Μελετάται η αύξηση των διδακτικών ωρών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκει

19/08/2014

Ενημερώθηκε: 20/08/2014, 12:52

Άκουσε το άρθρο

Το θέμα της αύξησης των διδκτικών ωρών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής  σε εβδομαδιαία βάση στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, αποτελεί ήδη αντικείμενο συζήτησης των υπουργείων Παιδείας , Αθλητισμού και Υγείας.
Την απάντηση αυτή έδωσε στην Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών  Λειτουργών Φυσικής Αγωγής ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Αδριανός.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για το θέμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικώνς  Λειτουργών Φυσικής Αγωγης Δρ Νικόλαος Τριπόδης
απευθύνθηκε  εγγράφως στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος  απάντησε ότι προτίθεται να απευθύνει επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας , ενεργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
  Αθήνα 11-6-2014
Προς:
"Συνήγορο του Πολίτη"
Θέμα: Αίτημα στήριξης της Φυσικής Αγωγής
Η φυσική αγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας είναι υποχρεωτική. Με την ισχύουσα νομοθεσία εξασφαλίζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, μόνο δύο (2) ώρες φυσικής αγωγής στο δημοτικό σχολείο την εβδομάδα, δύο (2) ώρες στο γυμνάσιο και μία (1) στο λύκειο.
Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία μας για τη συμβολή της άσκησης στην απόκτηση και διατήρηση της υγείας των μαθητών.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα πρέπει να εξασφαλίζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα τουλάχιστον τρεις (3) ώρες φυσικής αγωγής την εβδομάδα, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής, η οποία έχει ως κύριο σκοπό της την ανάπτυξη της επιστήμης της φυσικής αγωγής και την εφαρμογή της στην εκπαίδευση, ζητά από την Πολιτεία τη θέσπιση τεσσάρων (4) ωρών διδασκαλίας φυσικής αγωγής στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία δεκαετία αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η αξία του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής για την προαγωγή των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατικής Ιδιότητας του Πολίτη. Ο Οργανισμός «Sport for Development and Peace International Working Group” (SDP IWG) ο οποίος ιδρύθηκε το 2004, και προέκυψε από τις εργασίες των Ηνωμένων Εθνών για τον Αθλητισμό για την Ανάπτυξη και Ειρήνη, αναφέρει ότι ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα σημαντικό μέσο για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ρητή αναφορά του αθλητισμού, του παιχνιδιού και της σωματικής δραστηριότητας σε πολλά διεθνή κείμενα και διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των δραστηριοτήτων αυτών για την ανθρώπινη υγεία, την ανάπτυξη και την ευημερία και δημιουργεί ένα ισχυρό και συναρπαστικό θεμέλιο για τον Αθλητισμό για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη. Με βάση το διεθνές πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αθλητισμού, η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός αντιπροσωπεύουν μια σημαντική, αλλά σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη, πηγή για την ενίσχυση και την επιτάχυνση της προσπάθειας ανάπτυξης και ειρήνης σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων στο χώρο της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού (έντονος ανταγωνισμός, έλλειψη ευγενούς άμιλλας, εμπορευματοποίηση, ντόπινγκ, ρατσισμός, χουλιγκανισμός, βία κλπ)  για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσει, μέσω του προγράμματος Pestalozzi, 12μηνη επιμόρφωση, που ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2014, των καθηγητών φυσικής αγωγής των χωρών μελών του με θέμα «Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Επειδή η  Ένωση μας πιστεύει ότι η φυσική αγωγή αποτελεί μια ουσιαστική και ποιοτική επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας
σας ζητά
τη διερεύνηση του θέματος και τη διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της αποστολής της Αρχής για προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο συνδέεται με άσκηση δικαιώματος των παιδιών σε σχέση με την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση, την κοινωνική ένταξη, την ψυχαγωγία  και εν γένει την ολόπλευρη ανάπτυξη τους.
Μετά τιμής
 Για το Δ.Σ.                                
  Ο Πρόεδρος
Δρ Νικόλαος Τριπόδης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ