ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Noσήλεια ΚΕΣΥ

Δημοσίευση: 13/03/2009


Ο καθορισμός ενός νοσηλίου – δηλαδή του κόστους με το οποίο θα επιβαρυνθεί ένας ασθενής για τη θεραπεία του - θα πρέπει να γίνεται με βάση το είδος της θεραπείας ή με βάση την εμπορική ονομασία του θεραπευτικού μηχανήματος (γραμμικού επιταχυντή, εν προκειμένου) συγκεκριμένου κατασκευαστικού οίκου ;
Η απάντηση είναι αυτονόητη όταν πρόκειται για θεραπεία που επιτυγχάνεται και με άλλα μηχανήματα, άλλων εμπορικών οίκων, ισοδύναμης ή και καλύτερης αποτελεσματικότητας : ο καθορισμός νοσηλίου είναι λογικό και πρέπον να καθορίζεται με βάση τη θεραπευτική μέθοδο.
Όμως, αυτό το αυτονόητο επιμένουν, να το αγνοούν οι αρμόδιοι του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), με απόφαση του οποίου κατοχυρώνεται στο ΦΕΚ (αρ, φύλλου 229/23.02.2007) το νοσήλιο της ακτινοχειρουργικής Cyberknife, παρακάμπτοντας (σκοπίμως ;) αντίστοιχες μεθόδους, οι οποίες εφαρμόζονται από άλλα μηχανήματα της αγοράς με τουλάχιστον ίδια, συνήθως δε ανώτερη τεχνολογία.
Κι άλλα Θεραπευτικά Ιδρύματα υπέβαλαν επανειλημμένως, προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το αίτημα της τροποποίησης και διεύρυνσης του ως έχει νοσηλίου προκειμένου να συμπεριλάβει αντίστοιχες μεθόδους, οι οποίες εφαρμόζονται και από άλλα, εξίσου ειδικά και αποτελεσματικά μηχανήματα.
Το ΚΕ.Σ.Υ. στο εύλογο αυτό αίτημα κωφεύει, παρότι το αίτημα ενισχύεται από πληρέστατες αναφορές , οι οποίες συνηγορούν, πέραν πάσης αμφιβολίας στην άμεση ανάγκη να καλύπτεται το νοσήλιο της σύγχρονης ακτινοχειρουργικής θεραπείας και από άλλα μηχανήματα τα οποία, τεχνολογικώς, μπορούν να την υποστηρίξουν με μέγιστη ακρίβεια, σε μικρότερο χρόνο και με καλύτερες προϋποθέσεις σχεδιασμού θεραπείας.
Η μονομέρεια της απόφασης του ΚΕ.Σ.Υ, ιδιαιτέρως και αντιεπιστημονικώς ευνοϊκή για το τεχνολογικό προϊόν μιας συγκεκριμένης εταιρίας, αφαιρεί, επιπλέον, τη δυνατότητα της επιλογής της καταλληλότερης θεραπείας για κάθε πολίτη και , προπάντων, τη δυνατότητα της ελεύθερης, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, επιλογής των προμηθευτών σύγχρονου εξοπλισμού ακτινοθεραπείας.
Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει, στην προκείμενη περίπτωση, μια υποχρέωση. Να εξηγήσει στον πολίτη, του οποίου η υγεία δεν είναι είδος προς εκμετάλλευση, γιατί αγνοείται, συστηματικά και προκλητικά, από το ΚΕ.Σ.Υ το ισχυρό αίτημα των έγκυρων θεραπευτικών φορέων, που αποβλέπει στο να είναι και να παραμείνει η υγεία το μέγιστο δημόσιο αγαθό.
Να σημειώσουμε ότι σε όλον τον κόσμο, στην Αμερική και στην Ευρώπη, πουθενά δεν προσδιορίζεται η ιατρική πράξη με εμπορική ονομασία παρά μόνο στην στερεοτακτική ακτινοχειρουργική.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ