Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο υπουργός Παιδείας για τις Μετεγγραφές και τα κενά στα σχολεία

Δημοσίευση: 15/07/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο υπουργός Παιδείας   Ανδρέας  Λοβέρδος  σε συνέντευξη «στο Πρωινό Αντ1» και  στους δημοσιογράφους Ν.Ρογκάκο και Ντ. Σιωμόπουλο, είπε τα εξής:
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Για τα κενά στα σχολεία με την έναρξη της νέας χρονιάς και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στις ακριτικές περιοχές ο Υπουργός τόνισε ότι όταν παρέλαβε το Υπουργείο υπήρχε ήδη καθυστέρηση δύο μηνών στις μεταθέσεις και πρόσθεσε ότι ήδη  ολοκληρώθηκαν οι μεταθέσεις στους δασκάλους και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι  μεταθέσεις στους καθηγητές. Πρόσθεσε επίσης την εκτίμηση ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει ήδη μια αύξηση αποδοχής των αιτημάτων των εκπαιδευτικών, αναμένονται λιγότερα προβλήματα ως προς την τοποθέτηση τους. Μία  ακόμη παρέμβαση είπε, είναι η μοριοδότηση της υπηρεσίας  σε ακριτικές περιοχές, νησιωτικές ή σε δυσπρόσιτες περιοχές ορεινών όγκων. Ο Υπουργός επισήμανε ότι  το άρθρο 101 του Συντάγματος επιτρέπει τη διαφορετική μεταχείριση αυτών των ανθρώπων για λόγους προστασίας των συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης για την προσφορά κινήτρων στους εκπαιδευτικούς ώστε να υπηρετήσουν στις ακριτικές περιοχές είπε ότι αν και είναι τεχνικά δύσκολο εξετάζεται περαιτέρω μοριοδότηση για όσους έχουν  καταγωγή γύρω από δυσπρόσιτες ή νησιωτικές περιοχές, ώστε να μπορούν -με παράκαμψη της επετηρίδας που έχει προκαλέσει η μοριοδότηση που είναι κλειστή από το 2010- να πηγαίνουν στις περιοχές επιλογής τους.
Για τα κενά τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Υφυπουργός κ. Δερμετζόπουλος, που έχει το βάρος όλης αυτής της προετοιμασίας, θα προσπαθήσουν  να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία χωρίς προβλήματα, όπως το 2003-2004 όταν Υφυπουργός ήταν ο Νίκος Γκεσούλης και είχε καταφέρει όλα να είναι στην ώρα τους. Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με  την  Τρόικα γιατί είναι θέμα που αφορά μόνο το ελληνικό σύστημα, ώστε να μην τοποθετείται  ένας Θεσσαλονικός στα Χανιά και ένας Χανιώτης στα Γιάννενα, τη στιγμή που  οι οικογένειες των εκπαιδευτικών δεν αντέχουν  να επιβιώσουν με μισθό 900 €  όταν απαιτούνται  ενοίκια 250-300 € ακόμη και στις μικρές περιοχές. Για τις δύο αυτές παρεμβάσεις ο Υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ που αφορά τη σύνοδο των πρώην Υπουργών Παιδείας υπό την Προεδρία του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας, και που θα εξασφαλίσει τη διάρκεια στην εκπαιδευτική πολιτική. Την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγηθεί συζήτηση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί  στη Βουλή και θα προβλέπει αυτές τις  μοριοδοτήσεις.
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟ ΔΕΥΥΕΡΟ «ΚΥΜΑ» ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ
        «Άρα στις 11 Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία, πέρα από τα βιβλία που έχουν ήδη αρχίσει να πηγαίνουν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες ελλείψεις σε βιβλία της ειδικής εκπαίδευσης που θα τα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες και σας το λέω εκ των προτέρων αυτό, τα βιβλία θα είναι στη θέση τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θέλουμε να είναι και οι καθηγητές στις θέσεις τους. Να μην υπάρχει κύμα αποσπάσεων το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο αλλά όλα να έχουν τελειώσει 11 Σεπτεμβρίου και όσες δυσλειτουργίες δημιουργηθούν την τελευταία στιγμή να λυθούν με το δεύτερο «κύμα» των αποσπάσεων τον Οκτώβριο» διαβεβαίωσε ο Υπουργός.
Σε ερώτηση γιατί επιμένει η Τρόικα σε εφαρμογή μέτρων που δεν απέδωσαν όπως ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι η  Τρόικα απαντάει για τον εαυτό της και ότι «Εμείς δεν είμαστε οι μεταφορείς των απόψεών της, είμαστε η Ελληνική Δημοκρατία, η Κυβέρνηση μιας ανεξάρτητης χώρας που περνάει τη μεγαλύτερη δυσκολία μετά τον εμφύλιο πόλεμο και ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε και να διαπραγματευόμαστε και αυστηρά. Η δική μας επιλογή είναι να μην στέλνουμε μήνυμα ανατροπής και αμφισβήτησης της πορείας της χώρας, αλλά εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο να ζητάμε σε μία βάση διαπραγμάτευσης αλλαγές, προσαρμογές.
ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΥΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Για τους μετεξεταστέους της Α΄Λυκείου ο κ. Λοβέρδος είπε ότι έγιναν δυο διορθώσεις. Η μία διόρθωση είναι να προβλέπεται στα Μαθηματικά και στη Γλώσσα ό,τι προβλέπεται στις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή η συνεκτίμηση στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου μαθημάτων. Επίσης έγινε μια δεύτερη παρέμβαση, τα οχτώ κύρια μαθήματα να έχουν ένα κοινό συντελεστή και αν ο μαθητής έχει μέσο όρο 12,5 σε αυτά αλλά και κανένα μάθημα κάτω από 8, να μπορεί να προβιβαστεί. Με αυτό τον τρόπο   το  25% συνολικής αποτυχίας στην Α’ Λυκείου δηλαδή μαθητές που έμειναν για να εξεταστούν πάλι τον Σεπτέμβριο,  θα μειωθεί στο 19% και αυτή η διαφορά, το 1/5 είναι μια φυσιολογική εξεταστική πορεία, τόνισε ο Υπουργός.
 ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Για τις μετεγγραφές ο κ. Λοβέρδος θύμισε ότι έγινε μια γενναιόδωρη ρύθμιση το Μάιο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και με την οποία δικαιούνται μετεγγραφή όλοι οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, τέκνα ασθενών κλπ. Είχε όμως παραλειφθεί  η ανταπόκριση στο αίτημα των φτωχών ανθρώπων.  Προστέθηκε μία ρύθμιση  με όριο το 10%  των αιτουμένων να παίρνουν μετεγγραφή που αφορά εκείνους οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα και δεν μπορούν να κρατάνε δύο σπίτια.  Η διάταξη του Μαΐου δεν έχει κανένα όριο, ισχύει δικαίωμα, όχι δυνατότητα μετεγγραφής. Δικαιούνται όλοι όσοι αναφέρει ο νόμος μετεγγραφής και τα τμήματα των πανεπιστημίων είναι αρμόδια να τις διεκπεραιώνουν. Συγκεκριμένα διευκρίνισε ο Υπουργός αυτή η διαδικασία, θα ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση, που δε θα είναι δυσνόητη, προς το τέλος Αυγούστου, όταν θα  έχει διαμορφωθεί η  εικόνα των αποτελεσμάτων.
Όσον αφορά το θέμα της επέκτασης του δικαιώματος μετεγγραφής σε φοιτητές που βρίσκονται σε ανώτερο του πρώτου έτους σπουδών που τέθηκε από τον συνομιλητή βουλευτή στην εκπομπή, ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι πρέπει πρώτα να εξεταστεί ο αριθμός των αιτούντων μετεγγραφής για τη φετινή χρονιά, διότι πρέπει να στηριχθούν οι ελληνικές οικογένειες, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη επίσης το θέμα των υποχρεωτικών εργαστηρίων που απαιτούνται σε κάποιες σχολές καθώς και  η συμφόρηση των τριών μεγάλων Πανεπιστημίων σε Αθήνα -Πειραιά- Θεσσαλονίκη, εφόσον εισρεύσουν 4 ή 5 χιλιάδες παραπάνω φοιτητές.
Το θέμα θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, πρόσθεσε ο Υπουργός, και αν υπάρχει περιθώριο για τους δευτεροετείς ή τριτοετείς φοιτητές θα εξεταστεί.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ