Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πιστοποίηση μαθητών σε ικανότητες ΤΠΕ

Δημοσίευση: 16/07/2014
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πρόκειται για μια οργανωμένη εξεταστική διαδικασία μέσω υπολογιστή κατά την οποία διαπιστώνεται αν ο μαθητής έχει αποκτήσει ικανότητες αξιοποίησης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην καθημερινή του ζωή. Το πλαίσιο απόκτησης  και χρήσης των ικανοτήτων ΤΠΕ είναι ιδιαίτερα ευρύ αφού αφορά στο σύνολο των ευκαιριών ή δυνατοτήτων που έχει ο μαθητής να έρθει σε επαφή και να χρησιμοποιήσει τις ΤΠΕ, όχι μόνο εντός της τυπικής εκπαίδευσης αλλά και εκτός αυτής, στο ευρύτερο περιβάλλον.
Η πιστοποίηση σε ικανότητες ΤΠΕ απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Στην τρέχουσα φάση του έργου η πιστοποίηση απευθύνεται σε μαθητές που τελειώνουν την Γ΄ Γυμνασίου.
Ποιες είναι οι ζητούμενες ικανότητες ΤΠΕ
Ο πιστοποιούμενος μαθητής θα πρέπει, κατ' αρχήν, να είναι ικανός:
1.    Να χειρίζεται τα βασικότερα ψηφιακά μέσα (υπολογιστές, κινητές και άλλες συσκευές, λογισμικό)
2.    Να κατανοεί, να αναλύει και να επιλύει απλά προβλήματα χρησιμοποιώντας εργαλεία  ΤΠΕ
3.    Να σχεδιάζει, να υλοποιεί, να αναθεωρεί και να ακολουθεί μια στρατηγική αναζήτησης πληροφοριών για ένα καθορισμένο πρόβλημα
4.    Να συνεργάζεται και να επικοινωνεί ανταλλάσσοντας πληροφορίες, μηνύματα, σχόλια και αρχεία, αξιοποιώντας εργαλεία ΤΠΕ
5.    Να δημιουργεί, να τροποποιεί και να συνθέτει ψηφιακά αντικείμενα (π.χ. κείμενα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, εικόνες, ήχους) αξιοποιώντας εργαλεία ΤΠΕ
6.    Να αναπτύσσει στάσεις και συνήθειες καλής χρήσης και αξιοποίησης των ΤΠΕ στην καθημερινή του ζωή, στο σχολικό και στο ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ζει
Το παραπάνω πλαίσιο είναι αρκετά ευρύ και γενικό, ώστε να καλύπτει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μαθητών. Στους μεγαλύτερους μαθητές του Λυκείου, η εξέταση των ικανοτήτων αυτών διαφοροποιείται ως προς την έκταση, το βάθος, τη δυσκολία και τη διασύνδεσή της με στοιχεία τυπικής επάρκειας ικανοτήτων ΤΠΕ.
Αναλυτικότερα, οι ζητούμενες ικανότητες ΤΠΕ παρουσιάζονται εδώ.
Πού και πώς θα διεξαχθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης
Κάθε μαθητής που συμμετέχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα προσέλθει σε συγκεκριμένο χώρο που ονομάζεται Κέντρο Πιστοποίησης ΤΠΕ (ΚΕΠΙΣ-ΤΠΕ) και θα εργαστεί σε ένα σταθμό εργασίας σε δικτυωμένο περιβάλλον. Θα κληθεί να επεξεργαστεί ένα σύνολο θεμάτων / δοκιμασιών και να απαντήσει σε επιμέρους ερωτήματα ηλεκτρονικά. Τα ΚΕΠΙΣ-ΤΠΕ βρίσκονται σε σχολικές μονάδες που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις και τη διαδικασία επιλογής των ΚΕΠΙΣ-ΤΠΕ βρίσκονται εδώ.
Παραδείγματα δοκιμασιών και υλικό προετοιμασίας μαθητών
Για την υποστήριξη της προετοιμασίας των μαθητών που ενδιαφέρονται για τις εξετάσεις πιστοποίησης ικανοτήτων ΤΠΕ, διατίθενται:
•    Ένα πλήθος δοκιμασιών, οι οποίες μοιάζουν με αυτές που θα υπάρχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και δίνουν τη δυνατότητα στον μαθητή αφενός να εξοικειωθεί με το περιβάλλον εξέτασης και αφετέρου να  αυτοαξιολογηθεί, δηλαδή να δοκιμάσει τις ικανότητές του προσπαθώντας να απαντήσει στα ερωτήματα.
•    Συμπληρωματικό υλικό μελέτης και υποστηρικτικό πολυμεσικό υλικό για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών.
Ειδικά για τους μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πιστοποίηση, προτείνεται μια πορεία αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού, την οποία θα βρείτε εδώ.
Πρόσβαση στις δοκιμασίες και στο υποστηρικτικό υλικό έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες.

Σχόλια (8)

 
Μανικας
16 Ιουλ 2014 20:01

Με μονο 1 ωρα την εβδομαδα εχετε την εντυπωση οτι οι μαθητες μπορουν να δωσουν εξετασεις στις ΤΠΕ; Αν ειναι ετσι στα αρχαια θα επρεπε να εχουν παρει διδακτορικο.

 
Γιώργος
17 Ιουλ 2014 17:43

Πως θα πάρουν πιστοποίηση τα παιδιά με 1 ώρα στο Γυμνάσιο, Επιλογής στην Α' Λυκείου?με 2 και 3 άτομα ανά Η/Υ τι θα μάθουν?Να τα γράψουμε πάλι φροντιστήριο? μας δουλεύετε εκεί στο Υπουργείο?

 
πε 19
17 Ιουλ 2014 21:06

ας κανει τουλάχιστον 2ωρο το μαθημα και ας φτιαξει κανενα εργαστήριο στα γυμνασια για αρχη κ και τα ξαναλέμε

 
DS
17 Ιουλ 2014 23:12

Μου μυρίζει νέο πεδίο δόξης για φροντιστήρια και σχολές πληροφορικής. Μακάρι να κάνω λάθος. Κατά τα άλλα καμία κουβέντα για ουσιαστική αναβάθμιση της πληροφορικής στο πρόγραμμα σπουδών γυμνασίου-λυκείου.

 
Ελεύθερος
18 Ιουλ 2014 00:55

Μακάρι να γίνει και αυτό και κάτι ανάλογο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) για τις ξένες γλώσσες ή έστω τα αγγλικά τουλάχιστον. Αν τεθεί ένας απτός, πραγματιστικός στόχος (η απόκτηση πιστοποιητικού), είναι βέβαιον ότι θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των μαθητών και θα έχουν μεγαλύτερη και μετρήσιμη αποτελεσματικότητα ο σχεδιασμός και η διδασκαλία των εκπαιδευτικών.

 
Θανάσης
18 Ιουλ 2014 08:08

Πολύ θολό το τοπίο με το πιστοποιητικό αυτό.Δεν είδα κάτι που να παραπέμπει σε ολοκληρωμένο πιστοποιητικό αντίστοιχο με αυτό της Γλωσσομάθειας.Επίσης, το εκπαιδευτικό υλικό μου φαίνεται λίγο και πολύ πρόχειρα φτιαγμένο. Είνια μισό βηματάκι μπροστά από τον δικτυακό τόπο του εξαγγελθέντος Κρατικού Πιστοποιητικού, στον δικτυακό τόπο του οποίου βλέπουμε 4 γενικόλογες στατικές σελίδες και μια φόρμα επικοινωνίας.Χωρίς να θέλω να μηδενίσω κάτι έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για μια πρόχειρη δουλειά, με αρκετα ΘΑ (θα ανακοινωθεί, θα διαφοροποιηθεί κλπ), φτιαγμένη ίσα ίσα για να απορροφηθούν κάποια κονδύλια του ΕΣΠΑ.

 
gfoustan
21 Ιουλ 2014 17:00

Μα πως θα παίρνει το παιδί πιστοποιητικό με μια ώρα στο Γυμνάσιο και επιλογής στο Λύκειο?

 
maria
21 Ιουλ 2014 17:05

Άντε πάλι τα ίδια χρειάζονται περισσότερες ώρες διδασκαλίας στις ΤΠΕ στην τυπική εκπαίδευση γυμνασίου - λυκείου για να είναι ικανά τα παιδιά να πιστοποιηθούν αλλιώς απλά θα πηγαίνουν στις Ιδιωτικές σχολές και πλήρωνε ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΚΟΡΟΙΔΟ!!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.