ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή της ΕΕΤΕΚ για τις εγγραφές αποφοίτων Λυκείων στα ΕΠΑ.Λ.

Δημοσίευση: 18/07/2014
Λοβέρδος Δερμεντζόπουλος
Alt Text: 
Λοβέρδος Δερμεντζόπουλος
Title Text: 
Λοβέρδος Δερμεντζόπουλος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ
Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. σας προτείνει τις εξής τροποποιήσεις στην Υ.Α. με αρ. 101750/Γ2/1-7-14 «Εγγραφές – φοίτηση μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2014-15 και εφεξής».
1. Να αφαιρεθεί η παράγραφος 1 που θέτει ηλικιακό όριο 24 ετών στις εγγραφές των μαθητών των ημερησίων ΕΠΑ.Λ.
Ο ηλικιακός περιορισμός εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην εγγραφή μαθητών της Τεχνικής Εκπαίδευσης και δεν υπάρχει αντίστοιχος στη Γενική Εκπαίδευση.
Εκτιμούμε ότι το μέτρο αυτό αντιβαίνει στις αρχές της Δια Βίου Μάθησης.
2. Να αρθεί η υποχρέωση παρακολούθησης όλων των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3.
Οι εγγραφόμενοι στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. έχουν παρακολουθήσει όλα τα Γενικά Μαθήματα του ΕΠΑ.Λ. στο Λύκειο αποφοίτησής τους και έχουν λάβει Απολυτήριο Λυκείου. Η απαλλαγή των αποφοίτων από τα Γενικά Μαθήματα έχει καθιερωθεί προ 40 ετών περίπου και ίσχυε στα ΕΠΑ.Λ. μέχρι και το σχολ. έτος 2013-2014 χωρίς τη δημιουργία προβλημάτων.
Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. εκτιμά ότι η παρακολούθηση μαθημάτων τα οποία οι απόφοιτοι Λυκείου έχουν ξαναδιδαχθεί, ενδεχομένως και σε καλύτερο επίπεδο, αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο για την εγγραφή τους στα ΕΠΑ.Λ. και διατηρούμε επιφυλάξεις με το σκεπτικό της Υ.Α. στο οποίο αναφέρεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, δεδομένου ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα τμήματα γενικής παιδείας.
3. Να προστεθεί τέταρτη παράγραφος σύμφωνα με την οποία οι μαθητές οι οποίοι εγγράφονται στα ΕΠΑ.Λ. ως απόφοιτοι ΓΕ.Λ. ή ισοτίμων με αυτό τίτλων, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις Ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. για τα Τ.Ε.Ι. (ομάδα Α).
4. Να προστεθεί πέμπτη παράγραφος σύμφωνα με την οποία θα καθιερωθούν επαναληπτικές εξετάσεις για τους  υποψήφιους των Ειδικών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Τ.Ε.Ι. (ομάδα Α), οι οποίοι δεν συμμετείχαν για σοβαρούς λόγους υγείας.
Από το Δ.Σ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.