ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Με τον κ. Κριαρά θα συναντηθεί ο υφ. Παιδείας

Δημοσίευση: 20/10/2009


kriarasΡεπορτάζ:esos.gr

press@esos.gr

Με τον Εμ. Κριαρά, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης- πρόεδρος της Επιτροπής για το μονοτονικό και υπέρ της κατάργησης των Αρχαίων- θα συναντηθεί απόψε στις19:45 ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος του οποίου ήδη έχει γίνει πρόταση να αναλάβει κάποια θέση στο υπ. Παιδείας.

Ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το esos.gr, ήδη έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κριαρά .

Ο κ. Πανάρετος είχε συνομιλήσει με τον κ. Κριιαρά για αρκετή ώρα . Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κριαράς εξήγησε στον υφυπουργό ότι η ηλικία του δεν θα του επέτρεπε μεγάλες δραστηριότητες. Ωστόσο υπήρξε μια κατ αρχήν συμφωνία αξιοποίησης του κ. Κριαρά στο υπ. Παιδείας.

Ο κ. Πανάρετος είπε στον κ. Κριαρά ότι η μεγάλη ηλικία δεν σημαίνει αποστρατεία και του εξήγησε ότι και σ αυτή την ηλικία μπορεί να προφέρει.

Ο κ. Κριαράς το 1981 ορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής για το μονοτονικό που θα αποκτίσει την νομική έκφραση με το Ν. 1228/1982 που καθιερώνει απόψεις διατυπωμένες από το Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Αυτό το μονοτονικό εφάρμοζε ήδη από το 1976 το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη. Τέθηκε και το ζήτημα του τονισμού των αρχαίων κειμένων, αλλά η στάση που κράτησε ο Κριαράς ήταν ότι έπρεπε να αποφανθεί ειδική επιτροπή, παρά το ότι μάλλον θεωρούσε άσκοπο τον πολυτονισμό και των αρχαίων κειμένων.

Το ζήτημα που υπερασπίστηκε με σθένος ήταν σχετικό με την κατάργηση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο Γυμνάσιο. Η διδασκαλία μεταφρασμένων κειμένων της αρχαιοελληνικής γραμματείας είχε βρει το δρόμο της, σε αντίθεση με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας που για μεγάλο διάστημα γινόταν με προσκόμματα.

Βιογραφικό

Ο Εμμανουήλ Κριαράς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1906. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βυζαντινή και νοελληνική φιλολογία και συγκριτική γραμματολογία στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έλαβε μέρος στην Αντίσταση και φυλακίστηκε στο Χαϊδάρι. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, του οποίου διετέλεσε, στη συνέχεια, και διευθυντής. Το 1954 διορίστηκε καθηγητής μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και χρημάτισε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, όμως το 1968 απολύθηκε από τη Χούντα. Καλλιέργησε τη μεσαιωνική και τη νεοελληνική φιλολογία και γλώσσα και αγωνίστηκε για την επικράτηση της δημοτικής. Ήταν πρόεδρος της επιτροπής που μεταγλώττισε τους δικαστικούς κώδικες, αλλά και αυτής που πρότεινε το εφαρμοζόμενο μονοτονικό σύστημα. Συγκρότησε "Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας" και "Λεξικό της δημοτικής", ενώ δημοσίευσε και μελέτες για τη μεσαιωνική και νέα ελληνική γλώσσα και φιλολογία. Εκτός από το λεξικογραφικό του έργο, ασχολείται με την ερμηνεία, κριτική και ιστορία της ελληνικής γραμματείας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ