Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο για το Νέο Λύκειο και θα εφαρμόσει τη ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ

Δημοσίευση: 06/06/2014
Τσίπρας
Alt Text: 
Τσίπρας
Title Text: 
Τσίπρας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι όταν θα γίνει Κυβέρνηση :
Α. Θα καταργήσει το νόμο περί «νέου λυκείου» και θα αποδεσμεύσει άμεσα τις εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα θα επανεξετάσει το ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων και θα το αντικαταστήσει με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας.
Β.Θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται.Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, γι αυτό προτείνει :
- 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
-Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,
-Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας
ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ
 Ο ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του μαθητή που θα έδινε Πανελλαδικές Εξετάσεις τον ίζει πως «Όταν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινούν με την τραγική είδηση ότι ένας από τους μαθητές μας, ένας νέος 18 χρόνων, δεν άντεξε τη ψυχολογική φόρτιση των εξετάσεων και έβαλε τέλος στη ζωή του, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σα να μην συμβαίνει τίποτε».
ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πηγές του υπουργείου Παιδείας σχολίασαν την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Οφείλουν να σεβαστούν τον πόνο της οικογένειας του άτυχου μαθητή, αλλά και την αγωνία και την προσπάθεια  των χιλιάδων υποψηφίων που διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να σιωπήσουν».
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης ταεξής:
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι πανελλαδικές εξετάσεις πάντα ήταν μια «δοκιμασία» μεγάλης διάρκειας, μια μαραθώνια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και για τις οικογένειές τους.
Οι μύθοι, που χρόνια καλλιεργούνται, γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις ότι τάχα είναι το μόνο δίκαιο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα εισαγωγής έχουν καταρρεύσει. Η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και η κοινωνία πια γνωρίζει καλά ότι είναι άδικες, ότι ενισχύουν την ταξικότητα της εκπαίδευσης, τον ανταγωνισμό και τους αποκλεισμούς, ότι είναι διαβλητές όπως έδειξε ή ίδια η ζωή, και ότι ταλαιπωρούν οικονομικά και ψυχικά τους μαθητές και τις οικογένειες τους, ενώ είναι αντιπαιδαγωγικές, γιατί η αντίληψη που λέει ότι η εκπαίδευση μπορεί να «ευημερεί» μόνο σε ένα περιβάλλον εξετάσεων δεν είναι παιδαγωγικά ορθή.
Τι κάνει όμως το Υπουργείο Παιδείας; Παρά τις αντιδράσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, επεκτείνει το θεσμό των πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Στόχος της κυβέρνησης η μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου και η βίαιη εξώθηση των μαθητών και μαθητριών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στην απλήρωτη  και εκμεταλλευτική μαθητεία. Έτσι αύριο, και για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής εκπαίδευσης, πρόχειρα και βιαστικά, μπαίνουν στην ψυχοφθόρα διαδικασία εξετάσεων πανελλαδικού τύπου και οι μαθητές της Α' Λυκείου. Γιατί Το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί συστηματικά τη βασική επιστημονική αρχή ότι οι αλλαγές -ακόμα και οι μικρότερες- στο εκπαιδευτικό σύστημα απαιτούν ενδελεχή μελέτη, διάλογο, πειραματική εφαρμογή. Δεν αγνοεί όμως τις οδηγίες του ΟΟΣΑ για μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού λυκείου και για αντικατάσταση της συνολικής γνώσης από τις δεξιότητες, την κατάρτιση, τη μαθητεία, τη διά βίου μάθηση. Η ηγεσία του Υπ Παιδείας έχει κάνει τις πολιτικές της επιλογές διαθέτει 1.570.000 ευρώ για τη δημιουργία της τράπεζας θεμάτων, ενώ με το ίδιο ποσό θα μπορούσε να προσλάβει πάνω από 1.000 αναπληρωτές, με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών κενών των σχολείων».

Σχόλια (8)

 
foros1
28 Μάιος 2014 21:56

Μεταλυκειακή δημόσια τεχνική εκπαίδευση, δηλαδή ΙΕΚ.Τελικά και με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι τεχνικές ειδικότητες με τους καθηγητές τους, θα εξοβελιστούν από την Μέση Εκπαίδευση...Το έχει η μοίρα τους!!!

 
Μπράβο!
28 Μάιος 2014 23:06

Όλοι ελεύθερα στην Ιατρική χωρίς πανελλήνιες. Επίσης, να έρθουν μαθητές από άλλες χώρες, πχ 2-3 εκατομμύρια για να ανοίξουν νέα σχολεία και δουλειές για τους καθηγητές.

 
Geo
28 Μάιος 2014 23:07

Επιτέλους πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν, με αναλύσεις για το πόσο αναχρονιστικό και εγκληματικό είναι το σύστημα των πανελλαδικών, για να καταργηθούν και να γίνουμε και εμείς μία φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα με ελεύθερη πρόσβαση και αξιολόγηση από τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

 
Πολίτης
29 Μάιος 2014 13:48

Διαβάζω κάθε φορά που έχουμε εκλογές, ένα συρφετό από ανοησίες τυλιγμένες με μεταξωτές κορδέλες από τον κάθε άσχετο με την εκπαίδευση πολτικό.Η σειρά του κ. Τσίπρα τώρα να μας πει τα δικά του.Το ότι η Ελλάδα έχει καταπληκτικούς εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές το βλέπουμε όταν αυτοί πάνε σε άκρως ανταγωνιστικές στην εκπαίδευση χώρες και απλά διαπρέπουν, ενώ εδώ χάνονται.Όχι νεαρέ και φέρελπι υποψήφιε πρωθυπουργέ: ναι στην κατάργηση των πανελλαδικών αυτών εξετάσεων αλλά ναι στην επιλογή με διαρκείς εξετάσεις όσων επιθυμούν να συνεχίσουν σε ΑΕΙ ή και ΤΕΙ.Απόλυτη και δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση με ταυτόχρονη πιστοποίηση προσώντων.Απόλυτη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο από Πρόεδρο Δημοκρατίας μέχρι κλητήρα και αμοιβή μέσα από μετρήσιμους στόχους, αξιοκρατικά κριτήρια και επιμορφώσεις.Αξιοπρεπείς αποδοχές στους εκπαιδευτικούς και άμεση απόλυση σε όσους κάνουν ιδιαίτερα ενώ υπηρετούν στην δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση.Δώστε κίνητρα στα νέα παιδιά που με τόσα προσόντα καταριούνται τη χώρα που μεγάλωσαν γιατί ακόμα είναι άνεργοι και γίνινται μετανάστες την στιγμή που κάποιοι στόκοι γίνονται ακόμα και Υπουργοί και Σύμβουλοι.bΒγάλτε τους συνταξιούχους από την διοίκηση του ΙΕΠ και στελεχώστε το με εν ενεργεία μέλη ΔΕΠ.Απαιτείστε από κάθε καθηγητή ΑΕΙ τουλάχιστον δέκα παρουσιάσεις ερευνών ανά ΄'ετος σε διεθνή Συνέδρια, αλλιώς έξω από τη θέση του.Αν μιλατε για αλλαγές, ας μη γίνουν απλά καραμέλες.

 
Ντίνος
29 Μάιος 2014 15:55

@MπράβοΜήπως τότε είναι πολύ πιο ταξικό και άνισο το σύστημα; Δηλαδή, μήπως η ''ελεύθερη'' πρόσβαση είναι φαινάκη για να μπει στο περιθώριο το παιδί του εργάτη που είναι άξιο και αριστεύει έναντι των γόνων του πλουτοκρατικού και καθηγητικού κατεστημένου; Τα 3 εκατομμύρια επιπλέον μαθητές πώς θα ζήσουνε στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία; Ή κάνεις πλάκα;

 
ΝΙΚΟΣ
05 Ιουν 2014 00:07

να καταργησει και την πιστοποιηση των αποφοιτων ιεκ να δοθει τελος στην ομηρια μπραβο στον κυριο ΤΣΙΠΡΑ και το ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργησει τις πανελληνιες ο κοσμος δεν εχει λεφτα για φροντηστηρια πρεπει να ξυπνησουμε επιτελους

 
Άκης
05 Ιουν 2014 18:39

@ΝΙΚΟΣδηλαδή σου ταιριάζει μια κοινωνία όπου είσαι ό,τι δηλώσεις; Εμένα όχι! Αν δεν αντέχεις τις εξετάσεις και τις ονομάζεις "ομηρία" ή "αγουρίδες" ή "κρεμαστάρια" ή όπως αλλιώς θέλεις, πήγαινε στην άκρη να προχωρήσει κανείς άλλος.

 
systima
12 Δεκ 2014 15:16

Έχουν βαλθεί να αλλάζουν τα συστήματα κάθε 10 χρόνια. Έχου βαλθεί να δοκιμάζουν τα πάντα πάνω σε εμάς "συστήματα,μεταρυθμισεις κλπ" . Άμα πραγματικά ήθελαν να φτιάξουν ένα σωστό και δίκαιο σύστημα το οποίο δεν θα εξυπηρετεί τα φροντιστήρια και δεν θα καταπιέζει τους μαθητές σε επίπεδο αυτοκτονίας θα το είχαν κάνει. Θα είχαν πάρει παραδείγματα , Φιλανδίας , Σουηδίας , Γερμανίας κλπ.Αυτοί δηλαδή τι παραπάνω έχουν από εμάς και διδάσκονται από ένα δικαιότατο σύστημα το οποίο ανακαλύπτει το ταλέντο του κάθε μαθητή και τον οδηγεί και εμείς εδώ δεν μπορούμε? Πώς είναι δυνατόν να διδάσκετε ύλη που ο Γερμανός ή ο Σουηδός την διδάσκεται στο πανεπιστήμιο ? Εσείς δεν θέλετε μαθητές ,πολυεργαλεία θέλετε. Δυστυχώς ζούμε σε μία Ελλάδα που ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του. Ο καθένας μοιράζει ψήφους στα καπιταλιστικά κόμματα τόσα χρόνια νομίζοντας ότι έτσι θα επωφεληθεί ο ίδιος ,δίχως να σκέφτεται τον άλλον, αλλά το τραγικό ποιο είναι? Ότι ΟΥΤΕ ο ίδιος τελικα επωφελείται , αλλά και πάλι συνεχίζει να τους ψηφίζει. Και στο τέλος γυρνάει στα παιδιά του και τους λέει , η μόρφωση είναι αυτή που σε καθοδηγεί και έπειτα σου το παίζει μορφωμένος. Ναι μπράβο Έλληνα γονιέ , που με αυτή την τεράστια μόρφωσή σου έχεις δώσει δεκάδες ψήφους σε ανθρώπους που μόνο καλό δεν κάνουν στη χώρα. Και ένα τελευτέο μπράβο σε αυτούς που κοιτώντας μόνο το συμφέρον τους μας έφεραν εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.