Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Και δεύτερη εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ στα σχολεία για τη νόσο των χοίρων

Δημοσίευση: 05/05/2009


Ρεπορτάζ : esos.gr

Το υπ. Παιδείας κατόπιν των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, το Σάββατο 2 Μαΐου 2009, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, απέστειλε σήμερα προς τα σχολεία και δεύτερη εγκύκλιο σχετικά με τη νόσο των χοίρων, η οποία προβλέπει τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σχετικά με το νέο ιό γρίπης Α/Η1Ν1 και μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων από το νέο αυτό ιό σε ανθρώπους, ενημερώνει την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τους γονείς τα ακόλουθα:

Ο νέος ιός γρίπης Α/Η1Ν1, που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα, είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανισθεί ποτέ έως τώρα. Επίσης, είναι πλέον βέβαιο ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού και άλλα συμπτώματα όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ενώ σπανιότερα ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνος στους μύες, διάρροια και έμετοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται σοβαρή νόσηση σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που μολύνονται με τον ιό.

Οι άνθρωποι μολύνονται από τον νέο ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες που μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που τις ακουμπούν και, στη συνέχεια, ακουμπούν τη μύτη ή το στόμα τους.

Ο νέος ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση καλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή παραγόντων του. Αυτός ο νέος ιός δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα σε ζώα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος. Αυτές είναι και οι τρέχουσες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Επιπλέον το μαγείρεμα στους 70ο C σκοτώνει τον ιό, πράγμα που συμβαίνει και για τους άλλους ιούς και βακτήρια.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από το νέο ιό γρίπης Α/Η1Ν1. Έχουν όμως ξεκινήσει προσπάθειες για την Παρασκευή ενός τέτοιου εμβολίου.

Το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη, δεν φαίνεται να προστατεύει από νέο ιό γρίπης Α/Η1Ν1. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί, στην παρούσα φάση, η παράλληλη προστασία από το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Πρέπει να διεξαχθούν οι σχετικές επιστημονικές μελέτες για να αποδειχθεί ή να αποκλειστεί κάτι τέτοιο. Αυτές οι μελέτες έχουν ξεκινήσει ήδη, αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Επιπλέον, για άτομα που ταξιδεύουν σε περιοχές που υπάρχει συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνιστάται το εποχικό εμβόλιο για προστασία κυρίως από το εποχικό στέλεχος.

Σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και των διεθνών οργανισμών, συνιστάται τα άτομα που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1 να αποφύγουν να ταξιδέψουν εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Όσοι παρ’ όλα αυτά αποφασίσουν να ταξιδέψουν εκεί, μπορούν να απευθύνονται στο δικτυακό τόπο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (www.who.int) ή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (

www.ecdc.europa.eu) για τις τελευταίες πληροφορίες. Σε περίπτωση που ασθενήσουν, θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Επιπρόσθετα, εφιστούμε την προσοχή σε όλους και σας γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα τα ίδια μέτρα προσωπικής υγιεινής που προστατεύουν τον πληθυσμό και από την εποχική γρίπη, δηλαδή:

· Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσετε, κρατείστε απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσετε τη νόσο. Αποφύγετε τις χειραψίες και το στενό συγχρωτισμό με άλλα άτομα.

· Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σχολείο εάν αρρωστήσετε, αλλά μείνετε στο σπίτι σας για να μην μεταδώσετε την ασθένεια και στους άλλους.

· Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντήλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το μαντήλι στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύετε τους άλλους.

· Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατέψει από τη μετάδοση μικροβίων. Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα. Σε περίπτωση που δεν βρίσκεστε κοντά σε βρύση, τα υγρά απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν αλκοόλ, είναι επίσης αποτελεσματικά.

· Αποφεύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα γιατί είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.


 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.