Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΟΛΜΕ: Σκλαβοπάζαρα της μαθητείας

Δημοσίευση: 12/09/2014
ΟΛΜΕ Συγκέντρωση
Alt Text: 
ΟΛΜΕ Συγκέντρωση
Title Text: 
ΟΛΜΕ Συγκέντρωση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Ξεπουλάμε τα παιδιά μας στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της μαθητείας από τα άγουρα ακόμα χρόνια τους».
Την επισήμανση αυτή κάνει η ΟΛΜΕ στην καθιερωμένη  επιστολή της προς γονείς και μαθητές κι εκπαιδευτικούς, με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, και σημειώνει:
Α.Ήρθε ο καιρός εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να σφίξουμε ξανά τα χέρια. Να υπογράψουμε το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο. Να γίνουμε θεματοφύλακες της Μόρφωσης και της Δουλειάς.
Β.Γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν υπάρχει τίποτα το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο μεγάλο από έναν άνθρωπο που αποφασίζει να σηκώσει το κεφάλι του και να γίνει ένας με τους πολλούς και όλοι μαζί ένα σώμα.
Γ.Να δώσουμε λοιπόν ξανά το πραγματικό νόημα στις λέξεις Αγώνας, Αξιοπρέπεια και Αλληλεγγύη.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Συνάδελφοι, μαθητές και γονείς,
Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς υπογραμμίζει με ένα νοερό τρόπο τη δύναμη της συνήθειας. Προσπαθεί με το δικό του, μονότονο τρόπο να πείσει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει και πως και αυτή η χρονιά θα κυλήσει με την ίδια μονοτονία της καθημερινής επανάληψης του ήχου του. Επιμένει να μας λέει πως «ό,τι έγινε – έγινε». Να σβήσουμε, δηλαδή, τα προηγούμενα και να συνεχίσουμε σαν τίποτα να μην συνέβη, σαν τίποτα να μην αλλάζει.
Όμως εμείς οι εκπαιδευτικοί, σε πείσμα των καιρών και κόντρα σ’ εκείνους που μας λένε πως πρέπει να ξεχνάμε και να παραμένουμε απαθείς και πειθήνιοι, επιμένουμε πως τίποτα δεν μπορεί να διαγραφεί. Όλα εδώ συμβαίνουν και όλοι εδώ κρινόμαστε.
Δεν κλείνουμε τα μάτια μας στη ζωγραφισμένη σε εφηβικά πρόσωπα αγωνία και απογοήτευση, όταν αντίκριζαν την απόρριψή τους τον περασμένο Ιούνη.
Είναι πέρα από τη λογική μας, να ξεπουλάμε τα παιδιά μας στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της μαθητείας από τα άγουρα ακόμα χρόνια τους.
Δεν ξεχνάμε τους 20.000 μαθητές και μαθήτριές μας που έχασαν πέρυσι το καλοκαίρι την ειδικότητά τους, και τους 2.500 συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς που σβήστηκαν από το σχολικό χάρτη με μια μονοκονδυλιά, με την κατάργηση 50 ειδικοτήτων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Δεν μπορούμε να πούμε πως τίποτα δεν συνέβη όταν τα σχολεία φτωχαίνουν χρόνο με το χρόνο κατά χιλιάδες καθηγητές και «νέο αίμα» δεν μπαίνει στις τάξεις.
Πώς να ξεχάσουμε το κλίμα φόβου και ανασφάλειας όταν η θηλιά των διοικητικών μηχανισμών στο όνομα της «αξιολόγησης» σφίγγει απειλητικά, τόσο που να είναι δύσκολο ακόμα και να ανασάνεις;
Ήρθε ο καιρός εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να σφίξουμε ξανά τα χέρια. Να υπογράψουμε το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο. Να γίνουμε θεματοφύλακες της Μόρφωσης και της Δουλειάς.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν υπάρχει τίποτα το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο μεγάλο από έναν άνθρωπο που αποφασίζει να σηκώσει το κεφάλι του και να γίνει ένας με τους πολλούς και όλοι μαζί ένα σώμα.
Να δώσουμε λοιπόν ξανά το πραγματικό νόημα στις λέξεις Αγώνας, Αξιοπρέπεια και Αλληλεγγύη.
Δεν θα ευχηθούμε, λοιπόν, καλή χρονιά, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.
Θα δώσουμε όμως την υπόσχεση πως και αυτή τη χρονιά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το Ψωμί, για τη Μόρφωση και για τη Δουλειά, για μια πραγματικά καλή χρονιά. Δεν υπάρχουν αδιάβατοι δρόμοι! Θα κάνουμε τ’ αδύνατα δυνατά!
Εμπρός λοιπόν!

 

ΦΩΤΟ:EYROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟ

Σχόλια (6)

 
κουτσιφακος
12 Σεπ 2014 10:41

κουτσυφακος κλαπ κλαπ (παλαμακια στα μουστακακια) ΚΟΥΤΣΥΦΑΚΟΣ κλαπ κλαπ

 
Ζήνων
12 Σεπ 2014 12:24

Εκτός από μεγαλεπήβολες αρλούμπες και παχιά λόγια μπορεί η ΟΛΜΕ να δει αποκλειστικά τα προβλήματα του κλάδου και μόνο του κλάδου και να κάνει κάτι ; Ακόμα δεν το πήρε χαμπάρι πως αυτός είναι ο σκοπός της και όχι άλλες πολυτέλειες; Ας ξυπνήσει επί τέλους ο λαός να υπερασπιστεί αυτός πρώτα τα παιδιά του στο δημόσιο σχολείο που βουλιάζει. Το δικό μας σκλαβοπάζαρο σε νησιά και κορφοβούνια με 700 ευρώ φιλοδώρημα το είδε η ΟΛΜΕ ή ακόμα ψάχνεται; Ειδικά για τους νέους συναδέρφους. Όλοι οι άλλοι κλάδοι το κατάλαβαν, κινούνται και κάτι κάνουν η ΟΛΜΕ πότε; Ή μήπως είδε κανείς ποτέ κανένα άλλο κλάδο να κάνει συναυλίες συμπαράστασης για ...μας; Το αντίθετο γίνεται συνέχεια από ποικίλους και ειδικά των μμε και πολλές φορές συκοφαντικά. Τόλμησε η ΟΛΜΕ να κάνει π.χ. μια μήνυση σε κανέναν; Μόνο καμιά ψοφοδεή απαντησούλα είδα κι αυτην σπάνια. Κατά τα άλλα ηγούμεθα επανάστασης!

 
Δημήτρης
12 Σεπ 2014 20:18

Η μαθητεία, σαν 4ο προαιρετικό έτος στα ΕΠΑΛ, είναι πολύ χρήσιμη. Αρκεί να εφαρμοστεί.

 
Σπουδαστής ΕΠΑΛ
13 Σεπ 2014 01:52

Είναι δυνατόν αυτοί οι κύριοι με τους παχυλούς μισθούς να δέχονται οι νέοι και οι νέες να απασχολούνται 5 ημέρες την εβδομάδα, με 6ωρη απασχόληση, ενώ δε θα παίρνουν μισθό, αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας»!!! Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο θα ασφαλίζει τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος»! Επίσης ΔΕΝ θα λαμβάνεται ως προϋπηρεσία αφού θα την κάνουμε πριν τη λήψη του πτυχίου ! Τα παιδιά σας θα τα βάζατε στην μαθητεία που μου το παίζετε και αριστεροί;

 
σοκολατουχος επαλ
13 Σεπ 2014 14:20

ποιο πτυχίο λαμβάνουν τα ΕΠΑΛ δεν εχω καταλάβει ακομα....ακου πτυχίο

 
Σπουδαστής ΕΠΑΛ
16 Σεπ 2014 02:04

@σοκολατούχοςΣτους αποφοίτους των ΕΠΑΛ χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3 της περ. γ' της παρ.1 του άρθρου 6 του Ν.2009/1992 (ΦΕΚ.18Α). Ο μαθητής δεν παίρνει ένα απλό απολυτήριο αλλά πτυχίο επαγγελματικής κατάρτισης στην ειδικότητα που θα επιλέξει,Μπορούσες απλά να ρωτήσεις ή να το ψάξεις μόνος σου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ