ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο υπουργός Παιδείας για τους Σχολικούς Συμβούλους

Δημοσίευση: 01/08/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι διαμαρτύρονται γιατί στις πρόσφατες συσκέψεις με τα στελέχη εκπαίδευησης δεν τους καλέσουμε. Στις επόμενες συναντήσεις-συσκέψεις θα συμμετέχουν κανονικά και οι Σχολικοί Σύμβουλοι.
Αυτό είπε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος στη συνάντηση με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δ. Γκίνη, παρουσία του Διευθυντή Σπουδών ΠΕ Κώστα Παπαχρήστο.
 Τη δυσαρέσκεια   εκφράζει προς τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο είχε εκφράσει η  Επιστημονική Εταιρεία Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελλαδος επειδή αποκλείσθηκε η συμμετοχή των σχολικών Συμβούλων στις χθεσινές διαδοχικές συσκέψεις με τους περφερειακούς και Διευθυντές Εκπαίδευσης για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς
 «Για ποιον ή για ποιους λόγους δεν πληροφορηθήκατε από τους συνεργάτες σας ότι στα στελέχη της εκπαίδευσης  σ υ μ π ε ρ ι λ α μ β ά ν ο ν τ α ι  και οι Σχολικοί Σύμβουλοι;» ερωτά τον υπουργό παιδείας η Επιστημονική Ενωση και του επισημαίνει:
Α. Πρόκειται για τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με το έργο της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης των εκπαιδευτικών αλλά και της αξιολόγησής τους, που βρίσκονται καθημερινά στις σχολικές μονάδες και γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» ό,τι, για ευνόητους λόγους, δεν φτάνει στα ανώτερα κλιμάκια διοίκησης, πού δηλαδή «πονάει» το σύγχρονο ελληνικό σχολείο και γιατί».
 Β. Τα στελέχη αυτά μπορούν, αφενός μεν, να σας καταθέσουν αυτούσια και γνήσια την οπτική του εκπαιδευτικού, αφετέρου δε, να αναδείξουν την παιδαγωγική διάσταση της εκπαίδευσης και τις ανεπάρκειές της. Ας μην λησμονούμε ότι η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου είναι κάτι πολύ ευρύτερο και ουσιαστικότερο από την κάλυψη των κενών και την ορθολογική διαχείριση των πλεονασμάτων. Αυτή ακριβώς η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος είναι που υπολείπεται, όπως αναμφίβολα διαπιστώνει κανείς, εάν λάβει υπόψη εθνικές αλλά και διεθνείς έρευνες και αποτιμήσεις.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Aξιότιμε κ. Υπουργέ Παιδείας
    Καταρχάς, ως Επιστημονική Εταιρεία Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελλάδος, να σας ευχηθούμε επιτυχία στο έργο σας ως Υπουργού Παιδείας, στο οποίο είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, που καθορίζονται, αφενός από το θεσμικό πλαίσιο, αφετέρου από τον τρόπο με τον οποίο η ιθύνουσα αρχή της εκπαίδευσης πληροφορείται, αλλά και διευθετεί τα θέματα της εκπαίδευσης.
    Είναι σημαντική η επισήμανση αυτή, διότι, όπως πληροφορηθήκαμε από ανακοίνωσή σας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλετε για επίλυση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων της εκπαίδευσης, στις 23 Ιουνίου, πραγματοποιήσατε διαδοχικές συναντήσεις συνεργασίας με στελέχη της εκπαίδευσης, δηλαδή τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
    Δεδομένου ότι προσφάτως αναλάβατε την ηγεσία του Υπουργείου μας, μας γεννάται το ερώτημα για ποιον ή για ποιους λόγους δεν πληροφορηθήκατε από τους συνεργάτες σας ότι στα στελέχη της εκπαίδευσης  σ υ μ π ε ρ ι λ α μ β ά ν ο ν τ α ι  και οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Πρόκειται για τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με το έργο της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης των εκπαιδευτικών αλλά και της αξιολόγησής τους, που βρίσκονται καθημερινά στις σχολικές μονάδες και γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» ό,τι, για ευνόητους λόγους, δεν φτάνει στα ανώτερα κλιμάκια διοίκησης, πού δηλαδή «πονάει» το σύγχρονο ελληνικό σχολείο και γιατί.
    Ειδικότερα, τα στελέχη αυτά μπορούν, αφενός μεν, να σας καταθέσουν αυτούσια και γνήσια την οπτική του εκπαιδευτικού, αφετέρου δε, να αναδείξουν την παιδαγωγική διάσταση της εκπαίδευσης και τις ανεπάρκειές της. Ας μην λησμονούμε ότι η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου είναι κάτι πολύ ευρύτερο και ουσιαστικότερο από την κάλυψη των κενών και την ορθολογική διαχείριση των πλεονασμάτων. Αυτή ακριβώς η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος είναι που υπολείπεται, όπως αναμφίβολα διαπιστώνει κανείς, εάν λάβει υπόψη εθνικές αλλά και διεθνείς έρευνες και αποτιμήσεις.
    Κύριε Υπουργέ, με βάση τα ανωτέρω, προσδοκούμε, ότι θα εντάξετε στο πλαίσιο των συναντήσεών σας και τους Σχολικούς Συμβούλους, οι οποίοι άλλωστε, σύμφωνα με το Π.Δ. 152/2013, κατά την προσεχή χρονιά, θα επωμιστούν το ουσιαστικότερο κομμάτι του εξαιρετικά ευαίσθητου και κρίσιμου έργου της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
    Σας ευχόμαστε εκ νέου επιτυχία στο έργο σας!
Για το Δ.Σ. της ΕΠΕΣΣΔΕΕ
Ο Πρόεδρος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.