Παρέμβαση της ΕΕΔΑ για το Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή

Την έντονη ανησυχία της για την αδυναμία του νομοθέτη να ανταποκριθεί κατά τρόπο εύστοχο και αποτελεσματικό, συμβατό με το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, στα θεσμικά κενά που χαρακτηρίζουν διαχρονικά την ελληνική νομοθεσία στο ζήτημα της Ειδικής Εκπαίδευσης, διατυπώνει με ανακοινωθέν η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αφορμή την επικείμενη εισαγωγή προς ψήφιση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής του Σχεδίου Νόμου «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση».
Ειδικότερα, η ΕΕΔΑ, μετά από διαβούλευση που διοργάνωσε με ενδιαφερόμενους φορείς, επισημαίνει ότι πέραν του ουσιαστικού περιεχομένου των διατάξεων του παρόντος Σχεδίου Νόμου, το οποίο δε συνάδει με τις αναγνωρισμένες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αρχές που διέπουν το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εκπαίδευση, προβληματισμό δημιουργεί και η ποιότητα της ίδιας της διαδικασίας νομοθέτησης. Η πανσπερμία διατάξεων που χαρακτηρίζει στη Χώρα μας την Ειδική Εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την έλλειψη αξιολόγησης του προϋπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και τους ενδιαφερόμενους συλλογικούς φορείς, πλήττουν εκτός από την ασφάλεια δικαίου και τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
Αναγνωρίζοντας ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης των ΑμεΑ καθορίζει και συμπαρασύρει την ποιότητα του συνόλου της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η ΕΕΔΑ εκτιμά ότι η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία δεν έχει τόσο ανάγκη από ένα νέο νομοθέτημα, όσο από τον προσδιορισμό μετρήσιμων στόχων, την αναλογική αύξηση και ορθολογική απορρόφηση των απαιτούμενων για την αποτελεσματική υλοποίηση της ειδικής αγωγής πόρων και την ισότιμη κατανομή των πόρων στο πεδίο της εκπαίδευσης. Πολλώ δε μάλλον αν στα χρόνια προβλήματα που παρατηρούνται στην εκπαίδευση των ΑμεΑ προστεθούν οι σοβαρότατες επιπτώσεις της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην αντιμετώπιση της Ειδικής Εκπαίδευσης .
Σχολιάστε το άρθρο
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Κολχικίνη: Μεγάλη επιτυχία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
- ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε σκέψη για πρόστιμα στους ανήλικους μαθητές
- Ν. Φίλης για άνοιγμα σχολείων: Κυβερνητική ανικανότητα και "ανεμελιά"
- Υφ. Παιδείας: Πρόστιμα στους μαθητές που θα κάθονται στις πλατείες και δεν θα επιστρέφουν στο σπίτι μετά τη λήξη των μαθ...
- “Μαραθώνια” συνεδρίαση Συγκλήτου ΕΜΠ για ν/σ “Κεραμέως”: Να δοθεί περισσότερος χρόνος διαβούλευσης με τα Πανεπιστη...
- Σύσκεψη 2,5 ωρών Ν. Κεραμέως, Α. Συρίγου, Κ. Παπακώστα και μελών του Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΝΔ
- Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (ΠΟΣΔΕΠ): Τρία “Ναι” με αναγκαίες τροποποιήσεις και ένα “Όχι” στο Σχέδιο Νόμου “Κεραμέως”
- Σύλλογος ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ: Είμαστε ριζικά αντίθετοι με το Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας
- Στάση εργασίας από τους διδάσκοντες του Ιονίου Πανεπιστημίου
- Οι διδάσκοντες ( ΕΣΔΕΠ) του ΠΑΔΑ ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.