ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ευρεία σύσκεψη για τη διατροφή, πρόληψη αγωγής υγείας και σωματική άσκηση των μαθητών

Δημοσίευση: 09/07/2014
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Με αντικείμενο τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων στους τομείς της διατροφής, της πρόληψης, της αγωγής υγείας , της σωματικής άσκησης, της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εργασίας μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.
 Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, οι υφυπουργοί Παιδείας   Κώστας Κουκοδήμος και Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, η υφυπουργός Υγείας  Κατερίνα Παπακώστα, η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού   Κυριακή Γιαννακίδου, ο Υπεύθυνος Υγείας και Παιδείας του γραφείου του Πρωθυπουργού   Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής   Σωτήριος Γκλαβάς, αντιπροσωπεία του ΣΕΓΑΣ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα   Βασίλη Σεβαστή, η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας  Αθηνά Κύρλεση, ο Διευθυντής Φυσικής Αγωγής   Στέλιος Δασκαλάκης και η Αν. Διευθύντρια της Διεύθυνσης Συμβουλευτικού επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικών Δραστηριότητων (Σ.Ε.Π.Ε.Δ)  Αναστασία Ξυλόκοτα.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν στην διατροφή στο σχολείο και στο σπίτι, με σκοπό την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, την πρόληψη και την αγωγή στα θέματα υγείας, την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών και το σημαντικό ρόλο που έχει η σεξουαλική αγωγή στους νέους. Η συζήτηση επιπλέον, εστιάστηκε στη σωματική άσκηση, ως σύγχρονη μορφή μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης των μακροχρόνιων ασθενειών.  Τέλος έγινε αναφορά στην απαραίτητη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των γονέων σε όλα τα προαναφερθέντα θέματα, καθώς και στην ενημέρωση των μαθητών από το διαδίκτυο, την εκπαιδευτική ραδιοτηλεόραση, το radio school και άλλες δράσεις προβολής.
Οι πολιτικές ηγεσίες των τριών Υπουργείων συμφώνησαν να εφαρμοστεί άμεσα το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας το 2011 και επικαιροποιήθηκε το 2014, με την συμμετοχή και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  
Ο υπουργός Παιδείας  ς, τόνισε πως όλα τα ανωτέρω θέματα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλες οι πλευρές συμφώνησαν σε δέκα μέρες να υπάρξει νέα συνάντηση, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση και έναρξη υλοποίησης των δράσεων.  
Ηυφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας χρήζει επικαιροποίησης, καθώς οι 3 από τους 4 βασικούς άξονες των επιχειρησιακών στόχων είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης της υγείας από την προσχολική και σχολική ηλικία.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η δράση «Kid’s Athletics» του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, που έχει στόχο τη διάδοση και ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού στο πλαίσιο της ευρύτερης ένταξης των νέων στον αθλητισμό και στη συνέχεια στη Διά Βίου άσκηση. Επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Σ.Ε.Γ.Α.Σ είναι να αποτελέσει το εν λόγω πρόγραμμα ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, το οποίο θα υλοποιεί, ειδικά για τις ηλικίες του Δημοτικού Σχολείου, την ισόρροπη ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών και των μαθητριών σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ