Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Επανέρχεται ο θεσμός της εντοπιότητας των δασκάλων και καθηγητών

Δημοσίευση: 11/07/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη θέσπιση της εντοπιότητας στις αναπληρώσεις αρχικά και κατόπιν στις μεταθέσεις των δασκάλων και των καθηγητών για ακριτικές περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος:
 «Για τις ακριτικές περιοχές, δυσπρόσιτες περιοχές ορεινών όγκων, για τις νησιωτικές περιοχές με τα πολλά προβλήματα που και το Σύνταγμα και για τα δύο, το άρθρο 101, μας λέει να πάρουμε ειδικά μέτρα, θα επαναφέρουμε το θεσμό της εντοπιότητας σε λίγες μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και υπογράμμισε τα εξής:
Α.Αυτό θα αφορά τους αναπληρωτές καθηγητές και από του χρόνου όλους. Δηλαδή, όταν κάποιος έχει εντοπιότητα, όταν θέλει κάποιος από τη Σάμο να πάει να διδάξει στο Αγαθονήσι που δεν πάει κανένας άλλος, να προηγείται στην επιλογή του ακόμη κι αν υπολείπεται σε μόρια. Όποιος πηγαίνει με δική του διάθεση σε κάποιο από τα μέρη αυτά που  προείπαμε δηλαδή να παίρνει επιπλέον μόρια. Διότι ξέρετε τι γίνεται; Έγινε τα προηγούμενα χρόνια η προσπάθεια όταν κάποιος αποσπάται, έχουμε συχνό φαινόμενο αποσπάσεων, να φεύγει μόνο όταν έρχεται ο αναπληρωτής του. Αυτό το παρέκαμψαν με επαπειλούμενες εγκυμοσύνες, με άδειες άνευ αποδοχών.
Β.Κατάληξη; Ήμουν στη Χάλκη προχθές, με βοήθησε ο κ. Αβραμόπουλος με ένα ελικόπτερο του Στρατού και επισκέφθηκα πάρα πολλά νησιά για μια ώρα στο καθένα πήγαινα, στη Χάλκη λοιπόν από ό,τι επικοινωνήσαμε και με τον κ. Πρωθυπουργό, πέρσι έκαναν τα παιδιά ενάμιση μήνα κατάληψη για να πάει ένας καθηγητής.
Γ. Και έκανε αυτό το μικρό νησί κατάληψη. Αυτό το μικρό νησί με τους 300 κατοίκους που λένε ότι «αν δεν έχουμε ιατρική και εκπαιδευτική υπηρεσία εδώ, θα γίνει βραχονησίδα το νησί». Μου έλεγαν οι άνθρωποι ότι έκαναν τα παιδάκια τους ενάμιση μήνα κατάληψη για να έρθουν δάσκαλοι. Αυτό, θα το καλύψουμε μόνο όταν δεν αναγκάζουμε κάποιον από την Κομοτηνή να πάει στο Αγαθονήσι. Θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους της περιοχής. Στους κοντινούς, ή σε αυτούς που θέλουν να μετοικήσουν μεν, αλλά να πάρουν πάρα πολλά μόρια για να διεκδικήσουν οργανική θέση.

Σχόλια (10)

 
GM
11 Ιουλ 2014 22:12

Ναι αλλά τα μόρια να μην τα παίρνουν προίκα φεύγοντας, γιατί τότε θα επαναληφθούν τα φαινόμενα των προηγούμενων χρόνων, που ορισμένοι διάλεγαν τον Άη Στράτη μόνο για τα μόρια και τελικά το νησί δεν είχε καθηγητές, αφού είχαν πάρει όλοι απόσπαση ή άδεια.

 
Γιώργος
12 Ιουλ 2014 09:40

Ανόητη ,πονηρή και προφανώς αντισυνταγματική πρόταση.Ανόητη:Αναφέρει το άρθρο "Δηλαδή, όταν κάποιος έχει εντοπιότητα, όταν θέλει κάποιος από τη Σάμο να πάει να διδάξει στο Αγαθονήσι που δεν πάει κανένας άλλος, να προηγείται στην επιλογή του ακόμη κι αν υπολείπεται σε μόρια."Να υπολείπεται σε μόρια από ποιόν, αφού δεν πάει κανείς άλλος;Πονηρή:" Όποιος πηγαίνει με δική του διάθεση σε κάποιο από τα μέρη αυτά που προείπαμε δηλαδή να παίρνει επιπλέον μόρια."Μα δεν πηγαίνει κανείς με το ζόρι. Αν δεν έχει δηλώσει περιοχές με τέτοια σχολεία ή δυσπρόσιτα δεν τον στέλνουν. Αν τα έχει δηλώσει τότε πάει με τη θέλησή του.Επίσης ποιος εξασφαλίζει ότι αυτός με την εντοπιότητα πράγματι θα υπηρετεί ενώ οι άλλοι όχι;Αντισυνταγματική:Δηλαδή στο σχολείο δε θα πηγαίνει ο καλύτερος -δηλαδή μα τα περισσότερα μόρια- αλλά θα γίνονται διακρίσεις μεταξύ ελλήνων πολιτών βάσει καταγωγής.

 
cd
12 Ιουλ 2014 10:07

Aναφορικά με το ρηθέν: " Έγινε τα προηγούμενα χρόνια η προσπάθεια όταν κάποιος αποσπάται, έχουμε συχνό φαινόμενο αποσπάσεων, να φεύγει μόνο όταν έρχεται ο αναπληρωτής του. Αυτό το παρέκαμψαν με επαπειλούμενες εγκυμοσύνες, με άδειες άνευ αποδοχών".. Οφείλει η Κεντρική Υπηρεσία να ελέγξει και τις ηγεσίες των ΔΔΕ που επιτρέπουν να ενεργοποιείται η απόσπαση ενός εκπαιδευτικού πριν την αναπλήρωσή του. Για όσο καιρό τα ΠΥΣΔΕ είχαν δύναμη αυτό γινόταν κατά κόρον. Επίσης καλό θα ήταν να ελεγχθουν τα πρακτικά ανάληψης. Υπάρχουν περιπτώσεις που εκπαιδευτικοί με την ανοχή των δ/ντων δεν εμφανίσθηκαν ποτέ να υπογράψουν πρακτικό ανάληψης υπηρεσίας, τουναντίον έπαιρναν τα μόρια. Και ένα τρίτο: Χωρίς να υπηρετήσουν την οργανική τους, τους επέτρεπε ο ανέπαρκτος έλεγχος δικαιολογητικών από μέρους των Δνσων να αιτηθούν μετάθεσης και να μετατεθούν. Μην ψάχνουμε το κακό στις προθέσεις των εκπαιδευτικών. Ας τις έχου εκείνο που προέχει είναι να λειτουργούν οι θεσμοί και οι κανόνες για όλες τις δνσεις καθολικά.

 
Παθών
12 Ιουλ 2014 17:21

Για αυτά τα ακριτικά νησιά κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει προσωρινή αλλά αποτελεσματική λύση θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε οικογένειες εκπαιδευτικών, εφόσον το επιθυμούν, να αποσπαστούν σε αυτά τα νησιά εφόσον υπάρχουν κενά στις ειδικότητές τους. Προσωπικά βίωσα το πρόβλημα του να είμαι εγώ στην Ανατολή και η γυναίκα μου στη Δύση, αλλά δεν μπορούσαμε να δηλώσουμε απόσπαση (παρότι το σκεφτήκαμε) πχ Πύσδε Δ Δωδεκανήσου γιατί δεν υπήρχε εγγύηση πως θα βρεθούμε στο ίδιο νησί.

 
Κική
13 Ιουλ 2014 12:16

Στο δυσπρόσιτο νησί που υπηρετούσα παρακαλούσαμε για μαθηματικό ενώ υπήρχε εκεί πτυχιούχος μαθηματικός χωρίς μόρια.Για ποιο λόγο να μην εξυπηρετήσει το σχολείο ως αναπληρωτής από την αρχή του έτους και να περιμένουμε 10 να αρνηθούν ως το Νοέμβρη;Καθόλου πονηρό ,πολύ έξυπνο.Ρωτήστε τους γονείς των μαθητών σε δυσπρόσιτο σχολείο και μετά αναπτύξτε θεωρίες

 
Έλλη
14 Ιουλ 2014 10:37

Γιατί πολύ απλά Κική δεν μπορείς να γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι όσοι έχουν περισσότερα μόρια πριν από εκείνον θα αρνηθούν. Και στηριζόμενος σε υποθέσεις δε μπορείς να καταστρατηγείς τη σειρά του πίνακα αναπληρωτών. Ούτε είναι αυτονόητο ότι ο ντόπιος/η ντόπια θα αποδεχτεί την πρόσληψη. Μπορεί να έχει βρει άλλη δουλειά, μπορεί να έχει μείνει έγκυος, μπορεί απλά να αποφασίσει ότι δε θέλει. Γιατί να προηγηθεί?

 
Ελεύθερος
14 Ιουλ 2014 15:20

Η "εντοπιότητα" είναι είναι το ευφορότερο έδαφος για να ευδοκιμούν τα ρουσφέτια των τοπικών πολιτευτών. Και πραγματική να ήταν, θα ίσχυε το άδικο του μέτρου, πολλώ δε μάλλον που είναι εικονική και άκρως περιοριστική. Εγώ είμαι από Μακεδονία, αλλά λόγω της γυναίκας μου τυχαίνει να μας παραχωρούν συγγενείς της δωρεάν το σπίτι των αποβιωσάντων θείων-παππούδων στην Κάλυμνο. Φυσικά, κατ' ουδεμίαν έννοιαν "εντοπιότητος" δεν θα μπορούσε να καταγραφεί και να μοριοδοτηθεί αυτό. Γιατί όμως να προηγηθεί εμού ένας από την Κω ή την Ρόδο;Τέλος, πρέπει κάποτε η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ να αξιώσουν οι αιτήσεις για μετάθεση ή για αναπληρωτές να γίνονται για συγκεκριμένες θέσεις ή έστω ομάδες σχολείων. Μόνον έτσι θα εξαλειφθεί το φαινόμενο των αιτήσεων-λόττο, ειδικά στην νησιωτική Ελλάδα, όπου δεν ξέρει πού θα βρεθεί κανείς και δηλώνει στα τυφλά μία περιοχή με θέσεις-φιλέττα και θέσεις-καρμανιόλα. Αυτό είναι υποκειμενικό ενίοτε, μιας και κάποιοι δέχονται να υποβληθούν σε θυσίες και έξοδα χάριν των μορίων, με την ελπίδα να πλησιάσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους μιαν ώρα αρχύτερα, πράγμα απολύτως σεβαστό. Τώρα με την μηχανοργάνωση, αυτό γίνεται ευχερώς, αλλιώς τζάμπα πήγαν τόσες εργατο-ώρες και τόσο φακέλλωμα (με ΑΜΚΑ!!!) μέσω survey.

 
Κική
14 Ιουλ 2014 15:21

Αγαπητή Έλλη ,το άρθρο αναφέρεται μόνο στα ακριτικά νησιά όπου ξεκινάει η χρονιά με δυο -τρεις μόνιμους κι όχι σε όλη την Ελλάδα. Όσο για το πώς ξέρω εκ των προτέρων έχω ήδη απαντήσει: όχι μόνο υπηρέτησα κάποια χρόνια αλλα και τα παιδιά μου ήταν μαθητές στο δυσπρόσιτο σχολείο μιας και τα είχα μαζί μου .Ξέρω λοιπόν εκ των έσω ποια κατάσταση επικρατούσε και επικρατει

 
markos
15 Ιουλ 2014 15:46

ΑΠΑΡΑΡΑΔΕΚΤΗ, ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ, πέραν του ακατάληπτου των δηλώσεων του κ. Υπουργού. Μας λέει: "όταν κάποιος έχει εντοπιότητα, όταν θέλει κάποιος από τη Σάμο να πάει να διδάξει στο Αγαθονήσι που δεν πάει κανένας άλλος, να προηγείται στην επιλογή του ακόμη κι αν υπολείπεται σε μόρια. Όποιος πηγαίνει με δική του διάθεση σε κάποιο από τα μέρη αυτά που προείπαμε δηλαδή να παίρνει επιπλέον μόρια". 1ον το Αγαθονήσι είναι στο νομό δωδεκανήσου και στη περιφέρεια Νοτίου αιγαίου, ενώ η Σάμος στο νομό Σάμου και στη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ποιά εντοπιότητα λοιπόν:. 2ον αν δεν πηγαίνει κανείς στο Αγαθονήσι και θέλει να πάει κάποιος από τη Σάμο τότε ποιού προηγείται? του κανένα? Πονηροί πολιτευτές παραβάτες των νόμων που οι ίδιοι φτιάχνουν!

 
αγνή
15 Ιουλ 2014 19:27

Δε φτάνει που υπάρχουν τόσοι που κάθε χρόνο παρεμβάλλονται στους πίνακες αναπληρωτών (πολύτεκνοι, ιδιωτικά κλπ) που θεωρούνται κατά τα άλλα κλειδωμένοι, είναι σωστό να υπάρξει και άλλη καταστρατήγηση?Όλοι όσοι τόσα χρόνια περιδιάβαιναν την Ελλάδα και συγκέντρωσαν προϋπηρεσία και όσοι επέτυχαν στον ΑΣΕΠ λαμβάνοντας μόρια πρέπει να προσπερνώνται από άλλους με μοναδικό κριτήριο την εντοπιότητα?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.