Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ναι στην επαναφορά της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές, απάντησε το ΙΕΠ στο ερώτημα του υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 21/09/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος απηύθυνε ερώτημα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής  ζητώντας τη γνώμη για την πρόθεση του να επαναφέρει το μάθημα τις Πληροφορικής ως εξεταζόμενο στο Πανελλαδικές.
Το ΔΣ του ΙΕΠ στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας συζήτησε το ερώτημα του υπουργού Παιδείας και αποφάσισε να απαντήσει θετικά στην επαναφορά της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές.
ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ
Το γεγονός έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, η οποία ζητά να μην αντικατασταθεί η Χημεία από την Πληροφορική.
Η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της Ένωσης Ελλήνων Χημικών συγκάλεσε για σήμερα Κυριακή Έκτακτη Σύνοδο τη Συνέλευσης των Αντιπροσώπων,  σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 του Νόμου 1804/88 με απόφαση της ΔΕ της 17ης Σεπτεμβρίου 2014 με μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης:
«Εξελίξεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Καθορισμός της στάσης του κλάδου».
 Το esos θα σας ενημερώσει άμεσα για την όποια εξέλιξη επί του θέματος.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Την επίσημη επαναφορά της Πληροφορικής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις η πληροφορική,  θα την ανακοινώσουμε  αύριο Δευτέρα,  δήλωσε την περασμένη Πέμπτη  ο υπουργός Παιδείας Α.  Λοβέρδος.
Η ανακοίνωση θα γίνει τη Δευτέρα , είπε ο υπουργός Παιδείας, διότι θα πάμε με τον κ. Κικίλια στον κ. Αβραμόπουλο να ρωτήσουμε αν τίθεται θέμα αλλαγής του τρόπου εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές για Ευέλπιδες, Ικάρους και Nαυτικούς Δοκίμους ή στις σχολές της αστυνομίας, αλλά με την προϋπόθεση ότι όλες οι εξετάσεις θα μείνουν στο υπουργείο Παιδείας, γιατί εδώ υπάρχει το πιο αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα.
Άρα, υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος,  περιμένουμε να το ανακοινώσουμε μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο ή θα ανακοινώσουμε μόνο την Πληροφορική αν δεν υπάρχει κάποια αλλαγή για τις στρατιωτικές σχολές.
Ανοιχτή Επιστολή της ΕΕΧ Κρήτης προς τον υπουργό Παιδείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με το γραφείο τύπου σας, προτίθεστε να ανακοινώσετε την επαναφορά του μαθήματος της Πληροφορικής στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Επ’ αυτού του ζητήματος, θα θέλαμε να λάβετε υπ’ όψει τα ακόλουθα:
Η απόφασή σας αυτή θα επηρεάσει σημαντικά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί δεν αφορά μόνον στους εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως στους μαθητές και στους γονείς τους. Η χώρα μας, εν μέσω περιόδου κρίσεως, χρειάζεται ένα σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα με ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Γι’ αυτό η απόφασή σας πρέπει να είναι δίκαιη και απαλλαγμένη από συντεχνιακές πιέσεις, στοχεύοντας προς το συμφέρον της εκπαίδευσης και μόνο.
Δεν γνωρίζουμε τι θα ανακοινώσετε, όμως ελπίζουμε ότι η απόφασή σας δεν θα μετατρέψει το μάθημα της Χημείας σε «αποδιοπομπαίο τράγο», επειδή σε ορισμένους φαίνεται να είναι πολιτικά το πιο ανώδυνο. Η Χημεία είναι βασική επιστήμη, έχει αδιαμφισβήτητα εξέχουσα θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των προηγμένων χωρών και η αποπομπή της θα ήταν άκρως επιζήμια για ευρύτερους παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.
Το Υπουργείο μετά από 15 χρόνια φέρνει ένα νέο σύστημα για την εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια, που στηρίζεται σε τέσσερα βασικά μαθήματα. Είναι βασικά μαθήματα που έχουν να κάνουν με τον μαθητή και όχι με τις ιδιοτέλειες της κάθε συντεχνίας. Τα μαθήματα των φυσικών επιστημών δεν έχουν σκοπό να εισάγουν τους μαθητές μας απλά σε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα για να γίνουν Γιατροί, Φυσικοί, Χημικοί, Μηχανικοί κ.τ.λ. Έχουν πολυδιάστατους στόχους και απευθύνονται σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν. Έχουν κυρίαρχο ρόλο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα καθώς βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τους νόμους της φύσης, τη σχέση αιτίας –αποτελέσματος (μέσα από τον πειραματικό τους χαρακτήρα) και να κατακτήσουν τη γνώση. Τα μαθήματα των φυσικών επιστημών καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη, ώστε να είναι σε θέση οι μαθητές να κατανοούν, συνεπώς να αξιολογούν και ενδεχομένως να δίνουν λύσεις σε θεμελιώδη ζητήματα της «ύπαρξής» τους που σχετίζονται τόσο με τον εξωτερικό τους κόσμο (φυσικός), όσο και με τον εσωτερικό τους (υγεία). Επίσης, συντελούν στο να λειτουργούν ελεύθερα και δημιουργικά μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, σεβόμενοι το περιβάλλον που ζούνε και να καθίστανται σταδιακά υπεύθυνοι καταναλωτές και ενεργοί πολίτες, απώτερος στόχος κάθε επιτυχημένου εκπαιδευτικού συστήματος.
Όπως καταλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ, το θέμα δεν είναι συντεχνιακό, είναι καθαρά παιδαγωγικό.
Ας εξετάσουμε τι μας δίδαξε η εμπειρία των 15 χρόνων με το τρέχον σύστημα και τις δύο κατευθύνσεις, Θετική και Τεχνολογική. Εκτός από τους μαθητές που στοχεύουν στις Επιστήμες Υγείας, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι επιλέγουν να εξεταστούν στα μαθήματα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Επιλέγουν Τεχνολογική επειδή τους «αρέσει»; Όχι, την επιλέγουν γιατί κατά γενική ομολογία είναι πιο εύκολη. Ο μαθητής πετυχαίνει ευκολότερα τον στόχο του με λιγότερη προσπάθεια, αφού ο νομοθέτης επιτρέπει να διεκδικήσει τις ίδιες σχολές και από την Τεχνολογική και από την Θετική Κατεύθυνση. Στις Φυσικές επιστήμες, κύριε Υπουργέ, αυτό το ονομάζουμε «αρχή της ελαχίστης ενέργειας», με την οποία, ως γνωστόν, διέπεται ολόκληρο το σύμπαν, γιατί όχι και οι μαθητές μας; Όπως επίσης καλά γνωρίζετε κύριε Υπουργέ η Τεχνολογική κατεύθυνση έχει δύο κύκλους, αυτόν της Πληροφορικής & Υπηρεσιών και τον άλλο της Τεχνολογίας & Παραγωγής. Στον πρώτο κύκλο εξεταζόμενα μαθήματα είναι η Πληροφορική και η Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο δεύτερο η Χημεία-Βιοχημεία και η Ηλεκτρολογία. Προς τα πού ισορροπεί το «σύστημα»; Δηλαδή ποιον κύκλο επιλέγουν και πάλι οι μαθητές μας; Αβίαστα επιλέγουν τα μαθήματα του κλάδου Πληροφορικής γιατί τα άλλα μαθήματα είναι ασυγκρίτως πιο δύσκολα και τους ασκούν μεγαλύτερη πίεση. Στην περίπτωση αυτή οι μαθητές μας ακολουθούν μια πολύ βασική αρχή της Χημείας, την αρχή «Le Chatelier», κοινώς την αρχή της «φυγής προ της βίας». Επίσης αβίαστα σχεδόν όλοι οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης επιλέγουν να εξεταστούν Πανελλαδικά στο σχετικά ευκολότερο μάθημα της Βιολογίας και όχι στο μάθημα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας, ως όφειλαν (καθώς εμπίπτει στα ενδιαφέροντά τους). Και ένα τελευταίο: γιατί, κύριε Υπουργέ, από τα μαθήματα επιλογής της Γ’ Λυκείου οι περισσότεροι μαθητές επιλέγουν το μάθημα «Πολυμέσα-Δίκτυα»; Το επιλέγουν γιατί τους αρέσει ή το επιλέγουν γιατί το μάθημα αυτό, όπως και τα περισσότερα μαθήματα Πληροφορικής, δεν εξετάζεται γραπτώς τον Ιούνιο, έτσι ούτε το βαθμό του Απολυτηρίου τους επηρεάζει και έχουν και ένα μάθημα λιγότερο να διαβάσουν;
Κύριε Υπουργέ γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κατάσταση αυτή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι προβληματική και το μάθημα της Πληροφορικής έχει υποβαθμιστεί στη συνείδηση των μαθητών, χωρίς να δείχνουν ότι ενοχλούνται οι διδάσκοντες. Είναι ένα καθαρά τεχνικό μάθημα στο επίπεδο της χρήσης των Η/Υ και γι’ αυτό διδάσκεται τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου. Η Χημεία, αντίθετα, είναι ένα βασικό μάθημα φυσικών επιστημών με υψηλές απαιτήσεις στη διδασκαλία του τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πειραματικό επίπεδο, που μόνο το οργανωμένο σχολείο μπορεί να προσφέρει. Είναι αλήθεια ότι μαθητές και γονείς αναρωτούνται, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν την υποβάθμιση του μαθήματος Χημείας, εκφράζοντας συνεχώς απορίες για τις λίγες ώρες διδασκαλίας της και τον αποκλεισμό της από την Τεχνολογική κατεύθυνση. Τα λάθη του προηγούμενου συστήματος, που οδηγούσε μαθητές από τη Τεχνολογική κατεύθυνση να εισάγονται σε περίπου 150 Τμήματα με βασικό μάθημα τη Χημεία, θα πρέπει να αποφευχθούν.  Είναι ευρέως γνωστό στη Πανεπιστημιακή κοινότητα ότι οι φοιτητές αυτοί, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις Χημείας, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.   
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Εάν εν τέλει θέλετε να επαναφέρετε στις Πανελλαδικές εξετάσεις την Πληροφορική, κατά τη γνώμη μας, αυτή θα πρέπει να εισαχθεί ως «ειδικό» μάθημα, ως πέμπτο δηλαδή πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα (χωρίς αντικατάσταση της Χημείας), για τους μαθητές που επιθυμούν να εισαχθούν σε Τμήματα σχετικά με τη Πληροφορική, όπως ήδη γίνεται με το Σχέδιο για την εισαγωγή τους στις Αρχιτεκτονικές Σχολές ή τα Αγγλικά για την εισαγωγή τους στις Σχολές Αγγλικής Φιλολογίας.
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και στηριζόμαστε στην ορθή σας κρίση  και απόφαση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.