Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

"Οδεύουν" προς τη Βουλή οι ρυθμίσεις για την εντοπιότητα των εκπαιδευτικών και τη Σύνοδο υπουργών Παιδείας

Δημοσίευση: 14/07/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει στην Βουλή ο υπουργός Παιδείας  Ανδρέας Λοβέρδος ρυθμίσεις για τη σύνοδο των πρώην υπουργών Παιδείας και την εντοπιότητα σε μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών.
Ειδικότερα ο  υπουργός Παιδείας  Α. Λοβέρδος,  σε συνέντευξή του στο  newsit, ανακοίνωσε τα εξής:
Για την εισαγωγή της εντοπιότητας στις μεταθέσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε ακριτικές ορεινές και νησιώτικες περιοχές:  «Είμαστε στις θέσεις μας για να λύνουμε τα προβλήματα. Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκα 4 ακριτικά νησιά και την Αθωνιάδα, το σχολείο δηλαδή στο Άγιον Όρος. Από την επίσκεψη αυτή διαπιστώνοντας τα  προβλήματα, υπαγόρευσα δυο νομοθετικές ρυθμίσεις που σήμερα το πρωί τις συζητήσαμε εν εκτάσει στο Υπουργείο και την άλλη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή.
    Μοριοδότηση όσων καθηγητών και δασκάλων δέχονται να πάνε να υπηρετήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα σ’ αυτά  τα σχολειά των μεθοριακών περιοχών, της νησιωτικής Ελλάδας και ορεινών όγκων που το άρθρο  101 του Συντάγματος επιτρέπει τις εξαιρέσεις. Δηλαδή, εξαίρεση στην επετηρίδα.           Βρήκα περίπτωση καθηγήτριας  από τη Σύμη που δε μπορεί να πάει δίπλα, γιατί είναι χαμηλά στην επετηρίδα. Όχι, να πάει. Και ν’ ανοίξει το σχολείο κανονικά. Και μάλιστα δεσμεύτηκα εκείνες τις μέρες, όλο το Υπουργείο να είναι σ’ αυτές τις περιοχές  της χώρας, να είναι όλη η πολιτική του ηγεσία παρούσα ούτως ώστε να συμβολίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μάχη που δίνουμε για να  είναι όλα τα σχολεία ανοιχτά.
    Μου έλεγαν ότι ορισμένα νησιά θα μετατραπούν σε βραχονησίδες αν δεν υπάρχει καθηγητής και δάσκαλος  και γιατρός.  Από τη Χάλκη μιλήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό,  ενώ ήμουν με τους πολίτες ενός νησιού που τα παιδιά είχαν καταλάβει το σχολείο τους πέρυσι ενάμιση μήνα, ζητώντας δασκάλους και καθηγητές. Φοβερό δεν είναι; Λοιπόν, επικοινωνήσαμε με τον Πρωθυπουργό, έχουμε δεσμευτεί όλοι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε  περισσότερο. Και θα το κάνουμε».
    Για τους προ εξαετίας επιτυχόντες του ΑΣΕΠ: «Το θέμα αυτό πραγματικά δε μπορούμε να το απαντήσουμε τώρα γιατί επ΄ αυτού δεν έχουμε κάνει μία οργανωμένη συζήτηση ακόμα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα κάνουμε όμως. Ειδικά για το θέμα του διαγωνισμού που τώρα είναι παγωμένος 5 ή 6 χρόνια, οφείλουμε για τους δικούς μας ανθρώπους μια συγκεκριμένη απάντηση, την οποία θα τη δώσουμε σε λίγες μέρες, αφού συζητήσω με τον  Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Λυπάμαι, αλλά δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να απαντήσω, ζητώ κατανόηση, είμαι λίγες μέρες μόνο στο Υπουργείο.
Για τη σύνοδο πρώην Υπουργών Παιδείας: «Εδώ, στο Υπουργείο αυτό, λέγαμε από τη δεκαετία του ΄80 να αξιοποιούσαμε ως Ελληνική Δημοκρατία τη λύση του μόνιμου υπηρεσιακού Υφυπουργού, που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια στην παιδεία κι όχι κάθε φορά ένας Υπουργός που έρχεται, να θέλει να συνδέσει το όνομά του με μεταρρυθμίσεις. Δεν ανήκω σε αυτούς. Μας το είπαν κι αυτό ότι τα αλλάζουμε όλα, ενώ από την πρώτη μέρα είπαμε ότι θα σεβαστούμε τη δουλειά των προηγουμένων κι αν χρειάζεται κάποια παρεμβατική διορθωτική κίνηση, αυτή θα την κάνουμε.
Επειδή ο μόνιμος υπηρεσιακός ήταν λόγια πάντα της Αντιπολίτευσης και ποτέ των Κυβερνήσεων, η λύση της Συνόδου των πρώην Υπουργών Παιδείας υπό την Προεδρία του εκάστοτε Υπουργού, είναι μία λύση που πρέπει να θεσμοποιηθεί.
Την επόμενη εβδομάδα, αφού κουβεντιάσω και λίγο το θέμα ακόμη στο Υπουργείο για λεπτομέρειες κι αφού το συζητήσω με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠΑΣΟΚ, θα πάρει την οδό του Κοινοβουλίου. Είναι ένα άτυπο όργανο, δεν υποχρεώνει κανείς να συμμετάσχει κάποιος, αλλά είναι στην ευθύνη όλων να συμβάλλουν με τη δική τους γνώμη και την εμπειρία τους σε αυτό που χρειάζεται η εκπαίδευση, δηλαδή διάρκεια κι όχι λύσεις για να κάνει ο καθένας τον μεταρρυθμιστή».
    

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.