρεπορτάζ:esos.gr 
Να μην αναλάβει ο ίδιος τον συντονιστή του διαλόγου για το εξεταστικό και την  αναμόρφωση του Λυκείου ζητά  Βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης από τον υπ. Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο και προτείνει τη σύσταση θέσης εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού ή Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας με αρμοδιότητα την διεξαγωγή του διαλόγου για την Παιδεία και τη εφαρμογή της πολιτικής που θα προκύψει από αυτόν
 Ο κ. Γιαννάκης εισηγείται επίσης ο διορισμός του  εξωκοινοβουλευτικού να γίνεται από την ίδια την Βουλή με νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 2/3, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση

Eιδικότερα η επιστολή έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Κο Άρη Σπηλιωτόπουλο

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2009

Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,

Ο διάλογος για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος αποτελεί μια σημαντικότατη πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας. Σε αυτό τον διάλογο η Ν.Δ προσέρχεται με σύνεση, συνέπεια αλλά και σεβασμό στις νεότερες γενεές.

Η απουσία προειλλημένων αποφάσεων και η συμμετοχή όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας θα πρέπει να αποτελέσουν την ηχηρότερη απάντηση στους επικριτές μας, που επιθυμούν να υπονομεύσουν τον ίδιο τον διάλογο. Είναι οι ίδιοι επικριτές που στο όνομα μιας ανέξοδης αντιπολίτευσης επιθυμούν να βυθίσουν την κοινή μας προσπάθεια σε ανυποληψία. Είναι εκείνοι που  στο όνομα μιας κατ’ επίφαση προοδευτικότητας προσπαθούν να επιβάλλουν την στασιμότητα, σε μια εποχή μάλιστα που αλλάζει ραγδαία.

Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να αποδείξουμε έμπρακτα την προσήλωση μας στις αρχές μας. Προσήλωση σε έναν διάλογο ειλικρινή, μακριά από κομματικά ταμπού, από προκαταλήψεις του παρελθόντος και από αγκυλώσεις προσωπικών επιδιώξεων.

Η αντικειμενικότητα του διαλόγου άλλωστε αποτελεί αναγκαία αλλά και ικανή προϋπόθεση για να προσελκύσει όλους του φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας σε αυτή την προσπάθεια. Σεβόμενος απολύτως τόσο τα πρόσωπα όσο και τους θεσμούς που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη την διεξαγωγή του διαλόγου, αλλά και τις επιταγές του Συντάγματος και του Νόμου, αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω τις προσωπικές μου απόψεις, οι οποίες βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

2. Σύσταση θέσης εξωκοινοβουλευτικού Υφυπουργού ή Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Παιδείας με αρμοδιότητα την διεξαγωγή του διαλόγου για την Παιδεία και τη εφαρμογή της πολιτικής που θα προκύψει από αυτόν
3. Πενταετής θητεία έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πιστή διεξαγωγή του διαλόγου αλλά και η υλοποίηση της πολιτικής, ανεξάρτητα από τις αλλαγές προσώπων στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
4. Ο διορισμός εξωκοινοβουλευτικού Υφυπουργού ή Ειδικού Γραμματέα να γίνεται από την ίδια την Βουλή με νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 2/3, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση

Έτσι επιτυγχάνεται:
α. η προσέλευση όλων στον διάλογο
β. η λήψη αποφάσεων από κοινού για ζητήματα που μας αφορούν όλους
γ. η εφαρμογή μακρόχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής, απεξαρτημένη από πρόσωπα και κόμματα
δ. η συναίνεση και η σύνθεση απόψεων που επιθυμούν οι πολίτες από τον πολιτικό κόσμο

Αγαπητέ Άρη,

Η εισήγησή μου αυτή πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια που η Κυβέρνησή μας έχει ξεκινήσει, να στηρίξει το δύσκολο έργο που ανέλαβες και να συνδράμει την προσπάθεια για εθνική συνεννόηση στα «δύσκολα» και στα «μεγάλα», που αφορούν τον τόπο μας, που αφορούν τα παιδιά μας.

Οφείλουμε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι ο διάλογος γίνεται tabula rasa.

Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι επιθυμούμε την προσέλευση όλων σε έναν γόνιμο και παραγωγικό διάλογο.

Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι αυτός ο διάλογος βρίσκεται μακριά από τις πρακτικές των κυβερνήσεων του χθές με προσχηματικούς διαλόγους. Ότι αφορά το μέλλον.

Ας αναλάβουν οι επικριτές μας το πολιτικό κόστος να απορρίψουν μια πρωτοβουλία που συμβάλλει στην συναίνεση και στην δημιουργική σύνθεση.
 
Είμαι δε σίγουρος, ότι βλέπεις πάντα με θετικό πνεύμα όποια πρόταση συμβάλει στην εμπέδωση των αρχών και των αξιών της παράταξής μας.

Είμαι και θα παραμείνω αρωγός της μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας που ανέλαβες. Μια προσπάθεια που γνωρίζω καλά ότι αφορά τα παιδιά μας και το μέλλον τους

Πάντα στη διάθεση σου,

με φιλικούς χαιρετισμούς

Μιχάλης Γιαννάκης
Βουλευτής Βοιωτίας

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ