ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΕΡ/ΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ:«Μπλόκο» στις επιλογές προσώπων – ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Δημοσίευση: 02/01/2013
Τις έντονες διαφωνίες ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν προκαλέσει οι προτάσεις για ενδεχόμενη επιλογή στις θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, συνδικαλιστών, χωρίς αυξημένα προσόντα.
Ενώ η απόφαση με τον κατάλογο των νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης θα υπογράφονταν από τον υπουργό Παιδείας, παραμονή της πρωτοχρονιάς,

κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έφεραν το θέμα σε υψηλούς ιστάμενους των δύο κομμάτων το ζήτημα της ενδεχόμενης επιλογής συνδικαλιστών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατά την εκτίμησή τους δεν κατέχουν υψηλά τυπικά προσόντα και ζήτησαν να παραμείνει σε εκκρεμότητα το ζήτημα , μέχρι να υπάρξει συμφωνία.
Μετά από αυτή την αντίδραση ο υπουργός Παιδείας ανέβαλε την υπογραφή της σχετικής απόφασης, μέχρι να υπάρξει σχετική συνεννόηση.
Πληροφορίες,που προέρχονται από τους Τομείς Παιδείας των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση,αναφέρουν τα εξής:
A.Οι θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών είναι θέσεις διοικητικής ευθύνης και καθοδήγησης, που σημαίνει μεταξύ άλλων πως οι Περιφερειακοί Διευθυντές προΐστανται των Σχολικών Συμβούλων και των Διευθυντών Διευθύνσεων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τα ίδια προσόντα (δεύτερο πτυχίο ,μεταπτυχιακό, εμπειρία διοίκησης ως Διευθυντές ,ως Σχολικοί Σύμβουλοι,κ.λ.π.) με αυτούς που θα κληθούν να καθοδηγήσουν και να αξιολογήσουν.
B.Εξ άλλου,στο σύνολο τους τα συνδικαλιστικά στελέχη, που φέρεται να έχουν υποβάλει υποψηφιότητες, έχουν δημόσια αντιταχθεί στις πολιτικές των πρόσφατων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης (εφαρμογή εγκυκλίων, ωράριο, μετακινήσεις πλεοναζόντων εκπαιδευτικών ,αξιολόγηση κλπ).
Γ.Η πολιτική συγκυρία όμως, επιβάλλει να προχωρήσουνοι αναγκαίες τομές και παρεμβάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, προκειμένου να αυτή να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των διαρκώς μεταβαλλόμενων συνθηκών.
Δ.Τέτοιου είδους επιλογές λοιπόν δεν είναι στο πνεύμα των καιρών.«Πρέπει να πάμε μπροστά και όχι πίσω»υπογραμμίζουν με νόημα στελέχη των Τομέων Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ

Η ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Καιρός να έρθουν και οι νέοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης!» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να προωθήσει
τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και λύσεις στη Δημόσια Εκπαίδευση

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. από τον Ιούνιο του 2012 και τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης που σηματοδότησε και την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, επισήμανε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών προς όφελος της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών ήταν οι αναγκαίες αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Εκπαίδευσης (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι που κατά τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Διαμαντοπούλου ως επί το πλείστον η επιλογή τους έγινε με έλλειψη αξιοκρατικών κριτηρίων και με επικράτηση του κομματισμού και της ημετεροκρατίας).
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012, έστω και με καθυστέρηση έξι (6) μηνών, εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος και ολοκληρώθηκε η κατάθεση των αιτήσεων για τους νέους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Έχοντας μπει στις πρώτες ημέρες του 2013 και με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η επιλογή τους η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., πιστή στις αρχές και στους αγώνες της για αξιοκρατία, δικαιοσύνη και αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, εκπροσωπώντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης τους συναδέλφους μας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που την ανέδειξαν πρώτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων της μεγαλύτερης Εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας επισημαίνει τα εξής:
1. Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες επιλογής των νέων Περιφερειακών Διευθυντών, ενόψει τόσο της επανέναρξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αμέσως μετά τις γιορτές όσο και της ύπαρξης μεγάλων ζητημάτων στην Εκπαίδευση που ζητούν λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι απερχόμενοι Περιφερειακοί Διευθυντές ετοιμάζονται να προχωρήσουν, λόγω της καθυστέρησης επιλογής των αντικαταστατών τους, στην ανασυγκρότηση των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων.
2. Οι αλλαγές αυτές να διέπονται από αξιοκρατία και δικαιοσύνη και σε καμία των περιπτώσεων να μην έχουμε και πάλι την παρουσία σε θέσεις ευθύνης ανθρώπων που ταύτισαν τη θητεία τους με την οπισθοδρόμηση και την παρακμή που βίωσε η εκπαίδευση σε εποχές ΠΑΣΟΚ και Διαμαντοπούλου.
«Με παλιά υλικά χτίζονται παράγκες και όχι νέα οικοδομήματα...»
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η τρικομματική κυβέρνηση οφείλει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να κάνει το ποιοτικό άλμα που ζητά η κοινωνία μας.
3. Να υπάρξει συνέχεια στις αλλαγές και στην υπόλοιπη ιεραρχία της εκπαίδευσης και επιτέλους να αντικατασταθούν άμεσα οι Διευθυντές Εκπαίδευσης που έχουν αποχωρήσει από τη θέση τους.
4. Η δρομολόγηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός και η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. με τη σημερινή παρέμβασή της επιδιώκει να φανεί για μια ακόμα φορά χρήσιμη στα δρώμενα στο χώρο της Εκπαίδευσης.
Γίνεται αντιληπτό, επειδή τα προβλήματα δεν «κάνουν διακοπές», ούτε η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. «κάνει διακοπές».
Επαγρυπνεί, αγωνίζεται, προτείνει και επιδιώκει λύσεις.
Οι «πρωτεύθυνοι πολίτες» της εκπαίδευσης οφείλουν να σταθούν άξιοι των περιστάσεων.

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Χαράλαμπος Κόκκινος Μάνος Ανδρουλάκης

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.