Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Λέξη δεν είπαν για τη «λευκή εβδομάδα»- Συζήτησαν μόνο για την τουριστική εκπαίδευση

Δημοσίευση: 30/07/2014
Λοβέρδος Όλγα Κεφαλογιάννη
Alt Text: 
Λοβέρδος Όλγα Κεφαλογιάννη
Title Text: 
Λοβέρδος Όλγα Κεφαλογιάννη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καμία αναφορά δεν έγινε στο πρόγραμμα της «λευκής εβδομάδας» που είχε εξαγγελθεί Κ. Αρβανιτόπουλο αλλά αναβλήθηκε η εφαρμογή, στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου και της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, παρουσία των υφυπουργών Α. Δερμεντζόπουλου και Κ. Κουκουδήμου.
 Το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε ήταν ο συντονισμός των δράσεων των δυο υπουργείων σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα εξετάσθηκε η υφιστάμενη δομή της τουριστικής εκπαίδευσης  σε λυκειακό και μεταλευκειακο επίπεδο και η δυνατότητα διασύνδεσης των επιπέδων αυτών. Επίσης διερευνήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των αναγκών και σχετικών  αιτημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αποφασίστηκε η συνέχιση της επαφής των δυο υπουργείων με σκοπό να ξεπεραστούν τα σχετικά τεχνικά εμπόδια και να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις στις Συνόδους  των Πρυτάνεων   και των προέδρων των Τ.Ε.Ι.
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος
«Είχαμε μια πάρα πολύ παραγωγική συνεργασία  με την κα.  Κεφαλογιάννη την υπουργό Τουρισμού και τους  δύο Υφυπουργούς Παιδείας. Αποφασίσαμε ότι πρέπει αμέσως να δραστηριοποιηθούμε σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης.
Έχουμε τρία επίπεδα, όπου να κάνουμε άμεσες δράσεις:
Το πρώτο είναι η διαμόρφωση σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της τουριστικής εκπαίδευσης. Το δεύτερο η δυνατότητα σε όσους σπουδάζουν, σε όσους φοιτούν στις σχολές τουρισμού μετά  από την  τριετή τους εκεί φοίτηση και υπό προϋποθέσεις να έχουν μια διέξοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το τρίτο η δημιουργία ξενόγλωσσων πανεπιστημιακών τμημάτων σχετικών με τη διοίκηση του τουρισμού που με δίδακτρα θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς.
Έχουμε κοινή βούληση, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι  στις συνόδους των πρυτάνεων των Α.Ε.Ι  και των προέδρων των Τ.Ε.Ι.».
Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη:
«Ένας από τους βασικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό είναι και αυτός της επένδυσης  στο ανθρώπινο δυναμικό.
Στο πλαίσιο αυτό η εκπαίδευση και η κατάρτιση για τον τουρισμό είναι για εμάς υψίστης σημασίας , γι’αυτό και η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας  από την αρχή που αναλάβαμε το Υπουργείο Τουρισμού είναι πολύ κρίσιμη και πολύ ουσιαστική.
Σήμερα είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον υπουργό κο. Λοβέρδο και τους  δυο Υφυπουργούς, για να κοιτάξουμε όλα τα θέματα που αφορούν την τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, από το προλυκειακό μέχρι και το ανώτερο επίπεδο αλλά βεβαίως και για το τι γίνεται στις Ανώτατες Σχολές Τουρισμού και πως αυτές θα μπορέσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
Πρέπει να σας πω ότι σε πολλά ταξίδια που έχω κάνει στο εξωτερικό υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους  να έρθουν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν σε τουριστικές σχολές.
Επομένως  η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα σε αυτή τη συγκυρία να προσφέρει υψηλού επίπεδο εκπαίδευση στον τουρισμό  εκμεταλλευόμενη και την πολύ μεγάλη εμπειρία που έχει ως μια χώρα που είναι στις κορυφαίες  επιλογές για τον τουρισμό παγκοσμίως.
Για μας έχει πολύ σημασία το να μπορέσουμε επίσης να δώσουμε δυνατότητα κατάρτισης στον τουρισμό και γι’αυτό θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να απορροφήσουμε κοινοτικά κονδύλια, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός  είναι μια δραστηριότητα η οποία χρειάζεται να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, επομένως  όλοι εκείνοι οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τουρισμό πρέπει να μπορούν να έχουν όλα τα σύγχρονα εργαλεία και τις γνώσεις.
Όσον αφορά τις σπουδές των παιδιών από το εξωτερικό ,θα κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε επόμενο χρόνο, αλλά η σκέψη είναι ακριβώς αυτή, το να προσελκύσουμε ξένους, αλλοδαπούς φοιτητές στην Ελλάδα προκειμένου να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια ελληνικά, σε  ξένη γλώσσα βέβαια , γιατί με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα όχι μόνο αναβαθμίζει τις σχολές της στον τουρισμό για τους Έλληνες αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος  από το εξωτερικό.
Τέλος , αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς  είναι οι δύο σχολές οι οποίες λειτουργούν αυτή τη στιγμή  από το Υπουργείο Τουρισμού, οι Ανώτατες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, στη Ρόδο και στην Κρήτη να αναβαθμιστούν πρώτα από όλα με το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα καταρτίσουμε μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά εξετάζουμε και τη δυνατότητα να μπορούν οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και σε ανώτατο επίπεδο, σε Πανεπιστήμιο ή σε Τ.Ε.Ι.».

Φωτό:EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.